|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
31 augustus om 19:07 |
|
Bitsje apart
Regelmatig kom ik op plakken dêr’t nieuws te skoaren is. Fraagd en ongefraagd. In ut earste gefal hyt suks un perskonferênsy. Je komme dêr altyd deselde lui teugen, su groat is Sneek en Fryslaan nyt. Ut antal dach-en nieuwsbladen is su langsamerhaan ok op de fingers fan 1 haan te tellen.
Wêr’t ik mij heel faak over ferbaas binne fotografen. Ik siën sommegen altyd druk in de wear met hun faak peperdure toestellen, faak op’e foargroan. De échte goeie fotografen siëst trouwens nyt, dy doën onopfallend hun werk.
Apart dat ik fan dy opfallende fotografen is dat ik heel faak nergens (foto) públikasy’s fan deze druktemakers siën.
Wêr fotografeare dy lui foar? Wêrom fliëge se deur ut beeld fan kollega’s? Ik weet ut werklek nyt, mar nòch us un bitsje apart is’t wel. Ut oulopen weekend sach ik un fotograaf dy’t op un site mar liefst 450 foto’s públisearde fan 1 foetbalwedstryd. Hoe gek wille je ut hewwe!
Mòrren met un tòpfotograaf op stap. Nee, dy merkst nyt!
Bovenstaande foto maakte ik oulopen saterdach fan ONS-trener Jan Vlap. Hij had der niks fan in'e gaten!
|
|
|
30 augustus om 19:32 |
|
Histoary
Gistermiddach as fotograaf bij twee foetbalwedstriden weest: HJSC-WPB en ONS Seek- Be Quick 1887. Bij beide thúsploegen hew ik un ferleden, bij ONS nòch altyd. Bij HJSC speulde ik oait in de senioaren en skreef ut júbilemboek toen de groënwitten un halve eeuw bestonden. Bij ONS skreef ik ut júbileumboek toen de klup 75 oud/jong was.
Ut is dus altyd thúsgefoël, bij beide klups. Hieltyd mear siën en merk ik op dat de histoary mear en mear anwezech is. Gistermiddach bij HJSC un foto maakt fan un bankje met dêrop un inskripsyplaatsje fan Jan Haagsma, dy’t dit jaar overled. Jan was un oer- en oer HJSC ’er. Moai dat HJSC de herinnering levend houdt.
Bij ONS ston de histoary gistermiddach in levenden lijve an de kant. Sipke Plat, jarenlang un waardeard speuler fan ONS 1. Selden ontbreekt Sipke. Dat histoarys besef, draach ik altyd un warm hart toe, mar ik fersúp der nyt in, anders wurdt ut nostalgy. Je kanne ok nieuwe histoary skriëve, ik fyn namelek dat Sneek tefeul fereningings het.
Eigenlek binne der dat op dit moment 6: LSC 1890, SWZ sundach en saterdach, Black Boys, cvv ONS en WPB.
Over un fúsy maak ik mij gyn illúsy’s mear, dêrfoar binne de sentimenten te groat.
|
|
|
29 augustus om 18:07 |
|
Moai at jonge minsen hun dromen waar make!
Prachtige nieuwe Yoga & Pilates Studio van Joli Vie geopend
SNEEK- Vandaag opende Joli Vie de deuren van haar nieuwe yoga en pilates studio zich aan de Zwarteweg 3 in Sneek. Heel wat mensen namen een kijkje in de prachtig ingerichte studio van Jolinde Lampe (Joli Vie). Een droom komt uit!
“Het is vandaag écht een droom die waar wordt. Het begint met een gedachte en op een gegeven moment beginnen de dingen te lopen doordat je durft en in jezelf gelooft. Dan komen er mensen op je pad en precies op het juiste moment wordt er een ruimte vrij gemaakt. Nogmaals een droom wordt waar en ik mag doen wat ik wil. Ik sta er met mijn hele hart in. De grootste uitdaging zal zijn om in mij zelf te blijven geloven, dat ik het kan. Dat ga ik dus nu doen”, aldus een dolgelukkige Jolinde. Naast de intieme zaal waar de groepslessen yoga en pilates worden aangeboden, springt de ruimte waar de Pilates Reformer wordt gegeven in het oog. Met pilates reformer wordt functionele training gegeven, gericht op de kleine spieren van het lichaam, die de houding verbeteren”, legt Lampe uit.
Volgende week beginnen alle reguliere lessen weer: groepslessen Pilates, Vinyasa yoga en Yin yoga. Maar ook de personal training op de Pilates reformer is te doen bij Joli Vie. Voor bedrijven is er een samenwerking mogelijk. Bedrijfsyoga op locatie of vroeg in de ochtend is zo'n mogelijkheid, bedrijven kunnen zich inschrijven bij Bedrijfsfitness Nederland. Wees welkom op de open dag, of stuur een mail naar info@Joli-Vie.nl voor vrijblijvend advies. Joli Vie is ook te bereiken via www.Joli-Vie.nl
|
|
|
28 augustus om 16:58 |
|
Donkere wolken...
Foto fan Jolinde Lampe, skoaten fanou de Dr. Boumaweg in Sneek. |
|
|
28 augustus om 11:49 |
|
GrootSneek op'e kokòsmat
Daar is ‘ie alweer! GrootSneek 8 is onderweg en ligt deze week in de brievenbus.
In deze uitgave lees je onder andere:
Coververhaal met florist Hinko Talsma uit IJlst over zijn ongebreidelde nieuwsgierigheid naar plantensoorten. “Een onbekende soort wekt de detective in mij.”
Face to Face met Tiny Rijsemus uit Scharnegoutum: “Opgeven is geen optie; Luctor et Emergo!”
Het verhaal van initiatiefneemster en organisator Sandy Krijnen over de Onbeperkte Elfstedentocht: een bijzonder evenement op de sportkalender van Friesland.
En natuurlijk nog heel veel meer verhalen over de regio! Niet in de brievenbus verschenen?
Stuur een mail naar: info@yingmedia.nl of ga naar www.grootfryslan.nl of www.grootsneek.nl voor de digitale uitgave! |
|
|
27 augustus om 19:09 |
|
De noadklòk foar kultureel Sneek!
Bròk goait un reddingsboei mar nimt gyn geld met...Hieronder ut ferslach dat ik foar GrootSneek skreef.
Arno Brok heeft enveloppe met geld voor Cultuur Kwartier Sneek
Vanmorgen bracht Commissaris van de Koning Arno Brok een bezoek aan Cultuur Kwartier Sneek. De Commissaris was uitgenodigd om aandacht te vragen voor de zeer penibele situatie waarin het culturele hart van Súdwest-Fryslân zich bevindt sinds de uitbraak van de coronacrisis.
