dagboek > overzicht
Dagboek maart 2016
 
31 maart om 18:59
 
Katrein

Mrrenfroech om 10.30 uur opent dchterlief har kompleet, ja dan ok folledech re-stylde KATREIN-winkel in de Skarnestraat. Su hewwe hun de laaste dagen ut skompes bealegd om ut su fer te krijen.

Alle ouwe soai is t de winkel haald, un komplete maak over op syn Snekers. Beslist de moeite weard om der even te sin, selfs dy ouwe meuk achter de toanbank keart nyt teruch. Welkom dus!
 
31 maart om 16:00
 
UPDATE!

Jacques Monasch gaat zich niet meer kandideren voor TK-lidmaatschap PvdA

Voor insiders absoluut geen verrassing: Jacques Monasch gaat zich voor de volgende verkiezingen niet meer kandideren voor het Tweede Kamerlidmaatschap namens de PvdA.

Het Sneker Kamerlid keerde zich onlangs tegen een nieuw lijsttrekkerschap van zijn fractievoorzitter Diederik Samson. Op het PvdA-congres in Amersfoort kreeg Monasch wisselende reacties na zijn frontale aanval richting partijtop.

Het kon haast niet uitblijven dat Monasch zich niet meer voor de PvdA zou laten kandideren. Vandaag maakt hij zijn besluit wereldkundig en heeft hij het PvdA-gewest Friesland laten weten zich niet beschikbaar te stellen voor een volgende periode als Tweede Kamerlid.

Ik heb Monasch om een verklaring gevraagd en hij zei mij het volgende:

Ik was 15 jaar toen ik in theater De Lawei in Drachten mijn eerste verkiezingsbijeenkomst van de PvdA meemaakte met sprekers als Max van der Stoel en Wim Duisenberg. Een inspirerende aanleiding om destijds lid te worden. In 2010 gaf het PvdA-Gewest Friesland mij de kans om, vanuit de provincie van mijn jeugd met standplaats Sneek, de PvdA in de Tweede Kamer te mogen vertegenwoordigen.

In 2012 keerde ik in diezelfde Lawei terug als volksvertegenwoordiger van de PvdA. Met een aantal partijgenoten organiseerden we een avond die de lijnen van traditionele politieke verkiezingsbijeenkomsten doorbrak. De zaal zat bomvol met meer dan 850 bezoekers. En net als destijds in 1977 was het de opmaat naar een prachtige verkiezingsuitslag.

In 2012 namen we, na een oppositieperiode van twee jaar, bestuurlijke verantwoordelijkheid in een onvoorziene coalitie. Verantwoordelijkheid nemen, zeker in tijden van crisis, is terecht altijd een kracht van de PvdA geweest. In de fractie en daarbuiten is geregeld over de koers, over politieke interventies en over de organisatie gesproken.

Dat betrof niet alleen de uitvoering van het regeerakkoord, maar ook mogelijke tussentijdse wijzigingen van beleid en antwoorden op problemen die pas gedurende de kabinetsperiode actueel werden. Als lid van een fractie voerde ik het debat vooral binnen de besloten kaders van de fractie. Verschillen van mening waren aanvankelijk in 2010 boeiende debatten in een noodzakelijke zoektocht naar de beste besluiten. Sinds 2012 is het voor mij steeds duidelijker geworden dat die verschillen verder strekken dan losse onderwerpen. Aan die verschillen van mening over de te volgen koers, bestuursstijl en organisatie van fractie en partij liggen dieperliggende oorzaken ten grondslag.

Met de landelijke verkiezingen voor de boeg vroeg het gewestelijk bestuur om elkaar binnenkort te spreken over de plannen voor de volgende termijn. Vooruit kijkend naar die volgende periode ben ik tot de conclusie gekomen dat ik mij niet meer zal kandideren voor het Tweede Kamerlidmaatschap namens de PvdA. Met dit besluit hoop ik het bestuur voldoende tijd te geven om een geschikte opvolger te vinden die vanuit Friesland de PvdA kan vertegenwoordigen in Den Haag.

Of dit ook betekent dat Monasch zich voor een andere partij gaat kandideren is niet duidelijk. "Die tekstexexege laat ik verder aan de schriftgeleerden over", mailde hij n.a.v. eerdere berichtgeving!
 
30 maart om 18:56
 
Maartse dagen

Fel foarjaarslicht, dichte wyn su nou en dan un buike & prachtege wolkeluchten. Krtom hearlek maartwear. Ik hou der fan.

Ondertussen allemaal aardege minsen ontmoete en met se prate over hun werk en passy's. Onderwiesflk, horekaffers en gaan su mar deur.

Fanmrren in Heech weest en fanmiddach in Ysbrechtum, parels fan oans gemeente SWF.
 
29 maart om 16:12
 
Sijtje van der Lende

Fanmiddach bin ik op besoek weest bij Sijtje van der Lende ( 66 jaar ondertussen ) in Heerenveen.Na un lange aktieve skaatsloopbaan, wurdde Sijtje later skaatscoach. Earst bij ut Gewest Fryslaan, toen bij de kommersjele VPZ-ploech en later as bondcoach fan China.

Sijtje deed oait seuven kear met an ut WK Allround. De liefde foar ut skaatsen ontston in de strenge winter fan 1963. Ik hew un hearlek interview met dizze sprtieve frou had, dy't nch elke week skaatsles geeft op Thialf.

In ut flgende nummer fan Groot Heerenveen gaat ut coverferhaal over dizze sympatieke Heerenveense met Saksise tongfal.

 
28 maart om 19:20
 
Zangeres zonder Naam

Kreech ik fanmrren fan Aise. Ut het wel wat!!

Oene van Sneek


Zeg Griete, wat doet toch die traan op uw koon?
Wees lustig, lief bruidje, wees blij
Ik neem u tot dochter, ik geef u mijn zoon
Zo kost'lijk geen vrijer als hij
Gij krijgt hem tot man en hij neemt u tot vrouw
Waarom dan uw wangen zo bleek?
Och, het radeloos kind dacht te stikken van rouw
Haar hart was bij Oene van Sneek.

Zeg Griete, Wat zucht gij zo diep en zo bang?
Lief bruidje, wees lustig en blij
Uw bruigom heeft knechten en schatten en rang
Geen wees heeft een voogd zoals gij
Mijn Gijsbert is Grietman van Damtumadeel
En Heer van Engwierumerbeek
Och, titels en schatten beduiden niet veel
Haar hart was bij Oene van Sneek

Zeg Griete, hoe vindt gij dat schortje van kant?
Dat jakje met bloemen bemaalt
Die ijzers, dat snoer en die borstdiamant
Die ringen, die speld en die naald?
't Zal alles u prachtig en puntigjes staan
Wat zegt 'g ervan, bruidjelief spreek
Och, schortje en jakje, zij zag u niet aan
Haar hart was bij Oene van Sneek.

De kerk was versiert en de priester gereed
De toevloed der gasten verscheen
De bruigom reed aan in een splinternieuw kleed
De bruigom och jammer...alleen
Hij zocht naar zijn bruid en werd bang en beducht
Men riep door de buurt en de streek
Maar ver over zee was het bruidje gevlucht
Gevlucht met haar Oene van Sneek.

H.Tollens
 
27 maart om 14:05
 
De onherroepelijkheid van het leven

Achter Glas, is de titel van Boudewijn de Groot zijn nieuwe theatertour, een super potische en muzikale productie over de onherroepelijkheid van het leven, van de tijd die voorbij gaat, van verloren liefdes en de dood. Wat dat betreft paste het programma zeer zeker bij de afgelopen week.

Wie gisteravond met het idee van een ouderwets avondje Boudewijn de Groot la Het land van Maas & Waal naar Theater Sneek gekomen was, kwam bedrogen uit. Of beter gezegd, die had zichzelf voor de gek gehouden, want Boudewijn de Groot had het ruim van te voren al aangekondigd dat hij geen oude nummers meer zou zingen. Aan het begin van de avond zei hij het nog maar weer eens expliciet en duidelijk.

Zeldzaam persoonlijk bezong Boudewijn de Groot de dingen van waarde, zag hij in verwondering achterom. Melancholisch en subtiel over zijn ouders en zijn moeder die hij nooit gekend heeft:

Ik zag mijn moeder achter glas
Als kleine witte vlinder
Ik vroeg haar hoe het vroeger was
Toen zij een jonge moeder was
Nog door geen angst gehinderd
Aan het strand van Soerabaja
De koele tuinen van Bandoeng
Het geluid van de Perkoetoet
Maar zij zweeg
Liever had ze niet gezwegen
Maar zij zweeg voorgoed

Over zijn zwijgzame vader:

het beeld verspringt
de stem vervormt
wat blijft is altijd weer het kader
sta niet verborgen
in de schaduw van de tijd
kom nader
aarzel niet kom nader

je was mijn vader

Het is duidelijk de singer songwriter doet op 72 jarige leeftijd geen concessies aan het publiek, hij blijf heel dicht bij zich zelf. Het eigen geluid van Boudewijn de Groot is onmiskenbaar herkenbaar, ook nu weer. Het voelt goed en oprecht, de teksten beklijven.

De muzikanten die hij om zich heen heeft, waaronder zijn oudste zoon Marcel, Nick Bult op toetsen en Wilbrand Meischke op bas waren gisteravond uitstekend op dreef.

Na afloop van het concert nam Boudewijn de Groot alle tijd om met zijn fans te praten, de aangeschafte cds te signeren en op de foto te gaan ( waaronder Annie van der Velde ). Het was simpelweg weer een prima avond Theater Sneek.

Boudewijn de Groot samen met Paul Buma: 'Ik wil graag even met U op de foto, ik heb dit concert van mijn kinderen cadeau gekregen voor mijn vijftigste verjaardag.' Reactie van De Groot: 'Joh...verf jij je haar misschien?'
 
