dagboek > overzicht
Dagboek mei 2018
 
31 mei om 17:09
 
Marjan komt naar Sneek!

Sneek- Moderne dans op hoog niveau of altijd al een beginners les moderne dans willen volgen? Lees dan snel verder.

Wie?

Marjan Boersma is begonnen met dansles bij het Centrum voor de Kunsten Sneek en had les van Ingrid en Berber. Marjan startte haar danscarrire in Den Haag op de School Voor Jong Talent in het Koninklijk Conservatorium en maakte deze af op de vooropleiding Havo voor Muziek en Dans, en de Docent Dansopleiding van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam. Marjan heeft zich ontwikkeld als allround danseres en dansdocente en woont en werkt in Rotterdam.

Wat?

Een 1,5 uur durende dansworkshop in de stijl moderne dans voor iedereen vanaf 12 jaar oud, verdeeld in niveaus beginnend en intermediate/gevorderd.
Marjan heeft door de jaren heen een eigen stijl ontwikkeld die zij jullie meegeeft tijdens deze workshops.
Het thema van Workshop 1 Beginnend niveau is:
Kennismaken met de kenmerken van moderne dans en de stijl van Marjan Het thema van Workshop 2 Intermediate/gevorderd niveau is:

Muzikaliteit in de stijl van Marjan

Wanneer?

Zondag 10 juni 2018
○ Workshop 1
14:00 15:30 uur: Beginnend niveau
○ Workshop 2
15:30 17:00 uur: Intermediate/gevorderd niveau

Waar?

Dansschool Vergonet Sneek
Geeuwkade 16, 8601 ER, Sneek
De ingang voor de dansworkshop is aan de Veemarkt zijde.

Kosten?

14 per workshop
Door je aan te melden voor een van de workshops, krijg je meer informatie over de betaling.

Aanmelden?

Meld je aan vr 8 juni via:

Stuur een e-mail naar marjan.boersma@hotmail.com en vermeld daarbij:

Naam
Leeftijd
Workshop 1 of Workshop 2
Als je beide dansworkshops wilt volgen, wees er dan op voorbereid dat er een niveau verschil tussen de workshops zal zijn. Ook voor vragen kun je terecht bij het bovenstaande e-mail adres.
 
30 mei om 20:01
 
Bouwrijp maken voormalig grondgebied Lampe-fabriek van start

Sneek-Vanaf morgen zal door het grond- en sloopbedrijf WMR gestart worden met het gedeeltelijk bouwrijp maken van het nu reeds 10 jaar braakliggende terrein waar vroeger de fabriek van Lampe stond aan de Julianastraat.

Vandaag is een kraan geplaatst en vanaf vrijdag zal gestart worden met het rooien en afvoeren van de grotere struiken. Vanaf maandag zal met het verwijderen van oude muurdelen worden aangevangen. Aansluitend zal er grond en puin worden afgegraven, worden afgevoerd en zal er nieuwe grond aangevoerd en ingereden worden.

De verwachting is dat eind volgende week het werk voor deze 1ste fase gereed is en daarmee kunnen de eigenaren van de huizen aan de Dr. Boumaweg hun verdiepte tuinen gaan inrichten en gebruiken. Het geheel zal met passende erfscheiding worden afgesloten.

Tweede fase

De 2de fase omvat het bouwrijp maken van het gedeelte buiten de nieuwe deelpercelen van de Dr. Boumaweg-bewoners. Dit deel van het grondgebied is bestemd voor nieuwbouw, wat nog in de planfase zit. De verwachting is dat uiterlijk kort na de komende winter ook hier gestart kan worden met bouwrijp maken en aansluitend bouwen van de nieuwe woningen. Uiteraard pas nadat daarvoor de gebruikelijke inspraakprocedures gevolgd zijn.

Bovenstaande wordt uitgevoerd door QProm Projectmanagement BV, vertegenwoordigd door Quintus J. Lampe.
 
30 mei om 18:32
 
Expositie fotografie van Jenny Boot in combinatie met keramiek van Paulien Ploeger

Sneek-Van 5 juni tot en met 30 juni 2018 exposeren Jenny Boot en Paulien Ploeger bij Galerie Bax Kunst. Bijzonder is dat de internationaal bekende Jenny Boot nooit eerder solo in Sneek exposeerde, terwijl zij hier vandaan komt. Paulien exposeerde vele jaren geleden in Galerie Bax Kunst. De komende expositie maakt dan ook nieuwsgierig.

Jenny Boot

Jenny Boot (Sneek, 1969) studeerde in 2012 af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Na diverse opleidingen en banen, heeft Jenny pas op 36 jarige leeftijd besloten voor de kunst te gaan. Ze heeft sinds jonge leeftijd altijd geschilderd maar fotografie bleef altijd trekken. Na het afronden van de fotoacademie is alles in een sneltreinvaart gegaan en werkt ze nu fulltime als kunstenaar. Jenny exposeerde al op vele festivals en artfairs over de hele wereld, maakte op de academie al werk voor JFK magazine maar rolde toch meer de kunst wereld in. Jenny wordt vertegenwoordigd door Miva fine art gallery in Zweden en Studio d'arte Campaiola in Rome.

Over haar werk

Mijn werk kenmerkt zich door een gladde buitenkant met rauwe inhoud. Je ziet prachtige modellen, veelal vrouwen die je lijken uit te nodigen. Kom hier. Maar in de sfeer zit altijd iets onheilspellends. Het donker, de erotische zweem en de soms beklemmende poses geven je het gevoel dat de buitenkant wel eens misleidend kan zijn. Zelfs een paard kan ineens eng lijken of een kat lijkt ineens een menselijke blik te hebben.

Bijna al mijn werk gaat over mijzelf. Ik heb de innerlijke noodzaak mijzelf en mijn diepe gevoelens in kunst tot expressie te brengen. Mijn modellen zijn een instrument, een object. Ik probeer tijdens het werken tot een eenwording te komen. Ik weet niet in hoeverre zij zich daarvan bewust zijn. Als het is gelukt dan is de foto ook gelukt.

Paulien Ploeger

Vanuit haar atelier kijkt Paulien Ploeger rechtstreeks de zeedijk op. En haar woonkamer biedt uitzicht op de langgestrekte velden van Het Bildt. Al sinds 81 is de Oudebildtdijk in Sint Jacobiparochie de stek van keramist Paulien Ploeger. In ruim dertig jaar kwam het zeewater twee keer gevaarlijk hoog, maar overstromen deed het nooit.