Het werd een theatrale gebeurtenis, laat er geen misverstand over bestaan. Pieterklaas de Groot, drumdocent bij het Kunstencentrum Atrium, onderdeel van Cultuur Kwartier Sneek, die al drummend letterlijk kopje onderging in de stadsgracht voor Theater Sneek aan de Westersingel.
Gelukkig was daar de CvdK Arno Brok die de spartelende drumdocent een reddingsboei toewierp, het was meteen het startschot van de campagne ‘Houd Cultuur Kwartier Sneek levend’.
Want het water staat het CKS niet aan maar tot over de lippen, zoveel werd vanmorgen wel duidelijk tijdens de presentaties, een coronaproof optreden in het Bolwerk en een wandelgang over het Bolwerk richting het Theatergebouw van Sneek. Als er geen steun van de overheid komt dan zal het in 2012 geopende Theater haar deuren moeten sluiten. Klip en klaar!
Spartelende drumdocent in de gracht
Na ontvangst in het Atrium, werd het gezelschap uitgenodigd om in het Bolwerk naar een optreden van een popband te luisteren, maar ook naar manager & vrijwilligerscoördinator John Schut die de moeilijke situatie voor Het Bolwerk schetste: “Buitenlandse bands die niet meer toeren en dus Sneek ook niet aan doen. Dan heb ik het over de programmering, maar ook de capaciteit, van 500 bezoekers naar 55 muziekliefhebbers. Het heeft een enorme impact op onze inkomsten, denk alleen maar aan de omzet van de bar.”
Duidelijk!
Na deel 1 van deze sombere voorstelling ging het gezelschap richting Theater Sneek, onderweg letterlijk met de neus op de feiten gedrukt door de al eerdergenoemde spartelende drumdocent, metafoor voor de hele situatie waar Cultuur Kwartier Sneek in terecht gekomen is door de coronacrisis.
Warm pleidooi theaterdirecteur Wiebren Buma
Op het podium van Theater Sneek hield directeur Wiebren een warm pleidooi richting de provincie om Cultuur Kwartier Sneek niet te laten verzuipen! Op het podium zodat de Commissaris, de burgemeester en de cultuurwethouder konden zien wat een coronaproof theater inhoudt: Over de stoelen hingen witte papieren omdat duidelijk te maken! Onrendabel dus. “We laten het rode licht schijnen, het is echt Red Alert voor Cultureel Nederland”, trapte Buma zijn speech af. Vervolgens kwam Buma met het schetsen van de plaats die Cultuur Kwartier Sneek sinds 2012 heeft ingenomen. “Sneek en de hele Súdwesthoek hebben het Cultuur Kwartier omarmt!” Een indrukwekkende PowerPointpresentatie met mooie cijfers, stijgende bezoekersaantallen, de loftrompet over de vrijwilligers etc. etc. “ Buma en met hem heel cultuurminded Sneek en Súdwest moet er niet aan denken dat alles nu ineen zal storten. Kortom: Overheid help ons!
Commissaris Arno Brok, hij leek de advocaat van de duivel wel, die vervolgens alle begrip toonde. Immers hij was in zijn tijd als burgemeester van Sneek de grote aanjager van Cultuur Kwartier Sneek, samen met Ben van der Knaap, de voorganger van Wiebren Buma. Het enige concrete wat Brok vanmorgen kon toezeggen z’n best te doen zijn omvangrijke netwerk aan te wenden om te helpen. Maar bijna letterlijk om 5 minuten voor 12 kon de Commissaris niets anders doen dan te zeggen: “Ik bin hjir net kommen mei in kefert, dat is een enveloppe, mei jild. Dat haw ik net en dat krije jim ek net.”
Klip en klaar dus! Brok hield cultuurwethouder Miriam Bakker voor dat de gemeenteraad financieel bij moet springen. “De podia en de teaters binne it foech fan de gemeente, dêr moatte jo en dêr moat de polityk fan Súdwest-Fryslân wat mei.”
Vanavond komt de gemeenteraad van SWF op bezoek bij Buma cs!
De reactie van wethouder Bakker: “Ik had er ook geen rekening mee gehouden dat de Commissaris met een paar ton zou komen. Hij zegt eerlijk dat de gemeente het maar moet oplossen, de theaters en de podia zijn van de gemeente. Ik maak mij daar toch wel wat zorgen om. Ik had in deze unieke situatie toch op wel wat meer gehoopt. Wij vallen met het Cultuur Kwartier Sneek buiten alles. Wij krijgen niets omdat we net te klein zijn. Het is toch niet voor te stellen wanneer dit zou verdwijnen? Vreeslijk! Er moet geld komen! Het is fijn dat de Commissaris mee wil denken, misschien heeft hij nog wat interessante fondsen. Wij gaan binnenkort met hem om tafel.”
Beslagen raam
Mevrouw Christien Lycklama à Nijeholt, lid van de Raad van Toezicht van Cultuur Kwartier Sneek gaf ook haar commentaar op de hele situatie. “Der moat gewoan ynvesteard wurde, troch de lokale oerheid. De gemeente SWF moat no oan’e bak. Asto it no lizze list, dan moast sjen wat der straks gebeure moat om it wer op te bouwen. Der is safolle jild yn investeard om dizze infrastrikstuur sa op te túgen dan soe it hiel dom wêze om it no lizze te litten.”
Wiebren Buma repte, hoe poëtisch, dat de coronacrisis waar iedereen nu mee te maken heeft, veel weg heeft ‘van een beslagen raam, we kunnen niet naar buiten zien.’
|
|
|
26 augustus om 19:29 |
|
Argyf
Hieltyd mear begin ik in myn (skriëvers-) argyf om te sneupen. Ut kost gyn enkele moeite om de herinnerings wear paraat te hewwe. Ut fraaie haanskrift fan Joop Boomsma op een fan syn brieven an mij.
Joop dy’t al wear rúm twee jaar nyt onder oans is. Hij skreef fersen dy’t ik ferrekte graach leze mocht. Ja, ok misdaadromans!
Joop Boomsma (Rottevalle, 4 augustus 1945 – Leeuwarden, 4 april 2018) was een Nederlands schrijver, dichter, toneelschrijver en autodidact. Tevens is hij drievoudig winnaar van de Rely Jorritsmapriis een Friese Literatuurprijs. Hij heeft voornamelijk in het Fries gepubliceerd en is vooral bekend vanwege zijn misdaadromans en -verhalen.
|
|
|
25 augustus om 17:34 |
|
Jurre
Fanmòrren foar tien uur al an de koffy bij Jurre de Haan út Bòlsert. Dêr mocht ik foar GrootBolsward/IJsselmeerkust ut levensferhaal fan Jurre de Haan (70) opskriëve. Nee, dat sêch ik ferkeard, ik nam ut ferhaal op. Dat doën ik altyd at ik an ut interviewen bin. Oochkontakt is foar mij essentieel!