26 maart om 19:25
 
Beenruimte

Dubbebele gefolens fanmrren bij oans foarhs op ut parkearplak. Twee plisy's, un man en un frou met tussen hun in un kakmadame in keurege jas. Ik skatte har op 35 plus. Dy wurdde metnommen naar de plisyauto. Se kwamen t de Albert Heijn winkel. De madame had seker gyn pinekp, wat se wel had weet ik nyt. Flgens mij ok gyn kassabon.

Bij ut instappen hoorde ik de frouweleke plisy ddelek sgen,terwyl se ut achterprtier foar de madame oepnhield, "heet U genoeg beenruimte?"

An'e ene kant fon ik ut un sielege fertoaning, an de andere kant ok hilarys: "heeft U genoeg beenruimte..." Je mutte der mar op komme!
 
26 maart om 19:09
 
Foetbalhmr

Fanmiddach op ut parkearplak bij 'myn' Oranje Nassau hearleke hmr fan dat andere Oranje Nassau t Groaningen. Ut ferskil tussen topklasser en kploper earsteklasser? Ik hou der fan!
Trouwens de naamgenoat t Stad het nch wel de C foar de naam staan. Dr hou ik dus ok fan!

In ut programmaboekje foar de bekerwedstryd skreef ds. Jan van der Veen ut su: "Beide clubs behoren tot de categorie van christelijke voetbalverenigingen. En hoewel ten opzichte van de jaren rond de oprichtingsdatum er in maatschappelijk opzicht wel het een en ander is verdander, geeft deze status toch een bijzondere band. Samen sta je voor een stukje ihoud-geven aan het leven."

Un antal jaren leden hew ik over dy C foar toen nch O.N.S. un felle diskussy had met myn foetbal- en skrifmaat Gerard van Leeuwen jr.

Fanmrrenfroech praatte ik met un andere maat Jacky Reen over de saterdachmiddachbesteding. Jacky froech toen teugen mij: 'Salst fanmiddach seker wear naar dy Finen?' En hij foegde der futdaleks achteran: 'Siest mij nyt bij dy heidense bende dr...!'

Dat was ok ddelek!


 
26 maart om 19:01
 
DA Sneek slt de deuren ok

Nch mear min ekonomys nieuws. De DA festeging an ut Oasterdyk slt foar 1 april ok har deuren. De oprming dr is in folle gang. Op'e rten ondertussen de ankondeging dat ut monumentale hoekpand Te Huur is.

Sal mij benieuwe wat foar winkel in dit groate pand komt. Su langsamerhaan wurdt ut un bedroevende anblik op wat nch altyd A-lokasy fan Sneek is. De fraach is allienech foar hoe lang nch!
 
26 maart om 18:50
 
Style Sneek & Alkmaar sluiten hun deuren

Ingrid Jorna, eigenaresse van Style Sneek & Almaar noemt het een moeilijke beslissing om haar beide modewinkels te sluiten. De lappenmand wint het van het ondernemerschap.
Door de langdurige klachten kan ik het niet langer opbrengen twee zaken te runnen en ben ik genoodzaakt er mee te stoppen, laat de onderneemster weten.


De winkel in Alkmaar is per vandaag gesloten en in juni zal de vestiging aan de Kruizebroederstraat in Sneek ook haar deuren sluiten.

Sterkte Ingrid, en f'ral beterskap!
 
26 maart om 18:21
 
O.N.S. Boso Sneek in halve finale KNVB-beker

O.N.S. heeft zich vanmiddag geplaatst voor de halve finale van de noordelijke amateur KNVB-beker. De Snekers versloegen in een tamelijk armetierige wedstrijd hun kleurgenoten uit de stad Groningen met 3 1.

Vooraf een indrukwekkende minuut stilte als eerbetoon aan de donderdag overleden legendarische Johan Cruijff.

Door de overwinning is O.N.S. volgend seizoen verzekerd van deelname aan het grote KNVB toernooi met de bvos en dat was vooraf de doelstelling. Niets wees er na acht minuten op dat O.N.S. een moeilijke voetbalmiddag zou krijgen.

Wie anders dan topschutter Yum Ramos scoorde toen namelijk de 1 -0 al na goed aangeven van Jacob Noordmans. Een slecht verwerkte hoekschop leverde ON Groningen echter via Ezra Schrijver binnen het kwartier de gelijkmaker op.
Na de rust weinig overtuiging en zelfvertrouwen bij O.N.S. en het duurde tot de 79ste minuut voordat Curtey Gonzales de verdiende 2 1 liet aantekenen.

Zes minuten voor het laatste fluitsignaal was het dezelfde speler, die dan ook terecht tot man of the match werd gekozen, de 3 1 scoorde. Dat gebeurde na een mooie pass van invaller Chris de Wagt op Yum Ramos, die de bal perfect voor zette.

Dinsdagavond wordt de tegenstander van O.N.S. in de halve Districtsbekerfinale bekend, dan spelen Staphorst en PKC 83 tegen elkaar. De winnaar van dat duel komt uit tegen de Sneker Topklasser.
 
26 maart om 11:33
 
Ut ut Friesch Dagblad fan fandaach... 
25 maart om 14:58
 
Ane Silvius, Ebel Koppen en Jan Blok Waterpoorters

Ane Silvius, Ebel Koppen en Jan Blok worden op maandag 11 april 2016 aan het bijzondere gezelschap van nieuwe Waterpoorters toegevoegd.

Ane Silvius wordt benoemd op grond van zijn jarenlange vrijwillige werkzaamheden voor Sneek. Silvius is al bijna 25 jaar onze grote kindervriend voor de stad Sneek in de maanden november en december. In die rol komt hij al 40 jaar bij scholen, bedrijven en wijk- & dorpshuizen. Hij is al 20 jaar verbonden aan de Opening Sneekweek en Vlootschouwcommissie waar hij nu alweer jarenlang voorzitter van is. Omdat het Ane Silvius zijn laatste jaar is in de vlootschouwcommissie, is dit nu de aanleiding om hem in het zonnetje te zetten voor al zijn vrijwillige werkzaamheden voor Sneek.

Hij is bestuurslid en geluidstechnicus verbonden aan het Teater Snits (voorheen Krite Sneek) en als geluidstechnicus sinds 15 jaar bij de BSA (Bonte Sneker Avonden). Binnen Rolling Home is 12 jaar lid van bestuur geweest en nu nog als geluidstechnicus, 12 jaar vrijwilliger en geluidstechnicus bij Cultureel Festival Ut Sneek en doet dit ook 10 jaar voor de Vereniging Oranje Sneek, 25 jaar vrijwilliger bij de Kinderboerderij Sneek en momenteel is hij voorzitter Amusement bij de Samenloop voor Hoop Sneek /Sudwest Fryslan die in september in Sneek zal plaatsvinden. Ook in IJsbrechtum, behorend bij de voormalige gemeente Sneek, heeft hij zijn steentje bijgedragen in het vrijwillige leven bij oa Biljartclub IJsbrechtum, 25 jaar voorzitter van het dorpshuis en 45 jaar verbonden aan het Toneel in IJsbrechtum.

Ebel Koppen

Mevrouw Ebel Koppen is sinds haar komst naar Sneek in 2004 erg actief in het vrijwilligersleven van Sneek. Zo was ze 5 jaar voorzitter van Werkgroep Archeologie Sneek, voorzitter projectgroep realisering Archeologisch Steunpunt Sneek tot de oplevering in oktober 2008, geeft lezingen over de ontstaansgeschiedenis van Sneek, is secretaris van de Vereniging Historisch Sneek 2007 2010 (in 2013 benoemd tot lid van verdienste bij de VHS), voorzitter tennisvereniging NOMI Sneek 2007- 2013 en nu nog cordinator kantine en huishouding bij NOMI (in 2013 benoemd tot lid van verdienste), en organisatielid van de Special Olympics Nationale Kampioenschappen Tennis in 2014, is lid van de Programmaraad Historische Informatiepunt en publieksgericht streekarchief Zuidwest Frysln, 2008-2010, heeft een paar jaar het filosofisch caf ondersteund, is voorzitter en bestuurslid Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM), afdeling Frysln 2008 tot en met nu. Vanuit haar rol bij de KNHM is ze als adviseur e.o. projectleider betrokken bij een aantal burgerinitiatieven in Sneek, zoals: De inrichting van het voormalig Flachterrein als buurttuin 2014-heden, verbetering van de openbare ruimte rondom de Masterschool en het betrekken van het schoolplein in die ruimte, het plaatsen van moestuinbakken bij de Lemmerweg Oost (achter de Waterman) 2015, voorzitter werkgroep realisering Natuur ontmoetingstuin naast het AZC in de Noorderhoek.

Jan Blok

Jan Blok, midden

Jan Blok heeft zich jarenlang verdienstelijk gemaakt als vrijwilliger. Zo is hij al 30 jaar betrokken bij de Carnavalsvereniging De Oeletoeters Sneek. Sinds 1987 heeft hij zitting in het organisatiecomit van de Aggema Bokaal, was redactielid van het verenigingsblad, en is 30 jaar cordinator publieksjury carnavalsoptocht. Verder is hij secretaris en bestuurslid van de Lokale Omroep Sneek geweest en is mede initiatiefnemer en organisator van de Sneeker Dweildag die sinds 2011 als succesvol evenement in Sneek wordt georganiseerd. Ook was hij vrijwilliger bij de Himmeldei en is nu nog vrijwilliger bij atletiekvereniging AV Horror en jurylid en webbeheerder van de Sneekweekkermis (gemeente SWF).

Sinds 19 juli 1974 werden op initiatief van de Stichting Sneek Promotion voor de eerste keer personen, die zich verdienstelijke hebben gemaakt voor Sneek, benoemd tot Waterpoorter. Sindsdien worden ieder jaar een aantal Snekers gehuldigd die zich belangeloos en vrijwillig inzetten voor de gemeente. De Waterpoorters ontvangen bij hun benoeming een Waterpoortspeld en een oorkonde.
 