Echte kustbewoner

Bijna haar hele leven woont Ploeger al vlakbij zee. Ze is geboren en getogen in Den Haag, maar had als kind al de drang naar het weidse. Ze raakte enthousiast voor een verhuizing naar Friesland. Inmiddels is ze verknocht aan de rust en ruimte op de klei.

Achter het huis staat de ovenschuur met daarin twee grote gasovens. Na het schilderen van de klei, gaat het werk in de zoutoven hiernaast. Door op de juiste temperatuur de juiste hoeveelheid zout toe te voegen, ontstaat de gewenste glazuurlaag. Een kunst op zich.
Vanuit de ovenschuur loopt Ploeger via de houtoven naar atelier nummer twee. Een grote ruimte met uitzicht op de zeedijk waar ze de leerharde klei van kleur voorziet. Eerst door met een soort latex uitsparingen aan te brengen, om daarna het oppervlak met engobe (kleislib) te beschilderen. Kleuren ontstaan door de engobe te mengen met pigmenten, maar de kleur die je schildert is niet de uiteindelijke kleur. In de zoutoven veranderen de kleuren, daarmee moet je dus rekening houden.

In het werk van Ploeger komen de aspecten van leven en aarde doorlopend naar voren. Het universum met haar verschillende dimensies worden uitgebeeld in keramiek. Door dit karakter heeft dit werk een sterke prsence.
De kunstenares werkt zowel vanuit gedraaide vormen als met platen klei. Zij is internationaal bekend vanwege haar gebruik van zoutglazuur. Door onder meer een studie van de techniek van meer dan 35 jaar heeft zij hier een specialisatie in ontwikkeld. Vele publicaties over deze techniek vallen haar ten deel.

De finissage van deze expositie is op 30 juni 2018 om 16.00 uur. Dit is tevens de laatste expositiedag.
 
30 mei om 18:20
 
Ut moaiste meiske fan de klas

Fanmiddach interview deen met ut moaiste meiske fan de klas ftewel Miss Nederland 1993: Hilda van der Meulen. Bij Hilda geldt ut dubbel chte skoanheid sit ok fan binnen. Wat un moai (levens-) ferhaal. Binnenkrt dus mear over Hilda.

 
29 mei om 20:34
 
Fergaderdach

Fandaach twee fergadering had met allemaal positieve minsen over hele ferskillende onderwerpen. Fanmrren moai interview deen. Onderwech in de buurt fan Woudsend maakte ik bovenstaande foto.

Foar de rest: rustech an met dit wear!

 
28 mei om 14:25
 
Snekers brengen bezoek aan Harderwijk: Oosterpoort terug?

Sneek- De commissie Sneek meer dan een week Jappie van der Pol Polboten.nl Sneek; Sibolt Jellema Rooth multiservice; Tjerk de Blaauw De Blaauw Mechanisatie; Arjen Kooistra Interlinie Visuele Reclame; Bart Ebink Tailor & Stitch van de Vereniging Ondernemend Sneek, met in hun kielzog Michel Huisman - Strategisch adviseur economie, Maarten Offinga Wethouder; Rudolf Dijkstra Binnenstadmanager Sneek en Bas Hollenberg - Vicevoorzitter Vereniging Ondernemend Sneek brengen vanmiddag een bezoek aan Harderwijk. Daar zullen ze officieel worden ontvangen door wethouder Christianne van der Wal. Naast een rondleiding door de stad en een bezoek aan het Waterfront zullen de stadsvertegenwoordigers praten over hoe realistisch het is om de Ootsterpoort in Sneek weer terug te krijgen.

Dat hiervoor Harderwijk bezocht wordt heeft uiteraard een reden. In de voormalige Zuiderzeestad zijn gelijksoortige plannen. De Harderwijkers denken er sterk over om de Luttekepoort te herbouwen. Een commissie daar is al druk bezig om het plan realiteit te laten worden. Genoeg reden voor Jappie van der Pol, hij is bedenker van het plan om de Oosterpoort te laten terugkeren en zo watersportminnend Sneek nog meer op de kaart te krijgen, uit te nodigen de reis naar Harderwijk te ondernemen.

Voordat de Sneker delegatie naar de oude Hanzestad vertrok werden ze op de Sneker stadswal aan de rand van het Martiniplein toegesproken door Henk van der Veer en Kees Poiesz. Uiteraard met de beste wensen voor Harderwijk en de nodige cadeautjes, waaronder een vers in het Snekers. Ook deze beide Snekers steunen Van der Pol en de delegatie om Sneek nog aantrekkelijker te maken: Alles voor de stad!

De toespraak dyt ik hield staat hieronder te lezen:


Hearen fan de stad,

Dank foar de tnoadeging om jum tgeleide te don naar Harderwyk wrt jum un belangrike missy te foldon hewwe. Drover aansens nch even. Nou earst teruch naar 9 jannewary fan ut Jaar oansens Heare 2018. Tidens de nieuwjaarsresepsy fan Vereniging Ondernemend Sneek kreech ik nyt allienech de bste wnsen fan Jappie Lieuwes en Sientje van der Pol-Faber soan, mar overhandegde dizze spraakwaterfal mij ok nch us un fantastise tekening. Nyt sumar un sketske mar un heuse werktekening fan de Sneker Oasterpoart.
Jappie is lid fan de Denktank Sneek en dr wurde nyt allienech wilde ideen lanseard mar ok serieuse projekten. Su ok ut idee om de Oasterpoart wear teruch te krijen in Sneek. De man met un nieuw idee is un halve soal, ttdat ut idee un skses bliekt te wezen! Sitaat fan onbekende.


Su is it ut met Jappie syn idee ok. Dizze ondernimmer fan de Hendrik Bulthuiswech, over heldere geesten sproken dy Hendrik Bulthuis kon der ok wat met, wil de ouwe toegangspoart wear teruch in oans moaie stad. De watersprt mut nch antrekleker wurde is de fisy fan Jappie en met hum un heel soad andere Snekers. Sneek dot feulste min met syn grachten, drmet hewwe we goud in hannen mar ut liekt wel f we dat amper beseffe. Kiek twee houten bruggen binne foar ut wechferkear un plaatsje fan de stad, mar de Koaningsbrugge (wannear sal der nou us un likje ferf overheen?), de Noarderpoartsbrugge en de Wilhelminabrugge ( echte Snekers lulle nyt over de Koaninginnebrugge!) om mar us dry te noemen binne obstakels foar de watersprters. Dy bruggen mutte feul mear befaarber maakt wurde. Jappie is ut folledech met mij eens!

