dagboek > overzicht
Dagboek maart 2015
 
31 maart om 10:36
 
Ver. Hist. Sneek: ONTGINNING EN ONTSTAAN VAN ' HET EILAND '

De Themacommissie is er nu ook weer in geslaagd om een mooi onderwerp op de agenda te plaatsen op dinsdag 21 april a.s.:

ONTGINNING EN ONTSTAAN VAN ' HET EILAND '

De Vereniging Historisch Sneek weet onder haar leden telkens weer mensen te vinden die in staat zijn om een thema-avond te vullen.

Rasverteller Wietse van Houten zal op de zijn bekende wijze een lezing geven over dit onderwerp. Het wordt een boeiend verhaal met een power-point presentatie van bekende en onbekende plekken van deze relatief onbekende gebied van Sneek.

De avond wordt gehouden in het wijkgebouw ' De SPIL ' Molenkrite 169 te Sneek. De zaal gaat, zoals gebruikelijk bij de thema-avonden open om 19.30 uur en om 20.00 uur begint het programma.

Iedereen is welkom. Voor leden is de toegang gratis, voor anderen kost het € 2,50. Wilt u de avond beslist niet missen kom dan bijtijds, want VOL IS VOL


Bij de foto:

Molen: De Ooster, deze stond op de hoek van het Eiland, tegenover de Oosterkade nu de Pampuskade.
 
30 maart om 13:37
 
Jaitie Dijkstra en Hielke Brouwer worden benoemd tot Waterpoorters

Jaitie Dijkstra, door burgemeester Apotheker als Panschipper geinstalleerd foto www.grootsneek.nl

Jaitie Dijkstra en Hielke Brouwer worden op maandag 13 april tot nieuwe Waterpoorters 2015 benoemd. Jaarlijks worden 1 of 2 personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in Sneek, gehuldigd tot Waterpoorter. De huldiging vindt plaats op het Waltaplein in het stadhuis van Sneek.

Jaitie Dijkstra wordt benoemd op grond van zijn jarenlange vrijwillige werkzaamheden als o.a. bestuursfunctie Stichting Toezicht Stichting Topsport V.C Sneek, bestuurslid Stichting Dr. L.A. Buma Stichting voor Academische Studiebeurzen in Nederland, algemeen bestuurslid Sneek Promotion, bestuurslid Stichting Jachthaven en Camping “De Domp”, secretaris Stichting Siebold Hartkamp, functie in de Geschillencommissie van Woningstichting De Wieren en Voorzitter Vereniging van Sneeker Zakenlieden. Hij heeft zitting in het bestuur van het Dicky van der Werffonds, vice-voorzitter KWS geweest en is momenteel voorzitter KWS en in die hoedanigheid is hij lid van de Vlootschouwcommissie Sneek.

Hielke Brouwer als bingo-meester bij O.N.S. met links ds. Jan van der Veen, foto Douwe Tiesma

Hielke Brouwer heeft zich ook jarenlang verdienstelijk gemaakt op vele fronten, nl. bij voetbalvereniging ONS Boso Sneek, OPA (oud Papier inzameling), bij de BVR in de Veemarkthal, was jarenlang diaken bij de PKN kerk en is nu nog kerkelijk medewerker in de Stadsfenne. Hij is al 17 jaar vrijwilliger in het Wumkehus en voor het PCOB al vele jaren op pad op nieuwe leden te werven & rondbrengen PCOB blad. Ook is hij collectant voor diverse goede doelen, doet tuinkeuringen voor Groei en Bloei Sneek en omgeving en is een periode bestuurslid van de uitvaart vereniging D.E.L. geweest en is meer dan 25 jaar lid geweest van de reserve politie Sneek.

Op 19 juli 1974 werden op initiatief van de Stichting Sneek Promotion voor de eerste keer personen die zich verdienstelijke hebben gemaakt voor Sneek benoemd tot Waterpoorter. Sindsdien worden ieder jaar een aantal Snekers gehuldigd die zich belangeloos en vrijwillig inzetten voor de gemeente. De Waterpoorters ontvangen bij hun benoeming een gouden Waterpoortspeld en een oorkonde.
 
29 maart om 18:43
 
Sneker Befrijdingsdach

Jan Altenburg kwam ter weareld op Sneker Befrijdingsdach

De kaartferkoop foar ut Groot Sneker Bevrijdingsconcert op 15 april a.s. in de Groate - òf Martinikerk ferloopt foarspoedech. Da's moai! Ok krije wij as òrganisasy ferhalen en anekdoates over dy memorabele befrijdingsdach binnen. Ut aflopen weekend ok ut fòlgende bysondere bericht:


BEVRIJDINGSDAG SNEEK 15 april 1945

In de nacht van 15 april beviel mijn moeder van mijn broertje en naar "goed" Rooms gebruik moest het kindje nog dezelfde dag worden gedoopt, want als er iets erg gebeurde, kwam het kindje niet in de hemel en mijn ouders geloofden dat blijkbaar ook.
Het dopen was voor 's middags besproken met meneer Deken van Galkom en het koetsje met paarden geregeld. Papa, tante met de baby want tevens meter, en ik als 2-jarige hummel.

Het was al erg rumoerig in de stad en er werd afgesproken de koets maar aan de achterkant van de kerk - op de Rienck Bockemakade - te laten wachten. Eenmaal binnen - het dopen was al achter de rug - ineens oorverdovend lawaai van vliegtuigen en schieten, we konden onmogelijk naar huis terug.... De man op de bok van het koetsje werd snel weggestuurd door "tante" Griet de huishoudster, het werd te gevaarlijk.

Ik schijn gezegd te hebben: "hoort moffen" en we zijn via onderaardse (?) "gewelven" die ik me zelfs herinner, uitgekomen in de tuin van de koster die naast de kerk aan de Singel woonde.....

Uiteindelijk zijn we lopend en dicht tegen de gevels aangedrukt (want er werd nog steeds geschoten) toch veilig thuisgekomen.

Mijn moeder had ondertussen doodsangsten uitgestaan, om ons, om haarzelf, om ons huis.... terwijl wij in de kerk waren vonden de duitsers het nodig om voor de aftocht nog even De Waag in de lucht te laten vliegen, enkele honderden meters van het kraambed vandaan!!!

Maar al snel werden de eerste vlaggen uitgestoken, waarna het gerucht ging om ze maar snel weer binnen te halen omdat er nog steeds werd geschoten en er zijn zelfs nog enkele Snekers bij omgekomen, zo jammer op het allerlaatste moment....

Enfin, toen de Canadezen door de straten reden en de stad één vlaggenzee was, mijn moeder niet uit bed mocht (pas na 10 dagen) en iedereen op straat, toen was het eindelijk feest!

In ons geval wel héél erg feest en zijn hele jeugd dacht broerlief dat al die vlaggen speciaal voor hém werden uitgestoken.

15 april a.s. wordt hij dus 70 jaar en is Sneek 70 jaar geleden bevrijd. Zoals ieder jaar gaat bij ons de vlag uit, de vlag van mijn moeders ouderlijk huis (mijn grootouders dus) de vlag die de BEVRIJDING nog heeft meegemaakt......

Al zie ik elk jaar steeds minder vlaggen en
ooit weet niemand meer wat 15 april 1945 voor Sneek betekende, vandaar dit verhaal.

Bety Engwerda-Altenburg

Ok un andere moai ferhaal kreech ik nòch maild, dat fòlgt later.
 