25 maart om 11:59
 
Voedselbank Heerenveen

Fanmrren indrukwekkend interview had met frijwilliger fan de Voedselbank Heerenveen. Hier is dus ut woard RESPECT absolt op syn plak! Wist werklek nyt wat ik allemaal hoorde. Wat foar Heerenveen geldt, is ongetwifeld ok fan toepassing op situasy in Sneek en andere plakken. In Heerenveen make 250 minsen gebrk fan de dinsten fan de Voedselbank.

Seleksy om in anmerking foar un foedselpakket te kommen is behoarlek streng. Is dus echt nyt su dat iedereen dr mar even binnenlope kan en der ferflgens met un pakket onder de arms tgaan.

Opfallend is dat der onder de klanten ok feul ZZP'ers binne.

Interview ferskynt in ut earstflgende nummer fan Groot Heerenveen. 
25 maart om 09:11
 
Het Sneek is Meer magazine 2016 is verschenen

Het toeristisch magazine Sneek is Meer 2016 wordt voor het paasweekend uitgeleverd aan toeristische bedrijven in Sneek zodat ze hun gasten, die Sneek in het paasweekend bezoeken, van toeristische informatie kunnen voorzien.

Het magazine Sneek = Meer (Sneek is Meer) is een vervolg op de eerder uitgegeven Sneek Magazines. De grote publieksevenementen die in Sneek georganiseerd worden, door de diverse partijen vertegenwoordigd binnen Sneek Promotion, worden sinds begin dit jaar gepromoot in n herkenbare stijl en 1 slogan Sneek is Meer.
Het nieuwe toeristische magazine is nu doorgetrokken in de nieuwe huisstijl om de herkenbaarheid van de slogan Sneek is Meer verder te vergroten. De website www.sneekismeer.nl zal later dit jaar op deze huisstijl overgaan.

Het magazine Sneek = Meer (Sneek is Meer) is ht toeristisch inspiratiemagazine voor Sneek en omstreken. In het magazine Sneek = Meer komen onder meer onderwerpen aan bod zoals bezienswaardigheden en historie van Sneek, mogelijkheden voor lekker eten en uitgaan, aandacht voor winkelen, lokale producten en activiteiten, watersportmogelijkheden en faciliteiten, slechtweer voorzieningen en mogelijkheden met groepen in Sneek. De stadsplattegrond met de musea en andere high-lights van Sneek staan handig in het middenkatern en ook de praktische adressen voor de toerist ontbreken niet. Er is weer ruim aandacht voor de evenementen in 2016 in Sneek maar ook van de regio, want er is weer genoeg te doen voor jong en oud in Sneek en omstreken.

Het magazine van 84 bladzijdes verschijnt in een oplage van 25.000 exemplaren en wordt kosteloos verspreid via de VVVs en toeristische informatie punten in de gemeente Sdwest-Frysln en via recreatieve bedrijven, restaurants, winkels, watersportbedrijven, hotels, campings en andere verblijfsaccommodaties in de regio. Het magazine wordt ook verspreid via diverse (inter)nationale beurzen.
 
24 maart om 19:08
 
Doku Oorlogskind 4

Indrukwekkende verhalen van kinderen

Hoewel kinderen vaak niks kunnen doen aan de oorlog, maken ze veel mee. Het zijn indrukwekkende verhalen van kinderen, die massaal op de vlucht zijn geslagen. In de vierde uitzending van "Oorlogskind" spraken we met enkele kinderen en een vader over de situatie in eigen land en in het kamp van Idomeni.

Geplaatst door Friesland Actueel op donderdag 24 maart 2016
 
23 maart om 21:18
 
De Romeo & Julia fan de Sneker Kinderboerderij

Fotograaf Jeroen van der Kallen was fanmiddach anwezech bij un moai tafereel anwezech dat um ouspeulde bij de Ielanen/Kinderboerderij. Hij maakt ut flgende ferslach inklsyf fotos.

Fanmiddach hewwe de Dierenambulance medewerksters Jelly en Koosje un froutjes swaan fant de Fgelhelling naar Sneek bracht.

Dizze swaan is tsetten bij de manneleke Swaan dyt nrmaal bij de Ielanen/Kinderboerderij bivakeart. Beiden hadden sun last fan eensaamheid. Swanen binne monogaam, dus is het ouwachten f se ok bij elkaar passen. Ut kan heel ferkeard gaan.

Mijnheer Swaan, sach de dame geliek al sitten, liet syn dominasy sin, mar was foaral bezech om um op te doffen. Nou hat de frouweleke Swaan un tiedsje in gefangenskap seten, dus ut fearepak was ok un bitsje in de war. Sodra de metwerkers fan de dierenambulance har frij liet hat se ut dr de earste minten ok heel druk met.

Der moest un laach water en lucht tussen de fearen skept wurde. Dit deed se gadegeslagen deur Mijnheer Swaan, dyt ut allemaal hardstikke interessant fon, mar lekker op de kant staan bleef.

Toen de fearen allemaal op un rijtsje lagen, was ut tied foar Mefrouw Swaan om met de donder ut het fijferke te komnen en kennis te maken met dy groate moaie man op e kant. Dat ging su moai en god, dat se met hun halzen spntaan un hart frmden en mij ut kipefel gaven

Gelukkech kon ik de kamera der wel om bedine en hier een fotoferslach fan ut hele gebeuren

In overlech hewwe de dierenambulance metwerkers en ut personeel van de Kinderboerderij de swanen nou Romeo en Julia nomd
 
23 maart om 18:52
 
Onder sktsjeskippers

Op dit moment wear druk met interviewen foar ut SKS Journaal. Gisteravend bij de family De Groot in Staveren weest. Ik kon der gewoan Snekers prate en se ferstonnen mij dr ok nch. Ut Stavers is anders un andere stadstaal as wij hier in Sneek prate. En dat fyn ik wel wear moai om te melden! Ut binne dus 'twi' ferskillende talen, mar wij begripe mekaar beslist wel!
 
23 maart om 16:19
 
Doku Oorlogskind 3

Idomeni- De nog steeds groeiende stroom vluchtelingen naar Europa is niet alleen logistiek en politiek een uitdaging, maar vraagt ook veel van de (mond)zorg.

Veel kinderen vergeten vaak hun tanden te poetsen of hebben nog nooit van een tandenborstel gehoord. Pijnklachten en rotte kindergebitten komen veel voor. Vooral de wat oudere kinderen hadden bijna allemaal een zeer slecht gebit.

Vrijwilligers Hendrik de Kok uit Tilburg en Ercan Kaya uit Den Haag hebben op het kamp Idomeni een cursus tandenpoetsen gegeven. Bolswarder cameraman
Rudy Bouma maakte de volgende uitzending:

De meeste kinderen in het kamp van Idomeni hebben nog nooit van een tandenborstel gehoord. In de derde en nieuwe...

Geplaatst door Friesland Actueel op woensdag 23 maart 2016
 
22 maart om 18:45
 
Doku Oorlogskind 2

Vrijwilligers actief in Idomeni

Hendrik de Kok is n van de meeste actieve vrijwilligers in het kamp Idomeni aan de grens met Griekenland en Macedonie. Dagelijks deelt hij zo'n 1200 bananen uit aan kinderen. Vandaag de tweede uitzending van "Oorlogskind".

Geplaatst door Friesland Actueel op dinsdag 22 maart 2016
 
21 maart om 19:43
 
Doku Oorlogskind

Fandaach was de earste tsending fan de doku: Oorlogskind, dy't Rudu Bouma onlangs maakt het. Elke dach op GPTV en in elk gefal op dizze site.

 
21 maart om 19:40
 
Fan offline naar online

At de problemen nyt groater wurde, dan falt ut leed nch te oversin. Mar ut was simpelwech even ferrekte lastech dat ik sinds frijdach offline was. Wr't ut fout ging? Gyn flau benul, f bij myn provider f bij KPN. Ut dot der nyt mear toe, ik kan wear b;logjes plaatse, wear e-maile, wear twittere en gaan su mar deur. Alle (on-) belangrike saken foar un moderne man in 2016 don ut wear.

Frijdachavend un hearlek foetbaltoernoaitsje foar 45 plussers speuld en ok nch wonnen, na 3 winstparijen en een gelykspel. Kiek dr wurdt un ouwe lul blij fan. 
18 maart om 16:14
 
Beautiful People

Sukrekt Raddraaier op de BVR weest. Ut ging wear as un tierelier! Op de BVR kwam ik Dieter Steneker & Frou Koopmans ok teugen. Even tegare op'e kyk, foar un nyk Sneker plaatsje.
 
18 maart om 12:03
 
As un spoans

Der binne dagen dat ik ut leven inadem en opslurp as un spoans. Su'n dach is ut fandaach. Fanmiddach fan 14.00 - 15.30 Raddraaier op'e rommelmerk fan'e PKN ( de griffemearde kant loof ik, mar bin nyt seker...) en fanavend foetballe met de ouwe lullen.

Seuven x Seuven op Sdersprtpark. Ik twivel nou nch f ik de lange f de krte broek an don sal. 
17 maart om 18:44
 
De Fries die in de toekomst sprong- Fries modernisme in de jaren zestig

Fanmiddach bij de boekpresentasy fan Huub Mous syn De Fries die in de toekomst sprong- Fries modernisme in de jaren zestig weest. Naast de anbieding fan ut boek, Huub overhandegde ut aan Oeds Westerhof, was der un minisymposium over ut onderwerp wrt Mous un boek over skreven het. Ferrassend dat Westerhof een fan de sprekers was, want hij en Huub Mous lge regelmatech met mekaar in de klins, seker as ut over KH2018 gaat. En fan dy rganisasy is Westerhof nou krekt de leider.