En nou dat sogenaamde wilde plan om de Oasterpoart teruch te krijen. Ut liekt mij nyt ferkeard om even in ut krt de geskiedenis teruch te halen over dizze poart dyt onderdeel tmaakte fan de festingwerken fan Sneek.

Ut gebou frmde de ingang fan de stad fant Liwwarden fia de Liwwarderwech. De poart boud in 1490 en in 1564 opknapt. Aardech detail in de btenside was ut wapen fan Bourgondi anbrocht wrbijt in stien tbeiteld ston: Geef vrede in onze dagen! Hoe aktueel wille je ut hewwe?! Dat der ok skietgaten in de poart waren en dat naast de poart twee kanontsjes stonnen hewwe we ut ferder nyt over. Later kreech de Oasterpoart in de midden un torentsje wrint un uurwerk met klok plaatst wurdde. De poart wurdde in 1842 sloopt en in 1892 wurdde ut ldklokje in de RK kapel op ut RK Begraafplak plaatst. Met andere woarden ut begin fan de Oasterpoart is der nch altyd. Kees Poiesz en Jappy van der Pol jumme hewwe goeie konneksys met Rooms Sneek, gaan der mar fast achteran, ut begin is der!

Jappie het nou un fraaie tekening fan de Oasterpoart maakt, mar hij fynt nyt dat wij hier in Sneek ut wiel nyt opnieuw hoeve t te finen. Drom jum reis aansens naar Harderwyk. Want in Harderwyk lope ok sukke halve soalen as Jappie om, mar dy hewwe ondertussen al ferregaande plannen om de Luttekepoort te herbouwen! Drfoar is un bedrach fan 1.5 tt 2 miljon noadech. Dy Harderwikers binne dus echt fan plan om ut projekt te realisearen en drfoar hewwe se de noadege ideen.

Bovenstebste Jappie, hearen fan de Denktank Sneek f Sneek is meer dan een week, ik wil jum foar aansens alle skses toewnse. Om jum nyt met lege hannen naar Harderwyk gaan te laten sal de hear Kees Poiesz de laatste oranje-grone parasltjes fan ut familybedrif overhandege dyt fandaach ongetwifeld noadech binne.
Wij wnse jum alle gods toe en breng de harteleke groten over an de inwoaners fan de moaie stad Harderwyk! En dat don ik met ut foarlezen fan un fers in ut Snekers op un moaie poster met foto fan Paul van Goor:

Sneek

tuurlek
dy Italiaanse wiven
lope feul seksir en soepelder
as de deegleke
Sdwesthoekfrouwen
op dinsdachmrrens
over ut Groatsaan

en ik weet ut wel
de ouwe feemerk
is fanself
ut Plaza die San Marco nyt

mar as ik genietende
fan un soute hearing
- fan Abink-
temidden fan de krinkjespuiers
ope Eierbrugge
dy geniale Dirk S. Donker
ut karreljon fan de Groate Ker
bespeulen hoar
dan het Sneek
ok wel wat
 
27 mei om 21:56
 
De 4 Mijl fan Sneek: bitsje warm mar ferder gyn last en de segen fan pastoar!

Kiek nou kan ik de groate jonge wel thange wille, mar ik sach der foarou cht wel teugen an om fanmiddach onder tropise omstandechheden myn tweede 4 Mijl fan Sneek te draven. En sun foto met twee fingers in de neus is nyt allienech misplaatst, ut is ok absolt de waarheid nyt. Niks liekt su at ut is en selfs dat nch nyt. Pre balloarechheid omdat we de 6.2 kilometer wear haald hewwe!

In febrewary begonnen onder de foartrefleke leiding fan Martin Bruining fan Optisport Healthe Club Sneek. Langsem wear opbouwe, hieltyd un stukje ferder. Technyk bijskave, altyd lache ok al sitte jum der helemaal deurheen. Age, Kees, Peter en ik. Elke maandachmrren wear. Mekaar achter de fodden sitte. We waren der dan ok helemaal klaar foar. Ttdat Kees bij un ptsje tennis ter aarde stortte met un hamstringblessure. Fut 4 Mijl fan Sneek!

Arme arme Kees! Al docht ik fanmrren nch wel even, sal ik nou us stikem fan de trap kkele, moard en braan raze?! Nee dus. Deursette.

Om 13.15 uur met mekaar op de Optisport foto in Theater Sneek en drna nch even god rustech an, feul drinke, rekke en strekke om teugen 14.30 naar de Groate Kerk te gaan. Even achter de kerk pisse fan de spanning en dan moai achteranslte. Want at je achteran beginne kanne je un soad inhale! Echter nyt earder foardat de plakferfanger fan pastoar Van der Weide, Cornelis Ignatius Maria Poiesz (sch mar boterhamwurst) oans met gewijd water besprenkeld had!

Wat un indrukwekkende entr in de Marktstraat, ondanks de warmte tch un paar honderd minsen om de dravers an te moedegen. De adrenaline giert je op sun moment deur de bealech. Nch mar 4 Mijl te gaan!

Onderwech nyt allienech de anmoedegingen, mar ok de ferkoelende waterslang en bekerkes met water: Je moet de bekertjes wat in elkaar knijpen, dan verlies je onder het draven het minst water! Aldus Melle fan Optisport.
Andere goeie tip was ut sufeul mooglek in de skadw fan de hzen en bomen te draven.

Op ut Groatsaan nyt allienech opswepende trommelmzyk, ik waande mij in warm Afrika, mar ok ut ferkwikkende water fan ut Vaticaan en Aan de Gracht! Later opnieuw un frijwillige ds bij Dansschool Vergonet, drt Kees en Rudolf mar wat graach de tnslang in de hannen hadden.