28 maart om 18:04
 
Interviewe is moai werk!


Fanmiddach un hele nofleke middach met Nel Veldman en har soan Erik Mink Jellema had. Un interview over ut skútsjesilen wel te ferstaan. Foar ut SKS-magazine. Moeke en soan binne fanatieke suppòrters fan de aloude Friese fòlksspòrt.

Ut duo fiert dit jaar hun silveren júbileum as suppòrter fan ut skútsjesilen. Over hoe't su'n dach op de wal der út siët hewwe wij ut fanmiddach had. Mar ok over de foarbereidingen, ut ferlangend útsiën naar de wedstriden.

Ik kan geniete fan minsen dy't passyfol over hun liefhewwerij wete te fertellen.

Nel & Erik deden dat fanmiddach. Ik mocht ut allemaal opskriëve! Ut was der fandaach ok wel wear foar! Nòch niks gyn somertiid, al gaat fannacht de klok un uur foarút.
 
27 maart om 17:59
 
Alles wat un mins gelukkech make kan


Der binne alle dagen dingen & gebeurtenissen wêr't ik gelukkech fan wurde kan. Fandaach was wear su'n dach. Fanmòrren earst druk weest met de foarbereidingen foar ut Groate Sneker Befrijdingskonsert fan 15 april anstaande. Ik hew der un goëd gefoël over! De kaartferkoop ferloopt foarspoedech!

Friesland Post

De post kwam fanmòrren met twee moaie kadoatsjes. Ut aprilnummer fan de Friesland Post, dat der fris & fleurech útsiet. Myn bijdrage over boeken in Fryslaan, diskear over ut boek Het Veenparadijs, staat su as gewoanlek wear moai opmaakt in ut blad.

Ljip en aai yn hert en holle

De andere moaie post kwam fan Utgeverij WIJDEMEER. Un skitterend útfoerd boek over ' aaisykjen as folksport, fêstlein yn wurden en bylden ' skreven deur Pieter Breuker. Ut boek het as titel 'Ljip en aai yn hert en holle'. Ja, der staat ok un dichterleke bijdrage fan mij in ut boek. Wies met dizze útgave!

Drukproeven dichtbundel

Fanmiddach kwam Paul van Goor bij mij met de earste drukproef fan de bundel ' De Dames Pino- en andere fersen over Joadse Snekers '. Nyt allienech bysonder kwa fersen, mar seker ok wat de fòrmgeving angaat. Ik laat jum hierbij een fan de foto's út de bundel siën. Fòlgende week wurde de bundels drukt.

Herman Brood ontmoet Vincent van Gogh

Foarege week saterdach ston der in de LC al un moai interview met Cor Rameau en Paul van Goor over hun Custum Comfort skoëneprojekt met de family Herman Brood en Vincent van Gogh. Fandaach de útnoadeging foar de lansearing fan de nieuwe Herman Brood kolleksy op saterdach 18 april in de Walrus. Family fan Herman Brood sal anwezech weze tidens dizze kick off!

Interview

Fanmiddach interview deen met regisseur Theo Smedes en akteur/skipper/SKS-bemanningslid Harmen Brouwer over de teaterfoarstelling SKIPPERSBITTER. Beide mannen binne goeie bekende fan mij. Moai om sukke gesprekken te foeren! Ut interview ferskynt in de SKS-Journaal met nòch mear artikels fan myn haan.


Raddraaier

Sumeteen nòch un uur raddraaier weze op de groate rommelmerk fan de BVR. Saaie dagen? Nee, ik hew der noait last fan! 
26 maart om 16:58
 
Bedriëvebesoek bij de Weduwe

Puur toefal, twee dagen achter mekaar un blogje over de Weduwe Joustra. Ut is nyt anders.
Fanmiddach un bysonder bedriëvebesoek bij de Weduwe Joustra had. Kees Poiesz, Age Bootsma, Peter Schat & me.

Allemaal spòrtskoalfrynden, dy't plezier in ut leven hewwe. Earder bij un bakker, fandaach bij un destillearderij op besoek.

Steve, finolooch bij de firma, het oans un minikursus vinoligy geven en úteraard kwam Heleen Sonnenberg ok nòch even letterlek om 'e hoek siën.

Peter, nyt allienech oud-tòpfoetballer mar ok un ferdiënstlek treksakspeuler, brocht de sfear der in ( foar sufer at dy nòch nyt anwezech was...) met syn instrúment.

Kees preekte as un griffemearde oudeling en Age ging in de rol fan un welbekende Sneker burgemeeester.

Heleen Sonnenberg, met op'e achtergroan un klassyk fers...

Al met al un middach met un gouden randsje. Over un maand salle we naar Niawier om dêr bij un wurstemakerij op besoek te gaan.

De edukatieve middach wurdde besloaten bij un ander autentyk Sneker bedriëf en wel Restaurant Onder de Linden. Ok heel gastfrij allemaal!
 
25 maart om 19:02
 
De Weduwe Joustra komt met KRUIDENBITTER 2018’

Op de eerste dag van de zakenbeurs TEL2015 is de aftrap gegeven van Club2018, een zakenclub van ondernemers die zich, door lid te worden, verbinden aan de Culturele Hoofdstad 2018. Tientallen bedrijven zijn reeds lid en tijdens de beurs komen daar per uur leden bij. Tijdens een geslaagd mediamoment sprak CEO Ton van Dijk alle genodigde met positieve woorden toe, liet een prachtig filmpje zien over Liverpool, een stad die economisch zeer goed ontwikkelt is door het zijn van Culturele Hoofdstad. Een prachtig voorbeeld voor ondernemend Fryslân.

De Culturele Hoofdstad vindt niet alleen plaats in Leeuwarden, maar in heel Fryslân. Het is dan ook van groot belang dat we dit met elkaar dragen. We kennen allemaal inmiddels het thema ‘Mienskip’. Weduwe Joustra zit al 151 jaar in hartje Sneek en doet mee.

‘Tijdens dit moment hebben we het eerste product voorzien van het officiële logo gepresenteerd. Reuze trots om dit te mogen doen. In goed overleg met het bestuur hebben we een nieuw product ontwikkelt met een verrassende, internationale smaak. Beerenburg is onlosmakelijk verbonden aan Friesland, maar door het originele alcoholpercentage van 20,18 % is het toch een kruidenbitter geworden (Beerenburg minimaal 30% moet bevatten). Het is een krachtig product met een kruidige smaak. Het vleugje anijs zorgt voor een plezierig gezoete afdronk. Na de Tsjoch met alle Club2018 leden, klonk het positieve reacties. Dat maakt blij! Een nieuw product maken is altijd spannend; de uitmonstering is belangrijk, maar de smaak moet het product staande houden.’

Het eerste Club 2018 product zit verpakt in een beugelflacon met speciaal ontworpen etiket en voorzien van de Friese vlag. Er zijn 6 verschillende kleuren etiketten, die in een mix de verkoop in gaan. ‘De bedoeling is dat wij hierin als producent functioneren zodat de detailhandel én de horeca in heel Friesland hier actief mee kan werken. Volgende week gaan we 3 dagen de provincie in om bekendheid hieraan te geven en daar hebben we ontzettend veel zin in. In de nabije toekomst wordt deze lijn uitgebreid met een schenkfles voor de horeca, borrelglaasjes en bijzonder handgemaakte kruik die we gaan inzetten als relatiegeschenk.’