Ferskil fan (wetenskaplek ) insicht mach noait un reden weze om mekaar te ontlopen, sterker nch ut levert allienech mar moaie lezingen en diskussys op at andersdenkenden mekaar treffe. In Fryslaan, trouwens nyt allienech in dizze provinsy, hewwe lui en seker in de keunstweareld faak last fan lange toanen.

Huub Mous en Oeds Westerhof waren un antal jaren kollegas fan mekaar, bij Keunstwerk wel te ferstaan. Toen Oeds Westerhof afskeid fan dat institt nam hadden beide mannen ok wear us mot met mekaar. Huub ferskeen nyt eens op de afskeidresepsy fan Westerhof. Huub is in de loop fane jaren blykber wizer wurden, want Oeds kreech dus fanmiddach ut earste eksemplaar fan ut deur Huub skreven boek.

Der waren fanmiddach nch al wat Friese intellektuelen naar de Gysbert Japikssseal fan Tresoar kommen om ut minisympoasium en de boekpresentasy met te maken. Mous skrok der sver fan toen hij al dy minsen in de saal sach. Fan skrik wist hij even nyt hoet hij de beamer bediene moest, gelukkech was syn dochter de reddende engel.

Naast Westerhof, waren Tresoardirekteur Bert Looperen Huub Mous self de andere sprekers fanmiddach. De laaste wist eksakt antwoard te geven op de fraach wiet nou eigenlek de Fries was dyt in de toekomst sprong. En Looper wist ok nch te fertellen wr en wanneart dat gebeurde. De Fries dyt dat deed is flgens de Tresoardirekteur Sies Bleeker, de keunstenaar t Heerenveen dyt met informeleen tachistischekunst op de Frisiana anwezch was. Het was september 1963!

Ut boek fan Huub Mous, fersken bij Uitgeverij Wijdemeer, is un pil fan 320 bladsiden. In de trein teruch fan Liwwarden naar Sneek hew ik al even in ut boek omsneupt. Der staat un prachtech hoofdstuk over ut literre werk fan Josse de Haan in, hew ik al sin.

Bert Looper

Fan harte felisiteard met dizze nieuwe pblikasy Huub! Laat de intelligentsia fan Fryslaan de gifpennen mar wear dope met hun krityk. Want dy sal der ongetwifeld wear komme. Ik smul der fan!

Huub Mous tegare met tgever Louw Dijkstra

De fotos hew ik maak met myn mobyltsje, de kwaliteit fan de kiekjes leit nyt an de mobyl, mar de fout mut socht wurde bij de maker. Dy het ( nch ) gyn ferstaan fan fotos make met un Iphone!
 
16 maart om 20:45
 
Katrein wurdt folwassen

Met un soad nocht ( & wille ) hew ik de laatste jaren regelmatech achter de toanbank fan Katrein Kunst staan. foaral op wons- en donderdachmiddagen. Flgende week krijt de winkel an de Skarnestraat un fikse opknaapbeurt. Hearlek om te sin en te ervaren dat suwel de winkel in de Skarnestraat (ut gesellegste straatsje fan Sneek ! ) as op ut Groatsaan as un tierelier draaie.

De make over fan Katrein is foar mij un god moment om ut stkje fan ferkoper an Ytsje van der Meulen over te dragen.

Op'e achtergroan blif ik fanself wel staande bij!
 
15 maart om 17:19
 
Ferhalen ophale

Altyd sal ik der met deurgaan, ut ophalen fan moaie ferhalen. Fandaach rolde ut derde nummer fan Groot Heerenveen fan de drukpers. Op'e foarkant, un fraaie foto fan Gonny Yska, binnen in ut nummer Gonny har bewogen levensferhaal dat ik optekene mocht. Ok ut ferhaal fan sakeman Arie de Jong is lekker!

Fanmrren noflek uur bij Harm de Vlas in ut Sktsjemuseum fan Earnewld had. Harm, oud-skoalmeester, kan ok prachtech fertelle. Dat dot druk gebarend! Passy hyt suks. Sin de foto's hieronder en boven.Ik hew syn ferhaal opnommen op de voice recorder. Sal ik twerke foar ut SKS Journaal. Ut blad dat elk jaar, foardat ut sktsjesilen wear los gaat, ferskynt.

Moai leven!

 
14 maart om 17:34
 
Rudy Bouma op GPTV over vluchtelingen in Macedoni

 
14 maart om 16:05
 
Laatste Gesprek fan Sneek

De rganisatoaren fan ut Gesprek fan Sneek

Gistermiddach hadden we dus ut laatste Gesprek fan Sneek en ut mach hier skreven wurde, ut was seker nyt ut minste Gesprek.Nou hast 24 uur later blift bij mij ut optreden fan Habtamu de Hoop t Wommels mar nadreunen. Enrm indrukwekkend wat dizze RSG-skoalier naar foar brocht. Dat kan dus allemaal bij ut Gesprek fan Sneek.

Trouwens Kommissaris fan de Koaning Jorritsma was gister in frm. Ik ken de man nyt persoanlek en hew gister foar ut earst even met um praten. Niks mis met! Hew der ok gyn spyt fan dat ik hem un Pozykalender ( dyt Paul van Goor en ik foar Makelaardij Smedes maakt hewwe ) kado geven hew.

Foar ut ferslach fan wat Jorritsma fertelde over assylsoekers ferwies ik jum graach naar wat Maria del Grosso hierover in de LC skreven het. Ik w dat ut nivo fan mear LC-sjoernalisten su hooch lach as bij Maria!

En dan Jacques Monasch, dyt gister foar ut laatst ut Gesprek fan Sneek leidde. SJAPOO! Ut Gesprek fan Sneek is in dizze frm earst finito. Moai om te horen dat de besoekers ut spitech fine dat ut gister foar de laatste kear was. Eigenlek s der wel un ferflch op un dergeleke middach komme mutte. Mar je mutte wel fan goeie huize komme om dizze bijeenkomsten overtreffe te willen.

Fanaf dit plak wil ik de rganisatoaren bedanke foar al dy machtechmoaie middagen bij Caf Vellinga an de Feemerk. Ut was klasse!

Fotos binne fan Jan Douwe Gorter


Kommissaris fan de Koaning John Jorritsma tegare met Anke Bijlsma, Gerrit Haaksma en Jacques Monasch

Jacques Monasch met de debatters

Onderstaande foto's binne fan Jeroen van der Kallen 
13 maart om 21:56
 
Gesprek fan Sneek


Fanmiddach ut laatste Gesprek fan Sneek had. Hierbij myn TEUGENGELUD.

Har Snekers

Laat mij beginnen met un klassyk Henk van der Veer fers, miskyn wel myn alderbekendste stukje pozy:

KAJAPOETOALY

Dat ik nou krekt met dit fers beginne sal het teraard un reden. Ik hew fanneweek achteromsin. En fan achteromsin krije je un stieve nekke en wat helpt der nou beter as Kajapoetoaly.


En dan myn kommentaar op wat hier fanmiddach naar foaren brocht is. Ik hew razendfluch antekeningen maakt. Ut is un prachtech streven om n kear in de sufeul tiid hier op dizze spermoaie lokasy dergeleke bijeenkomsten te rganisearen. Ik sch dan ok: hier beslist met deurgaan!

Alle Gesprekken fan Sneek staan opslagen in myn pee see. Ut krekt foarlezen sitaat komt t myn earste bijdrage an ut Gesprek. Fijf jaar lang hewwe Meije, Hans, Redmer en Jacques deen wat ik toen froech: deurgaan met ut rganisearen fan dizze bijeenkomsten.

Wat ut aldermoaiste was, was ut feit dat jum al dy kearen ut opbrenge konnen om hier te kommen. Kiek, ik moest, krekt as froeger twee kear op sundach naar de Noarderkerk. Ik had gyn andere keuze, ferfeelde mij earlek seid de rambam-pletter op al dy sundagen dat der gyn Gesprek was. Bin aansens ok doadsbenaud in un swart gat su groat as ut feemerkterrein te fallen.

Ik sat der fanmrren wel un bitsje met wat ik nou fanmiddach hier op ut allerlaatste Gesprek fan Sneek nch fertelle s. Een fan de lui dyt altyd anwezech is en was, het un prachtech weblog drop staat un fraaie tekst: Ik kom zelden waar ik heen wilde, maar ik kom altijd waar ik moet zijn. Prediker zegt: Wat er is, was er al lang; wat zal komen, is er altijd al geweest. Ut had an mij trouwens wel in ut Hylpers mochten!

Sukke teksten gaan der bij mij in as de welbekende preek in de nch bekendere ouderling. Dat het miskyn wel de reden weest dat ut Gesprek fan Sneek su noflek was. Dizze Gesprekken waren toegankelek foar iedereen, hadden miskyn wel un hooch stoepke foar ut Caf, mar ferder su laachdrempelech ast mar kan.

De polityk en de kultuur wille naar de mnsen toe en nch moaier hier in Sneek wille de mnsen ok naar de kultuur en polityk toe. In Liwwarden eamele su nou al twee jaar over de Kulturele Hoofdstad fan 2018 en over fonteinen dyt Exota f Roaie limonade spuite mutte, mar ondertussen is der nch altyd gyn Mienskip dyt al dy plannen oppakt. Un andere faste besoeker fan dizze middagen hier, ik durf hast wel te sgen ut fleeswurden geweten fan SWF, Eelke Lok had der aflopen week nch un skerpe kollum over: We hawwe lezen dat we meidwaan moatte oan Ka Ha 18, mar we witte net hoe!

Eelke gaat gelukkech wel deur om ut gemeentebestuur fan SWF in elk gefal wakker te houwen. Fan de LC hoeve we wat dat angaat nyt al te feul mear te ferwachten. Dy kwamen aflopen frijdach met ut absolte dieptepunt in de paperen edisy fan de krant: twee bladsiden met lullege fotos fan lokale politisy en ut Klootsjesvolk mocht rade bij welke partij se hoarden. De tslach ston onder an de pagina, weluswaar met de namen ope kp, mar der waren ferder gyn prizen te ferdinen. Met andere woarden, de totale ontmanteling fan de NDC letterlek in beeld. Je sden der roaie flekken fan ine nekke krije.