En hieltyd mar wear de anmoedigingen! Deurgaan! Jum bin der hast. Setum op mannen. Klasse! En Age en ik mar lache! Peter was al in gyn felden f wegen mear te bekennen. Ut tweede rondsje, op ut Bolwerk na ( binne we op de Alp dHuez) ut Oud Kerkhof folt as un befrijding en de Marktstraat? Wat un ontfangst, wat un euforys moment om na sun blodhite 4 Mijl over de streep te gaan.

Tten fan J. en dchterlief nfan wethouwer Gea Wielinga.
Binnen un floek en skeet binne we hersteld, drinke un bierke en gaan met un stomferbaasde winnares Ethiopise Fanos Tekle ope foto. Dat is hier tradisy in Sneek! En Fanos mar frage what do you say? Dy foto plaats ik mrren nch wel.

At we naar hs toe lope ( nyt drave!) krij ik un mikrofoan onder de neus en fraagt un ferslachgeefster VARA BNN wat ik der fan fyn dat der sun bitsje plasgelegenheden foar dames binne?! Wat un geseik nou tch, na sun perfekt rganisearde 4 Mijl fan Sneek.

Fotos Nico Altenburg


 
26 mei om 17:35
 
Feestelijk afscheid van Sneker bloemenkoopman Theo Ruis

Sneek- Even rond de klok van vier uur was het moment daar: Bloemkoopman Theo Ruis trekt zijn groene schort uit en zijn vaste stekje op het Grootzand wordt overgenomen door oud-collegas en werknemers. Stadsomroeper Jan Sjoerd de Vries, in vol ornaat, neemt het woord onder een regen van confetti en dondert de bronzen stem over de markt:

Har Theo, toehoorders en buitenlui

Graach gaan ik even Theo an ut woard
De held fan Sneker markt is foar ut laatst
Even wat woarden fan lof foardatst Gaast

Begonnen as kleine jonge bij Jan Brandsma met sjouwen
Fanou toen wast nyt mear te houwen

Plisysoan en dus went an ut gesach
Ope markt altyd dy evege lach

Ikoan fan oans moaie stad
Met dij gebeurd der altyd wel wat

Fan Hang an myn Rietsias tt Sloatkantrias
Tulpen, Gerbras, Roazen en Hortensias

Alles was altiid bij dij in e handel
Nou Gaast oans ferlaten en an de wandel

Bste Theo genyt fan alles wat nch komen gaat
En maak ut fanavend nyt te laat

Ut gaat dij en dyn gesin god
Dus slt ik ou met myn faste groet

Want wat foar wear ut wurdt
In oans stad Sneek binne we altyd moai fut!

Sech ut ferder, sech ut ferder

Een daverend applaus, tranen met tuiten bij Theo zijn familieden en de koopman zelf met de hem zo kenmerkende brede lach op het gelaat. Het is voorbij, een tijdperk van een halver eeuw bloemkoopman is voorgoed afgesloten.
Honderden en dan ook werkelijk honderden Snekers namen vandaag, ieder op zijn of haar eigen wijze afscheid van Theo en zijn vrouw Janneke. Vanmorgen was er al een serenade van het Sneker LUS-koor onder leiding van Fokko Dam. Wat een heerlijke Sneker sfeer!

Vanmiddag was er ook dokter Bogtstra en zijn vrouw, dezelfde dokter die Theo ooit op zijn spreekuut gebood om hem even stevig te onderhouden: Wrom groetstou mij nyt mear? Ik weet ut wel, dou hest ut te druk, dou sist nyt mear om dy heen!

En Theo nam de les van dokter ter harte en paste zijn werkuren aan!

Vanaf nu hoeft de sympathieke markt bloemenkoopman niet meer op de uren te letten en gaat hij genieten met zijn vrouw en gezin.

En de kerstbomen dan? En de de bloemen voor de Aovondvierdaagse deelnemers? Dat werk blijft Theo door doen, om af te kicken zullen we maar zeggen. Uit naam van het GrootSneek team: het ga jullie goed Theo & Janneke. Adieu!
 
26 mei om 12:07
 
LOST Toernooi: Grote voetbalrenie van Sneek

Sneek- Ut poaten met brugjes en halfkes ontbreekt er nog maar aan, maar in wezen is het jaarlijkse LOS Toernooi niets anders dan een grote voetbalrenie van Sneek. Vele Sneker voetballegendes waren gisteravond weer actief op het Gemeentelijk Sportpark aan de Leeuwarderweg, waar LSC 1890 dit jaar voor de organisatie verantwoordelijk was. Een twintigtal teams, waaronder ook een aantal dames zeventallen liepen zich de longen uit het lijf om een goed resultaat neer te zetten.

Sneker voetbalglorie op zn best tijdens het LOST evenement, waarbij de letters staan voor Leaugue Old Sneek Training. En old dat zijn de deelnemers, al willen velen dat juist op deze avond niet zijn. De 40+ en 50+ zeventallen zijn stuk voor stuk fanatiek als het er op aan komt, immers winnen voelt beter dan verliezen. En oude voetbalrekeningen willen nog wel eens vereffend worden tijdens dit toernooi. Gelukkig nooit onsportief, want het resultaat is nooit bepalend.

De uitslagen worden ook niet doorgegeven, maar de teams die winnen willen dat toch wel weer weten. Scheidrechters? Niet nodig tijdens het LOST toernooi, de spelers regelen het onderling wel!

Wat verreweg het belangrijkste is op deze avond zijn de verhalen, de nostaligische voetbalverhalen. Elk jaar worden de anekdotes mooier, aangedikt en ingekleurd door de tijd. LSC 1890 is niet alleen de oudste vereniging van de Waterpoortstad, maar ook de meest traditionele, waarbij de snackes en de stukjes wurst en kees op zilveren schalen worden rondgedeeld. Gisteravond was het weer niet anders. Het is een en al romantiek rond het prachtige oude voetbalbolwerk aan de Leeuwarderweg.

Muziek, van Rein t Blsert (ik treed mear op in Sneek as in myn eigen stadsje) verhoogde gister de feestvreugde op het Sporpark. Door de zomerse weersomstandigheden stonden en zaten de voetballers overigens buiten de grote tent en niemand kon ze ongelijk geven.

Een aantal voetballers, waaronder LSC-voorzitter Henk Douwsma, liepen ver na middernacht nog in hun voetbaloutfit rond. Geen tijd gehad om te douchen? Nee, geen minuut willen missen van al die mooie Sneker voetbalverhalen! Dit toernooi mag nooit verloren gaan en daarom hulde aan de organisatie!
 