Wij als ondernemers spelen een belangrijke rol in het succes van de Culturele Hoofdstad. Hoe meer bedrijven zich verbinden hieraan, hoe groter de exposer, in binnen- én buitenland. Naast de lancering van ‘Kruidenbitter 2018’ gaan wij onze etiketten voorzien van het logo CH2018, daarmee gaan er heel veel flessen Beerenburg de provincie uit. Als vele Friese bedrijven dit gaan doen, hebben we in 2018 een bomvol Fryslân, Tsjoch!

Met een Friese groet,

Heleen C. Sonnenberg, 6e generatie
 
25 maart om 18:35
 
HCR Klein Genot foarheen HANENBURG, foar pinksterdagen open?!

Foarege week kwam ik met ut nieuws dat ut pand fan Hanenburg an de Wijde Noorderhorne wear un horekabestemming krijt.

Fandaach staat in ut Sneeker Nieuwsblad un adfertênsy fan Hotel Café Restaurant Klein genot wêrin't de nieuwe útbater op soek is naar personeel.

Wie't eigenaar M.(ichael ) de Reus is bliëft tòt half april foar ut groate públyk nòch even geheim. Ondertussen weet ik wel dat de nieuwe eigenaar út de horekaweareld komt, fan oarasprong Rotterdammer is ( ' Ik ben een aanpakker, ja...' ) en dat de naam Hanenburg, Nieuw Hanenburg en Het Rood Hert definityf fan de gevel gaat. En dat...

Nee, ferder nyt, ik hew telefoanys kontakt met de man had en ik respektear syn keuze om later met nieuws naar búten te kommen. Hierboven de personeelsadvertênsy su at dy fandaach in de ferskillende NDC-útgaven ( wêronder dus ut SN ) ston.

Wurdt ferfòlgd!
 
25 maart om 17:28
 
HET BILDT IS GEEN EILAND - CULTUURGESCHIEDENIS VAN HET BILDT

Anders dan de plaatselijke overlevering wil is Het Bildt niet in 1505 bevolkt door een invasie van dijkwerkers. De ‘ontfriesing’ van eigennamen na 1506 in Het Bildt wijst in de richting van geleidelijke kettingmigratie. Juist door de oude banden van veel Bildtse boeren met het gewest Holland speelde Het Bildt in de zestiende en zeventiende eeuw een herkenbare rol in de (stedelijke) handelsnetwerken aan weerszijden van de Zuiderzee.

De in 1505 bedijkte Friese polder Het Bildt is in de zestiende eeuw bevolkt door boeren van buiten, voornamelijk uit (Zuid-)Holland. In de Friese geschiedschrijving heet het een ‘Hollandse enclave’: ‘Hollands’ in talig opzicht, want de polder was en is overwegend niet-Friestalig. Kees Kuiken hanteert in dit boek een ander perspectief: de netwerken van handels- en familiebetrekkingen die deze migranten jarenlang tot ver buiten Friesland onderhielden en hun wisselwerking met de Friese samenleving in de loop der eeuwen.

Kuiken heeft ook sociaal-economische en politieke omstandigheden onderzocht, maar het boek is vooral een brede cultuurgeschiedenis. Vanwege de beschikbare bronnen ligt de nadruk op de culturen van wisselende elites in en buiten Het Bildt: de gemengde elitecultuur van het zestiende-eeuwse ‘boerenpatriciaat’, de aristocratische cultuur van de jaren 1650-1750 (tot nu toe een nogal ‘magere eeuw’ in de Friese geschiedschrijving) en de ‘liberale’, ‘burgerlijke’ of ‘moderne’ cultuur in de negentiende en twintigste eeuw. Omstreeks 1745 is de brede Bildtse bevolking voor het eerst demografisch in beeld gebracht. Hun mobiliteit in de voorafgaande eeuw is onderzocht, evenals de oorzaak van het bijzonder hoge aantal Bildtse ‘bedeelden’ in 1744.

Mobiliteit en migratie vormen een rode draad in deze vijf eeuwen Bildtse cultuurgeschiedenis. Een tweede rode draad is de ontwikkeling van de memoriecultuur door de eeuwen heen. Bij iedere wisseling van elites veranderde de memoriecultuur mee. In de vroegmoderne tijd werd deze cultuur sterk bepaald door familie- en standsbesef. In de ‘democratische’ (late) twintigste eeuw is vooral de cultuur van het ‘Bildts aigene’ gegroeid.

Het boek verscheen in 2013 in de reeks Historia Agricultura van het NAHI/Rijksuniversiteit Groningen en wordt sinds 1 maart gedistribueerd door Uitgeverij Wijdemeer.

HET BILDT IS GEEN EILAND - CULTUURGESCHIEDENIS VAN HET BILDT | Kees Kuiken
ISBN 9789036763523 | Prijs: € 17,50 | verkrijgbaar via de boekhandel en de webshop van Uitgeverij Wijdemeer

 
24 maart om 20:47
 
Groat Befrijdingskonsert Sneek!

Al fanaf november foarech jaar druk bezech met de òrganisasy fan ut Groat Sneker Muzikaal Befrijdingsfeest op 15 april. Un prachtege ploech om met samen te werken. De fergaderingen binne feestjes, un foarbereiding om in te lijsten. Dan telle de talloaze uren nyt.

Der doën mear as 200 múzikanten met an ut feest, dat onder leiding staat fan Anne Oosterhaven. Fanaf fandaach binne de kaarten foar ut múzikale spektakel te krijen in de Poiesz supermerken in Sneek en bij Katrein Kunst in de Skarnestraat.
 
24 maart om 19:52
 
Jarne Rijpma & Sarah Spruijt beste debaters, Neele Dijkstra beste essayist

Fanmòrrenfroech mocht ik tegare met Manon Talman, coördinator Kunstbende en Albert Pasma, Stichting Literaire Activiteiten Sneek de beste debaters en essayisten fan Sneek e.o. beoardele.

Wat un hooch nivo, wat en geweldege debaters en wat un andacht foar de poëzy! Prenstatòr André Acoord stak ut ok nyt onder stoelen & banken. Wij as jury likemin. Ut was un feestje dêr in ut Theater an de Westersingel.

Presentatòr André Acoord

Bij de essayisten ging de earste pries naar Neele Dijkstra. Har essay staat hieronder te lezen. Jarne Rijpma en Sarah Spruijt salle Sneek ferteugenwoardege in de landeleke finale fan debaters. Ut festival wurdt op 27 mei in Amsterdam houden.

De integrale tekst fan Neele Dijkstra:

ESSAY 7– NEELE DIJKSTRA V5D: Mijn naam is Neele Dijkstra en in mijn essay bespreek ik twee gedichten van Ilja
Leonard Pfeijffer.

Gemaakt door één, gevoeld door allen

Er zijn maar weinig dingen van jou alleen. Wat je hoort, wat je leest: die dingen deel je met anderen.
Het geluid van een vogel klinkt voor iedereen hetzelfde, maar het gaat om het gevoel dat je daarbij krijgt: dát is persoonlijk. Gevoelens zijn van jou alleen.

Zo gaat het ook met poëzie. Een tekst is een tekst.
In een verhaal staat er wat er staat, maar bij een gedicht gaat het om het gevoel dat je erbij krijgt.

Bijvoorbeeld bij het gedicht ‘Air’ van Ilja Leonard Pfeijffer. Als je het zou lezen omdat je je wilt inleven in een avontuur, zal je er niet veel snappen.