Ut was fanmòrren ok wear su'n levensferhaal met alle up's en downs. De foto dy't ik met myn mobyltsje maakte, was un foltreffer al sêch ik ut self. Un titel foar dizze foto was der futdaleks: Leegte!
Gelukkech waren der ok genoech momenten tidens ut interview dy't un glimlach op myn gesicht toverden. Moaie anekdoates. Dy fan Jurre syn groate hoan befoarbeld. De buurman was der nyt su wies met. De man was opereard an keelkanker en praatte fia 'un pypke'.
Un bitsje stacato-achtech:
'Jurre, ik bin nyt su wies met dyn hoan' -Oh nee 'Nee, dat beest blaft de godgaanse nacht' -Oh, ik hoar ut nyt je, ik slaap altyd as un mot 'Nou ik nyt, dat beest houdt mij út 'e slaap' -Oh, dat is de bedoëling nyt -'Ik had dan ok liever had datstou un goudfis nommen hast in plak fan un hoan...'
Understatement hyt suks! Ik smul derfan! |
|
|
24 augustus om 19:54 |
|
Argyf Frys literêr sirkwy
Ut argyf fan ut Frys literêr sirkwy dat ik in de loop fan de pak um beet 30 jaar opboud hew, is frij omfangryk. It moaiste fyn ik de brieven, haanskreven úteraard. Der sitte pronkjes bij, fan in hele soad auteurs(m/f) dy’t un groate ròl speulden in dat sirkwy.
Nou hew ik na myn omleidings, aansens seuven jaar leden, altyd skreven dat ik 114 jaar wurde sal, mar dat is nòchal un útspraak. Met andere woarden ik mut su langsamerhaan de boël mar us goëd inventariseare en wat mut der met de literêr bròt gebeure? Dy honderden Friese boeken (=boeken in ut Frys) kans tan de straatstienen nyt mear kwyt. Ik hou mij self écht nyt foar de gek. Foarlopech foël ik mij gelukkech met dizze papieren skatten en foto’s om mij heen. Mar in momenten fan diepe ellende (ja, ik bin ok un romantikus!) denk ik wel us: Laat dan mar un kontener komme òf anders de fik der mar in.
Bovenstaand un ansichtkaart út Noawegen, mar met un pòstsegel út Nederlaan...fan Douwe Annes Tamminga ( 1909-2002) en syn latere levenspartner Lize Meijer-Miedema.
Tamminga bedankte mij foar un foto dy’t ik um stuurde. We lagen in 1988 tegare in ut ouwe Sint Antonius Sikenhús fan Sneek. Ik was krekt opereard an un skeef neustussenskot. Tamminga lach in ut Sint Antonius omdat hij útdroochferskynsels had…
|
|
|
23 augustus om 12:23 |
|
Bezoek Commissaris van de Koning aan Cultuur Kwartier Sneek: organisatie luidt noodklok
SNEEK- Commissaris van de Koning drs. Arno Brok bezoekt donderdag 27 augustus om 10.30 uur Cultuur Kwartier Sneek. De Commissaris is uitgenodigd om aandacht te vragen voor de penibele situatie waarin het culturele hart van Súdwest-Fryslân zich bevindt sinds de uitbraak van de coronacrisis.
Door middel van presentaties, een coronaproof optreden en een wandelgang langs de gebouwen wordt drs. Brok bijgepraat over de ontwikkelingen van Cultuur Kwartier Sneek sinds de opening in 2012 en welke consequenties Corona heeft op met name de podia van Theater Sneek en Poppodium Bolwerk. Burgemeester Jannewietske de Vries en wethouder Mirjam Bakker zullen ook aanwezig zijn bij dit bezoek.
Bij de cultuursubsidies van Provincie Friesland komt gemeente Súdwest-Fryslân er zeer bekaaid af. Ook de verdeling van de noodgelden uit het Fonds Podiumkunsten gaat voorbij aan regionale culturele aanbieders. Voor Cultuur Kwartier Sneek betekent dit dat, mocht er geen steun komen, de deuren in 2021 moeten sluiten.
Met dit bezoek, dat ’s avonds wordt opgevolgd door de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân, luidt de organisatie de noodklok. Het bezoek vormt tevens de lancering van de campagne ‘Houd Cultuur Kwartier Sneek levend’. Met deze campagne roept Cultuur Kwartier Sneek het bedrijfsleven en particulieren op om de organisatie financieel te ondersteunen.
|
|
|
22 augustus om 18:33 |
|
Langs de lijn bij de Wee Pee Bee
Fanmiddach langs de lijn bij de Waterpoort Boys (immer en altyd krij ik dêr un gastfrij ontfangst fan Eelke Dotinga!) staan om foto’s te nimmen tidens de oefenwedstryd WPB-Rottefalle. Wee Pee Bee speult in de saterdach 4de klas en de Rottefalle un klasse hoger.
Dat was op ut feld nyt te siën, ik fon de WPB selfs beter. De útslach, 1-2 was dan ok teugen de ferhouding in.
Mòrren un ferslach fan Fokke Huisman de Jong (‘Pengel’) op de site fan GrootSneek.
Opfallend hoefeul foetballers fòlgens myn (on-)beskeiden mening last hewwe fan overgewicht! Ok opfallend om te siën dat langs de lijn de anderhalve meter nyt in acht nommen wurdt. Sach op de foto’s dy’t Nico Altenburg gisteravend maakt tidens SWZ ZM1 teugen LSC1890 dat de speulers in de dugout’s ok heel dicht naastmekaar sitte.
De skijnfeilechheid fan un fersòrger fan de Rottefalle met un moankapke foar en even later wear ou, fiel mij ok op.
Ik konstatear, mar hew der gyn oardeel over. Dat laat ik mar an de geleaden over. Allienech dy binne ut nyt met mekaar eens.
|
|
|
21 augustus om 18:38 |
|
Boufakkers en literatuur
Foaroardelen binne te begripen, mar over ut algemeen noait goëd. Su wurdde ik fanmòrren ferlost fan un dom foaroardeel.
We dadden fandaach twee ZZP’ers over de floer foar un klusje. Wat, dat doët der nyt toe.