25 mei om 16:43
 
Sneekology blift bysnder!

Houstou ok su fan eenfoudech eten, f bistou mear fan de lkse produkten?

Ut is de fierde sin t ut diktee dat de Sneekologen in sp gisteravend skreven. Op dat moment is ut msstil in de Sparta-Kamer fan ut majestueuze LSC 1890 kompleks an de Liwwarderwech. Moaiere lokasy krije de Sneekologen nyt!

Blodserieus binne de diktee deelnimmers, fan alle flauwekul en drukte is niks mear over. Hier sit un groep dyt krekt as al dy andere foargaande Sneekology groepen blykber in de gaten hewwe dat dizze kursus nyt allienech mar foar grap is. Ut gaat wel degelek ergens over!

Krt foar ut diktee binne we met de ploech in de shuttles deur de stad weest. Jitze Bok as foarteflek sjauffeur en Sietse Wierda as boeiend ferteller. Over un klein stukje Joadse geskiedenis fan Sneek. We ride o.a. naar ut kunstwerk fan Dirk Hakze bij ut Joads Kerkhof. Allemaal heel indrukwekkend! Der binne nch sufeul onbekende ferhalen, ok foar Snekers dyt geboaren en getogen in de stad binne.

Uteraard wurdt der ok wear onbedaarlek lachen deur de deelnimmers en de sfear in de shuttles is tgelaten om nyt te sgen bij ut balloarege omt ou! Foar ut diktee is der pozy in ut Snekers. Ik lees ok nieuwe fersen foar, beken dat ik (soms) freeslek lui en gemaklek bin. Der lge tientallen fersen op pblikasy te wachten, mar ik kom der mar nyt toe om te bundelen.

Na ut diktee ferlate we de Sparta Kamer en gaan we naar ut LSC 1890 Restaurant drt we mear as gastfrij ontfongen wurde. Inderdaad ut is un (t)hs foar iedereen! Bedankt LSC frijwilligers.

Flgende week slte we dizze seuvende jaargang af met un rondleiding over ut Starteilaan. Dan is de KWS oans gasthear/frou.

Foto's Nico Altenburg
 
24 mei om 23:11
 
Sneekology blift su moai...
Krekt ths fan de sesde avend Sneekology! Mrren flgt ut ferslach, mar ut was ok dizze bijeenkomst wear sear bysnder!!

LSC 1890 preses Henk Douwsma bedankt foar de gastfrijheid. Nch noait earder wurdde der un diktee in ut Snekers ounommen in de Sparta Kamer!!

Foto's Nico Altenburg

 
23 mei om 19:19
 
Altyd mar even dit en even dat...

Flgens mij ut meast deur mij brkte woardsje 'even'! Even dit en even dat. Fandaach lekker rustech an deen, gewoan niks don bestaat nyt bij mij. Wat dat an gaat is ut mobyltsje krekt un werkplak foar mij. Der komt fan alles binnen: nieuws ( un soad persberichten tips) dat ik ferflgens 'even' op feskillende sites plaats.

Fersoekjes en fersoeken, ok nyt te min:'Wstou dit 'even' en kanstou dat 'even'. Ik sch al lang nyt overal 'ja' mear op. Alle 'evens' bij mekaar is dan un soad.

Fandaach wel wear un antal dingen annomen wr't ik blij fan wurd. Un moai ambisieus en sprankelend plan fan un twinteger, jum salle der over hore at ut su fer is.

Of ik 'Dichter an ut water' weze wil! JA! Ok drover later mear.

Of ik un tentoanstelling opene wil? JA! Ok hier geldt: tee set tee mear!

En dan was der de soan fan Sientje nch, dy had ok un fraach. Su'n entsiaste jonge weiger je nyt. Geniaal plan J.!!

En mrren? Mrren gaan ik wear op interview. Fandaach was ut un rustege dach. Nch un wnder dat ik nyt ferfelend was... Ondertussen drink ik mij de pleuris, want dat mut fan trener Martin. Water wel te ferstaan, want ut kon sundach wel us warm wurde tidens ut draven fan de 4 Mijl van Sneek.

Fotobijskrift: naast oans fader & moeke op 4 mei 1963 toen sij 25 jaar troud waren
 
22 mei om 19:24
 
Bij de Brgewippers fan Balk

Fanmrren bij de Brgewippers fan Balk weest. Noflik folk sonder poehaa. Ik hou derfan! Hew un hekel an ptskieters,lui dy't hoger as de pt skite dus! Uteraard praat ik dr Frysk!

 
21 mei om 19:44
 
Bijzondere Fietselfstedentocht: Klde kroket bij Vergonet!

Sneek- Onder zomerse omstandigheden, met een straffe noordoosten wind is vandaag de 82ste editie van de Elfstedentocht op de fiets verreden. De rit van 235 kilometer waar dit jaar zon 15.000 fietsers aan mee deden ging ook weer langs de stempelpost van Dansschool Vergonet aan de Geeuwkade. Rudolf en Jolanda Vergonet waren met familie en personeel voor het 23ste jaar de voortreffelijke gastheer en gastvrouw.

Best bijzonder om dat Rudolf en Jolanda Vergonet op 14 juni afscheid nemen van hun dansschool, waar sinds jaar en dag de Sneker stempelpost is. Gelukkig begroet het echtpaar fleurig en blij als altijd al die duizenden fietsers, die in alle soorten en maten voorbij fietsten.

Wat een geweldige sfeer door toedoen fan de Heegemer Dekdweilers, die het publiek en de renners regelmatig gek genoech krijgen om mee te swingen. De muzikale sfeermakers schromen niet om tussen de wachtende fietsers een polonaise in te zetten, zelf op de klinkers te gaan liggen en ondertussen iedereen muzikaal opzwepen. Het lukt allemaal wonderwel.

Bijzondere paradijsvogels ook in het peloton, bijvoorbeeld de dame uit Rinsumageest die de tocht al voor de 31ste keer meefietste. Zonder blikken of blozen viste ze uit haar rugzakje een goudbruine kroket die ze in alle rust begon op te peuzelen: Sjuch dizze haw ik yn Boalsert kocht, dan bin ik der wis fan dat er yn Snits kld is! En in drie happen was de snack verdwenen.