Maar wanneer ik het lees terwijl ik me open stel en het interpreteer als een wolk emoties, wordt de betekenis opeens duidelijk. Dit is een gedicht vol gevoel, met metaforen waar ik even over na moet denken.

Het doet me denken aan verliefdheid en aan de storm van verschillende emoties die je soms kunt voelen, maar die haast onbeschrijflijk zijn. Ik denk dat het gedicht daarom enigszins warrig aandoet.

Ilja Leonard Pfeijffer is ook de dichter van mijn tweede gedicht, “Geen haiku”.

Dit gedicht bevat geen metaforen en er zit humor in.
Na het lezen van dit gedicht barstte ik meteen in lachen uit. Het is zo’n absurd gedicht dat ik me afvraag wat de dichter er precies mee bedoelt.
Voor mij gaat het in ieder geval over de typische onderwerpen van poëzie zoals vlinders en zweverige gevoelens, die iets teveel worden gebruikt.

Bij sommige gedichten is het meteen duidelijk dat de dichter iets zag waarvan hij dacht: ”hier kan ik een goed gedicht over maken want dit is een echt gedichten-onderwerp. ‘

De gedichten spreken elkaar dus enigszins tegen, want het onderwerp van het eerste gedicht is juist zo’n onderwerp wat het tweede gedicht bespot.

Poëzie moet een emotie bij je teweeg brengen, of dat nou liefde is of vrolijkheid, verdriet of woede.
Zo wordt het gedicht van iedereen, hoewel er maar één is die het geschreven heeft.

 
23 maart om 21:34
 
Sneker Middach deur de ogen fan Gerben Scholten

 
23 maart om 19:39
 
EXPOSITIE MET SPEELSE KLEUREN BIJ BAX KUNST

SNEEK - Zaterdag 4 april 2015 opent er een nieuwe expositie bestaande uit schilderijen van Erik Zwezerijnen in combinatie met keramiek van de inmiddels overleden Lya Vros.

De expositie start zaterdag met een inloopdag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Daarvoor krijgen de vrienden van de Galerie van 10.00 uur tot 12.00 uur de gelegenheid tot voorbezichtiging van de expositie. Genodigden en bezoekers worden de gehele dag verwelkomd met koffie, thee of een ander drankje. Vanaf 15.00 uur is er live muziek m.m.v. het Kunstencentrum Atrium. Anna Marije Buren komt ditmaal spelen. Was u nog niet eerder tijdens een inloopdag aanwezig, wees dan gerust deze keer van de partij.

“Kunst is voor mij: vrijheid!,” aldus Erik Zwezerijnen, autodidact kunstenaar sinds 1998, geboren in 1958 in Jutfaas. “Wanneer ik schilder, ben ik aan niets of niemand verantwoording schuldig, behalve aan mijzelf. Niet gebonden aan regels als perspectief, lichtval of anatomie, deze vrijheid volledig gebruiken om op geheel eigen wijze mijn verhaal neer te zetten: toegankelijk, vol mysterie, zwierig- figuratief, speels, altijd rijk aan kleur en expressie.” Zwezerijnen koos op veertigjarige leeftijd bewust voor de beeldende kunst: schilderijen, abstract en later ook meer figuratief. Zijn inspiratie is het leven zelf, verbindingen van mens en religie, het mysterie. Zwezerijnen beschouwt het als zijn passie om “steeds verder door te dringen tot de essentie van het leven, hoe deze er ook uit moge zien en waar deze te vinden is. Niet als twijfelende zoektocht, maar om vanuit een trefzekere basis verder te ontdekken en ontwikkelen.” De kleurrijke schilderijen van Erik Zwezerijnen zijn en waren reeds te zien in o.m. Berlin, Barcelona, New York, Buenos Aires, Cancún/Mexico, Sarajevo, Trentino, Edinburgh, Abidjan/Ivoorkust, London, Amsterdam, Brussel, Miami, Paris, Monaco, Aalborg (DK) en Chapel Hill (USA).

Lya Vros (geboren 11-11-1952 en overleden 30 -11-2012) exposeerde nog niet eerder bij Bax Kunst.

Al haar gemaakte objecten zijn unica's. Het spelen met het materiaal vond ze het leukste, gaandeweg ontstonden objecten door haar enthousiasme. De decoratie van haar werk was één van haar specialiteiten. Bezoekers die haar werk bekijken, raken betoverd en krijgen altijd een lach op hun gezicht. Omdat er veel te zien is in en bovenop de objecten, ziet iedereen er wat anders in. De kleuren doen hierbij ook hun werk uiteraard, en vormen daarom een uitstekende combinatie met het werk van Zwezerijnen.
Lya werkte over de hele wereld. Zo exposeerde zij bijvoorbeeld in Spanje en in Zweden. Vros was lid van de Vereniging Noord-Nederlandse Keramisten. De galerie grijpt deze expositie aan om een hommage te brengen aan haar kleurrijke creaties. Caroline Houthuyse was 23 jaar lang de partner van Lya Vros en zal tijdens de Meet & Greet aan tafel schuiven om te vertellen over haar werk en leven. Vros en Houthuyse gaven samen een boek uit: ‘Kleur ben je zelf’ omdat kleur zo belangrijk is in je bestaan. Zij gaven lessen en trainingen over hoe je kleur kunt inzetten in je leven.

MEET & GREET

Op 16 mei vanaf ca. 18.00 uur, is er een Meet & Greet met de exposerende kunstenaars aan tafel. Het is slechts voor een klein gezelschap mogelijk hieraan deel te nemen. U kunt dan, in een ongedwongen sfeer en zonder verplichtingen, samen met hen genieten van een meergangen diner. Een bijzondere, avondvullende ervaring. Voor meer informatie over dit concept kunt u contact opnemen met de galerie of een bezoek brengen aan de website www.baxkunst.nl

De expositie duurt t/m 16 mei 2015.

 
23 maart om 19:36
 
Pieter Breuker, Ljip en aai yn hert en holle

Aaisykjen as folkssport, fêstlein yn wurden en bylden.

Yn it boek Ljip en aai yn hert en holle fan Pieter Breuker steane de ljip, syn aai en it aaisykjen sintraal. De skriuwer hat foar syn ûnderwerp trije ynfalshoeken keazen: it gefoel (hert), de ferwurking dêrfan yn wurden en bylden (holle) en it aaisykjen sels. Mei-inoar binne goed 100 skilderijen, tekeningen, oare yllustraasjes en (fragminten fan) gedichten en ferhalen oer de ljip en it aaisykjen opnommen.

Mar al hoe grut oft it plak fan de faak heechwurdige keunstuteringen ek is, it boek jout folle mear. It giet om ljip en aai yn it libben fan de ‘gewoane’ aaisiker. Dy is yn it fjild te finen, dy ferstiet en brûkt it aaisikersjargon, dy is de finer fan it earste aai. Der binne yn dat ferbân haadstikken oer: de ljip yn de Fryske folkskunde; de ljip en syn nammen; de aaisikerstaal; it earste ljipaai: jild, eare en rom; it aaisykjen as sport; grappen en bedroch mei it earste aai.

It boek heart by in tentoanstelling mei itselde tema yn it Fries Landbouwmuseum yn Earnewâld, dy’t op 19 april iepene wurdt.

