dagboek > overzicht
Dagboek j˙ny 2015
 
30 j˙ny om 12:33
 
Lekker Sneek in verband met hittegolf afgelast

SNEEK- In verband met de verwachte hitte aanstaande zaterdag, heeft de Stichting Uit in Sneek na rijp beraad het besluit genomen het culinaire evenement Lekker Sneek op het Oud Kerkhof onder de rook van de Martinikerk in Sneek af te gelasten.

ôJe hebt een stuk maatschappelijke verantwoordelijkheidö aldus een van de organisatoren Bas Hollenberg. ôEnerzijds heb je te maken met het voedselveiligheidsaspect. De kans is aanwezig dat de respectievelijke koelingen van de deelnemers de hitte niet aankunnen, waardoor je ingrediŰnten niet veilig meer gebruikt kunnen worden. Anderzijds speelt het gezondheidsaspect voor de bezoekers zelf een belangrijke rol. Het terrein ligt pal op zon in de luwte van de bebouwing ter plaatse en de kerk. Het wordt er dus erg warm en dat is een understatement. Het zou gewoon niet veilig zijn om een en ander door te zetten.
De organisatie heeft volgens Hollenberg nog gekeken naar een alternatieve datum, maar het evenementenprogramma van Sneek zit dermate vol, dat verplaatsing naar een andere datum naar alle waarschijnlijkheid geen optie is.
 
30 j˙ny om 09:24
 
Somereksposisy fan Bertus ten Have, Sjoerd Couperus & Marijke Westerhof in St. Martinush˙s


Fanaf saterdach 4 j˙ly ˛rganiseart Bertus ten Have al wear foar de fijfde kear un eksposisy in ut St. Martinush˙s an de Harinxmakade 12 in Sneek. Tegare met Ten Have eksposeare Sjoerd Couperus syn skilderijen en Marijke Westerhof har quilts. De ekspo is falt t˛t en met saterdach 8 augustus te bewonderen. Bertus ten Have stelt um self even foar:


ô Mijn naam is Bertus ten Have geboren en getogen in Joure en sinds 1989 woonachtig in Sneek. Op mijn twaalfde jaar zei Broeder Aquino, leraar schilderen op de L.T.S. in Wolvega tegen mij, als je na de brugklas bij mij komt,maak ik een decoratie/reclame schilder van jouw, want zoals jij nu al met kwast en penseel omgaat zegt mij dat je talent hebt.

Helaas legde ik dit compliment en zijn wijze woorden opzij, maar ergens diep in mijn hart.........vul maar in. De reden waarom ik niet wilde was natuurlijk absurd, maar ja, 12 jaar en zelf je eigen beslissing nemen?!

De softie's gingen naar de schildersklas en daar wilde eigenlijk haast niemand mee heen in die tijd. 40 Jaar later kwam ik bij toeval Broeder Aquino weer tegen en tijdens het gesprek wist hij nog precies van toen.
Hij zei tegen mij dat hij mijn beslissing van destijds altijd heeft betreurd. Zelf was hij een groot kenner van de schilderkunst.

Op mijn vijftigste jaar kreeg ik ineens weer zin in om te gaan tekenen en ben ik een cursus/schilderen begonnen en daarna een cursus schilderen met olieverf. Na deze cursussen ben ik heerlijk thuis aan het werk te gaan. Maar op een gegeven moment kwam ik vast te zitten en liet het een poos op zijn beloop ,vond het wel best, tot dat ik bij toeval in aanraking kwam met Jan Adamse Kunst/Decoratie schilder hier in Sneek.

Deze zei laat mij je werk maar eens bekijken. Hij stond daar niet negatief tegenover maar zei wel, toon meer lef, pak eens een spons, verfroller, plamuurmes en durf te experimenteren.

Heb het lef om wat je er bij je van binnen zit op doek te brengen. Met deze wijze woorden van de meester ben ik aan de slag gegaan.Inmiddels bezoek ik regelmatig kunstmarkten, organiseer hier in Sneek al vijf jaar een tentoonstelling in het St. Martinushuis.ö

 
29 j˙ny om 16:55
 
Back in town

Un paar dagen, dyĺt as weken foŰle, b˙ten de deur weest. Sit nergens over in waarde bloglezers fan mij. Ik sal jum nou nyt fermoeie met kiekjes dyĺt ik skoaten hew fan sabeare lachende gondeliers & su. Laat staan fan al dy Roomse pracht en praal in katedralen en basilieken. Ik wurd der as protestant ferlegen fan... Ut adagium fan wel persoanlek, nyt privÚ bliŰft!

T˛ch durf ik te balansearen at ik met jum deel dat VenetiŰ un bysondere stad is, inkl˙syf al dy toeristise pleisterplakken. Un peperdure stad ok om te ferbliŰven, un heppy fjoe city dus. Wat bij mij nou ut meast hangen bliŰft fan suĺn stedetripke staat nyt in de reisgidsen.


Bij un onferwacht besoek an un ekspo met moderne kunst wurdde ik konfronteard met wat ik dan mar objet trouvÚ noem. Rond˙t skokkend deur syn simpelheid. Kriskras over de groan lagen kledingstukken fan anspoelde boatfluchtelingen in ItaliŰ.

Susan Mains is ferantwoardelek foar dizze Art Installation None Calls for Justice in Grenada National Pavilion. Ik was der behoarlek fan onder de indruk.

ô Of what value is a life lost in Africa a girl in Nigearia, a student in Kenya? Are those killed by violence mourned, memorialized, missed? Do we lay flowers where they fall, and light a candle to honeur them? In this market of power, we pay a price to keep the balance skewed; The soul we lose may be our own.ö

Hier is gyn woard Snekers an!
 
24 j˙ny om 12:32
 
N˛ch even geduld...


In 'e papieren edisy fan Groot Sneek ( dy is nou ˙t ) mear info over de roman! De cover allienech is al opsienbarend! Met dank an Uitgeverij Louise en grafys ontwerper Monique fan ' Vogelsang ontwerpers ' ˙t Heerenveen.
 
23 j˙ny om 22:13
 
Onder de klokslach fan de Waterpoart

Ut is fanself un ˙tsproken moai plak om fotoĺs te nimmen, om evenementen te starten ˛f te eindegen. Fanavend was Stadsomroeper Jan Sjoerd de Vries anwezech bij de trots fan oans stad om dŕr un bestuurswissel fan de Lionsklup op te fleuren met syn fluwelen stemgel˙d. Dat lukt Jan Sjoerd altyd behoarlek goŰd, om nyt te sŕgen ˙tstekend.

De Stadsomroeper en de Lionsklupmannen troffen ut, want der was n˛ch un markante Sneker anwezech: fotograaf Jeroen van der Kallen. Jeroen sette ut Watergate Sneekteam op ĺe foto. Stefan de Vries, Martin Kappers en Brandt Meylis doŰn op 6 j˙ly met an un rees over de Britse Eilannen om dŕr de Sneker kleuren te ferdedigen in de carbage run. Dit in un auto fan foar 1998 dyĺt maksimaal Ç 500 kost. De mannen hewwe ok un eigen FB-pagina: https://www.facebook.com/WatergateSneek

 
23 j˙ny om 17:15
 
Nyt langer over ut wear in Nederlaan seureů

Dizze man soekt ferkoeling in un rivier in Pakistan

Toegeven, ik sit om dizze tiid fan ut jaar ok liever in myn bloate bealegje achterh˙s in un luie stoel. Mar at ik de berichten ˙t Pakistan lees dan hou ik mij mar fluch stil.

ô Het dodental van de hittegolf in Pakistan is dinsdag opgelopen tot bijna zevenhonderd. Dat meldt persbureau AFP dinsdag.

Autoriteiten hebben de noodtoestand afgekondigd en de Pakistaanse premier Nawaz Sharif roept op tot actie. Het Pakistaanse leger zal centra opzetten waar mensen die bevangen zijn door de hitte opgevangen kunnen worden.
De hittegolf heeft het zuiden van het land in zijn greep. Sinds zaterdag zijn de meeste mensen omgekomen in de stad Karachi. Het is daar tussen de 45 graden overdag en 33 graden 's nachts.

Ziekenhuizen

De afgelopen vier dagen stierven 612 mensen in overheidsziekenhuizen, en nog tachtig in privÚ-klinieken, meldt de BBC. Duizenden anderen worden ook behandeld, waarvan sommigen zich in kritieke toestand bevinden.
Ziekenhuizen zijn afgeladen met mensen die door de hitte zijn bevangen. Vooral ouderen bezwijken, veel uit armlastige gezinnen.