Ook veel ontroerende momenten vanmiddag op zon 80 kilometers voor de meet als de Dekdweilers het Beatles nummer Hey you inzetten. Een stoere deelneemster laat haar tranen de vrije loop, terwijl het peloton niets in de gaten heeft. In zon groep van 15.000 fietsers heeft iedereen zijn of haar eigen verhaal!

Ying Mellema, uitgever en eigenaar van Ying Media fietst deze editie van de Eflstedentocht op zn gemak mee. Als oud-marathonschaatser kost het hem en een aantal vrienden ogenschijnlijk geen enkele moeite om de 230 kilometers te fietsen.

En dan is daar al heel vroeg Jacques Monasch die passeert. De oud-politicus, lid van de Sneker Deurtrappers, fietst voor het eerst in zijn leven de Tocht der Tochten mee, tot grote bewondering van zijn vrouw Janke! Knap Monasch!!
Tegen zessen passeert Lenie Bakker uit Hoorn stempelpost Sneek als laatste. Ze doet voor de elfde keer mee, maar het zal dit jaar een hele toer worden om de Elfstedentocht binnen de tijdlimiet uit te fietsen.

Na zes uur wordt het stil aan de Geeuwkade en genieten Jolanda en Rudolf Vergonet van een drankje op het nog steeds zonovergoten terras. Het mag dan zo zijn dat het dansechtpaar voor het laatste de duizenden fietsers voorbij heeft zien gaan. Het is te hopen dat de traditie van Stempelpost Sneek, met DJ Rudolf en de Heegemer Dekweilers niet verloren gaat. Een schone taak voor?!

Post Scriptum:

Jajaja, daar waar ze weer!
 
20 mei om 22:28
 
Nch mear kunst in Sneek

Ut de doku: Hoe besoademieter ik ut klootjesflk...
 
19 mei om 19:48
 
Als de rook om je hoofd is verdwenen...

Su'n foetbalweekend hew ik dus! Gisteravend met 7x7 ut kampionskap ferskieten en fanmiddach toeskouwer bij kaansloas ferlies teugen de Blauwen t Spakenburg.

Wns iedereen ferder un fijn Pinksterweekend toe: Laat de Geest faardech over oans wurde!
 
18 mei om 17:23
 
Sneekology dendert fleurech deur

Gisteravend al wear de fijfde Sneekology avend fan dit seizon en wat foar eentsje: bij grotagrutter Poiesz. Onder leiding fan eks-direkteur Kees Poiesz kregen de Sneekologen in sp un (h)earleke rondleiding deur ut familybedrif. Opfallend dat der in dizze groep heel wat kursisten waren dyt nch nyt earder in ut distribusysentrum weest waren. Immer entsiast fertelde Kees over de histoary en de opgang fan Poiesz Supermarkten.

Dizze avend past binnen de Sneekology omdat ut over de ekonomy fan de stad gaat, nadat we ut earder al over de kultuer, de taal, de boukunst ensf. had hadden. Nch twee avenden te gaan en dan sit dizze seuvende jaargang der al wear op. En ok dizze groep is nchal lirys...Foar mear info: http://sneekology.nl/ 
17 mei om 18:22
 
Programma Theater Sneek

In de namiddach plofte ut programmaboekje fan Theater Sneek op 'e kokosmat. Al even fluchtech deurbladerd, prachtech anbod. Nch altyd un feestje dat ut teater in oans achtertn staat. Weelde dat je kieze kanne. Ik fol mij su ryk as un kyn bij oans fader in de winkel: wat lekkers tsoeke!

 
16 mei om 18:36
 
Brzend Barcelona

Nergens su mod fan as un paar dagen stedereis! Mar nyt janke, want ut is pre lkse en dat ik allienech bij de opening fan At the Watergate was en drna op ut ferkearde moment op ut ferkearde plak was: ut is nyt anders.

Ik hou fan de stad! Of ut nou in Fryslaan f in Nederlaan, in Europa f de Joe Es EE, ut maakt mij nyt t. Ik hou fan stadse gelden en stadse minsen ( ok niks teugen op plattelanders hoar!). Nim nou sun Barcelona, as un echte toerist de stad besin fanou ut bovendek fan un Tourist Bus: ik hou der fan. Barcelona, is un prachtstad, un city met allure. De hoofdstad fan Kateloany het wat. Wat? Flgens mij fral selfbewustheid.

Overal in de stad is te sin hoet de inwoaners fan Kateloany stride foar onouhankelekheid. Overal wappere de Katelaanse flaggen fan de balkons en sin je de minsen met ut gele symboal ope revers. Wat un ferskil met Valencia,drt ik foarech jaar was. Dr mutte se niks fan dy frijheidsstriid hewwe. As btenstaander falle mij allienech mar terleke dingen op en hew ik te min infrmasy om un oardeel te frmen.

Wat ik ok heel opfallend fon dat der op de Ramblas, de toeristise ader fan Barcelona, niks mear herinnerd an de freesleke anslach fan foarech jaar augustus. Ik moest der wel an denke toen ik over dat gedeelte fan de Ramblas kuierde. Amper foar te stellen wat un freeslek drama sich dr ouspeuld het. Over oop ut ferkearde plak en ut ferkearde moment praten!

Wrt je in weareldsteden ok komme, der binne altyd straatmzikanten en potsemakers. Dr kan ik enrm fan geniete. Elke dach binne se der wear, krekt as de bedelaars en dakloazen. Minsen dyt an de selfkant fan de samenleving staan. Nergens is de eensaamheid su groat as in groate steden!

In Barcelona ok de gewoane kleine dingen fan alledach. Ferbaasd keek ik naar werklek honderden minsen dyt op sundachmrren foetbalplaatsjes met mekaar staan te ruilen. Mappen fol onder de arm en mar sin f ut ontbrekende plaatsje nch te skoaren is bij andere fersamelmaniakken. Ik hew ut dus over folwassen minsen h! Dat sin ik in Sneek op ut Oasterdyk nch nyt su gau gebeuren.

En de kunst & kultuer? Ok nch wat fan metkregen? Mear as genoech, allienech de prachtege gebouwen al in ut sentrum fan de stad. Krtom, ik hew wear an ut kultuursnven weest as un mallen en ik mut sge, je wurde der doadmod fan. Mar ut is wel ferrekte lekker!