 
22 maart om 22:23
 
Memorabele Sneek Middach in Café Vellinga

De negende Sneeker Middach. Wie’t der fanmiddach bij weest het, weet dat ut un memorabele happening weest het. Selden su’n goëd gefoël an un literêre middach overhouden as diskear. Weet ut ok amper te dúden wat ut nou was. Ut klopte simpelwech allemaal. Múzyk & foardrachten en nyt te fergeten un fantastys públyk. Púre golven fan emoasy’s golfden deur ut alouwe etablissement. Miskyn kwam ut wel deur ut ïmprovisearde programma, ik weet ut nyt mar ut foëlde ferrekte lekker om hier fanmiddach op te treden. At skriëvers en dichters helemaal sich self weze kanne en dat der direkt kontakt is met ut públyk dan ontstaat der hast perfekte sfear. En dat was der dus fanmiddach.

“ Iedereen durft zich hier te geven in al zijn naaktheid ”, suks sei presentatrise Stella van Gent op un gegeven moment.

Jan Roelof Middendorp dy’t dy freesleke ròtsykte dy’t Alzheimer hyt met húmòr te lief gaat: “ Er komt een moment dat je niks meer van het leven weet…” Wat un respekt toant Jan Roelof foar syn moeke en fader, dy’t in de herst fan hun leven ferkeare. Moai om te horen hoe’t hij dizze ‘ levenslessen ’ ferwoard.

Bob Reen met un geweldege performance, dy’t un ferrassend duo/trio fòrmde met twee múzikale maten Henk Ee en Ger de Boer. Hearlek om naar te lústeren.

Anske Smit, mede òrganisatòr fan ut Sneker festival, dy’t sichtber plezier het at hij foarleze mach. Yts wat hij útstekend doët

De seldseme droochkloat fan un Ridzert Postma. Engele húmòr op syn Snekers over Flaamse patatten en mayo! Over Ed Kroket met de neusgaten su wiid open dat je der in frikandel in stoppe konnen. Tranen fan ut lachen bengelden over de wangen fan ut públyk. Ridzert ging helemaal los!

Marrit Jellema, flak foar un optreden spuit de adrenaline- spanning har hast de oren út. Mar jeuminikkus at se dan eenkear op ut poadium op de kruk sit dan is ut allemaal (flower-) power: “ Ik voel mij net een hippie met zo’n haarband om! Ik dwaal rondjes in mijn hoofd! ”

De kleine Karlijn van der Meeren ( 12 ) wurdt un groaten een. Wat un fraaie foarleesstem, wat un rustege toan fan fertellen. Gyn twifel moogelek wêrom’t sij de winnares fan Read2me is! Wat ok un prima keuze har foar dizze middach út te noadegen.

Han Bosma dy’t de júste dichters kent. Ed Hoornik sú trots weest hewwe at hij ‘ oans ’ Sneker Han foardragen hoard had.

Kamerlid Jacques Monasch, in dizze rol nyt te fergeliken met de presentatòr fan ut Gesprek fan Sneek. Wat un spanning bij de man dy’t gyn enkel probleem het om in de Tweede Kamer syn opponenten fan replyk te dienen, mar um hier staande houwe mut deur konstant te denken dat ‘ het publiek in zijn onderbroek zit ’. Ut helpt want Monasch knalt met un oade an Sneek!

En dan waren der nòch de múzikale bijdragen fan Jan Hospes & Bruno: “ haal alles uit je zelf en de ander! ” Nou dat lukte behoarlek mannen. Krekt su as ut Gerhard de Jong, tegare met Henk van Ee, en Gerk Venema lukte om de hele saal los te krijen met meedeiner ‘ Daar in dat kleine café aan de veemarkt ’.

Tenslotte Barry Diphoorn en Marjan Potsma ( in ut Limburgs?! ) ferrasten mij angenaam met hun fokale optreden.

Kòrtom un gedenkwaardege middach, wêrbij’t ik de ear had om dizze negende edisy af te slúten. Ut kwam bij mij út de toanen en ut herstelde hart! Wat un feestje! Dank allemaal.

Foto's: Jeroen van der Kallen
 
22 maart om 09:23
 
Fanmiddach bij Vellinga!! 
21 maart om 17:54
 
IJskoude voetbalmiddag voor O.N.S. Boso Sneek

Een ijskoude voetbalmiddag op het Zuidersportpark voor O.N.S. Boso Sneek dat met 0 – 2 kansloos onderuit ging tegen GVVV. Al na 3 minuten liepen de Snekers achter de feiten aan, toen Chris de Wagt en doelman Ivan Landlust zich lelijk verkeken op diepe bal van GVVV waar Sherwin Grot wel raad me wist: 0- 1.

De wind was niet alleen ijzig koud, maar deed ook afbreuk aan het voetbal. De Veenendalers wisten hier beter mee om te gaan dan de Snekers. Toen good-old ‘ Opa ’ Dennis van Meedenburg ( 40 ! ) in de 38ste minuut de 0-2 scoorde was de wedstrijd al beslist.

Een slechte vrije trap van Roosenburg, wat heet. Omdat O.N.S. in de omschakeling niet resoluut genoeg optrad, kon de legendarische GVVV-voetballer Van Meedenburg scoren op aangeven van die andere kanjer, Sherwin Grot.

GVVV-icoon Dennis van Meedenburg moet het veld in de slotfase verlaten na een aanslag op zijn ledematen. Wat een reus van een voetballer!

O.N.S. creëerde amper kansen, GVVV was de fellere ploeg. Het geloof in een goede afloop was simpelweg vanmiddag niet aanwezig bij de oranjehemden. Een collectieve off-day! Illustratief was het spel van Martijn Roosenburg, niks lukte bij de Leeuwarder in Sneker dienst. Hij werd dan ook terecht in de rust gewisseld.

Roosenburg was na afloop van de wedstrijd als een speer verdwenen. Echter niet snel genoeg voor mij en ik vroeg hem al lopende om commentaar. Een reactie die veelzeggend was: ‘ Tegen dergelijke ploegen hoeven wij de punten ook niet te pakken. En wees eerlijk, dit is ook geen weer om te voetballen…’

Ik sloeg hem op de schouder en antwoordde: ‘ Bist al un echte O.N.S.’er Martijn! ’ Hij lachte, leek niet met de nederlaag te zitten. Iets wat ik dan ogenblikkelijk weer betwijfel.

Jammer ook dat keeper Eize Piter Douna, de laatste weken prima stand-in voor de geblesseerde eerste doelman Ivan Landlust het nodig vond om O.N.S. onmiddellijk te verlaten nadat hij hoorde dat Landlust weer op doel stond.

O.N.S. zal in de komende weken nog volop aan de bak moeten om ook volgend seizoen weer in de Topklasse te kunnen acteren. Het programma biedt genoeg perspectief, maar dan zal er wel uit een ander vaatje getapt moeten worden.

' Mister ' O.N.S. Bauke Algera neemt aan het einde van dit seizoen afscheid als hoofd van de technische commissie.


FOTO UDATE Jeroen van der Kallen 
21 maart om 11:26
 
Het geluk van Frank Boeijen

Vrijdagavond 20 maart 2015. Het is donker in de uitverkochte theaterzaal van Sneek. Kwart over acht. Geroezemoes. Op het podium staan de instrumenten van de Frank Boeijengroep in blauw podiumlicht. Ik zit mooi vooraan op rij 5 stoel 5. Ik ben van plan om ook deze theateravond lekker te genieten van wat komen gaat. Echter nooit vrijblijvend, altijd met pen en blocnote op de schoot.