Stroomstoringen

Heet weer is niet ongebruikelijk in Pakistan tijdens de zomermaanden, maar langdurige stroomstoringen hebben de zaken verslechterd, aldus de BBC.

De groeiende vraag naar electriciteit voor airconditioning valt samen met de grotere behoefte aan stroom tijdens de Ramadan, als moslims overdag vasten.
Premier Sharif had beloofd dat er niet bezuinigd zou worden op electriciteit, maar sinds de start van de Ramadan vorige week is het aantal stroomonderbrekingen toegenomen.ö

 
22 j˙ny om 09:17
 
Eva de Wilde I.M.

Gister ut bericht dat Eva de Wilde overleden is, dat bericht komt na un slopende sykte nyt onferwacht mar wel keihard binnen. Op de geboartedach fan har ok al feulste froech overleden man Joop Langhorst het Eva oans ferlaten.

Eva hoarde helemaal bij Sneek. En omgekeard. Flak foardat de Sneekweek losbarste kwamen Eva en ik mekaar faak teugen, in de Sneekweek self ˙teraard ok. We wisten fan mekaar an de foaravend fan suĺn Sneekweek dat we kriebels in de b˙k hadde, as kynders dyĺt de f˛lgende dach op skoalreiske s˙den.

Toen ik na myn hartoperasy foar ut earst wear op ut foetbalfeld ston, sat Eva tegare met Jan Dommerholt spesjaal foar mij opĺe trib˙ne. Bysonder sukke herinneringen.

Eva, ses jaar jonger as ik, hoart bij myn jeugdjaren, meiske ˙t de Bloemstraat. Later ˙t ut ooch ferloaren om sufeul jaar na dato mekaar kear op kear wear teugen te kommen.
Ok feul mailkontakt over alles en n˛ch wat met Sneek te maken had. Ut was altyd goŰd.

Ik wŕns Johan en al de naasten om Eva heen alle sterkte om dit groat ferlies un plakje te geven.
 
21 j˙ny om 17:07
 
Onder blije Rooms Katoliken

Fanm˛rren/fanmiddach un prachtege diŰnst metmaakt in de RK Sint Martinuskerk fan Sneek. Pastoar Peter van der Weide fierde syn 20-jarech j˙bileum as pryster. Op fersoek fan de parochy-raad mocht ik un fers foar menear pastoar skriŰve met ut fersoek dizze poŰtise oade fanaf de preekstoŰl foar te lezen. Wat un bysonder moment fon ik dat om te doŰn. De parochy-raad boad dŕrna ut inlijste fers met prachtfoto fan Paul van Goor an menear pastoar dy't sichtber ontroerd was.

Hieronder myn toespraak + fers. Foto's fan Anne Rijpkema.

Beminde broeders en susters, parochianen!

Un antal jaren leden mocht ik in de Hof fan Heden fan Douwe en HÚlŔne Silvius, un poŰtys optreden fers˛rge. Ut stikte in de t˙n fan Douwe & HÚlŔne fan de Rooms Katoliken, wŕronder ok pastoar Van Ulden.

Na afloop fan dat optreden an de Korte Vreugde sei pastoar Van Ulden dat hij myn performence waarderard had. Nadat ik un antal Griffemearde fersen foarlezen had sei de pastoar dat ut bŕst goŰd komme s˙ met mij. Sterker n˛ch Van Ulden ferkondegde dat ik Ĺ ooit weer terug zou keren in de moederkerk ĺ.
Ik sach de earwaarde an en docht Ĺ lauloŰne, moai nyt! ĺ

Mar G˛ds wegen binne ondeurgrondelek. Fandaach op Ĺe langste dach fan ut jaar 2015 staan ik hier as protestant op de preekstoŰl fan de Heilege Martinuskerk an de Singel om un dichterleke oade an pastoar Van der Weide te brengen. Ik fyn ut un groate ear, dank foar de ˙tnoadeging en ik lees graach foar:


foar pastoar Van der Weide


Amor vincit omnia

siŰn um dŕr t˛ch staan sundach na sundach na sundach
ex cathedra in ĺe houten broek fan Sint Martinus
an ĺe dempte Singel tussen hemel & aarde
ferkondegt hij ut woard fan dy andere timmermanssoan

om de frŕle skouders un mouloas opperkleed
kleurech kasuifel fan duur linnen over albe, stola en singel

wat besiŰlt jou t˛ch eigen freemdeling ˙t B˛lsert
om ut f˛lk kear op kear te onderwizen ˙t ĺe Skriften
is ut de geur fan wierook ˙t oasterse kontreien
de mysterieuse klanken fan de Latynse hoochmis miskyn

wat is ut t˛ch dat jou je wonderskoane warme sang
as un vox populi, vox Dei ľ de stem fan ut f˛lk, de stem fan G˛d -
onfermoeiber klinke late sundach na sundach na sundach

avens nippend an un goŰd glas roaie wyn
foŰle jou je as un Roomse BourgondiŰr th˙s in dit
Kalvinistise Sneker b˛lwerk fan ĺe Kleine Luyden!
 
21 j˙ny om 13:50
 
Jan Venhuizen wint Mar.Athon fan Sneek

Met un tiid fan 02.35.30 het Jan Vanhuizen ˙t Smilde de tweede Mar.Athon fan Sneek wonnen. Hij festegde hiermet un parkoersrek˛rd. Foarech jaar won de inwoander ˙t Smilde de halve Mar.Athon ok al. Bŕste Fries was Harry Wiersma ˙t Blija dy't tweede wurddde in un tiid fan 02.40,52. Peter Bruinsma ( Nijverdal ) winnaar fan foarech jaar kwam binnen in 02.42,59.

Bij de vrouwen wist Ylona Kruis har titel nyt te prolongearen. Kristin Jonvik ˙t Noarwegen fersloech de Ysbrechtumse in 03.06,27. Kruis kwam binnen op 03.08,38.

Na afloop was der un konsert fan o.a. Syb van der Ploeg & Elske DeWall. Foto's: Jan Douwe Gorter.UPDATE

Fanm˛rren waren de ˛rganisatoaren n˛ch druk bezech om ut Martiniplein wear helemaal skoan op te levere. Klasbak Syb van der Ploeg self was der ok bij! Absol˙t gyn fedetteneigingen!!

 
21 j˙ny om 13:35
 
' Oans ' Mar.Athon fan Sneek deur de lŕns fan Jan Douwe Gorter

UPDATE:

Foar mear foto's fan Jan Douwe Gorter siŰn op https://www.oypo.nl/B5CAF7261A2A0103
 
21 j˙ny om 09:20
 
Mar.Athon Rond Sneek & meer: f˛rmidabel moaie dach!

Even na een uur fannacht speult de ban fan Syb van der Ploeg un indrukwekkende nummer Ĺ Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereenůĺ Ik staan dan al nyt mear op ut Martiniplein, mar lŕch op bŰd, de r˙ten open. Wat un ontsettend groate mazzelpik foŰl ik mij dat ik de Mar.Athon fmetmake mocht as deelnimmer en as toeskouwer.

Eigenlek bin ik helemaal nyt stukken en kap˛t. Wat bij mij overhearst is un geluksalech gefoŰl dat ik de halve Mar.Athon metlope kon, omringd deur fijne minsen. Uteraard denk ik op un dach as dizze teruch an de septemberdagen fan 2013, mar n˛ch mear genyt ik fan de talloaze momenten dŕrna. Ut deed mij geweldech goŰd dat lotgenoat ( nou jaů) Bert Hagting, syn frou en d˛chter na afloop met un bos bloemen foar mij klaar stonnen bij de finish, krekt as dy liŰve Fokkelien en oans kyndes. Nee, gyn sentimenteel geŰamel fan un fermoeide atleet, ik maak simpelwech even melding dat dergeleke gebaren s˙per waardeard wurde!

De t˛cht self was ˙tmuntend ˛rganiseard, ut ontbrak al dy d˙zende deelnimmers an niks. Sjapoo foar de ˛rganisay, ˛f ut nou ferkearsregelaars, soep- & drankferstrekkers betrof, ut was pefekt. Ideale wearsomstandechheden ok, foar de deelnimmers kon ut nyt beter, foar de toeskouiwers had de temperatuur miskyn wel un haanfol graden hoger weze maggen.

Wieĺt fanm˛rren over de ferskillende Facebook-paginaĺs surft sal ut ene moaie ferhaal na ut andere leze, we dele teugenwoardech alles (ů) met mekaar. In dit gefal kan ik ut helemaal begripe, dit was gister un bjustbaarlek moaie dach. ĹIedereen is van de weareldůĺ, at we dy gedachten nou ok n˛ch us waar make konnen, dan doŰn ik ut der foar.