We beginne de dach met un bakje koffy. Siët een fan de mannen un literêr boek op tafel lêgen en seit ‘dat is in moai boek….’
En hij fertelde ok noch us wêrom hij ut su’n moai boek fon. Toen flitste, hoe dom, even deur mij heen ‘un klusser dy’t literatuur leest, dat kan tòch nyt’. Nou dat kan dus wel sakkewasser! Ik hew futdaleks skuldbelidenis deen.
Dat had ik dus nyt hoeve te doën, mar su nou en dan je self ok us even foar lul sette is niks mis met.
Belachlek om te denken dat lui dy’t hun broad met de hannen ferdiene nyt literatuur leze! Ik skaamde mij doad om myn eigen onnoasele gedachte!
En ut boek? Afbeelding staat hierboven!
|
|
|
20 augustus om 19:34 |
|
Grou ik hou fan jou!
At der een dòrp in Fryslaan is, dêr’t ik woane wú, dan is dat Grou wel. Mar ik woan in Sneek en ik gaan hier fan myn levensdagen ok nyt mear fut. Mar Grou het wat! Un paar kear per jaar jaar bin ik dan ok te finen in ut dòrp an de Pikmar.
Myn maat Eddy van der Noord fan Utgeverij Louise woant der en der woane nòch mear aardege minsen. Fanmiddach dus even bij Eddy weest om twee fraaie boeken op te halen, dy’t hij bij syn útgeverij Louise útegeven het. Na ut ophalen fan de boeken, Grou in weest. Bakje koffy bij ut Theehús dronken en dêrna op’e sjou in ut dòrp fan de Halbertsma’s.
Joop Spykstra
Kwam ik dêr Joop Spykstra teugen ( ik kom altyd kleurrike lui teugen...),de ongekroande koaning fan Grou teugen. We konnen mekaar nyt, mar binnen un sucht en un skeet raakten we met mekaar an’e praat. Prachtege nieuwe kandidaat foar de Friesland Post seary ‘De Doarpsferteller’.
Dan sal Joop ongetwifeld ut ferhaal over sun overgroatmoeke (oerbeppe) fertelle. Dizze frou hat wat magys en kon tafels sweve late. Pake moest der nyt su’n soad fan hewwe en tidens su’n sessy kwam hij syn frou over ut mòt. Hij bulderde eefkes en de tafel sloech teugen de kòp fan beppe! De ‘tsjoenerij’ het noait wear weest, fertelde Joop. Sú’t waar weze?
Aukje & Jikkie
Ok op besoek weest bij Aukje en Jikkie. Kunstskilder Aukje het un nieuwe gallery in ut sentrum fan Gau opend. Siët der heel moai út! Foar GrootSneek un artikeltsje over skreven.
Nieuwe galerie van kunstschilder Aukje de Haan in Grou
GROU- Sinds dit voorjaar heeft kunstschilder Aukje de Haan uit Sneek haar eigen galerie in Grou. In de galerie wordt ook werk van fotografe Jikkie Piersma tentoongesteld en verkocht. Piersma komt van oorsprong uit Heeg. Ze is een veelgevraagd fotografe voor allerhande tijdschriften. In de galerie een aantal fraaie foto’s van platbodems.
Het werk van kunstenares Aukje de Haan wordt gekenmerkt door haar passie voor zeilen en water. Met krachtige, vlotte streken schildert zij skûtsjes en zeilboten waarbij het water de toeschouwer tegemoet spat. Op zeildoek schildert zij meestal op groot formaat de watersport in actie.
De schilderijen op zeildoek vormen de basis van Aukjes werk. Haar opleiding aan de Foudgumse Academie voor Schilderkunst heeft haar oeuvre verder doen uitbreiden naar diverse onderwerpen naast het zeilen. Haar krachtige en kleurrijke manier van schilderen met olieverf drukt zij ook graag uit in boeiende onderwerpen zoals vuurtorens, koeien, modellen en portretten.
Haar zeer succesvolle expositie in de zomer van 2017 in Galerie BAS10 in Sneek, heeft Aukje nog meer geïnspireerd in het maken van haar werk vol kleur en beweging, vol actie en passie.
Aukje schildert ook schilderijen in opdracht, waarbij zij in overleg met de opdrachtgever tot een boeiende en krachtige compositie komt.
DE nieuwe galerie van Aukje de Haan is te vinden aan Doorbraak 3 in Grou. Openingstijden: Woensdag t/m zondag van 14:00 tot 17:00 uur. Zaterdag vanaf 10:00 uur.
|
|
|
19 augustus om 17:51 |
|
Puur natuur op'e telefoan
Bovenstaande foto maakte in un paar weken leden met myn mobyltsje in de dúnen fan Bergen a/z.
Ut is tòch geweldech dat je suks met un telefoantsje doën kanne? Hoe lang is ut leden dat ik in un telefoansel ston te bellen? Bij oans thús hadden se earst nyt eens telefoan...Ik wurd un ouwe sak at ik dit soarte fan dingen op myn dachboek plaats. |
|
|
18 augustus om 14:34 |
|
De komkommers in de anbieding...
Twee komkommerstukjes fandaach op GrootSneek-site plaatst.
Fontein van Balkenhol schoon gemaakt met biologisch afbreekbare superontvetter
SNEEK- De Fontein van Fortuna, zoals het fonteinenkereltje van kunstenaar Stephan Balkenhol officieel heet, brengt weinig geluk. Net als een aantal andere Friese fonteinen, hapert ook de Sneker fontein regelmatig. De fontein roteert al weken niet meer, het technisch probleem zal na de zomer worden aangepakt. Vanmiddag kreeg de fontein weer eens een schoonmaakbeurt.
Ruben Koopmans en Patrick van der Vlies, van Koopmans Service uit Harlingen(!), pakte het klusje aan vanuit een rubberbootje. “Allemaal milieuvriendelijk, we poetsen met Universol, de vervanger voor ammonia, een biologisch afbreekbare superontvetter”, aldus Ruben Koopmans. “We moesten hier wat schilderwerk bijwerken en toen heeft de gemeente ons gevraagd om de fontein ook even te reinigen.”
Klimop overwoekert de betonnen pishokjes
SNEEK- Zijn de betonnen urinoirs voor de Algemene Begraafplaats van Sneek cultureel erfgoed van de stad? Daarover valt te discussiëren. Over het onderhoud kunnen we kort zijn: Klimop overwoekert de betonnen pishokjes!