Een prettige afwijking. Als ik schrijf beklijft het beter bij mij. Ik schrijf recensies, belevingen op papier, in de eerste plaats voor mij zelf. Dat ik het geschrevene vervolgens op mijn blog publiceer is een bijkomstigheid. Het is volkomen persoonlijk, mijn mening. Ik zie in theater Sneek amper lokale recensenten. Zou het hen worst zijn wat er hier in de Tuottenzaal van Theater Sneek gebeurt?

Licht spat aan. Links op het podium komen de musici van de Frank Boeijen groep op. Rustig. Zoeken hun plaats op de bühne. Dan is daar ook Frank Boeijen, applaus klinkt . Een prachtig eerste nummer, voor mij onbekend, klinkt. Het stemgeluid van Frank Boeijen boeit is zo cliché, maar ook meteen zo waar.

De rollende Nijmeegse R is bijvoorbeeld kenmerkend voor hem. Ook zo nu en dan de onverstaanbaarheid ( ‘ froeger konst um ok al nyt ferstaan…’ ) van de verzen. Frank vertelt dat hij lekker gegeten heeft bij De Kastanje. De familie Haghting op dezelfde rij als ik, hoort het ook. Die trekken zich er ongetwijfeld niets van aan. Bij De Daaldersplaats kun je ook heerlijk eten! Dat weet Frank dus niet.
Het is lang geleden dat Frank Boeijen in Sneek heeft opgetreden. Ooit tijdens een Sneekweek, weet hij zich nog te herinneren.

Al die Nederlandse artiesten die in Sneek optreden beginnen over de Sneekweek, altijd weer.
Ik maak aantekeningen, in het duister. Ontdek later wel wat ik opgeschreven heb. Mooie zinnen, vol van poëzie. Over verlangen, over liefde, over Nijmegen en Nederland, odes aan het het land. Ook het nog altijd actuele Denk niet wit, denk niet zwart komt voorbij. Luistermuziek. Hoor later dat er twee klootzakken niet het fatsoen op kunnen brengen zich stil te houden. Worden terecht verwijderd uit het theater. Niemand merkt er iets van. Ik ook niet. Ik hoor het later. Eigenlijk zou ik daar niet over moeten schrijven, maar ik doe het toch.

Wat mij van deze avond bij blijft is de steengoede muzikale inbreng van de artiesten die Frank Boeijen om zich heen heeft verzameld. Wat een klasbakken allemaal. Die muzikale omnivoor Rens van der Zalm staat te musiceren op een manier als of hij aan het ademhalen is. Adembenemend mooi! De melancholie spat er af! Wat voor Van der Zalm geldt, dat geldt ook voor de andere bandleden, die uit alle windstreken vandaan komen. Tof stel!

Zo nu en dan zie ik dat Frank Boeijen zich over zijn voorhoofd strijkt. Zou hij moe zijn? Valt het andere mensen op? De avond vliegt voorbij. Ik zit boordevol met Booijen-poëzie. Want Frank Boeijen is dichter, niks meer en niks minder. Wat moet dat fantastisch zijn om je eigen teksten op muziek te zetten. Wat een geweldige kick moet het geven wanneer het publiek massaal jouw teksten meezingt. Bij de toegift van Kronenburgpark gaat de hele zaal volledig uit zijn dak. We zijn allemaal op zoek naar geluk!

Kronenburgpark

Ik weet niet wat jou zover heeft gebracht
Als ik jou zie 's avonds bij het park
De autolichten beschijnen je lichaam
Zonder ogen, zonder herinnering

Ik neem aan dat je nooit liefde hebt gehad
Ook niet toen dat zo belangrijk voor je was
De woorden die bij jou horen zijn goedkoper dan ik dacht
In een seconde ging het regenen vannacht

Refrein:

Ga die wereld uit
Een seconde en rij snel door die wereld uit
Ga die wereld uit
Een seconde en kijk goed rond in ons paradijs
En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt

Op zoek naar geluk in Kronenburg Park
Thuis wacht een vrouw onwetend op haar man
Ze heeft nooit iets gevoeld van zijn ontevredenheid
En alles blijft bij het oude, als hij weer naar huis rijdt

Refrein:

Ga die wereld uit
Een seconde en rij snel door die wereld uit
Ga die wereld uit
Een seconde en kijk goed rond in ons paradijs
En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt

En alles blijft bij het oude, als hij weer naar huis rijdt

Refrein:

Ga die wereld uit
Een seconde en rij snel door die wereld uit
Ga die wereld uit
Een seconde en kijk goed rond in ons paradijs
En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt


 
20 maart om 11:56
 
Elvis kon wel rubberpoaten hewwe!

Gister un bysondere ELVIS-avend metmaakt in Theater Sneek. Bysonder in dy sin dat der un únyk públyk anwezch was tidens ut optreden fan de Elvis tributeband út Engelaan. Ut rúkte gisteravend naar kuil in de Tuottenzaal, der liepen minsen met rollators, der saten prachtege witte permanentsjes op ut roaie plús fan oans teater.

Públyk dat miskyn wel foar ut earst in de Sneker kultuurtempel anwezech was. En om mar futdaleks met de deur in hús te fallen, ik hew selden su’n relakste nofleke avend had.

Wat un fantastise band, wat un hearlek optreden fan twee grandioase Elvis Tribute Artists. Absolút weareldnivo! Dizze twee mannen, Chris Connor en Ben Thomson brochten un waardech earbetoan an de King of Rock & Roll. Waardech en op sommege momenten gewoan emosjoneel. Alle weareldhits fan de ‘Artist of the century ’ kwamen gisteravend foarbij. Enerzjyk òf op syn Snekers ‘ dy fent kon wel rubberpoaten hewwe ’, mar ok fakmanskap en glitter. Kòrtom un spektakulêre sjo! Ut swingde alle kanten út.

De minsen wêr’t ik gisteravend in de pauze en na afloop met praten hew, waren stuk foar stuk lyrys over ut optreden fan de beide Elvis tribute artysten. Je ontkomme der nyt an dat der dan fergeleken wurdt. ‘ Wie fonstou fan dit duo nou de bêste? ’ Ik fon se beiden stiengoëd! Chris ‘ Elvis’ Connor skitterde tidens ‘Always on My Mind ’ en Ben ‘ Elvis ’ Thomson besòrgde kipefelmomenten toen hij the King fertolkte as soldaat Presley.

En dan de twee achtergroansangeressen! Tidens ut blokje ‘spirutuals’ kreech ik asosiasy’s met twee mokkeltsjes út Staphorst! Wat un kostleke bewegings, wat un puike performance. Dit was genieten met hoofdletters.

Over bewegins sproken, de beide Elvis-mannen maakten de frouwen gisteravend gek met hun sensuele bewegings. De prachtech moaie dame met Wolthuizen-permanentsje swingde selfs alle kanten út: back in time!

Na afloop fan ut optreden namen de artysten alle tiid om met ut entûsiaste públyk op de foto te gaan. Niks gyn kapsones òf flauwekul, de mannen genoaten self ok met folle teugen. Wat wear un moaie avend! Fanavend mach ik wear, dan múzyk fan un ander kaliber: Frank Boeijen! 
19 maart om 16:04
 
Uitslag Provinciale Statenverkiezingen 2015 Friesland

Partij Stemmen Zetels 2015 Zetels 2011 Percentage 2015 Percentage 2011

1 CDA 55041 9 8 20.8% 17%
2 PvdA 40946 7 11 15.5% 23%
3 VVD 29106 5 6 11% 13%
4 SP 28993 5 3 10.9% 8%
5 FNP 25118 4 4 9.5% 9%
6 PVV 23097 4 4 8.7% 8%
7 CU 19662 3 3 7.4% 6%
8 D66 18324 3 2 6.9% 4%
9 GL 9548 1 2 3.6% 5%
10 PvdD 6799 1 0 2.6% 0%
11 50PLUS 6411 1 0 2.4% 1%
12 Friese Koers 1017 0 0 0.4%
13 LP 406 0 0 0.2% 0%
14 VL 360 0 0 0.1% 0%
 
18 maart om 16:57
 
Fut met de leechstaan!