(foto-) UPDATE fan gisteravend & su f˛lgt later dizze dach
 
20 j˙ny om 12:30
 
It's bjoetyfoŰl dee! 
19 j˙ny om 16:45
 
Foarbereide op de Mar-Athon

Ferder dan un paar omtrekkende bewegingen bin ik n˛ch nyt kommen. Om nou te sŕge dat ik un soad treend hew foar ut Mar-Athon spektakel fan m˛rren s˙ behoarlek overdreven weze. Ik hew eigenlek helemaal nyt treend. Ik gaan de 21 kilometers m˛rren gewoan ˙tlopen, mar wat sal ik blij weze dat ik wear op dit punt bin.

De ˛rganisasy fan ut evenement is ondertussen al behoarlek bezech om ut Martiniplein om te toveren t˛t un ware arena.

Fantastys dat Sneek der su'n happening bij het!
 
18 j˙ny om 11:19
 
Mar-Athon 2015

Achter de skermen wurdt keihard werkt in Sneek! Mear as 400 frijwillegers make sich op foar de tweede Mar-Athon. Un sp˛rtyf spektakel dat allienech mar mogelek is deur de inset fan al dy entűsiaste frijwillegers. Maak nou al un diepe b˙ging foar de ˛rganisasy! Ondertussen knyp ik um as un ouwe dief ˛f ik dy 21 km wel folbrenge sal.

Bin gelukkech omringd deur goŰd treende kanjers, teminsten dat hew ik mij wiis make laten.
 
17 j˙ny om 18:17
 
Tryste dach

Fanmiddach skoat ik dizze foto fan myn jonge frynd Rudy & kollega. Su mut ut weze, jong en fol enerzjy. Dan is dŕr dat freesleke bericht over ut plotseling overlijden fan een fan de O.N.S.-family. SiŰn op'e site fan myn klup.

Drama en amper te befatten.
 
16 j˙ny om 18:04
 
Turfdikke studie naar verveningen en ververnersfamilies in Friesland

Vrijdag 19 juni verschijnt bij Uitgeverij Wijdemeer het boek ôVerveners en verveningen in Frieslandö van mr. drs. W. Visscher. Het is een zeer omvangrijke studie van meer dan 700 bladzijden waarin het accent ligt op het netwerk van verveners dat zich vanaf de zestiende eeuw bezighield met de vervening van Friesland. Bekende namen zijn de families Van Heloma, Dekema en Lycklama Ó Nijeholt.

Vroeger waren grote delen van Friesland bedekt met veenmoerassen. Het oostelijk deel (de Wouden) stond bekend om zijn hoogveen, terwijl het zogenoemde Lage Midden van Friesland het gebied van de laagveenmoerassen was. Het Lage Midden omvat de brede strook van lage landen, meren, plassen en poelen, die zich vanaf Staveren en Lemmer noordwaarts uitstrekt tot even ten zuiden van Dokkum.
Beide onderdelen, de hoogveen- en de laagveengebieden, maken deel uit van dit boek. De auteur beschrijft in ieder hoofdstuk over een bepaalde periode ÚÚn of meer Friese verveningen en de rol van de daarbij betrokken - al dan niet met veencompagnieŰn verbonden - personen en families.

Bij die vervenersfamilies valt op dat adellijke en patricische geslachten daarin een belangrijke plaats innemen. In de bijlagen van het boek zijn behalve een personenregister ook een aantal deelgenealogieŰn opgenomen van deze en andere families die zich met verveningen bezighielden. Omdat veel Friese verveners zich bij hun verveningen organiseerden in samenwerkingsverbanden als veencompagnieŰn wordt in de overzichten ook verwezen naar de onderlinge familiebanden, zodat een beeld ontstaat van een uitgebreid netwerk, dat zich uitstrekte tot ver buiten de provincie Friesland.

De auteur, Wim Visscher, is jurist en historisch onderzoeker en publiceerde o.a. over de turfindustrie en de veenondernemingen in Drenthe en Noordoost-Overijssel.
 
15 j˙ny om 09:07
 
Utlopers bŕste dweil˛rkest fan Nederlaan

Dweil˛rkest de Utlopers is gister in Bemmel ˙troepen t˛t ut bŕste dweil˛rkest fan Nederlaan. Fotograaf Jan Douwe Gorter ging met in de supp˛rtersbus en kwam teruch met un antal fraaie foto's fan ut dwelfestival.

Nadat foarsitter Theo Spanbroek fan de ˛rganisasy alle deelnimmers ferwelkomt had wurdde ut Bemmels Dweillied speuld en songen. Dŕrna ut Bemmels f˛lksliet en ut Wilhelmus onder begeleiding fan de trompetisten.

Ferf˛lgens ging de st˛rmbal omhooch en raasde de dweilst˛rm over Bemmel. An ut end fan de dach wurdde d˙delek dat de Putkappelers der met de ear fan deur gingen.

Der deden in de wedstrydklasse 14 dweil˛rkesten met en in de Leutklasse gaven mar liefst 49 (!) ˛rkesten acte de prÚsence. Ut was foar de 29ste kear dat dit festival ˛rganiseard wurdde.

Foar de Utlopers un dach om in te lijsten, wat dan ok gebeurde! SiŰn bovenste foto!

Ok de Sneker Putkapel deed met an ut festival en wurdden derde in ut Algemeen klassement! 
14 j˙ny om 20:45
 
Joodse Huizen

Fandaach in ut boek Joodse Huizen lezen, un kado dat ik kreech foar myn metweking an ut projekt hier in Sneek. Indrukwekkend!


redacteur: Citroen, Denise / Rijksbaron, Frits

Loop door de Amsterdamse Rivierenbuurt, de Groningse binnenstad, de dorpskern van Meppel, de straten van Hengelo. De huizen in die buurt, die binnenstad, die dorpskern, die straten, zien er nog net zo uit als zeventig jaar geleden. Alleen de bewoners zijn veranderd. Natuurlijk, zo gaat dat met huizen. De een gaat, de ander komt.

Zo ging dat ook met die huizen in Amsterdam, Groningen, Meppel, Hengelo en talloze andere steden en dorpen in Nederland in de loop van de Tweede Wereldoorlog. Die huizen, zo'n zesendertigduizend, werden door honderddertigduizend bewoners verlaten. Van hen keerden honderdvierduizend - vaders, moeders, kinderen, grootouders, kleinkinderen - niet naar huis terug. Ze werden vermoord. Omdat het Joden waren.

Door die huizen te benoemen komt de Shoah opeens angstwekkend dichtbij. Abstracte geschiedenis van lang geleden en ver weg wordt een concreet verhaal.

De Stichting Joodse Huizen wil alle verhalen van ruim 36.000 Joodse huizen in Nederland verzamelen en zichtbaar maken. Het is de bedoeling een papieren monument met verhalen op te richten dat deze Joodse huizen een stem geeft en de herinnering aan de vroegere Joodse bewoners levend houdt. Dit boek maakt hiermee een eerste begin.

Na lezing van Joodse Huizen zal een wandeling in die buurten, langs die huizen, nooit meer zijn zoals hij was: onschuldig.
 
13 j˙ny om 19:17
 
OVERZICHT SEIZOEN 2015-2016 ONS BOSO SPELERS A-SELECTIE

Afgelopen week is bekend geworden dat Bop Schepers het nieuwe seizoen de kleuren van Topklasser O.N.S. Boso Sneek gaat verdedegigen lees aanvalen ( zie eerder blog ). Hiermee lijkt de selectie rond.

Hierbij de A-selectie en de vertrekkende spelers.

1.Ale de Boer

2.Danny Kampstra

3.Chris de Wagt

4.Martijn Roosenburg

5.Cutrick Gonzales

6.Rein Werumeus Buning

7.Harvey de Boer

8.Roelof Strikwerda

9.Jacob Noordmans

10.Klaas de Vries

11.Renco van Eeken

12.Gustavo van der Veen

13. Huy Tran

NIEUWE SPELERS IN DE SELEKTIE:

14. Tim Oosterbaan-ONS BOSO 1A*

15. Ruben Jellesma-ONS BOSO 2*

16. Stein de Wit (K)-ONS BOSO 1A*

17.Frits Dantuma -HSC HARDENBERG

18.Eelke Kooistra (K)-BE QUICK DOKKUM

19.Richard Strijker (K)-OLDE VESTE STEENWIJK

20.Gert Jan Koopmans-OLDE VESTE STEENWIJK

21.Yume Ramos-WKE EMMEN

22.Wilco de Haan -vv BERGUM

23.Bob Scheepers -BVO CAMBUUR

HOOFDTRAINER:RICHARD KARRENBELT
1e ASSISTENT TRAINER: HANS ALLEMAN
2e ASSISTENT TRAINER/SPELER: CHRIS DE WAGT

VERTREKKENDE SPELERS:

1.Jurjen Bosch-naar Wyckels Hallum
2.Ivan Landlust-naar vv Groningen
3.Eize Pieter Douna-naar Drachtster Boys
4.Arnold Herder-naar MKV Leeuwarden
5.Rody de Boer-naar LSC
6.Tjisse Kerkstra-naar SC Joure
7.Rolf Dijk-naar Harkemase Boys
8.Age Wim van der Zee-Stopt met Voetballen ivm blessure.
 