En dat terwijl de gemeente Súdwest-Fryslân één van meest gastvrije gemeenten is als we het over openbare toiletten hebben. Tenminste dat zei de Maag Lever Darm Stichting twee jaar geleden nog. Het aantal openbare en semi-openbare toiletten steeg toen van 10 naar 51. Er zijn geen actuele cijfers over het aantal openbare toiletten bekend. Het is te hopen dat het onderhoud van de andere vijftig openbare toiletten beter is dan die van de Algemene Begraafplaats. Actie gemeente!
|
|
|
17 augustus om 16:41 |
|
Remember Vincent
|
|
|
16 augustus om 18:55 |
|
Straatpoëzy
Bij un straanopgang in de dúnen fan Bergen leit bovenstaande betontegel. Ut is gewoan straatpoëzy wêr't ik su fan hou. Corona-poëzy fyn ik feulste hard in dizzen, nee tegelwiisheid is feulste simpel. Gewoan straatpoëzy! Moai man! Ok aansens as de coronatiid foarbij is. |
|
|
15 augustus om 19:16 |
|
Bizarre spanning
Elk jaar is ut wear gelyk, an ut begin fan un nieuw foetbalseizoën. Hoog gespannen ferwachtings fan wat de nieuwe jaargang brenge sal. Fandaach was dat bij mij anders. Fanmiddach bij de oefenwedstryd fan ONS Sneek teugen Zeerobben weest op ut Súderspòrtpark.
Ok fanmiddach hong der spanning, ut wear werkte selfs met. Ut rommelde in de ferte, mar ut bleef gedurende de wedstryd drooch. Mar de spanning fan onwear was seker anwezech. Overal de driging fan corona: linten en ferfde anwizings op’e tegels om 1.5 oustaan te houwen.
Ondertussen hieltyd mear foetbalwedstriden dy’t oulast wurde, f’ral in ut noardoasten fan Fryslaan. De spanning sit nou f’ral in ut feit òf de kompetisy aansens wel losgaan kan. En dat su’n kompetisy wel oumaakt wurde kan. Bizarre spanning dus.
Ik bin gyn heldersiende, mar op dit moment frees ik met groate freze hoe’t ut ferder met corona komt.
En de útslach fanmiddach? Ut wurdde 3-0 foar ONS Sneek.
|
|
|
14 augustus om 19:34 |
|
Lekkere skriëfdach had!
Bin de laatste dagen wear feul mear thús an ut werk, soek de corona dus nyt op. Hew der anders nyt sufeul problemen met. Alles beter as un nieuwe lockdown!
Bovenstaande foto maakte ik earder bij Cornwerd, prachtege omgeving, fyn ik!
|
|
|
13 augustus om 19:41 |
|
Insekten make sich drukker as ik
Su'n dach was ut fandaach. 'k Hew ferder nyt sufeul te melden. Allienech dat der hieltyd donkerder wolken andriëven komme... |
|
|
12 augustus om 20:21 |
|
Waterstad Sneek acht fonteinen rijker
Sat gisteravend even boven op ut nieuws. Anders nergens mear foar noadech, andere lokale nieuwsmedia houwe blykber somerslaap. Mar goëd, nieuwsjage. Opnieuw over de fonteinen en dan diskear nyt over de 11-Fountains. Dêr hew ik genoech over públiseard en om nou sunoadech myn ondubbelsinnech gelyk kear op kear te fieren is un bitsje onnoazel. Nee, diskear un feul positiever ferhaal. Hierbij:
SNEEK- Het stadscentrum van Sneek is sinds gisteravond maar liefst acht fonteinen rijker! Er werden vier fonteinen in het water aan het Grootzand geplaatst, twee in de Wip, eentje in het water van de Suupmerk en nog eentje in de gracht aan het Kleinzand. Zodra de duisternis valt, kleuren de fonteinen ook nog eens feeëriek!
“Wij vinden dat het water in ons mooie binnenstad een beetje meer moet leven”, vertelde Herbert de Vries van de Werkgroep Binnenstad, van Vereniging Ondernemend Sneek. “Vandaar dat we met het idee zijn gekomen om een achttal fonteinen te plaatsen. Het was de bedoeling geweest dat het een en ander al voor de Sneekweek zou zijn gerealiseerd, maar ook hier gooide de corona-shit roet in het water en zijn de leveringen wat vertraagd. Het is een eigen initiatief vanuit de Werkgroep.”
“Het zijn hele professionele fonteinen uit Italië. Ook wel logisch, want de Italianen heb het meeste verstand van fonteinen. Ik heb geen flauw benul wat de roemruchte fontein in het kolkje aan het Hoogend gekost heeft, maar deze fonteinen zijn vast een stuk goedkoper. Dit project is met een twintig duizend euro gemakkelijk bekeken. En dit mechanisme doet het dus wel goed!”
De vrijwilligers die de fonteinen onder ideale weersomstandigheden plaatsten waren naast Herbert de Vries, Egbert Abbink, Jan Pieter Silvius, Rick de Vries, Jan Gebrand Krol ( binnenstad manager Sneek, hvdv) en de firma Wierda voor de kraanwerkzaamheden.
Anekdoate over de grachtfonteinen
Het is overigens niet de eerste keer dat er in het water aan het Grootzand drijvende fonteinen liggen. In het verleden was dat ook al eens het geval. Een bewoner van de bekende winkelstraat aan de Sneker stadsgracht vertelde er nog een mooie anekdote over.
“De fonteinen maakten nòch al un bitsje lawaai. Dick Schrichte, die ok an de gracht woande, was fan plan om de fòlgende dach der op út te gaan. Toen hij de fòlgende mòrren de fontein klateren hoarde, sei hij teugen syn húsgenoaten: ‘Ut spoëlt, we kanne beter op bêd bliëve.”
Schrichte was de hele fontein vergeten!
|
|
|
11 augustus om 23:08 |
|
Red Alert ook in cultureel Sneek
Vanavond staan Theater Sneek, Het Bolwerk, de Noorderkerkzaal en het Stadhuis in het rood. Het lijkt ogenschijnlijk zo feeëriek, maar het verhaal erachter is eerder een boos sprookje. “We vragen met deze actie aandacht voor de kritieke toestand van de evenementensector”, zegt Appie Hoogstra, hoofd licht en geluid van het Bolwerk in Sneek.
Hoogstra is degene die ervoor zorgt dat het geluid en het licht tijdens concerten in de Sneker Poptempel perfect is. “Ook wij sluiten ons bij de landelijke actie aan en hebben de gebouwen roodverlicht, als het zo doorgaat dan bloed de hele evenementenbranche dood”, weet Hoogstra. Vandaar ook dat de al genoemde gebouwen in Sneek roodgekleurd zijn.