Over fotos praten. Dy halve soalen fan Kritys Faunabehear wete ok nyt fan ophouwen. Hewwe se eindelek hun sin kregen dat der an un eeuwenouwe tradisy in end kommen is, ut ferbieden fan ut eiersoeken, wille se al dy nasrgers ok nch us ope kiek sette en drna op de digitale skanspaal nagele al waren ut de groatste miljeu-kriminelen ever. Sin jum ut al foar jum, dy Blserter stadsjonge dyt ut tt Kommessaris fan de Koaning skopt het, futsetten as boef dyt ut earste kievitsei fan Fryslaan lottert in ut laan onder de rook fan Abbegea?

Kommissaris Jou hadden hier fanmiddach ope falreep nch de ear om tussen al dy andere groate namen staan te maggen. Ut is Jou fan harte gunt. Al dy Haagse, Provinsiale en lokale politisy gingen hier noait met lege hannen fut. Der was altyd nch wel un laaste Poiesz parapl foar hannen. Echter om dat Jou de laaste topgast fan ut Gesprek fan Sneek binne, don we dat fanmiddach nyt su snech. Ik draach nou earst un fers an Jou op en dus eigenlek un bitsje foar de Koaning, dat alles te maken het met dy oerouwe tradisy fan ut eiersoeken.

FOARLEZE en KALENDER OVERHANDEGE!

Tsja en dan de absolte finale. Ik hoop nyt dat jum janken gaan, want ik hew un hekel an jankers. Gle is wat anders, want dat hewwe we hier ok deen. Ik hoef dy eksplisite momenten nyt wear an te halen, dan s ut ferandere un godkoop sentiment. Ik hew ut un groate ear fonnen dat ik hier alle kearen de notware dwarslger weze mocht. Ik bin de rganisatoaren der sear erkentelek foar. Dan w ik nou overgaan tt un spesjaal foar dizze middach skreven fers, un oade an oans gespreksleider Jacques Monasch:


Oade an Jacques Monasch


wat besilde dij tch Jacques Monasch
om in ut kouwe foarjaar fan 2016
krekt op de jaardach fan dy roaie PvdA-rakkers
de knuppel in ut ferskierde sosjalistise kipehk te goaien
dy driftkp fan un Diederik met syn Liwwarders roots
in de gerdinen fan de PvdA-fraksykamer te jagen
wat besilde dij tch skraandere dkterssoan t Rotterdam


sachstou ut swerk al driven, de inktswarte wolkjes
fan Maurice de Hond onheilspellend overkommen
ik loof der gyn malle moer fan, dou bist feulste groat
foar al dy minkkels dr op ut Haagse pls
eigenlek hoardest der noait echt bij, hadden se dij
allienech mar noadech foar de broadnoadege advizen
wat besilde dij tch Sneker freemdeling an e rechterflank fan e PvdA


wrom begripe se dij nyt kampanjestrateech t ut Hoge Noarden
bistou miskyn un te rappe prater omdat ut flk dij su an ut hart leit?
hadden se dyn boek De strijd om de macht wel lezen?
dou, Jacques Monasch flamboyante soan fan un sterke ARP-moeke
dyt ut adagium fan wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet
hooch in ut frijsinnege kristeleke faandel het
wat besilde dij tch absolte opkommer foar de sappelaars?

is ut dan tch de sosjaal-realistise & impressionistise kunst
t ut Sovjet-tiidperk dytdij mear trekt as dy Haagse navelstaarders?
ut s sumar weze kanne
dou must make datst dr bij dy Binnenhfprutsers fut komst,
want se sin dr dyn eenfoudege oplossingen nyt
dou kleinsoan fan un tekstylgroathandelaar
ut wurdt tiid om wear un boek te skriven
de taart van mijn tante en waarom ze niet luisteren
is ondertussen an un herdruk toe


wij hier in Caf Vellinga kanne dij wel anderhaf jaar misse
drna komst mar wear teruch om burgemeester te wurden fan
Groat Sneek f om myn part Sdwest-Fryslaan
Want ik mach annimme datst fandaach dyn swanesang as politikus
songe het anders begryp ik nyt wat dij besilde op dy kouwe foarjaarsdach in 2016

Jacques Monasch we want you for president fan de Fryske greiden!

( Foto: Jan Douwe Gorter. Mrren ferslach fan de middach! )
 
13 maart om 15:06
 
O.N.S. Boso Sneek - vv Capelle
Friesland Actueel
 
12 maart om 18:47
 
De Fryske literatuer foar de Noarder!


Fanmiddach te bewnderen an de Kerkracht in Sneek 
12 maart om 18:10
 
Dik verdiende 2-0 overwinning ONS Boso Sneek op Capelle

SNEEK - ONS heeft vanmiddag een prima en verdiende overwinning behaald op Capelle in de zaterdag topklasse van het amateurvoetbal. Door deze tweede opeenvolgende overwinning hebben de Snekers weer iets meer lucht gekregen. ONS staat nu op de dertiende plaats met 24 punten uit 23 wedstrijden. RVVH die onderste staat heeft zes punten minder. Daarboven staan FC Lisse en Scheveningen met respectievelijk 20 en 22 punten.
De eerste helft van het duel tussen ONS en Capelle was amper aan te zien. De Zuidhollanders kwamen duidelijk voor een puntje en speelden zeer defensief. ONS was niet bij machte om tempo te maken en zo werd het een vrij bloedeloze 0-0 tot aan de thee.

Na de rust duurde het tot 63ste minuut voordat ONS superspits Yum Ramos de score opende na een snelle spelhervatting door uitblinkende keeper Richard Strijker. Nog geen twee minuten na de openingstreffer lag nummer twee ook al in het mandje door een doelpunt van man van de wedstrijd Curty Gonzales. Een prachtige pass van Renko van Eeken ging aan het doelpunt vooraf, waarop Gonzales zijn directe tegenstander kon uitspelen en vervolgens te scoren.

Na dit bevrijdende doelpunt kwam Capelle wel opzetten, maar onder aanvoering van nieuwkomer Angelo Zimmerman gaven de oranjehemden geen krimp en trokken de drie punten over de streep. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen de huidige nummer zes Barendrecht.

Voor de aftrap van de wedstrijd nog even een peptalk van good-old Rinus Rooth!

Angelo Zimmerman, overgekomen van WKE, vlak voor zijn ONS-competitiedebuut
 
11 maart om 11:59
 
Simone Kleinsma schittert met intieme theatervoorstelling

Gisteravond trad Simone Kleinsma op in een uitverkocht Theater Sneek aan de Westersingel, voor een hoofdzakelijk ouder publiek. In de pauze kreeg ik de eerste recensies al door van vrienden en bekenden. De meest wrede was misschien wel deze: Als ik deze voorstelling thuis voor de tv had gezien, dan was ik na een kwartier al aan het zappen gegaan

Ik wist even niet goed wat ik hier op moest zeggen. Hield mij dus stil. Ik begreep best wel wat degene met deze vocale recensie bedoelde. Hij, het was een man, vond het teveel van hetzelfde. Ieder mag zijn eigen mening hebben: Be a voice, not an echo!

Ik heb gisteravond niet mensen in de pauze het theater zien verlaten, ook de recensent van het moment niet.
Ondertussen is het half etmaal later en zit ik aan de knoppen van mijn pc om ook mijn mening over de theatervoorstelling te geven.

Hoe langer ik er over na denk, hoe meer ik de voorstelling waardeer. Heet zoiets niet bezinken laten? Over de zangkwaliteiten van Simone Kleinsma zal iedereen het snel eens zijn, zij is een van de allerbeste zangeressen van Nederland. Ze heeft een stem als een Zwitserse klok, formidabel gewoon. Met Bernd van den Bosch aan de vleugel en een even fraai als eenvoudig decor een uitstekende ambiance om te acteren.

De teksten die Kleinsma samen met Frank Houtappels koos, zijn voor een groot deel nostalgisch, maar ook heel kwetsbaar. Wals van weleer, ooit geschreven door Ivo de Wijs is een juweeltje, met zinnen als:

De wals van weleer de tonen van toen
en 't verdriet om wat gezien is en verloren
er is geen verweer
wat kunnen we doen
de wals van weleer klinkt keer op keer
voor jou en mij

En wat te denken van het beroemde lied dat Drs. P in 1973 schreef: Sneker caf. Het leverde Kleinsma gisteravond een verwenweekend in de stad op. Viel mij gisteravond wel op dat Kleinsma juist tijdens dit lied even haperde.

Het lijkt ogenschijnlijk zomaar een versje, maar Cafeetje in Sneek, in de volksmond, is uitermate lastig om te zingen.


Wat Simone Kleinsma tijdens deze theatervoorstelling vooral laat zien is zich zelf, het koord waarop zijn balanceert is gespannen tussen persoonlijk en priv. Wat een mooie intieme verzen over haar overleden moeder en over haar dochtertje Teuntje die zij zeventien jaar geleden dood ( of was het gister? ) ter wereld bracht.

De passage ik mis mijn moeder om wie ze was- mijn dochter mis ik het meest om wie ze zou zijn geworden, hakt er in!

Net zo intiem was het Liedje voor jou, dat de rasartieste zong voor haar eigen man Guus, een naam die je mag inwisselen voor iedere andere denkbare naam.

Was het gisteravond dan alleen maar nostalgie en zwaarmoedigheid? Absoluut niet! De performance waarbij Kleinsma in een Amsterdams bejaardenhuis op visite gaat is hilarisch, net zo als haar cafbezoek in Mokum: Ik wou dat ik naar huis wou.