12 j˙ny om 13:10
 
CH Sneek in folle gang!

Fotograaf Jeroen van der Kallen was gisteravend anwezech tidens ut CH in Sneek/Ysbrechtum ( ehhh...sorry Tsjalh˙zum! met dank voor correctie aan JvL). Hij maakte de f˛lgende fotorepo fan ut hippys spektakel.

Herbert de Vries: groate ˛rganisat˛r & stimulat˛r fan ut CH Sneek e.o. 
11 j˙ny om 21:48
 
Bob Schepers onder voorbehoud naar O.N.S.-Boso Sneek!

Vanavond is bekend geworden dat Bob Schepers naar O.N.S. Boso Sneek komt! De linksbuiten van SC Cambuur heeft een contract voor 1 jaar bij de Sneker Topklasser getekend. Mocht het zo zijn dat er alsnog een aantrekkelijke club uit het betaalde voetbal in Schepers ge´nteresseerd zijn dan heeft de Leeuwarder tot 1 september de mogelijkheid om onder het 1 jarige contract vandaan te kunnen. Schepers gaat naast het voetballen ( of andersom? ) psychologie in Groningen studeren.

Wie is Bob Schepers?

Schepers begon het seizoen 2008-2009 in de B-jeugd van SC Cambuur-Leeuwarden Op dinsdag 24 februari 2009 tekende hij een driejarig contract. Vanaf dat moment trainde hij een keer in de week mee met het eerste van Cambuur. Hij debuteerde op zeventienjarige leeftijd in het eerste elftal van Cambuur. Kort daarna werd hij definitief overgeheveld naar Cambuur 1. Hij werkte in juli 2010 een vijfdaagse stage af bij Everton, maar tot een overgang kwam het niet. Op vrijdag 14 januari 2011 scoorde Schepers zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal. Dit gebeurde tegen FC Dordrecht.

Op 30 augustus 2011 bereikt FC Utrecht een akkoord met SC Cambuur. Bob Schepers tekent een contract van drie jaar met een optie van nog twee jaar. Ondanks het akkoord blijft Bob Schepers in het seizoen 2011/2012 toch bij SC Cambuur spelen. Bob Schepers wordt voor ÚÚn seizoen verhuurd aan SC Cambuur. Op 31 januari 2014 werd Schepers opnieuw voor een half jaar verhuurd aan Cambuur.

Schepers is actief als jeugdinternational en speelt sinds 2009 voor het Nederlands voetbalelftal onder 17. Op het Europees Kampioenschap voor spelers onder 17 in 2009 haalde hij met het Nederlands elftal de finale. Die werd in de verlenging verloren van Duitsland.

Laatste info van Wikepedia

 
11 j˙ny om 21:06
 
Kleurrike dach

Ut was ok fandaach wear un kleurrike dach in de Skarnestraat!

Wat un klassyk moaie fles bliŰft dit t˛ch!

Fanmiddach kwam mefrou Groninger-Marra ( 92 ! ) met har d˛chter in de Skarnestraat del. Mefrou Groninger, un d˛chter fan slager Marra fan de Lemmerwech, wist alles fan ut pand te fertellen. Gyn w˛nder, ut is ut ouwe h˙s fan har skoanouders! Moaie ontmoeting.
 
10 j˙ny om 11:36
 
Saanskulpturen in anbou!

Fanm˛rren sach ik een fan de saanskulpturebouwers druk bezech op ut foarmalech Flexa-terrein. Syn somerhoedsje krekt boven de rane fan de skutting ˙t. Ut bleek Sikke Bart Frieling te wezen dy't druk doŰnde is met syn kreasy fan de Big Ben-de Martinitoaren & de Waterpoart. De Groaninger kunstenaar genoat met folle teugen fan ut werk wŕr't hij passyfol met bezech is. Hieronder ferdere info fan ut festival:

" Het festival vindt plaats in Sneek, van 13 juni tot 20 september, en het thema van deze editie van het Zandsculpturen Festival is "EEN REIS ROND DE WERELD". Het festival bestaat uit een tentoonstelling van Zandsculpturen tot wel 8 meter hoog, die gemaakt zijn door professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Voor het Zandsculpturen Festival Friesland zal in ongeveer twee weken tijd ruim 800.000 kilo zand omgetoverd worden tot een magische wereld van indrukwekkende zandsculpturen. Het thema 'Een reis rond de wereldö zal in de breedste zin van het woord vorm geven aan het festival. Nadat u uw ticket heeft ontvangen reizen we langs o.a. de architectuur van Europa, het wildleven in Afrika en de tempels van AziŰ.

Daarnaast is er natuurlijk nog veel meer te beleven: workshops voor alle leeftijden, live demonstraties, vele interactieve fotomogelijkheden, een zandbak voor de kleintjes, teambuilding voor bedrijven, en ook is er uiteraard een terras om te kunnen genieten van een lekker drankje bij het Zandpaviljoen van onze horecapartner: Hotel & Restaurant de Daaldersplaats.

Op diverse data zullen bekende en minder bekende Zandsculptuur Bouwers hun kunsten vertonen tijdens live-demonstraties! Ook zal de evenementen kalender weer goed gevuld zijn dus houdt de agenda online in de gaten! Uiteraard zijn er op aanvraag ook rondleidingen, workshops, verjaardagsfeestjes, productlanceringen en kinderfeestjes mogelijk."

Bron www.zandsculpturenfriesland.nl
 
9 j˙ny om 20:28
 
Der is altyd wel wat te doŰn...

Opnamen in myn werkkamer. Wat nou wear? Geduld frynden & fryndinnen, noait un saai moment in myn leven. Nou ja, hast noait!
 
8 j˙ny om 22:56
 
Inf˛rmasyavend over komst AZC ferloopt waardech

Fijfhonderd stoelen stonnen fanavend klaar in de sp˛rthal Schuttersheuvel om de besoekers foar de info-avend over de komst fan ut AZC op ut Black Boys-terrein un plakje te geven. Op un paar plestyk k˙pkes na, waren de measte stoŰlen beset. Fanselfsprekend un heel soad Noarderhoek-bewoaners, mar ok ferteugenwoardegers ˙t de SWF-polityk, kerken en ferenigingsleven ˙t de stad. En un soad pers. Un fatastise opkomst! Dizze wyk us so wie so betrokken met wat der in hun buurt en in de stad gebeurd.

Burgemeester Hayo Apotheker, wethouwer Gea Akkerman ferteugenwoardegden ut gemeentebestuur en Henk Wolthof was namens ut COA anwezch. Gesprekleider Jaap Jepma leidde de avend op ˙tstekende wize. Gyn moment ontaardde dizze bijeenkomst in un domme skreeuwerij ˛f fersoop in un see fan emoasyĺs.

Uteraard is ut nieuws dat op ut foarmalech Black Boys terrein ( over speaking names sprokenů) un mooglek AZC boud wurde sal as un bom inslagen.
Burgemeester Apotheker fertelde dat ut fersoek foar un AZC fan maksimaal 600 bewoaners op 26 mei j.l. foar ut earst an de orde weest het. Ut intŕnsybesl˙t was eigenlek futdaleks posityf. Un week later binne de fraksyfoarsitters fan de politieke partijen in SWF opĺe hoogte brocht. Ok hier wurdde ut COA-fersoek posityf ontfongen.

Alle betroken partijen waren ut der over eens dat der su gau mooglek un foarlichtingsavend ˛rganiseard wurde moest. Dy was der dus fanavend al. Na k˛rte ˙tlŕch fan achtereenf˛lgens Apotheker, Akkerman en Wolthof konnen de anwezegen hun fragen stelle. En dy kwamen der bij bosjes!

Un punt wat hieltyd wear naar foaren kwam was ut antal fan 600. ô Waarom verdelen jullie dit niet over drie locaties in SWF? ö Ok andere plakken in Sneek waren f˛lgens sommege fragenstellers feul geskikter as de eigen Noarderhoek. ô De Houkepoartů.! ö

Ok de fraach wŕromĺt nou krekt foar dizze lokasy koazen is kwam an de orde. ô Om 600 asielzoekers te huisvesten heb je fier hectare grond nodig en dat hebben we hier. Er is voldoende ruimte en dit gebied was al bedoeld voor woningbouw, inbreidingsbaar dus. Voorzieningen zoals scholen en een supermarkt liggen op loopafstand, dat speelt allemaal mee in onze overwegingö, aldus wethouwer Akkerman.