Vijf voor twaalf
Het zogeheten Red Alert is een landelijke actie, waarbij de evenementensector laat zien dat het ‘vijf voor twaalf’ is. Vanaf half maart staat de sector helemaal stil en het gemiddelde omzetverlies sindsdien komt uit op 85 procent”, laat organisatie ‘Wij maken events’ weten. In heel Nederland zullen dinsdagavond zo’n tachtig gebouwen rood verlicht zijn. “Om ‘vijf voor twaalf’ worden letterlijk en figuurlijk de stekkers uit de lichtinstallaties getrokken om aan te geven dat het voor veel bedrijven al bijna te laat is.” Het doel van het Red Alert? De betrokken partijen willen dat de steunpakketten voor de evenementenbranche verlengd worden, totdat het werk hervat kan worden zonder de anderhalvemeterregel.
|
|
|
10 augustus om 18:51 |
|
Domwech gelukkch in de achtertún
Domwech gelukkech in de achtertún. Un foartún hewwe wij trouwens ok nyt! En dat fyn ik helemaal nyt su erg. Un tún is der om in te sitten, dat fyn ik dan wel wear.
Fandaach nòch bêst un produktieve dach had. Un interview útskreven en un interview ounommen. Ut kostte gyn enerzjy, ut gaf enerzjy omdat ik ut ferrekte graach doën mach. Of ut nou tropys is òf nyt! |
|
|
9 augustus om 19:52 |
|
Alwear un wònderskoane dach
Fanmiddach sittend op wat maat Rienk Bakker dan ‘un hangplak foar ouwe Snekers’ noemt, sach ik dit júweeltsje foarbij kommen. Dyselde Rienk Bakker : Un gewoan overnaads sloepke, allienech de siëst se nyt su faak onder seil’. Fanmiddach dus wel. Ut was opnieuw un wònderskoane dach in de somer.
Boven de Sneekermeer sirkelde un fliechtúchje met un doek: 'Houd 1.5 meter afstand!' An ut Starteilaan lach un sloep oumeard met minstens 20 jongeren an board. Hast letterlek boven op mekaar en de jeugd song Hazes. Dat fon ik dan wel wear moai… |
|
|
8 augustus om 19:30 |
|
An de Sneekermeer
Sittend an de Sneekermeer fanmiddach, passearde der wear fan alles, o.a. bovenstaande frachtboat met lading houtspaanders. Imponearend gesicht om te siën hoe’t su’n skipper dizze kolos in bedwang het. Ut was behoarlek druk op ut water.
Was ok getúge hoe’t de waterplisy un jong stel bekeurde dat te feul snelheid had. Ja, ut was un speedboat.
Over de 1.5 meter maatregel lul ik mar nyt tefeul, mar ut komt fanself op ’e harses ferkeard. Sach fanmiddach de ene na de andere sloep folladen met boatsjeminsen. En echt nyt allemaal lui dy’t onder één dak woane hoar. Ut liekt mij onbegonnen werk om hier te handhaven.
Trouwens ut ferwònderd mij ok niks dat der hieltyd mear foetballers posityf testen wurde op corona. De wedstrydsjes dy’t ik op gister op tv sach, late siën dat foetballers hun ok seker nyt an de regels houwe, f’ral nyt at der doelpunten fierd wurde…Su lekker dubbel is ut dan om na de wedstryd dyselde foetballers met hun balde knúskes de skeidsrechter siën te bedanken: boks!
Mar at dizze besmettingsantallen su omhooch lope en de kompetisy’s binne nòch nyt eens los, dan hoeve je gyn firolooch te wezen om de foarspelling te doën dat ut binnen de kòrtste kearen exit is foar de foetballers!
Nou su.
Ondertussen is de lucht blau fan dagen met temperaturen fer boven de 30 graden. Ik kan der anders goëd teugen.
|
|
|
7 augustus om 19:57 |
|
Sandy Krijnen
Oulopen week was ik bij Sandy Krijnen om har te interviewen. Un interview over de Ónbeperkte Elfstedentocht van 23-27 september. Ik sal dêr later nòch op teruchkomme. Sandy het ok un heel bysondere boek skreven: ‘Ik, mijn hond en MS’.
Ik bin in ut boek begonnen en kan nyt mear ophouwe met lezen. Heel indrukwekkend allemaal. Hieronder un samenfatting fan ut boek.
Ut interview met Sandy sal públiseard wurde in GrootSneek en GrootBolsard/IJsselmeerkust.
Samenvatting
Sandy Krijnen (1972) woont met haar man en hond in het prachtige Cornwerd. Friesland heeft sinds drie jaar haar hart veroverd. De kinderen wonen niet meer thuis, maar zijn altijd dichtbij. Vanuit het keukenraam kan ze in de verte de paarden zien lopen die sinds korte tijd weer in haar leven terug zijn. Sandy is afgekeurd voor het werken in het onderwijs. Sinds 2009 heeft zij de diagnose MS. Na een hevige strijd is er nu rust en ruimte in haar leven. De ziekte zal niet genezen, maar door haar leefstijl aan te passen is zij, tegen alle prognoses in, in staat geweest om te herstellen van diverse klachten. In dit boek beschrijft zij haar verhaal. In het eerste deel vertelt Sandy over de klachten die zij door de jaren heen heeft ondervonden. Zij beschrijft haar zoektocht vanaf de pubertijd tot de diagnose en de strijd die daarna plaatsvond. De puzzel die gelegd wordt door de jaren heen en die uitmondt in de diagnose MS. Het tweede deel beschrijft het Leefstijlhuis. Jouw lichaam is jouw huis. Daar mag je in wonen. Onderhoud en schoon houden van jouw huis is van groot belang. Het Leefstijlhuis geeft handvatten voor het onderhouden en schoonmaken van het lichaam en de geest. Dit alles in het kader van ziekte, gezondheid en herstel. Het Leefstijlhuis is niet alleen geschikt voor mensen met MS. Het is gebouwd voor zieke maar ook voor gezonde mensen. Iedereen kan er in wonen. Dit boek aandachtig lezen is een must, in laten werken op het bewustzijn is aan te raden en de keus is aan jou of je het leest met een groeimindset of een statische mindset. Sandy is ervan overtuigd dat als er wordt gekeken naar mogelijkheden en gedacht wordt in kansen, er een wereld voor je open gaat en jouw huis niet zal instorten. Is dit een kwestie van willen of kunnen? Of gaat het nog een stap verder; willen kunnen?
|
|
|
6 augustus om 17:38 |
|
Twee treinen met de neuzen tegen elkaar op hetzelfde spoor van Station Noord Sneek
Ellen Boersma zag gisteravond rond de klok van negenen even vreemd te kijken toen ze op Station Noord op de trein richting Leeuwarden zat te wachten. Twee treinen op hetzelfde spoor! Ellen maakte een foto van de bizarre situatie.