Met haar nieuwe theaterproductie toert Simone Kleinsma langs meer dan 70 Nederlandse schouwburgen. Zon mens gun je toch een verwenweekend. Waar kan dat beter dan in Sneek!

Hier onder nog drie foto's van Jan Douwe Gorter
 
10 maart om 23:41
 
Simone krijt ferwenweekend anboaden

Simone Kleinsma het fanavend t handen fan teaterdirekteur Ben van der Knaap un ferwenweekend anboaden kregen. De kleinkunstenares kreech de sjek na afloop fan har teaterfoarstelling Simone! overhandegd.

Mrren mear op dit weblog.

Foto: Jan Douwe Gorter
 
10 maart om 17:41
 
KOMENDE ZONDAG DE ALLERLAATSTE EDITIE HET GESPREK VAN SNEEK

Na vijf sprankelende seizoenen, met twintig edities, bezocht door gemiddeld meer dan 160 bezoekers stoppen de organisatoren met Het Gesprek van Sneek. Het was fantastisch om te doen. We wilden een plek creren waar mensen elkaar tegenkomen, met elkaar het gesprek aan gaan en Sneek nog mooier maken, aldus gespreksleider Jacques Monasch. Telkens op de zondag einde van de middag in het sfeervolle Caf Vellinga, mooie tijd om er op uit te gaan, stadsgenoten te spreken, te luisteren en op tijd weer thuis te zijn voor Studio Sport.

Onder het motto genoeg te bepraten kwamen vele landelijke gasten als Jeroen Dijsselbloem, Hans Wiegel, Foppe de Haan, Ahmed Marcouch en Alexander Pechtold langs. Er waren optredens van de Bogerman Big Band, zanger Gerrit Breteler, jonge musici, er was kroegtheater en zelfs een musical. Met ondernemers en organisaties werd gesproken over de economie, de werkgelegenheid en met Slippens over de thuiszorg in Sneek. Jongeren debatteerden vaak mee en sloten elk seizoen af met het Lagerhuisdebat van het RSG.

Stadsdichter Henk van der Veer sloot elke editie af met een daverende gesproken column waarin hij zijn hart luchtte over politici, ambtenaren, de burgemeester en het welzijn van de stad. Na vijf seizoenen was dit een goed moment om het hoofdstuk af te sluiten. We moeten op ons hoogtepunt kunnen en durven stoppen, aldus Monasch.
Het eerste Gesprek van Sneek werd in september 2011 gehouden. een nieuwe talkshow die er in dergelijke vorm nog niet bestond. Juist geen politiek caf, maar een open podium voor lokale- en landelijke politici, ondernemers, vrijwilligers, organisaties, sprekers uit de sport en cultuur en journalisten. Een ontmoeting en gesprek met de inwoners van Sdwest-Frysln.

Het allerlaatste Gesprek van Sneek vindt aanstaande zondag 13 maart as.in Caf Vellinga plaats. Te gast zijn onder meer John Jorritsma (Commissaris van de Koning), Anke Bijlsma en Gerrit Haaksma van kroegtheater Achmea Culpa met hun nieuwste productie Kredyt, het jeugddebatteam van RSG Magister Alvinus, Live muziek wordt gespeeld door de band FLASH, afkomstig uit de stal van het Kunstencentrum Atrium en het slotwoord is al vanouds voor stadsdichter Henk van der Veer. Om 16.00 uur opent Nico Vellinga zijn deuren van het Caf en om 16.30 uur gaat de allerlaatste Gesprek van Sneek van start.

Het programma vindt u op www.gesprekvansneek.nl
 
10 maart om 17:15
 
De 4 ambassadeurs dke ferder de gemeente in: Sonnema Blsert

Heleen Sonnenberg fan de Weduwe Joustra moest fanmiddach even un paar kear god slikke toen se ut nieuws deur kreech dat wij met de 4 ambassadeurs in Blsert terecht komen waren. Bij Sonnema nch wel, onderdeel fan Herman Jansen Beverages.

Gelukkech binne de onderlinge ferhoudingen bst tussen Heleen en Gelkje Schotanus dyt oans un foartreffeleke rondleiding deur ut bedrif gaf. Wat ok hier wear opfiel is de passy wrmet Gelkje over har Fedde Sonnema praatte, der is liefde foar ut fak en alles wat der met te maken het.

Krekt as in Sneek bij de Weduwe ok hier de geur fan krden, ok hier mochten we rke en proeve. De trots fan ut produkt spatte der af. Opnieuw wurdden we tidens oans bedrifsbesoek frstelek ontfangen met hearlek en fral royaal belegde broadsjes fan Bakker Posthuma. Ut kon nyt beter!

We waren hier fanmiddach nyt allienech, met oans was der na ut broadeten nch un groep fan 10 frouwen, dyt allemaal in ut selde skuitje fan de kanker sitten hadden. Moedege frouwen, met mekaar nch altyd bezech om herstel & balaans in ut leven te soeken.

Ut wurdde fanmiddach sudonde un hele bysondere rondleiding, kompleet met mzyk en literatuur. Peter speulde ope treksak, Age en Kees songen en ik las foar t eigen werk. Foar de groep frouwen un groate ferrassing, dyt waardeard wurdde.

Na afloop kregen wij ok nch us un liter Sonnema Berenburg, un warme muts en sjaal met. We hewwe teraard op ut leven dronken. In april gaan we opnieuw op bedrivebesoek, dan wille we naar ut Boso fan Sietze van der Krieke. Maak dy mar fast klaar Sietze! 
9 maart om 20:49
 
Sandor het un frije avend

"Aanstaande woensdag 9 maart is het Biddag voor gewas en arbeid. Bij IJsselmeervogels, dat de Christelijke normen en waarden hoog in het vaandel heeft, zullen zodoende alle avondtrainingen volgens jaarlijks gebruik komen te vervallen. Vanaf 18:00 uur wordt trainers en spelers zodoende verzocht niet meer te trainen op de velden."

Bron: site IJsselmeervogels

En tch het ut wel wat fyn ik!
 
8 maart om 18:55
 
De hemel is fer te soeken

Jonge frynd en kameraman Rudy Bouma is opt heden in ut fluchtelingenkamp Idomeni an de grens met Grikelaan en Macedoni. De grnzen blive foarlopech dicht. Rudy, hij fierde gister syn 22ste jaardach, sit dr hartferskeurende dingen. De flgende fotos late sin hoet ut leven fan kyndes in ut fluchtelingenkamp is. Fanaf flgende week komt Rudy met un repo over wat hij dr metmaakt.

 
7 maart om 18:32
 
Sprtsskoal op maandachmrren

Nch altyd aktyf in de Sprtskoal op maandachmrren. Uteraard ok un sosjaal gebeuren, met de noadege koffy en su nou en dan us un lekkere tompouce f andere koek. Dat mut kanne, fine wij.

Fanmrren maakte frynd Peter S, ut wel erg bont, hij kwam ansetten met un fles orizjinele rum. Nee Peter, der binne grnzen, hier don wij nyt an met.
 
7 maart om 13:22
 
Nieuw boek Huub Mous: Fries modernisme in de jaren zestig


"Kortom, modernisme is - hoe vreemd het ook klinkt - misschien wel het meest eigene dat Friesland ooit heeft voortgebracht."

Juist in hun verzet tegen de vooruitgang leken de Friezen lange tijd iets van een eigen identiteit te herkennen. Hoe kon in een cultureel klimaat dat zo lang weerstand bood aan alles wat modern was, vijftig jaar geleden, toen Friesland geconfronteerd werd met de stroomversnelling van de moderniteit, zoiets als Fries modernisme ontstaan?
In het naderend perspectief van de manifestatie CH 2018 komen de roerige jaren zestig in een ander licht te staan. Ook nu maakt Friesland zich op voor een sprong in de toekomst. Het eigen karakter van deze regio wordt opnieuw bezien tegen de achtergrond van een Europa dat steeds meer om eenwording vraagt.

Dat alles roept nieuwe vragen op. Ligt de Friese identiteit vast of is hij maakbaar in deze tijd van belevingscultuur en regiomarketing? En hoe zit het met de spanning tussen de vrijheid van het individu en traditionele waarden die in Friesland zo fraai worden samengevat in het begrip mienskip?
Behalve over Friesland gaat dit boek ook over de transformatie van het bewustzijn zoals die zich vijftig jaar geleden heeft gemanifesteerd in de binnenruimte van de psyche, maar ook in de buitenruimte van de leefwereld. En in het bijzonder in de wijze waarop die twee ruimtes het binnen en buiten met elkaar verweven zijn. Om dat transformatieproces op het spoor te komen, schetst dit boek een beeld van de veranderingen op uiteenlopende terreinen, zoals kunst, literatuur, architectuur, stedenbouw, planologie en de media.

Huub Mous (1947) is kunsthistoricus en publicist. In diverse functies was hij gedurende dertig jaar in Friesland werkzaam als adviseur en organisator op het terrein van de beeldende kunst.
 
6 maart om 18:53
 
Earste sundach in maart

Fanmiddach foar ut earst an ut lopen weest as foarbereiding ope Slachtemaraton dyt we ok dit jaar wear metdon salle. Uteraard D.V.! Ut sal oans derde kear weze at we op 4 jny an de start ferskine. Ik kan absolt nyt sonder earst de noadege oefenkilometers maakt te hewwe. Fandaach ging de earste rte naar Drielst en su fia ut welbekende mar drom nyt minder moaie Skelpepadsje teruch naar Sneek te lopen.

In Drielst bij de Stadsherberch fan de family Schreur un hearlek bakje koffy dronken, dat dan wel wear. Mrren sal ik der heen foar un interview. Ut is ok al wear un nike horeka-lokasy met un bysonder hardwerkende family.

De Sneker Pan

De Sneker Pan, met mar liefst seuven nieuwe gesichten an board is fandaach ok wear los. Foar ut earst dit seizon gingen Douwe Visser en syn bemanning richting de Sneekermear om dr te silen. Heel feul skses toewnst Douwe, ut sal un bysonder jaar wurde!