Wykplatf˛rm de Noarderhoek, dat ok met un groate groep ferteugenwoardegd was, had de noadege fragen dyĺt op papier stonnen. ô Hoeveel subsidie ontvangt de gemeente per opgevangen asielzoeker? En gaat de wijkvereniging/wijkplatform hiervan ook een deel krijgen nu er meer mensen in de wijk komen?ö

Feilechheid, leefbaarheid, waardefermindering allemaal items dyĺt de revu passearden. Emosjoneel wurdde ut amper fanavend. Toen der bepaald foarannamens waren over krimineel gedrach stapte burgemeester Apotheker letterlek naar foaren en sprak even nyt as bestuurder mar 'als opa en vader '. ôAls ik er aan denk wat ik zou doen als mijn kleinkind van twee op een stoeltje voor een tentje in de winterse kou zou zittenůö De burgerfader kreech un applaus!

Beide SWF-bestuurders, Apotheker en Akkerman maakten un krachtege en selffersekerde indruk!

Hoe de folle sp˛rthal nou over de komst fan un AZC docht? Moeilek in te skatten, miskyn fifty-fifty.

Un woardfoerder fan de kerken stelde sich heel posityf op: Ĺ Wat kunnen wij betekenen? ĺ
Opfallend was dat de anwezege PVV- fraksyfoarsitter fan Fryslaan, Max Aardema ˙t Drachten, un bitsje bijfal kreech toen hij sich as fragesteller in ut gesprek mengde . ô Wat doŰt dy kearel hier ö, hoarde ik d˙delek fan˙t de saal.

Black Boys foarsitter Tamme Pieter Smidt gaf na afloop fan de bijeenkomst an dat hij un afspraak met wethouwer Stoker maakt het om ' het een en ander te bespreken...' Dry kear rade wŕr't de f˛lksklup ˙t de Noarderhoek over prate wil!

Begin 2016 sal, at de plannen goŰdkeurd wurde deur de gemeenteraad fan SWF, met de bou fan ut AZC begonnen wurde.

Wurdt ferf˛lgd! 
8 j˙ny om 16:54
 
Uit het Friesch Dagblad van 18 ferbruari 2003

Foto: archief

Sneek vecht sluiting azc aan


Sneek - De gemeente Sneek gaat procederen tegen het besluit van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het asielzoekerscentrum in de stad te sluiten. Sneek beschuldigt het COA van contractbreuk. De inzet van de procedure is dat het asielzoekerscentrum in Sneek blijft.
De ingeschakelde jurist zal zeker bekijken of de gemeente economische schade ondervindt van de sluiting, maar dat is niet het belangrijkste. ,,Wij hebben liever dat het asielzoekerscentrum blijft dan dat we een schadevergoeding krijgenĺĺ, aldus burgemeester Hartkamp. ,,Er zullen altijd vluchtelingen blijven komen en daar is een basiscapaciteit aan opvang voor nodig. Wij hebben de ervaring, en onze verenigingen en scholen kunnen het aan. In het westen van het land zijn problemen genoeg, hier is de opvang de afgelopen zeven jaar rimpelloos gegaan.ĺĺ Wethouder Ekhart vult aan: ,,Wij doen het uit menselijke overwegingen.ĺĺ
De wijze waarop het COA de sluiting van het azc anderhalve week geleden bekendmaakte, stuit het college tegen de borst. Ekhart: ,,Wij kregen donderdagochtend een telefoontje en vijf minuten later een fax.ĺĺ Hartkamp: ,,Dat noem ik geen overleg. Bovendien geldt er een opzegtermijn van negen maanden en dat wordt niet in acht genomen als het azc op 1 juli sluit.ĺĺ

Voortouw

De kwestie zit de wethouder en de burgemeester hoog. Volgens hen hadden de meeste gemeenten zeven jaar geleden nog geen belang bij asielzoekerscentra, en nam Sneek het voortouw. Nu er specifieke onderwijsprogrammaĺs en andere faciliteiten op zijn afgestemd, willen B en W het azc niet zomaar laten verdwijnen. Binnenkort, vermoedelijk begin volgende week, hebben ze een gesprek met COA-vertgenwoordigster A. Haarsma.

Leerlingen van het Regionaal Opleidingscentrum Friese Poort in Sneek demonstreren morgen tegen de sluiting van het azc. Burgemeester Hartkamp loopt niet mee, maar ,,sympathiseertĺĺ met de actievoerders.

In FryslÔn komt meer protest tegen de reorganisatieplannen van het COA. De PvdA-fractie in de Leeuwarder gemeenteraad is van mening dat het COA afspraken schendt. Het azc Bonkevaart sluit per 1 juli. Volgens de PvdA ligt er een contract tot 2005. De fractie wil weten of het college gaat proberen het azc open te houden. De gemeente GaasterlÔn Sleat, die onzeker is geworden of Balk in beeld blijft voor een azc, staakt uit protest de voorbereidingsprocedure.

 
8 j˙ny om 11:13
 
ActivityRun op Veemartterrein in Sneek ter ondersteuning aangepast sporten

SNEEK- Zaterdag 13 juni is de ActivityRun tussen 10.00-14.00 uur op het Veemarktterrein in Sneek. De ActivityRun wordt georganiseerd door Stichting Activity Foundation in samenwerking met Sportclub F en F The Inner Way en is het jaarlijkse sponsorevenement van de Sneker stichting ter ondersteuning van Vereniging voor Aangepast Sporten Fit Door Sport uit Sneek. Naast dat de verschillende leden van Sportclub F en F in verschillende groepen voor het goede doel zullen gaan hardlopen. Is er een van alles te doen op het Veemarktterrein. Om 10.00 uur is er een Taikyoko Sono Ichi Challenge en om 10.15 uur doet Dansstudio Boombox! een demo Hip Hop Dance.

Daarnaast zijn er allemeaal extra activiteiten zoals bijv. een springkussen, airbrush tattoos, klimtoren, boogschieten, buksschieten m.m.v. schietsportvereniging Duel, bbq, terras en om 12.45 uur een liefdadigheidsveiling met spetterende items w.o. een rondvlucht, ballonvaart, kunstuitleen abonnement en paintball arrangement.

De opbrengst van de sponsorloop en de veiling komt ten bate van FDS. Verder is er muzikale omlijsting die wordt verzorgd door de Sneker zangeres Emma Wijers (van o.a. Royal Flush) en zal de bekende Leeuwarder rapper en R&B zanger Cyrillo om 12.30 uur een optreden komen geven. Rond de klok van 13.45 uur zal Wethouder Sportzaken Durk Stoker de Activitycheque overhandigen aan de bestuursleden van Fit Door Sport en rondt hiermee de ActivityRun af.
 
7 j˙ny om 18:10
 
Kunstbende in Kultuur Kwartier fan Sneek

Gyn flau benul wie't dizze daanseres is, mar wat ik fan har sach was imponearend! Sij bracht un oade an har twee maanden leden overleden fryndin. As leek sach ik de emoasy's in har optreden!

Fandaach hewwe mear as 300 jongeren ˙t heel Fryslaan metdeen an de Fries foarronde fan Kunstbende. Se deden met in ÚÚn ˛f mear fan de kategoerieŰn: daans, ekspo, m˙zyk, dj, film, fashion, teater en taal. Ut tema fan de foarronde was Ĺ Feest ĺ. Passend, want de landeleke Kunstbende bestaat 25 jaar.

Ik kreech de f˛lgende info deur:


ô Kunstbende Friesland viert het jubileum op een nieuwe plek. Sinds 1 januari 2015 valt Kunstbende Friesland onder Cultuur Kwartier Sneek. Daarmee kwam er een nieuw kantoor in Poppodium Het Bolwerk, een nieuwe organisatie opgezet door projectbureau Akte2 en nieuwe podia: Het Bolwerk en Theater Sneek.

De Friese voorronde wordt op 7 juni wordt geopend met een spectaculair optreden van musicalopleiding MUZT, onderdeel van Kunstencentrum Atrium. Daarna barst de strijd los om de felbegeerde spotlight.

De jury beslist welke deelnemers doorgaan naar de landelijke finale, op zaterdag 26 september in de Westergasfabriek in Amsterdam. Winnen betekent bij Kunstbende niet alleen in de spotlight staan.