 
15 mei om 12:31
 
Wr was't?

Hier dus!
 
8 mei om 18:42
 
Ut somert in ut foarjaar

Ja, dat kanne je tch wel stelle met dizze somerse temperaturen! Der was fandaach wear folop beweging in de stad. De 11-Stedenwandelaars deden Sneek an. Was un gesellege bol. Hieltyd mear wurdt dat tch ok wel un tdaging om oait nch us dizze Ticht der Tochten te lopen. Gaar allienech sufeul trening an foarou. En sonder don ik ut nyt.

Ondertussen gaat At the Watergate en alle berichtgeving dy't dr met anneks is ok gewoan deur. Al met al spettert ut lekker in de stad.
 
7 mei om 18:37
 
Wear fan alles te delen...

Ut was wear un dach met un gouden randsje, wear un soad dingen deen. Maandachmrren is ut harddraven ( nou ja hard...) faste prik. Izeren disipline ftewel 'wat je ouprate met de maten, ok nakomme'. On der leiding fan Optisprttrener Martin Bruining binne we ondertussen sufer dat we nou de 4 Mijl achter mekaar drave kanne. Tempo, onder somerse omstandechheden, was fanmrren 9.1 km in't uur. Gyn flau benul f dat un tempo is wat bij oans leeftyd past. Ik fon ut lekker gaan.

Fanmiddach interview deen met un frou dy't Parkinson het. Un moedege frou, heel optimistys. Un moaie mar ok wrange tspraak. "Ik wilde het eerst niet weten dat ik Parkinson had. Ik zei tegen vrienden en bekenden 'ik ben een beetje onhandig...' Ondertussen is dy nare Parkinson so fanatyk dat de frou nyt mear sonder hulp kan. Gelukkech besit se nch un onouhankeleke geest! Ik fon ut konfrontearend toen se har geboartejaar sei: 1952.

Kiek an dan lulle je met geboartejaar 1954 nyt mear over futiliteiten. Ik besef al feul en de feul langer dat gesondheid de groatste rykdom is! Nou su.

Na ut interview met de kamera deur de stad fytst en foto's skoaten fan wat ik sach. En dat was un soad At the Watergate. De stad is swanger fan un evenement dat op tbarsten staat.

Fanavend wacht mij nch un moaie ontmoeting over un ander feest, dat in jny plakfine sal in Theater Sneek. Let mar op, dat wurdt ok wear gouden. Hoe su befoarrecht mins?!
 
6 mei om 21:06
 
Tegare naar SC Heerenveen

Ut is elk jaar wear datselde dubbele gefol at ik in ut Abe Lenstra sit tidens de wedstryd SC Heerenveen-Feyenoord. Foar wie bin ik nou eigelek, want foar beide ploegen weze is gyn echte opsy. In myn hart natuurlek op en tp Feyenoorder, mar fanwege de afstaan al jarenlang supporter fan de blauwitten t ut Haagje. Ut was ut aflopen seizon bar en boas onder dizze trener wat wij as trouwe supprters foarskoateld kregen. Fanmiddach was ut laatste kertierke illstratyf foar ut hele seizon. Fan 0-2 teruchkomme tt 2-2, ferflgens un pengelty misse en ferlieze in de 90ste mint.

Nou ja, ik kan sge dat ik der bij was toen Van Persie syn laatste kompetisywedstryd speulde foar Feyenoord. Want dat hij deurgaat, loof ik niks fan. S un ferrassing weze. En SC Heerenveen, dy mach play-offs speule foar dy fage EL. Ut sal mij wurst weze. Aansens in augustus binne soan Ben en ik der wear bij.

Moaier is der nyt!
 
5 mei om 19:22
 
Blij dat ik dit laan woane mach!

Fier de frijheid!

 
4 mei om 17:15
 
Indrukwekkende verhalen tijdens Open Joodse Huizen in Sneek

Sneek- Vanmiddag vond voor de tweede maal in Sneek Open Joodse Huizen plaats. Deze kleinschalige bijeenkomsten worden georganiseerd om te herinneren en te gedenken. Het Joodse leven en het verzet van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog in Sneek staan hierbij centraal. Op zes plaatsen in de stad werden deze bijeenkomsten gehouden. In vergelijking met de eerste keer dat deze Open Joodse Huizen werden georganiseerd viel het groeiende aantal belangstellenden op.

Else Valk vertelde in de Doopsgezinde Kerk het verhaal over ds. Willem Mesdag en zijn vrouw en dochter Tine. Zij hadden onderduikers in huis en zorgden voor onderduikadressen voor 70 Joodse kinderen die door het verzet met de boot van Amsterdam naar Sneek waren gebracht.

Map van der Meulen vertelde in Caf Vellinga het verhaal van Jacob Pino, zijn vrouw Erna Adler en dochtertje Megchelien. Allen werden in Auschwitz vermoord.
Op Suupmarkt 15 ligt een struikelsteentje voor Rozet IJzerman. Zij was daar ondergedoken en later naar Kleinzand 18 overgebracht waar Rozet bij de familie Lever kwam. Sietse Wierda vertelde de geschiedenis over de verzetsfamilie Lever en Henk van der Veer het levensverhaal over Rozet IJzerman. Drie leden van de familie Lever overleven de oorlog niet. Ook Rozet wordt vermoord.

Willem Tjerkstra vertelde op het Prinses Julianapark 17 het verhaal over de families Van Gelder en Rotschild, die vanuit hun woning ook weggevoerd werden en vervolgens omgebracht.

Ids Boot

Bijzonder was het persoonlijke verhaal van Ilan Boot, die het verhaal over zijn Joodse vader Ids vertelde. Ids Boot werd als baby ondergebracht bij Jelle Boot en zijn vrouw Hotske Hospes. Hij kreeg toen de naam Ids Boot. Pas veel later bleek hij David Willem Vischjager te zijn. Een tragisch verhaal over het zoeken naar identiteit. Zoon Ilan bracht het verhaal over zijn vader op lichte toon, met hier en daar ook nog humor. Maar achter de lach verschuilt zich het verdriet. Moedig dat de zoon zijn vader op deze manier recht deed.