Foto: FB pagina Sneker Pan
 
5 maart om 11:31
 
Josse de Haan

Wat un nofleke avend was dat gister in De Vliegende Hollander in Liwwarden. We waren dr op tnoadeging fan Josse de Haan, dyt n syn 75ste jaardach n ut ferskinen fan Reedride op gld iis- nder de fearren fan De Pauw fierde. Hieronder info over Josse syn nieuwe boek dat fersken is bij Uitgeverij Elikser fan Jitske Kingma:

Fjirde bondeling ferheljend en polemysk proaza, pozy, literatuerkrityk, essays, anarkys en kollaazjes fan Josse de Haan

Dizze bondel ferheljend en polemysk proaza, pozy, literatuerkrityk, essays, analyzes, anarkys, kollaazjes, ensfh. is de fjirde yn de rige eigen wurk dyt Josse de Haan snt 2005 gearstald hat Kastanjes Poffe (2005), Kidelstiennen heine en slaan (2007), Frozen moonlight yn myn hannen (2013) en no dan Reedride op gld iis.

Dit boek befettet op e nij literatuerhistoarje oer de frne fyftjin jier (snt Piksjitten op Snyp op 9-9-99 ferskynde). It jout nij wurk, c.q. nea publisearre, en artikels t nderskate papieren en digitale tydskriften. In pear binne yn boeken ferskynd.

Brieven oan (literre) freonen en reaksjes op mails en blogs oer literre nderwerpen jouwe wat mear sicht op it literre bedriuw sat him dat yn syn eagen de frne desennia ntwikkele hat. De kampanjes om Piksjitten op Snyp hinne kinne ferhelderjend wurkje, en jouwe in sicht op de net altiten transparante en koosjere hlding fan ynstitsjes, kommisjes en guon persoanen.

Syn wurk, sawol primr as sekundr, is de delslach fan it libjen yn twa talen, yn twa kultueren, en no nei in fyftjin jier libjen yn in seistal talen is it noch breder wurden.

Oan primr pozywurk is opnommen in rige fan 37 fersen en 14 anarkys (fisuele pozy). Twa nea publisearre ferhalen ferskine yn dit boek. Brieven oer literatuer oan kollegas/freonen, gedichten oer en oan freonen/dinnen en besprekken fan wurk kompletearje de bondel. De fjouwer tjeften mei foaral sekundr wurk jouwe in byld fan de Fryske literatuer fan de frne jierren troch syn eagen, beskriuwe ek de tkelteammen drt je as skriuwer yn in lyts taalgebiet mei te krijen hawwe. De oergeunst ek.

Sun 50 ( literre ) frynden fan Josse waren anwezech. Un bont geselskap, nyt su nver, want Josse laat um ok nyt in un hokje sette. Ik ken Josse nou sun kleine 25 jaar en hew um in de loop fane jaren kennen leard as un trouwe frynd. Alle kearen wear an folt ut god at wij mekaar sin f met mekaar prate. Josse woant sinds 1999 in Hendaye ane Golf fan Biskaye, tegare met syn levenspartner Maite Gonzalez Esnal, un Spaans-Baskise skrifster.

Twee kear int jaar komt Josse fant Frankryk over in Nederlaan. Meastal sin we mekaar dan en ferder onderhouwe we telefoanys kontakt. Of anders fia de mail. Josse het foar mij altyd un groate stimulatr weest, en nch, at ut om de skriverij gaat.

Su skreef hij in de bundel Kastanjes Poffe, un prachte analize over myn pozy dyt tussen 1989 en 2000 ferskynde. Na Josse binne der nyt un soad weest dyt myn werk su ingaand besproken hewwe.

Gisteravend was der fan afgunst niks te merken, Elske Schotanus, Willem Schoorstra en ik mochten foarleze t eigen werk. Dat alles tussen de ferskillende gangen deur fan un foartreflek maal warm eten.

ELSKE SCHOTANUS leest foar

WILLEM SCHOORSTRA

Tafelgenoat ABE DE VRIES

ANNE FEDDEMA, n fan de 4 GJ-pries winnaars dy't gisteravend anwezech was, lstert andachtech.

Good old HENK BRATTINGA ( 84 ) krijt un eksemplaar fan de nieuwe bundel as dank foar alles wat hij in ut (KU-) ferleden foar Josse deen het.

Ok AD VERKUIJLEN fan ut 'Nederlands Letterenfonds', was anwezech, krekt as DINIE Postma op'e achtergroan.

COR VAN DER WAL, Liwwarder Sneekolooch en dichter, was gisteravend ok present. Der hangt un aureoal om dizze man!
 
4 maart om 17:00
 
De Weduwe & De Waterpoart: beiden nyk!

Alle kearen wear lukt ut dy dekselse Heleen om har produkten in de merk te setten. Ut liekt su foar de haan om reklame te maken met ut beeldmerk fan oans stad. In komby met de Weduwe fyn ik de afbeelding fan de Waterpoart opnieuw prachtech. Seker met dit maartse wear, ut geeft sver un bitsje troast. Kom mar gau foarjaar!
 
4 maart om 14:39
 
We lge Simone in'e watten

De horeca in Sneek heeft samen met Theater Sneek de handen ineengeslagen om Simone Kleinsma als supergast te verwelkomen in Sneek. Reden hiervoor is haar bijdrage om de stad opnieuw op de kaart te zetten. Simone speelt in haar laatste one women show Simone! het bekende lied van drs. P. Sneker Caf. Ze vertolkt het en blaast er nieuw leven in. Door haar lange tour door heel Nederland in talloze uitverkochte theaters bewijst zij hier Sneek een fenomenale, promotionele dienst mee.

Dit is niet alleen door landelijke recensenten, maar ook door ondernemers in Sneek niet onopgemerkt gebleven. De horeca, verenigd in Sneek Promotion, wil haar belonen voor haar bijdrage. Gastvrij Sneek legt Simone Kleinsma een lang weekend volledig in de watten. De ondernemers staan garant voor een onvergetelijk verblijf voor de diva in de Elfstedenstad. Een geheel verzorgd lang weekend inclusief diners, lunches, high tea, een zeilclinic op het Sneker meer, bezichtiging van het sktsje de Sneker Pan en een verblijf in een vier sterren hotel.

Verder ontvangt Simone een rondleiding door de stad onder leiding van een stadsgids en een stoomcursus Snekologie verzorgd door stadsdichter Henk van der Veer. Als hoogtepunt is er een bezoek gepland aan het bewuste Sneker Cafe waar Drs P. destijds de inspiratie voor dit curieuze lied heeft opgedaan. Daar zal Simone een onvergetelijk optreden bijwonen verzorgt door Musicalopleiding Muzt door leerlingen van Kunstencentrum Atrium.

Na afloop van haar optreden in Theater Sneek op donderdag 10 maart wordt het pakket op ceremonile wijze aangeboden. Richard Visser, vertegenwoordiger van de ondernemers: Simone brengt Sneek op positieve en sympatieke wijze door het hele land voor duizenden bezoekers onder de aandacht. We zullen er alles aan doen om van haar verblijf een onvergetelijke ervaring te maken!

(Foto Govert de Roos)
Simone! // Theatershow // do 10 maart 2016 // 20.15 uur // 29,50 // Tttenzaal // Theater Sneek. Kaarten en info: www.theatersneek.nl of 0515 430 580.
 
4 maart om 14:07
 
Ut fierde geslacht...

Henk Hanenburg. Syn naam is onlosmakelek ferbonden an ut familybedrif Hanenburg. Nyt mear as hotelier/herbergier, mar nch altyd in de horeka. Henk is ut fierde geslacht fan dizze roemrike hoekaffers t Sneek. Tegare met syn Hanneke ( de Vries ) runt hij nou 5 jaar Lokaal 55 an de Ouwe Toppenhsterwech. Un nike lokasy, in ut eardere abettoir fan de stad.

Hoe is ut Henk & Hanneke ut earste lustrum fergaan? Dat is de insteek fan ut interview dat ik fanmiddach met dizze Hanenburg had. Henk hoop an ut end fan dit jaar ok nch us Abraham te sin en om in jbileumsfearen te bliven. Hij en Hanneke fiere dat se dit jaar tegare 90 jaar wurde.

Genoech reden foar un artikel in Groot Sneek. End dizze maand salle jum ut leze kanne.
 
3 maart om 18:25
 
It eigen paradys fan Auck Peanstra

Op 21 septimber 2007 hie ik in ynterview met Aukje Hoogland Peenstra foar Algemien kultureel tiidskrift de Moanne. Fannemoarn lies ik yn sawol it Friesch Dagblad as yn de Leeuwarder Courant it berjocht fan har ferstjerren. It berjocht kaam mij oer it md, witst net dat Aukje slim siik wie.

As earbetoan oan har pleats ik no hjir it ynterview dat ik yn septimber 2007 mei har hie. Ek doe praten we oer dy freeslike rotkanker. It meunster dat werom kaam en no in ein oan har libben makke hat. Rst yn frede Aukje.

"Boppe wetter kommen brieven fan har mem wiene foar skriuwster Auck Peanstra (1954) oanlieding om de oantinkens oan it plak fan har famkesjierren, Sitebuorren nder Grou, op te skriuwen. It boek is ferskynd by Utjouwerij Venus en hat as titel Sitebuorren, myn eigen paradys meikrige.