Kunstbende gaat samen met de prijswinnaars aan de slag om hun ambities en dromen te realiseren en regelt optredens, workshops en brengt de winnaars, via een coachingstraject op maat, in contact met inspirerende professionals.ö 
6 j˙ny om 21:38
 
Groei en Bloei open tuinen in Sneek e.o.

Op zaterdag 20 juni a.s., tijdens de nationale tuinenweekö organiseert Groei en Bloei Afdeling Sneek van 10.00-17.00 uur weer haar jaarlijkse open tuinen activiteit. Tijdens deze activiteit zetten tuinliefhebbers hun eigen tuinen open voor het publiek.

Dit jaar is er gekozen voor een open tuinenroute die gemakkelijk met de fiets te doen is.

Start van de open tuinen route 2015 is in de tuin van Fam.W.Snapper aan de Bonserdyk 2. te Sneek.
In deze tuin kunt u onder het genot van een gratis kopje koffie of thee de op papier verkrijgbare route op uw gemak bekijken en voor u zelf een leuke volgorde bepalen. Vijf directe buren van de heer Snapper hebben ook hun tuinen open gezet zodat u die tuinen zelfs te voet kunt gaan bezichtigen.

Ook zullen er door vrijwilligers van Groei en Bloei mooie bloemstukjes worden gemaakt en verkocht waarvan de opbrengst volledig naar de Nierstichting gaat. Uiteraard kunt u ter plaatse ook een vrijwillige bijdrage aan de Nierstichting doen .

Er zijn totaal 12 tuinen te bezichtigen in Sneek en Hommerts. Alle tuinen zijn weer anders. De ene is landelijk , de andere is een echte stads tuin en een derde tuin heeft een mooie vijver er is een rijk bloeiende tuin bij eentje mett heel veel rijk bloeiende bloembakken wat zorgt voor een enorme bloemenpracht .

Kortom er is voor iedereen veel te zien en te beleven. In een leuk gesprek met de tuineigenaren kan je de meest mooie tuinverhalen te weten komen .

Wanneer: Zaterdag 20 juni 2015 10-17.00 uur toegang is voor iedereen gratis

Nadere informatie en route staat ook op www.sneek.groei.nl of via e-mail aan te vragen groei.sneek@tele2.nl
 
6 j˙ny om 17:39
 
Ut Sneek: sonovergoaten kultureel feestje in binnenstad

Ut mocht dan de dertiende kear weze dat Ut Sneek fandaach ˛rganiseard wurdde, ut brocht gyn ongeluk. Onder ideale wearsomstandechheden genoat ut p˙blyk met folle teugen fan alles dat der in Sneek op kultureel gebied te beleven falt.

Kleur- & klankryk, wervelende optredens fan daansgroepen, ballette op nivo, k˛rtom un lust foar ut ooch en oar: Kultureel Sneek br˙sde fanmiddach! Prachtech foar al dy kreatieve talenten om op straat siŰn en hore te laten wat je in je mars hewwe! Prima fariearde programmearing.

Gyn flau benul hoefeul ekstra besoekers un dergelek festival naar de stad trekt en hoeĺt de plaatseleke middenstaan en horeka hier fan proviteard, mar de minsen wŕrĺt ik fanmiddach met praten hew waren laaiend entűsiast over Sneek. En dŕr doŰn we ut hier allemaal met mekaar foar!

Yke Slauerhof genoat fanmiddach ok met folle teugen fan Ut Sneek!
 
5 j˙ny om 17:51
 
COA vraagt om opvanglocatie voor vluchtelingen in Sneek

Foar de Snekers: ut AZC sal op ut foarmalege Black Boys terein komme.


De gemeente S˙dwest-FryslÔn en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) willen vluchtelingen opvangen in Sneek. Het COA heeft aan de gemeente gevraagd om op het terrein van het voormalige sportpark in de wijk Noorderhoek een opvanglocatie voor vluchtelingen te mogen bouwen. Door onder meer de oorlog in SyriŰ zijn veel mensen uit die regio op de vlucht. Dit betekent dat het COA in het hele land zoekt naar tijdelijke nieuwe opvangplaatsen. Burgemeester en wethouders van S˙dwest-FryslÔn willen hier aan meewerken. Zij vinden het belangrijk dat mensen die alles moeten achterlaten om oorlogsgeweld, discriminatie en terreur te ontvluchten een veilige plek krijgen.

Maximaal 600 mensen

Het COA wil op het voormalige sportpark een opvanglocatie neerzetten. Dit is voor een periode van vijf jaar. Dit kan ÚÚn keer verlengd worden met nog eens vijf jaar. Op de locatie kunnen maximaal 600 mensen wonen. Het COA is verantwoordelijk voor de begeleiding en biedt de vluchtelingen tijdens hun verblijf in de opvangcentra programmaĺs aan. Deze gaan over de Nederlandse samenleving, inburgering en terugkeer. De vluchtelingen zorgen voor zichzelf. Ze doen het huishouden, halen boodschappen e.d.

Proces

Het college van burgemeester en wethouders willen meewerken aan de vraag van het COA om een asielzoekerscentrum te vestigen in Sneek. De volgende stap is dat de gemeente S˙dwest-FryslÔn en het COA afspraken moeten vastleggen in een bestuursovereenkomst. Het college heeft de gemeenteraad op 4 juni vertrouwelijk ge´nformeerd. Vrijdag 5 juni zijn de bewoners van de wijk Noorderhoek ge´nformeerd met een brief.

Informatieavond maandag 8 juni

Maandagavond 8 juni is er een informatieavond voor de bewoners van de wijk. Het college van burgemeester en wethouders en het COA zijn aanwezig om de bewoners van de wijk zo goed mogelijk te informeren en vragen te beantwoorden.
 
5 j˙ny om 17:22
 
Ellen ten Damme: ademloas & weargaloas optreden!

Gisteravend bij Ellen ten Damme th˙s in ut Teater fan Sneek weest. W˙ wel un resŕnsy skriŰve, mar ik weet op foarhaan dat ik har dan tek˛rt doŰn s˙. Ik hew ademloas naar dizze fakfrou sitten te l˙steren. Wat weargaloas moai, wat un teksten, wat un prachtege poŰzy!

Het regende zon


Het regende zon
die dag in het Noordstation
toen je naar me toekwam

we omhelsden elkaar
je zei dat je blij was
ik wist waar de bus

de 26 die ons zou voeren
langs het volk van Belleville
naar waar het beviel

de Rue des PyrÚnÚes
waar ik Ĺobrigadoĺ
tegen de conciŰrge zei

waar je kon zetten je tas
en wassen je haar
en vragen wat nu


Het regende zon
die dag in het Noordstation
toen je naar me toekwam
Het regende zon


Je had een taak, een adres
films over onderdrukte rassen
ver van Abbesses

maar onbedreigd te zien
in een culturele ruimte
ver van de rest

Court Saint-Louis
in die buurt moest je wezen
meteen na de lunch

de Champs-Elysee
je kocht nieuwe schoenen
we liepen via PŔre-Lachaise ů.


Het regende zon
die dag in het Noordstation
toen je naar me toekwam.
Het regende zon

Later in straten
vol afbraak en gaten
in MÚnilmontant

wou ik je wijzen
op de tand der tijden
en hoe ons hart desondanks

maar je kneep in mijn hand
en zei dat een ander
en dat de dingen nu eenmaalů


Het regende zon
die dag in het Noordstation
toen je naar me toekwam
Het regende zon

Het regende zon
die dag in het Noordstation
toen je naar me toekwam.
Het regende zon


Ach de blaren die dood zijn
de passen verstorven
alleen in mijn hoofd nog die deun.:

ladadadidaů
Ladadadida


Het regende zon
die dag in het Noordstation
toen je naar me toekwam


Hieronder ut imponearende ' Ik lach maar jij bent er niet 'Bovenstaand fers fyn ik wel fan toepassing nou't ut bericht over de komst fan 600 asylsoekers naar Sneek bekend wurden is.

Un klein groepke Snekers hewwe mij na afloop in de foyer min˙tenlang met Ten Damme siŰn praten. Wŕrover at wij praten hewwe? Later! Dizze frou komt foar in myn roman ' Blauwe Engel over mijn borst ', dy't op 4 j˙ly anstaande presenteard wurde sal
 
4 j˙ny om 12:14
 
Stealing Time in de Skarnestraaat met un Columbiaanse

Dat der in de Skarnestraat regelmatech ongewoane dingen gebeure, sal jum as lezers fan dit weblog bekend weze. Gistermiddach was ik bij d˛chterlief in de winkel fan Katrein Kunst, toen der un antal opfallende fogels langs kwamen. Nou gebeurd dat regelematech en ik fyn dat je ok altyd tiid infesteare mutte om de stad te promoaten. Diskear betrof ut un groep promovendi ˙t Groaningen, fan ut UMCG.