“De neuzen van beide treinen bijna tegen elkaar. Gelukkig geen crash! Waarschijnlijk een seinstoring en problemen met de wissel”, appte Ellen.
We hebben Arriva gebeld om de precieze oorzaak te achterhalen. Arriva heeft de vraag ‘hoe dit kon’ uitgezet binnen de organisatie. “De exacte oorzaak wordt op dit moment onderzocht. Dit doen we uiteraard zorgvuldig, daardoor gaat hier even wat tijd in zitten. Zodra we meer weten, komen we erop terug”, aldus Tamara Vannuys van de afdeling Corporate Communicatie.
Wordt vervolgd!
|
|
|
6 augustus om 17:34 |
|
Utsicht
Dit útsicht fanmiddach. Ferder mar lekker geniete fan ut moaie wear. Mazzel dat ik hier woan. Puur geluk. |
|
|
5 augustus om 10:10 |
|
Ondanks corona viert Hagenees Wout Hamers Sneekweeek voor de 38ste keer
Dizze week bij Wout Hamers weest foar un interview. Bliëft un bysòndere paradysfogel út Den Haag. Hieronder ut artikel.
SNEEK- Vorige week dinsdag meerde Hagenees Wout Hamers weer aan op z’n vaste stek aan de 1ste Oosterkade pal voor Bar ’t Ouwe Vat. Zoals Wout dat al 38 jaar doet. Ook in coronatijd, nu er dus geen Sneekweek is. We zochten Wout op en noteerden het volgende relaas van een Haagse gast die Sneek hoog in het vaandel heeft.
Wanneer ben je gekomen Wout?
“Ik ben vorige week dinsdag gekomen, een week later dan gebruikelijk. Dat was omdat mijn persoonlijke agenda in de knoop zat. Maar ja weet je, Sneek is er, ik ben er, de Snekers zijn er. Ik kon geen enkele smoes verzinnen om niet te komen.
Voor het hoeveelste jaar kom je hier?
“Het is mijn 38ste jaar Sneek en m’n 36ste Sneekweek. Dat verschil zit erin van toen ik het eerste jaar dat ik er terechtkwam was ik op zoek naar een oude jeugdliefde. Dat meisje ben ik weleens waar nooit tegengekomen. Maar ik kwam Fokko Dam en Eppie Silvius wel tegen, die zeiden toen tegen mij dat ik eens mee moest naar het Starteiland, want daar spelen wij in een dweilorkestje. Dat is leuk. Toen heeft het nog twee jaar werk technisch geduurd dat ik mijn vakantie zo kon plannen dat ik ook de Sneekweek mee kon maken. De rest is geschiedenis.
Hoe vreemd is de Sneekweek van 2020?
“Iedereen heeft klappen gehad. Ik loop al jaren te roepen dat we drie Sneekweken hebben. We hebben de Sneekweek van de wedstrijden, de Sneekweek van de toeristen en de Sneekweek van de Snekers. In deze week reken ik mij zelf toch wel tot de derde groep. Dit is voor het eerst dat we de Sneekweek voor ons zelf hebben. Je komt dezelfde mensen tegen. Het sfeertje is goed. We mogen uit glas drinken. We missen natuurlijk de livemuziek wel een beetje, maar we hebben elkaar wel. Ik moet eerlijk zeggen, het is toch allemaal wel knus en gezellig.”
Heb je nog overwogen om niet te gaan dit jaar?
“Geen moment! Ik ben actief op Facebook en ik heb daar 420 vrienden die ik in het echte leven ook ken. Iets meer dan de helft ervan komt uit Sneek. Voor die 200 mensen kom ik elk jaar hiernaartoe. Het is een jaarlijkse reünie. Zolang het nog op deze manier gaat, dat mensen mij begroeten met ‘hé daar is die Hagenees ook weer’, dan is het voor mij een feestje. De Sneekweek is voor mij eerlijk gezegd meer een kapstok geworden dan een reden.”
Hoe bivakeer je hier?
“Op mijn polyester zeilboot, daar slaap ik. Dat is eigenlijk ook het enige wat ik er momenteel doe. Douchen doe ik twee deuren verder en mijn was wordt gedaan door Jolanda, die effe verderop woont. Daar laat ik ’s morgens mijn vuile kleren liggen en die krijg ik de volgende dag schoon terug. Het leven is schitterend.”
Wat doe je nu zo’n dag?
“Dat hangt ervan af. Ik probeer dit jaar toch wel extra de horeca te steunen. Ik ben bij Markt23 geweest, is uitmuntend, bij De Lachende Koe, niks op aan te merken. Yugo, ook uitstekend eten en vergeet Klein Java niet, ook top! Kortom wat ik hier doe? Gewoon Wout weze, ja hoe leg je dat nu uit. Ik begin ’s morgens om halfnegen met effe naar de brugwachter van de Oppenhuizerbrug te gaan om een kopje koffie te drinken. Daarna ga ik bij ’t Ouwe Vat het terras opzetten. Als dat gedaan is, ga ik douchen en andere kleren aantrekken en vervolgens heb ik vakantie. Ik loop door de stad en ik kom mensen tegen. Eerlijk? Het is elk jaar even twee weken God zijn. Heerlijk om zo ontvangen te worden. Dat doet mij goed. Ik geniet enorm van de anonimiteit in Den Haag, waar niemand mij kent, maar ik geniet ook enorm van de manier hoe ik in Sneek ontvangen word. Dat is een feest.”
Kom je ook een beetje tot rust in Sneek?
“Weet je, ik kom daar dit jaar misschien voor het eerst voor uit. Ik denk dat wanneer ik twintig jaar jonger was geweest had een dokter tegen mij gezegd ‘jog jij hebt ADHD’. Tegenwoordig krijg je daar pilletjes voor, ik ben gewoon luidruchtig, ik doe wat ik doe. Ik voel mij daar prima bij zonder pilletjes. Hoe het heet zal mij roesten, ik voel mij er goed bij. Die rust heb ik nergens. Maar als ik ergens tot rust kom dan is het op het water en dus ook hier.”
Je hebt zondagmiddag met de rondvaartboot van Gerard Jansen, de Venezuela, een tochtje gedaan. Hoe beviel dat?
“Zolang Gerard hier z’n bedrijfje heeft, ben ik altijd sponsor geweest en nog steeds. Gerard organiseert dingen voor die lui. Maar dat is altijd in het voor- of najaar. Ik ben er alleen deze twee weken en ik ga niet voor een boottochtje richting Sneek. Dankzij corona doet Gerard dit jaar ook andere dingen en dus was dit voor mij een mooie gelegenheid om met Gerard mee te varen.”