Wy wennen op in eiln, myn trije ldere bruorren en ik, mar sa fielde dat as bern net. Koest der wol allinne oer it wetter komme, mar by in eiln hast mear it idee fan primitive tastnen lykas dy fan Robinson Cruso en oaren. En sa wie Sitebuorren net.
Dom, ik haw it adres fan Auck Peanstra net opskreaun, sjit my yn t sin, as ik al tichte by Bitgummole bin. Ik wit dat Aukje Hoogland-Peenstra, sat har offisjele namme is, earne yn in nijbouhs wennet. Ik wie der njoggen jier lyn ek alris foar in ynterview. Doe, yn 1998, waard har yn 1997 ferskynde berneboek Yn piama de dyk oer bekroane mei twa ferskillende prizen: de Simke Kloostermanpriis foar bste berne-/jongereinboek fan de foarfgeande trije jier en de Sulveren Spjelde, de priis fan de Fryske berneboekesjuery. In werprintinge fan it bekroande berneboek is troch Utjouwerij Venus tagelyk tjn mei de oantinkens fan Auck Peanstra.

Ien kear freegjen is gench om my nei it hs fan Auck te ferwizen. Juf Aukje wennet op It String 35, seit in freonlike doarpsjonge. It is ommers ek sa, Aukje is juf oan de iepenbiere basisskoalle fan Bitgummole. At ik oanskilje, docht Auck sels iepen. In grutte swarte hn springt boartlik by my op. Auck is gelokkich rstiger en bdet it bist del. Gelokkich, ik bin as de dea foar grouwe hnen.

Eefkes letter sitte wy nei lyts tsien jier wer foar mekoar oer. Hast sin oan dit ynterview? is myn begjinfraach. Auck is ddlik: Och, it heart derby De skriuwster lit witte dat der in Aukje is, dyt gewoan op skoalle en ths is, en der is in Auck, mei ck. Dy lste, dat is de skriuwster. As ik as Auck fuortgean, dan doar ik alles. In Lawei-seal fol mei minsken foarlze bygelyks. As Aukje soe k dat heal bestjerre, leau k. It is gewoan in rol dytst spilest, in soarte fan toanielstik. Wol echt, mar in oare kant. Ik hie as bern noait tocht dat ik soks doarre soe, ik wie in skytsek, ferlegen. Ik gean no sa njonkelytsen alle wiken in kear te foarlzen t eigen wurk. Ik haw it wol meardere kearen wyks dien, mar dat bruts my op. De stim hold it net en do giest opt lst ek op de automatise piloat, en dat moat net.
En dan giet it gesprek ynienen net mear oer skriuwen en foarlsoptredens, mar prate wy oer snens. Of eins is it Auck dyt praat, in monolooch fan in frou dyt oerfallen waard troch it meunster dat kanker hjit. Trije jier lyn, it wie 16 febrewaris 2004, doe krige ik te hearen dat ik in harsentumor hie. It wie goedaardich, mar do skrikst dy tepletter en dyn hiele wrld falt telkoar. Se woene my opereare, mar dat woe ik net en ik doarde it ek net oan. Want de kns is grut dat se nder it operearjen senuwen reitsje en dat je drtroch in skeef gesicht krije. Doe krige ik yn augustus ek noch de meidieling dat ik boarstkanker hie. Kinst miskien begripe dat it hiele skriuwen my neat mear sei. Ik bin opereard en tritich kear nei Rotterdam reizge om dr yn it Erasmussikehs bestriele te wurden. Precisiebestraling. Nei dy bestrielings bin ik wer by de wl opklommen en haw ik meiwurke oan Studio F (nije Fryske lesmetoade, hvdv). Ik tocht: ik sjoch wol hoefier ik kom, no sis ik dat it meidwaan oan Studio F my der miskien wol trochskuord hat.

Ik hie flieding. Nei dy achterf besjoen miskien wol terapeutise skriuwklus, wurdt it 2006. Auck is ynsafier opknappe dat se ek wer sin krijt oan oare skriuwerij. It idee om oer har famkesjierren te skriuwen libbe al earder, mar yn e maitiid fan 2006 set Auck t ein mei it op papier setten fan har jeugdoantinkens. Om oer myn jeugdjierren op Sitebuorren te skriuwen hie ik in kapstk noadich en dy krige ik yn hannen doet der ynienen in tal brieven fan s mem boppe wetter kamen. Dy brieven hie s mem, Dora Peenstra-Elzinga, skreaun oan Bertha Groot Obbink.

Dy hie yn de fyftiger jierren san seis wike by s heit en mem ope pleats staazjern. Ik haw har doe net meimakke, want it wie foar myn tiid, de earste brief is fan 27 maaie 1952. Bertha hat myn broer frege oft de famylje ek belang by de brieven fan s mem hie. Jawol, sei myn broer. Doet ik dy brieven krige, wist ik: dit wurdt myn kapstk! En sa bin ik gewoan begn te skriuwen, mei de gedachte fan: ik sjoch wol hoefier ik kom en wat ik noch wit. At ik wer wat skreaun hie, mailde ik dat oan myn broer Oane. Elk fan de tweintich haadstikken yn it boek begjint mei in mail fan Oane. Hy mailt my de brieven fan Bertha en dy epistels fan har binne foar my dan de kapstokjes om yn myn nthld te graven en oer froeger te skriuwen.

Dy brieven binne presys sat se wiene, dr haw ik neat oan feroare. It is gjin tafal dat Auck krekt nei har siikwzen mei dit famyljedokumint t ein set. Sy beseft as gjin oar dat alle sekerheden weifalle en drom wol se har jeugdjierren op papier fstlizze. Net yn it lste plak foar har bern (in jonge en in famke fan 22 en 24 jier), sadat dy lze kinne hoet de jeugd fan har mem west hat. Foar har en foar harsels hat se dit boek skreaun en dus net foar oaren, sa jout se oan. Dat it boek net in privee-dokumint bleaun is, mar der no dochs leit, hat te krijen mei de tjouwer. Auck Peanstra: Al jierren wie Yn piama de dyk oer tferkocht.

Fjouwer jier hak by de Koperative Utjouwerij frege: wolle jim dat ek wer tjaan. Se skytskuorren der tsjinoan, dr komt it op del. Op in gegeven stuit hie ik sa myn nocht derfan, dat ik Trinus Riemersma fan Venus belle haw om te freegjen oft sy it boek ek tjaan woene. Jawol, sei Trinus, stjoer mar ta. Trinus hie eins mar ien fraach: Hast letter ek nochris wat foar s? En sa haw ik it manuskript fan Sitebuorren, myn eigen paradys nei Venus opstjoerd. Mei de gedachte fan: fine se it neat, dan fine se it neat. Neat stikken. Trinus seach der wol wat yn, mar joech oan dat it sa net bliuwe koe. Ik haw doe sein dat ik net wist wt ik dan feroarje moast. Drt Trinus op sei: Ikke wol. Om in lang ferhaal koart te meitsjen, syn advys wie om it manuskript tematiser te meitsjen. En sa hat hy it ferhaal knipt en plakt. Ik hie der gjin nocht oan. Man, wat in bealchfol wurk en do sitst ek hielendal ticht op dyn eigen tekst. Nee, ik wie bliid dat Trinus dat dien hat, mar dr meist net oer skriuwe!

Ik jou Auck oan dat ik dat net beloof, sterker noch, ik sil it wol opnimme yn it ynterview. De skriuwster har antwurd is: laitsje, ld laitsje. At wy fierder prate oer de brieven en oer Auck har mem, dan klinke hieltyd wer de wurden leafde en waarmte. De brieven jouwe ek in byld fan hoet Auck har lden wrotte en wrame moasten foar it bestean. Dat de (skriuwers)appel net fier fan de stam falt, docht bliken t it feit dat Auck har mem ek skreau. Fersen fan har waarden .o. opnommen yn it Frysk Lnboubld. It lzen fan de brieven is foar Auck yn dy sin ferhelderjend, as it giet om de ferhlding mei har heit en mem.

Auck: Yn ien fan de brieven stiet de sin Aukje ziet Gooitsen als haar oudere broer, alleen mem heeft het voor het zeggen. Dat fn ik san aparte opmerking, mar doet ik dy sin lzen hie, ferklearre dat wromt ik it meast oan s mem hn haw. Us heit stie folle minder op e foargrn yn myn jeugd. Hy hie syn trije jonges, dyt him holpen en ik wie dat lytse famke dat s mem altyd graach hawwe woe. Tusken myn twa ldste broers en jongste broer hat s mem in miskream hn, in deaberne famke. Dat wie fansels in ferskriklike teloarstelling.

Nei dy miskream krige se noch in jonkje en drnei my. Ik haw faak it gefoel hn dat s heit tocht: dat is har bern. Ik wie dan ek altyd by s mem. Auck hat noch gjin behoefte hn om oer har siikwzen te skriuwen. Se jout oan dat se noch gjin gench fstn fan dy perioade nommen hat. Mar moatst net tinke dat ik no swiermoedich libje, ik sjoch wol hoet it komt. Alles watst krijst is meinommen. It is gelokkich wer allegear gewoan wurden. Wnder boppe wnder, seit Auck fleurich. At ik nei twa oeren fskie fan Auck nim, freget se my oft ik dy freeslike foto fan Tresoar fan har (ja, dy mei it langer hier) net pleatse wol by it ynterview.Ik bin no Auck mei koart hier, dy mei de sturt, dat hat west!"
 
2 maart om 12:13
 
Peter de Jong nimt afskeid as SKS bestuurder

Aflopen saterdachmiddach un krt gesprekje met Peter de Jong had, wrin't hij bekend maakte dat hij dizze maand afskeid nimt as SKS-bestuurder. Beelden binne fan Friesland Actueel.nl

Op'e foto staat Peter tegare met oud-wethouwer fan Sneek Andries Ekhart.Peter de Jong neemt afscheid

Voorzitter Peter de Jong van de SKS neemt afscheid. Rene Nagelhout uit Woudsend neemt zijn taken over. http://www.frieslandactueel.nl/2016/02/28/sks-voorzitter-peter-de-jong-neemt-afscheid-video/

Geplaatst door Friesland Actueel op zondag 28 februari 2016

 
1 maart om 18:16
 
Wat un begin fan ut foarjaar...


Nofleke avend allemaal! Ik kom der nyt mear t. Nou su!