Fan de afdeling healthe science. Jeroen Deen, wie kent um nut, was deur Akte2 fan ut Cultureel Kwartier inhuurd om un dachtema en bijbehoarende workshops an te bieden. Deen maakte ut f˛lgende programma: ô 's ochtends had ik de groep alleen en 's middags werd ik door vier andere fotografen bijgestaan op een rooftocht naar beeld door Sneek. Hier meer over het thema en het programma in het Engels, want hatstikkene internasjonaalö, su mailde Jeroen mij

STEALING TIME

The day's theme is stealing time. In a way, stealing time is exactly what you do every time you take a picture. Capturing a moment in a photograph is like taking a small piece of time, detaching it from its beginning and its end. For whoever was living the moment, it is now gone. You, as a photographer, have become the new owner of that moment. It is up to you to make the best of your new posession. Make it a valuable: capture small pieces of time that someone should remember, in a way that someone would want to see. To do that, be sure to include three elements in your work: proper technique, a story or meaning, and an artistic vision.

Contest: Who is the best time thief?

AngÚlica ( I come from Columbia ! ) kwam bij mij in de winkel om de ultime Stealing Time Photo te skiŰten. Ik fyn dat dy foto geweldech goŰd lukt is!

 
4 j˙ny om 10:38
 
Piet Schaper is un baas!

Sukrekt een fan de aldermoaiste interviews oait deen! At twee Noorderhoekers met mekaar prate, dan levert dat un kleuuryk ferhaal op. Wŕr en wannear't dat ferhaal p˙bliseard wurdt, dat hore en siŰn jum n˛ch. Myn dach kan nyt mear stukken! Tenoar Piet Schaper dy't foar mij de Internationale singt! Gouden!

 
3 j˙ny om 22:58
 
Hans Alleman teruch bij O.N.S. Boso Sneek

N˛ch krekt foar ut fallen fan de nacht un nieuwtje ˙t de Sneker foetbalweareld: " Trainer Hans Alleman keert terug bij ONS Boso Sneek. De oefenmeester is voor volgend jaar gecontracteerd als assistent van hoofdtrainer Richard Karrenbelt en neemt daarmee de plaats in van Leo de Wagt, die e.e.a. niet meer kan combineren met zijn werkzaamheden.

Alleman ( op de foto links ) was samen met Marcel Valk technisch verantwoordelijk voor het succesteam van ONS Sneek, dat in 2006 de titel greep in de Hoofdklasse C (destijds het hoogste amateurniveau). De oefenmeester heeft een contract getekend voor 1 jaar. ( br˛n O.N.S. site )

Leo de Wagt speult f˛lgend seizoen in ut tweede XI-tal fan O.N.S.
 
3 j˙ny om 18:03
 
Tomke foarleze

Sommege minsen sal ik noait yts weigere at se mij wat frage om te doŰn. T. & R. binne befoarbeeld twee fan sukke minsen. Of ik wel foarleze w˙ op un peuterspeelplaats in Sneek. Ja, foar jum doŰn ik dat! En su kon ut gebeure dat ik fanm˛rren anwezech was op kinderdagverblijf De Spettertjes fan Sisa Kinderopvang in Sneek.

Dit in het kader fan de Fryske Foarlŕswike . Alle kinderen saten ademloas te l˙steren naar de ferhaaltjes fan Tomke. Bin der eigenlek wel seker fan dat ut un groat s˙kses was. Kleine kyndes binne teminsten earlek: " Nog een verhaaltje...! "

Foto's binne fan Rudina van Solkema. 
3 j˙ny om 09:32
 
Pieter Zondervan gemeentesecretaris/algemeen directeur S˙dwest-FryslÔn

Pieter Zondervan (52) uit Jorwert wordt per 1 september 2015 benoemd als gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente S˙dwest-FryslÔn. Hij werkt nu nog als directielid van OSGMetrium. De organisatie OSGMetrium werkt met circa 350 medewerkers als dienstverlener in de bedrijfsvoering voor het onderwijs.

Het college van burgemeester en wethouders is unaniem enthousiast over de benoeming van de nieuwe gemeentesecretaris/algemeen directeur Pieter Zondervan. ôDe hjoeddeistige maatskippij freget om in oare wize fan gearwurking mei ynwenners, bedriuwen en ynstellings. Wy wolle fan it nimmen fan besluten ˇer de mienskip nei it nimmen fan besluten mÚi de mienskip. Hjirby stiet it jaan fan romte en ynfloed oan de mienskip foarop. Pieter Zondervan hat de kwaliteiten en ambysjes om dit mei ˙s fierder te űntwikkeljenö, zegt wethouder Durk Stoker.

Pieter Zondervan gaat vanaf 1 september voortvarend aan slag met deze uitdaging: ôIk ha dĺr sin oan om mei alle kollega's de mienskip te betsjinjen op in wize dy as ferrassend goed fielt foar ynwenners, űndernimmers en besikers fan de gemeente S˙dwest-FryslÔn!ô

Bij de gemeente S˙dwest-FryslÔn werken ongeveer 800 medewerkers. De gemeentesecretaris staat als algemeen directeur samen met drie directeuren aan het roer. Zij bepalen de strategische koers en zijn verantwoordelijk voor het integraal functioneren van de organisatie. De directie stuurt op basis van het Coalitieakkoord, de Programmabegroting en het Directieplan de organisatie aan.

 
2 j˙ny om 21:29
 
Op bedriŰvebesoek bij Weidenaar met de Sneekambassadeurs

Nadat we earder al op bedriŰvebesoek bij de Weduwe Joustra en Echte Bakker Posthuma waren, wurdden we fandaach f˛rstelek ontfongen deur Wini Weidenaar. We stelle oans kear op kear mar foar as ambassadeurs fan Sneek: Kees Poiesz, Age Bootsma, Peter Schat en ik. Weidenaar is spesjalist in fers flees en seker bekend fan dÚ droege woarst fan FryslÔn!

Histoary

De histoary fan Weidenaar gaat teruch naar 1927 en Niawier, in de buurt fan Dokkum. Ate Feenstra startte in dat jaar met syn eigen slagerij en groeide rap ˙t t˛t dÚ kwaliteitsslager fan ut d˛rp. In 1946 namen pake en beppe Durk en Tietje Weidenaar, dyĺt un nichtsje fan Ate was, de slagerij over. Ut echtpaar gaf un en˛rme boest an ut familybedriŰf.

De tweede generasy Weidenaars, Marcus en syn frou Tiny, namen in 1975 de leiding fan ut bedriŰf over. Ok Marcus syn broers Janco & Willem en hun frouwen Ingrid en Geerje waren in dy jaren aktyf in de direksy fan ut bedriŰf.

In 1984 wurdde de earste leveraansyĺs fan fers flees an s˙permerken leverd en in 1992 f˛lgde de beroemde en overhearleke droge wurst. In 2004 wurdde fan Niawier naar bedriŰveterrein de Hogedijken in Dokkum ferh˙sd. Fan dŕr˙t wurdde mar liefst mear as 500 s˙permerken in heel Nederlaan befoaraden. Wŕronder dy fan Poiesz.

Fanm˛rren hewwe we un fantastise rondleiding fan Wini had deur ut familybedriŰf dŕrĺt har broer Lieuwe en syn frou sinds 2012 de leiding hewwe. Wini, ferantwoardelek foar de marketing en kommunikassy fan ut bedriŰf, het oans werkelek alle afdelingen siŰn laten, nadat se earst heel openhartech over ut family-konsern ferteld had. Wat un openheid, wat un earleke sakefrou met un gefoŰl foar pr om U teugen te sŕgen.

De betrokkenheid, de warmte j˙st in de kouwe slagersomgeving was hartferwarmend. Terwyl wij deur ut bedriŰf liepen om alles andachtech te besiŰn fiel mij op dat Wini hast elke werknimmer bij naam kon. Der werke suĺn 60 minsen bij Weidenaar. Wini was ut nyt dyĺt allienech fertelde wat der allemaal op ut werkplak deen wurdt, mar ok de werknimmers gaven ˙tlech. Stukje betrokkenheid, eigenaarskap in jargon!

Oans mear as foartefleke rondleiding wurdde eindegd met un ˙tgebreide luns, wŕrbijĺt Marcus Weidenaar ok anskoof. Der wurdde ˙teraard met soep en gehakbaltsjes serveard.