Hartverwarmend de grote belangstelling: Vergeet hen niet met sprekende herdenkingen!
 
3 mei om 10:46
 
Pontons At the Watergate in de Kolk

Sneek- Vanmorgen is begonnen me het leggen van de pontons in de Kolk voor de Waterpoort. Hier zal volgende week woensdag het spectaculaire openingsevenement van At the Watergate plaatsvinden. Vooraf was gehoopt op mooi weer, waar een dergelijk festival mee staat of valt.

De weersvooruitzichten zijn wat dat betreft fraai te noemen. Vanmorgen kon het in ieder geval niet beter!
 
2 mei om 19:28
 
De Heerenveense Hardloper

Edsel Sambo is un bysondere fogel, un tropise Paradysfogel. Syn wiegje ston op Curaao, na Edsel kwamen der nch elf kyndes. Edsel woant nou al jaren in Nederlaan en is troud met un Frys meiske en al 38 jaar gelukkech met har. Gister had ik un lang interview met Edsel en syn Geartsje.

Toen ik froech hoe't syn skoanfamily destiids op syn komst reagearden fertelde Geartsje un prachtege anekdoate. "Edsel woe yn Skingen dr't s heit en mem wennen, wol even te draven. Omdat hij der nbekend wie, sei s mem 'ik fyts wol foar him t'.

Se waren amper onderwech f dr ging de telefoan al op de boerderij.

"Ik wit net wat der oan de hn is, mar der sitte in grutte neger achter Coba oan, jim moatte mar gau sjen..."

Edsel skatert ut t at syn frou ut ferhaal foar de sufeulste kear fertelt. Ik lach met Edsel met. Wat un prachtkearel om te interviewen! Ut stuk komt in GrootHeereveen.
 
1 mei om 12:31
 
Open Joodse Huizen op 4 mei in Sneek

Sneek- Vrijdag 4 mei staan Huizen van Verzet voor u open en bent u van harte welkom. Op verschillende locaties in Sneek zullen de Joodse plaatsgenoten herdacht worden.
Waarom ? Staan er heldendaden op hun naam ?Hebben zij op een of andere manier zich groots en geweldig ingezet ? Bedachten zij prachtige, positieve veranderingen in de Sneker samenleving ? Nee.....wij komen dan bij elkaar om het grote kwaad, dat hen overkomen is. Omdat zij ...onschuldig....schuldig werden verklaard; uit hun huizen werden gesleurd; vernederd en opgejaagd. Omdat zij als vee op transportwerden gesteld en zo hun einde tegemoet reden, zegt Map Vermeulen een van de sprekers tijdens de Open Joodse Huizen manifestatie. Hieronder het verhaal dat Vermeulen voor deze gelegenheid schreef.

Lientje Pino van de Veemarkt......een schoolfoto.

Helemaal links staat ze...stevig...een strik in het donkere haar....open, vrolijk lachend, alsof ze tig binnenpretjes heeft..
Officieel heet ze Megchelien, naar haar grootmoeder, maar iedereen noemt haar Lientje. Veel leuker toch!
Lientje is een kleine levensgenietster. Na schooltijd speelt ze vaak op het plein. Op dinsdag is het daar altijd markt en staat het voor hun caf vol met schapen. Ze houdt van schapen en wat geeft het een lekker gevoel, als je even door hun warme, zachte vacht kriebelt en kroelt.
Gymnastiek vindt ze ook leuk...met plezier gaat ze er elke week naar toe.
Toch... de allerfijnste dag is de vrijdag. Als ze dan thuiskomt geurt het hele huis naar kippensoep. Mmmm ! En als er drie sterren aan de hemel staan en de zon is ondergegaan, dan is het feest, sjabat. Vaak komen oom en tante Pino en Hans en Ernst en Margot. Gezellig is dat. Ima(mama) zet dan heerlijk eten op tafel en abba(papa) weet elke week wel weer een mooi verhaal te vertellen. Natuurlijk zingen ze ook samen, doen ze spelletjes en smullen ze van alle lekkers, wat op tafel staat.
Het leven is goed......tot......ja tot op een dag alles anders wordt. Alle schoolbesturen krijgen een brief, waarin staat, dat het verboden is, om nog langer Joodse kinderen les te geven. En als Lientje op een middag thuiskomt, ziet ze hoe haar moeder aan tafel zit, met allemaal gele sterren.
Wat doet ima daar ? Naait u die sterren op onze kleren ? Waarom ? Moeten die ook op mijn jas en jurk ?
Haar moeder knikt. Maar dat wil ik helemaal niet...en ik doe het ook niet.....zon mal ding ! Het moet... zegt moeder...............Lientje kom eens bij me. Ze trekt Lientje op schoot.... Je weet dat abba en ik heel erg veel van jou houden,.... anders gezegd....jij bent ons allerliefste, stralende sterretje. Laat dat nou maar zien als je weer naar buiten gaat. Ze geeft Lientje een dikke kus...en knuffel....nooit vergeten hoor....wij houden van jou...altijd. Lientje knikt en....h.......nu lijkt het net.... alsof ima tranen in haar ogen heeft.....

Bij de struikelstenen op de Veemarkt, vertel ik aan een groepje uitbundige jongeren iets over familie Pino van het caf. Ze luisteren aandachtig, maar als hun namen klinken ...wordt het echt doodstil....zien ze verbijsterd elkaar aan.....wat is hier gebeurd ?


Map Vermeulen

De locaties van de lezingen

Doopsgezinde Kerk- Singel 26-28: Else Valk vertelt over ds. Mesdag om 14.00 en 16.00 uur
Caf Vellinga- Korte Veemarktstraat: Map Vermeulen vertelt om 13.00 en 15.00 uur
Suupmarkt 15: Sietse Wierda vertelt over de familie Lever,u bent hier welkom om 14.00 en 16.00 uur
Pr. Julianapark 17: Willem Tjerkstra vertelt over de familie Van Gelder en Rotschild, u bent hier welkom om 14.00 en om 16.00 uur.
Scheepvaartmuseum-Kleinzand 18:Henk van der Veer vertelt over Rozet IJzerman en leest gedichten voor over Joodse Snekers om 12.00 en 14.00 uur
Stadhuis-Marktstraat 15: Ilan Boot vertelt het verhaal van zijn vader Ids Boot om 14.00 en 16.00 uur