Heb je de Putkapel ook gemist?
“Ja…, dat is zondermeer een gemis. Ik ben gewend om voor die jongens te zorgen, met die jongens mee te gaan naar het Starteiland. Dat was zondagmiddag dus raar, echt raar dat het zonder de Putkapel moest. Het werd daardoor een gewone zondag, met totaal geen Sneekweekgevoel. Dat mis ik dus wel, de jongens, de biertent, de hele opzet. Maar wie mist dat niet? Ik had nog stiekem een beetje gehoopt dat een van die groepen een flashmob zou hebben georganiseerd, maar de week is nog niet voorbij…Maar ik eerlijk, ik mist het typische Sneekweeksfeertje echt wel. Vreeslijk!”
Wanneer vertrek je weer naar Den Haag?
“Terug naar Den Haag is pas over 4 weken. Op 11 augustus verlaat ik Sneek, dan ga ik met een maat zo snel mogelijk richting IJsselmeer. Ik leg dan aan in Lemmer, want daar ligt mijn hart ook wel een beetje. Daarna nog 14 dagen varen waar de wind mij voert. Tot nu toe moest ik elk jaar op de derde maandag van augustus in Hoorn zijn, omdat ik daar ook bij een feest help. Daar sta in een kroeg met Lappendag, maar het is er dit jaar niet. Ik heb dus 4 dagen meer om te zeilen. Elk nadeel heb z’n voordeel en ik houd niet eens van voetbal!”
|
|
|
4 augustus om 15:33 |
|
Dy het wel reet...
Un seksistise titel? Dysfemisme? Ut sú sumar kanne. Mar ut was wel even un stukje Sneker taaleigen om in un lijstje te doen. Dat doën ik dan ok mar wat graach. Drave Age en ik fanmòrren oans weeklekse rondsjes over de Ouwe Dyk, un geweldech moaie autentike Sneker lokasy. Komt Jacky R. oans achterop fytsen in syn roaie Devo jackje. We nimme de aktualiteit fan Sneek even deur as un stel ouwe wiven.
Fytst der ok un frou fan un jaar òf 40 met opfallende outfit langes, dy’t laat ik ut foarsichtech sêge, nòch al korpulente maten het. De somerjurk fan de frou met strohoëd waait op in de somerwyn en un stuk wit bil wurdt dúdelek sichtber. Seit Jacky tussen neus en lippen deur nadat ik nòchal bearde over dizze somerse ferkining: ‘Ja, dy het wel reet!’
Kiek en dat binne taalbonbons dy’t ik koester en bij thúskomst opskriëf. Understatement noeme Engelsen dat loof ik. In ut Snekers kanne je noait en dan ok noait ferstòppertsje speul, ut is recht út ut hart, sonder omhaal fan woarden.
|
|
|
3 augustus om 17:44 |
|
Bûtlân
Afgelopen vrijdagavond een mooi tafereeltje in Jutryp. Daar werd een trekker met een pontje overgezet. Op de wagen een aantal balen met vers gemaaid gras. We vroegen Jantine Nauta, wat zij nog wist over hoe haar familie vroeger het gras van de Bûtlânen haalde.
“It lân leit yn de Wite en Swarte Brekken en is nei de ruilverkaveling yn hânnen fan Staatsbosbeheer. En boeren út de omjouwing brûke/beheare it lân. It is fûgel- en natuurgebied. Winters leit in gedeelte ûnder wetter. It levert krûderyk gers.
It binne de, by ús thús neamde Bútlânnen. Ús pake Haring Nauta hie d’r al lân wêr’t mei in grutte izeren moterboat en de pream it fee hinne brocht waard (faaks pinken). Sneins gie pake, en letter ús heit d’r hinne om te pinketellen.
Kofjedrinke by de familie Kroles of Vlasman, Sneker families dy’t in hiele simmer mei de boat der bivakearden. De Lange Warren, de lange achte û.o. dat wie ‘ús’ kant. Oan de oare kant Ids Groenveld mei Fûgeltsjelân. Simmers meane, skodzje, swylje en perse.
Ûngetiidzje. Moarns mei in lege trekker en weinen mei de pont oer: Lûke oan kabels fol drek om op eigen krêft oer te kommen. En nei in lange, waarme dei mei twa weinen fol heapakken wer werom te kearen.
Wy as bern boppe op de karren. Kom der no marris om. Koffy, tee en bôle mei. Myn âldste suster hat it noch oer koffie yn Exotaflessen. As d’r thús wat wie, keallerij of sa dan moast ien fan ús op’e fyts nei de pont, sjen of d’r in roeiboat lei en oars in farende passant freegje of’t se je oersette woene in it boadskip oer te bringen. Pre-mobiel tijdperk. It sil 1978 west hawwe dat de âld McCormick noch fan de pont ôfsjitten is, sa it wetter yn. It pypke stuts boppe it maaiem út en doe’t ‘r op’e kant takele wie, wie it ‘starten en draaien’.
Tot slot nog een mooi nostalgisch vers van Jantine Nauta, die tegenwoordig in Ysbrechtum woont.
De geur van hooi en van de zon Een oude tractor, Massey Fergusson Trillende warmte opstijgend uit het gras Het geluid van vogels en van hoe het was Fietsers, twee bij twee Zacht pratend, genietend koffie mee. Zoet geurend Lievevrouwebedstro Deze mooie dag, deze rust Wat een cadeau…
|
|
|
2 augustus om 15:22 |
|
Pontsje
Sach frijdachavend un prachtech tafreeltsje bij de Jutryp. Sit un moai ferhaal an fast, was ut earste wat mij deur de kòp skoat. Dat ferhaal komt der met behulp fan oud-learlingen dy't absolúte skriëfkwaliteiten het! Later mear! |
|
|
1 augustus om 19:23 |
|
Teruch in Amsterdam
Fanmiddach even op en del naar Amsterdam weest om dêr B & J figuurlek in de arms te slúten na hun weareldreis, dy't noait un weareldreis wurde mocht. Ut was eksakt 6 maanden leden dat ut ouskeidsfeest in Mokum was. Fol met plannen, mar ut mocht nyt su weze.
Mar gelukkech in goeie gesondheid teruch in Nederlaan en dat wille we graach su houwe, fandêr de anderhalve meter!
Al met al un hele andere Sneekweek saterdachmiddach as gewoan, mar ut is even nyt anders. Der komme fast en seker wear andere tiden! |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|