Na un dankwoard fan Kees en overhandeging fan un Sneek-parapl˙ en Sneker dichtbundel ferlieten we met un rykfulde goody bag Dokkum, un stad om teruch te kearen. En seker bij Weidenaar! Peter Schat f˛lgt later n˛ch met un ˙nyk filmke.

Oans f˛lgende bedriŰfsbesoek sal bij boerin Esther de Jong weze! We binne gek op s˙velprodukten Esther!

Marcus Weidenaar skept self de soep met baltsjes in!
 
2 j˙ny om 18:49
 
Kollega wethouwers in SWF blij met Stella van Gent: Hayo's Harem!

Nadat fanmiddach bekend maakt was dat Stella van Gent de opf˛lgster is fan fertrekkend wethouwer Sjoerd Tolsma stroomden de felisitasy's binnen foar de Sneker politika.

Op social media, twitter, waren de Sneker wethouwers ˙nanym in hun blijdskap met de komst fan Stella van Gent.

Un warme persoanlekheid dy't absol˙t fan de hoŰd en de rane weet in de gemeente SWF, omdat se earder al raadslid en fraksyfoarsitter in de gemeente Sneek was. De nieuwe wethouwer reagearde ok al heel entűsiast op har foardracht ( want dat is ut t˛ch?! ).

In un earste reaksy fertelde Van Gent dat se feul n˛cht het an dizze klus: " Ik verheug me zeer op het wethouderschap in de allermooiste gemeente op aarde. Ambities heb ik genoeg, maar daar praat ik pas over als ik ge´nstalleerd ben. Voor nu is mijn grootste ambitie prettig en constructief samen werken binnen het college van B&W, met de gemeenteraad en met de bewoners van SWF!"

Jeroen van der Kallen was fanmiddach anwezech tidens de perskonferŕnsy wŕr't bekend maakt wurdde dat Stella van Gent de nieuwe wethouwer wurdt foar de PvdA. Met de twee andere frouleke wethouwers, Mirjam Bakker ( D66 ) en Gea Akkerman ( CDA ) krijt burgemeester Apotheker un moai harem om hem heen: Hayo's Harem!!

Groot Sneek sjoernalist Wim Walda tegare met de nieuwe wethouwer en fraksyfoarsitter Johan Feenstra

Kollega-wethouwer Maarten Offinga haalt Stella van Gent in met oranjekoek

Un glunderende nieuwe wethouwer

OfficiŰle persbericht:

Stella van Gent opvolger Sjoerd Tolsma als PvdA-wethouder S˙dwest-FryslÔn.

Sneek: De fractie van de PvdA S˙dwest-FryslÔn draagt Stella van Gent (44) voor als kandidaat wethouder in de gemeente S˙dwest-FryslÔn. Zij volgt daarmee Sjoerd Tolsma op, die een nieuwe baan heeft geaccepteerd als directeur Wonen Welzijn Zorg bij de KwadrantGroep. De formele installatie staat gepland op 2 juli a.s.

De keuze voor Stella van Gent, is vooral ingegeven door de jarenlange kennis en ervaring van haar als raadslid in de voormalige gemeente Sneek en als sectormanager Jeugd, Onderwijs & Cultuur in de gemeente Leeuwarden. De ôsociale portefeuilleö, die zij gaat overnemen van Sjoerd Tolsma sluit daar goed op aan. De decentralisatie van taken van het rijk naar gemeenten op het gebied van Werk, Zorg en Jeugd, vragen van gemeenten een andere en nieuwe koers. Stella van Gent is daar de persoon voor om deze maatschappelijke ontwikkeling op grond van haar ervaring daadkrachtig aan te pakken.

Fractievoorzitter Johan Feenstra verheugt zich op de samenwerking met Stella: ômet haar communicatieve vaardigheden is Stella in staat de komende jaren het boegbeeld voor de PvdA in onze gemeente te worden. Ze heeft duidelijk een ôrood hartö, en beschikt over een groot netwerkö.

De PvdA fractie heeft er alle vertrouwen in dat zij een goede en waardevolle aanvulling is in het college van B&W. Kortom Stella van Gent is voor de gemeente S˙dwest- FryslÔn de juiste vrouw op de juiste plaats.

Curriculum Vitae

Personalia

Achternaam van Gent
Voornamen Stella Cornelia
Geboortedatum 19 mei 1971
Geboorteplaats Montfoort

Werkervaring

2012-heden Sectormanager Jeugd, Onderwijs & Cultuur,
gemeente Leeuwarden

2011-2012 Projectleider Culturele Omvorming, gemeente Leeuwarden

2007-2011 Senior Beleidsadviseur Cultuur, gemeente Leeuwarden

2005-2007 Proces Co÷rdinator PlattelÔnsprojecten, provincie FryslÔn

2001-2005 Beleidsmedewerker Zorg en Welzijn, provincie FryslÔn

2000-2001 Beleidsmedewerker Welzijn, gemeente Zuidhorn

1997-2000 Bijstandsconsulent/ Projectleider, KooyengaGroep Dokkum

Opleidingen

1991-1997 Radboud Universiteit (RU) Nijmegen,
International Development Studies
1990-1991 RU, Bestuur en beleidswetenschappen
1983-1990 Dr. F.H. de Bruijne Lyceum, Utrecht, VWO

Maatschappelijke nevenactiviteiten

2015- heden Bestuur Stichting Old Burger Weeshuis (OBW) Sneek

2012-heden Organisatie Sneker Middag

2012-2013 Bestuur Sneker Filmhuis & Sneker filmwinter

2008-2012 Organisatie & Programmeur

2015 Festival in IJlst

2006-2008 Fractievoorzitter PvdA-fractie gemeenteraad Sneek
Portefeuilles: FinanciŰn, veiligheid, bestuurszaken.

2002-2008 Lid Gemeenteraad Sneek,

Portefeuilles: Werk en Inkomen, Zorg, Welzijn, Cultuur en Onderwijs

Hobbies

Racefietsen, cabaret maken, zingen, wandelen, lezen, zeilen, skiŰn.

 
2 j˙ny om 16:45
 
Stella van Gent nieuwe PvdA-wethouwer SWF

Fanmiddach om 17.00 begint der un perskonferŕnsy in ut ouwe gemeenteh˙s fan Wymbrits in Drielst, teugenwoardech fergaderplak fan de gemeenteraad fan SWF. Tidens dizze persbijeenkomst sal bekend maakt wurde dat Stella van Gent de nieuwe wethouwer fan SWF wurdt.


De PvdAĹster is de opf˛lgster fan Sjoerd Tolsma dyĺt 19 mei j.l. bekend maakte dat hij ut kolleezje fan B & W ferlaat foar un nieuwe ˙tdaging as direkteur fan de KwadrantGroep. De PvdA-fraksy onder foarsitterskap fan Johan Feenstra het der gyn gras over groeie laten en is flot met un opf˛lger fan Tolsma kommen. Stella van Gent dus.

De opf˛lgster fan Tolsma was earder aktyf in de lokale polityk fan Sneek.

Fan maart 2002 t˛t jannewary was Van Gent namelek PvdA-raadslid fan de gemeente Sneek en sinds 2006 ferfulde sij de rol fan fraksyfoarsitter fan de sosjalisten. Op 18 maart 2008 nam Van Gent afskeid as politika. In un brief an de raadsleden liet sij toen o.a. wete: : " Deze kerstvakantie ( 2007/08, hvdv ) heb ik lang nagedacht en ben ik tot dit besluit gekomen. Ik kies voor een evenwichtig leven met mijn kinderen, mijn naasten en mijn werk. En dat betekent dat ik stop met de gemeenteraad van Sneek. Met pijn in mijn hart."

Nou seuven jaar later keart de PvdA Ĺ ster teruch in de de gemeenteleke polityk. Yts wat sij destiids ok al min ofte mear ankondegde. Stella van Gent is nou n˛ch Sectormanager Jeugd, Onderwijs & Cultuur bij de gemeente Liwwarden. Fan˙t dy funksy sal Van Gent ongetwifeld de opgaven kenne dyĺt der lŕge in ut Sociale Domein, dy fan de dry desentralisasyĺs fan Werk, S˛rch en Jeugd fan ut Ryk naar de gemeenten per aflopen 1-1-2015

De nieuwe wethouwer was in Liwwarden ok betrokken bij de Kulturele Hoofdstad 2018 ˛rganisasy! Dat liekt mij nyt ferkeard foar SWF!

Later mear!
 
1 j˙ny om 16:50
 
Feestsigaar

Dit is un dach dat der wel un feestsigaar opstoken wurde kan. Allienech ferrekte spitech dat ik mij n˛ch even stilhouwe mut wŕrom! Ut braant, krekt as dizze Cubaanse sigaar!