Fanmòrren op Omrop Fryslaan hew ik ut in myn bijdrage had over hoe't je leechstaan fan winkelpanden foarkomme en ( miskyn )oplosse kanne. Un haanfol suggesty's dy't ik onlangs ok tidens ut Gesprek fan Sneek naar foaren brocht hew. Fan de anwezege politisy taal nòch teken hoard. Ut sal mij ok wurst weze. Gaan ondertussen deur met ut posityf denken en handelen. Dòchterlief sit ok nyt stil trouwens.


SKOOP 1 over fut met de leechstaan:

HOTEL HANENBURG komt in hannen fan un nieuwe eigenaar. Der komt opnieuw un hotel in ut karakteristieke en beeldbepalende horeka etablissement an de Wijde Noorderhorne. Wie't in ut pand komt? Komt binnenkòrt naar búten. Hoe't ik ut weet? Ogen en oren open! Ogen: de plakaten met TE HUUR binne ferdwenen. Oren: de plaatseleke horekaffers wille altyd wel nieuws dele. Je mutte der wel foar open staan. Nòch us: HANENBURG krijt nieuwe horaka bestemming. Prachtech nieuws!

SKOOP 2 over fut met de leechstaan:

Ut prachtege pand naast de Sting op ut Skaapmerkplein, dêr't Manfield in sitten het, krijt ok wear un nieuwe bestemming.

Jolanda fan parfumerie Jolanda út de Peperstraat wurdt de nieuwe franchisondsernimster fan DOUGLAS PARFUMERIE!! Gistermiddach het Jolanda ut kontrakt ondertekend. Wie't in de winkel fan Jolanda komt, is ( nòch ) nyt bekend.

Jolanda ondertekent ut kontrakt met Douglas
 
18 maart om 14:44
 
Bakje bij Bertus

Su lang ken ik Bertus nòch nyt. Bertus ten Have. Hij sprak mij laast an in de Skarnestraat en wat wel faker foarkomt, dizze man begon te praten. Ik lústerde, want dy momenten binne der ok faak genoech, dat ik lúster. Seker at lui un bysonder ferhaal hewwe, en de measte lui hewwe dat echt wel. Bertus fertelde dat hij skilderde, gyn húzen òf dakgoaten, nee op doek.

Bertus is amateurskilder, dy’t les krijt fan Jan Adamse dy’t syn atelier op de Bothniakade het. Siën ok mar us op Jan syn site: http://www.janadamse.nl

Fanmòrren bakje koffy bij Bertus dronken en genoaten fan syn moaie ferhalen. Over syn skilderspassy, ut òrganisearen fan somereksposisy’s in ut Sint Martinushús bij de RK kerk. Dizze somer sal dêr foar de fijfde kear un tentoanstelling weze met werk fan Bertus en andere Sneker amateurskilders.

Un lustrum eksposisy dy’t ok onder andacht fan de Snekers brocht wurde mut, su fynt Bertus. En hij het groat gelyk! Fanaf 3 júly is ut wear suf er. Ik hew Bertus beloofd dat ik reklame foar ‘ syn ‘ eksposisy make sal.

Bertus liet mij ut hele Sint Martinushús siën, fan onderen naar boven. Prachtech in al syn Roomse rykdom. De lokale RK geskiedenis fan Sneek kwam foarbij, prachtech útsicht fan achter de rúten.

Ik sach un fraaie fogel, un úl in de dakgoat fan ut parochy hús. Fan metaal. Wonderlek. Bertus wist nyt hoe’t dy úl dêr kommen was.

Ik sach ok de maquettes fan de kerktoaren dy’t pastoar Van Ulden make liet. Ut is bij un plan bleven, der was gyn finansjeel draachflak foar. En dan al dy foto’s fan de Roomse geestleken, ut het wel wat, ok foar un fine aap. Ik beelde mij in dat ik in elke rúmte de wierook rúkte. Inbeelding dus.

Bertus liet mij syn fersameling wijwaterbakjes siën. Tientallen besit Bertus der. Houten, pòrseleinen, glazen, der sit fan alles tussen. Moai man! Hij fertelde over bysondere eksemplaren, su as dy fan un non. Ik bin har naam al wear fergeten, mar un seldsaam eksemplaar is ut, sei Bertus.

Ut was un moaie mòrren bij Bertus, oud-gefangenisbewaarder dy’t boeiend fertelle kan.
Bertus het un moai plan, un idee dat hij ferwezeleke wil. Ut het alles te maken met amateur kunstskilders in Sneek. At ut plan klaar is, sal Bertus ut met mij dele. En dan hore jum ut wear fan mij. Op dizze site!
 
17 maart om 19:52
 
Sneker horeka in beweging


Wie't op un dach as fandaach deur de stad loopt, siët dat der folop beweging is. An de foaravend fan un nieuw somerseizoën is der allemaal bedrievechheid in ut sentrum fan Sneek. Bij de Walrus sach ik fanmiddach kok Robert druk in de wear, nyt achter de potten & pannen mar as boufakker. Ut horeka etablissement krijt even un fikse opknapbeurt.

Robert syn heilege groan, de keuken dus, wurdt in un week tiid behoarlek oppimt. Suks hyt infesteare. Kòrtleden gebeurde utselde al bij Onder de Linden, dêr't de keuken ok moderniseard wurdde.

De Walrus opent syn deuren al wear op 20 maart, frijdach dus.
 
17 maart om 10:53
 
HERWIN JE INNERLIJKE VRIJHEID EN CREATIVITEIT OP DE INSPIRATION DAY!

Der binne plenty moaie inisjatieven in Sneek. Ik maak der graach even reklame foar! Hierbij:

Inspiration Day: doe mee en herwin je innerlijke vrijheid en creativiteit

vrijdag 27 maart 2015 om 09.00 uur

Wat eten we vandaag? Hoe doe ik het op mijn werk of studie? Ben ik een goede moeder, vader of partner? Wat roepen die vragen in je op? Onzekerheid of inspiratie?
Zoeken naar zekerheid is een illusie.

Leren omgaan met onzekerheid is wijsheid. Geeft de drang naar grip en controle zekerheid? Of juist onrust? Ontmoet je onzekerheden, want in je kwetsbaarheid schuilt je kracht.

Op een originele en ongedwongen wijze wordt er op de Inspiration Day aangereikt wat nodig is om weer dichter bij je innerlijke vrijheid te komen. Bij je eigen inspiratiebron, zodat je de kracht en creativiteit hervindt om problemen te overwinnen, dromen waar te maken of te ontdekken welke kant je op wilt met je leven.

Stel je hierbij geen diepgravende gesprekken voor of groepssessies waarbij je elkaars hand moet vasthouden, maar meer een inspirerende dag waarin ook tijd is voor lekker eten en drinken, het delen van kennis en ervaring met gelijkgestemden. Het thema van de Inspiration Day is namelijk: delen is vermenigvuldigen.

Met workshops van o.a. Margarite Smit ‘Storytelling’, Ronald Wijers ‘Groepsdynamieken’ en Marc-Sander Barendsen ’Oh, maar ik ben niet muzikaal hoor!’

Kosten: €99,- p.p
Actie: €79,- p.p. bij aanmelding van 2 of meer mensen tegelijkertijd
Website voor meer informatie en aanmelding: www.inspiration-day.nl

Volg ons ook op:

Twitter: @Day2Inspire
Facebook: Inspiration DayInspirationday Poster

Belangrijke informatie
•Datum: vrijdag 27 maart 2015
•Einddatum: 27-03-2015
•Aanvangstijd: 09.00 uur
•Eindtijd: 16.00 uur
•Locatie: Van der Valk Hotel, Sneek
 
17 maart om 08:58
 
AUDITIES VOOR MUZIEKTHEATERPRODUCTIE ‘IK, MARTINUS’ OP 1 EN 2 APRIL

Sneek – Stichting Muziektheater Sint Martinus Sneek roept zangers, dansers en acteurs op om auditie te doen voor de muziektheaterproductie ‘Ik, Martinus’ welke op 11 november in première gaat. De audities zullen plaatsvinden op 1 en 2 april in de Zuiderkerk te Sneek.

‘Ik, Martinus’ is een vervolg op de opvoeringen van bestaande muziektheaterproducties van de
Protestante kerk in Sneek. In samenwerking met de Rooms Katholieke Kerk is gezocht naar een breder publiek met als locatie de Martinikerk en de Sint Martinuskerk. De naamgever St. Martinus staat hierbij centraal.

‘Ik, Martinus’ wordt een muziektheaterproductie waarin zang, dans, muziek en acteren breed aan bod komt. De productie en regie is in handen van regisseur Ypy Zysling, de muziek is speciaal voor deze uitvoering gecomponeerd door Sietse Broersma en het script is geschreven door Elmar Kuiper. De voorstelling zal worden uitgevoerd door ruim 90 kunstbeoefenaars en professionals. Er zijn vijf voorstellingen geprogrammeerd.

Het muziektheaterstuk ‘Ik, Martinus’ gaat over een masterstudent ‘compositie’ die voor zijn afstuderen de opdracht krijgt om een klassiek muziekwerk te schrijven over de heilige St. Martinus.

Marius heeft echter een ander idee en wil niet vervallen in de traditionele lijn maar wil een moderne compositie schrijven waarin de geest van deze tijd in doorklinkt. In een spannend duel tussen grootheden uit het verleden en vergeten vrienden komt Marius zichzelf behoorlijk tegen.
Lukt het hem om tot een overtuigende compositie te komen, die verheven, verbeten, verheffende en ontroerende klanken laat horen uit rock, opera, gospel en pop?

Voor de auditie worden kunstbeoefenaars in de leeftijd van 10 tot 80 jaar opgeroepen die affiniteit en ervaring hebben muziektheater. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via emailadres: martinusproductiesneek@gmail.com met vermelding van naam, adres, leeftijd en de discipline waar men auditie voor wil doen.
 
16 maart om 17:53
 
Tòt kiekes op 20 september foar fòlgende Gesprek fan Sneek

Ut de onderstaande blogjes hew ik, omdat ut de laaste kear fan ut seizoën was, jum un beeld ( letterlek fia tòpfotograaf Jeroen van der Kallen ) siën laten over ut Gesprek fan Sneek. Ik fyn ut prachtech om dêr an met te werken, myn bijdrage te leveren. Un skriëver/dichter dy't seit dat hij gyn ferlet fan públyk het, dy liegt!

Un heel divers públyk komt op dizze bijeenkomsten ou, in un únieke omgeving, want dat is ut feemerkkafé fan Nico Vellinga.

Ondertussen hewwe der nou 16 fan dizze Gesprekken weest en foar myn gefoël sit de klad der nòch hieltyd nyt in. Dat is un groate ferdiënste fan de programmamakers. De PvdA-achtergroan fan de òrganisasy is bekend, mar dat is ut dan ok wel. At selfs un ras-VVD 'er as Symen Wybenga, kear op kear anwezech, seit dat hij sich thús foëlt in dit geselskap dan is dat feulsêgend. En ok CDA'ers, blanko stemmers en ander fòlk komt graach naar ut karakteristieke etablissement an de ouwe feemerk toe.

Dat gasthear Jacques Monasch der foar waakt dat der partij politieke propaganda foar meester opslaat is ongetwifeld een fan de redenen dat dizze middagen leeft bij un breed públyk. En úteraard de wize fan presentearen fan ut Twee Kamerlid. Op 20 september 2015 begint ut Gesprek fan Sneek an syn earste lustrumseizoën. De heu, tòt kiekes! 
16 maart om 17:49
 
Projekt Outlet

Foto: Jeroen van der Kallen

Wie’t denkt dat ut Gesprek fan Sneek un bijeenkomst is fan stoffege fossiele ouwe lui dy’t ut allienech mar over de polityk hewwe, probear ik deur berichtgeving op dizze site út de droom te helpen. Ut sprankelt regelmatech fan de nieuwe gelúden út de stad. Ut entûsiasme knalt der fan ou. Un moai inisjatyf is ut Projekt Outlet:

“ Sneek staat bol van bijzondere projecten. Om de leegstand van winkelpanden in de stad tegen te gaan, zijn Mbo studenten van ROC Friese Poort begonnen aan Project Outlet. Hun eindproject is om samen een “echte” winkel op te richten en te runnen. Deze jonge ondernemers van het laatste jaar van de ROC Friese Poort in Sneek van de opleiding Ondernemer Detailhandel MBO4 komen vertellen over de outlet store.”

Anneke Heijenga was degene dy't gistermdaach fertelde over ut bysondere projekt.

 
16 maart om 17:37
 
Múzikaal talent skittert tidens ut Gesprek fan Sneek

Alle kearen wear an lukt ut de òrganisasy fan ut Gesprek fan Sneek jong múzikaal talent in Café Vellinga optrede te laten. Gistermiddach waren der twee absolúte tòppers te belústeren. Annegreet Silvius en Sjoerd Hiemstra. Tegare speulden se in de Bogerman Bigband & ut Bogerman Jazz Combo en het Nederlands Blazers Ensemble.

Se speulden ok samen in Betrium , jazz-band van kunsten-centrum Atrium , wêr’t se beide lessen fòlgen.

Met dit laaste múzikale geselskap deden se met an de kompetisywedstryd Op Weg Naar Het Nieuwjaarsconcert, dat se wonnen!

Op 1 jannewary jongstleden had ut duo syn finest hour tidens ut Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw te Amsterdam, dat útsonden wurdde deur NPO1
Wat súper dan wannear’t je in eigen stad dergeleke talenten de kaans geve om op te treden. Momenten om te koesteren.

Foto's Jeroen van der Kallen
 
16 maart om 16:39
 
Debatters

Ut Bogerman skitterde gistermiddach deur afwezechheid tidens de debatters batle. Dêrom twee teams fan de RSG út Sneek. Fermakelek, mar ok stiengoëd hoe't dizze jonges & meiden met mekaar in diskussy gingen. Mar de moaiste kwoot dy't ik notearde was tòch wel dizze: " De VWO'ers en de mensen van de HAVO..."

En dan hieltyd at een fan dy jonges staan ging en mear as opfallend ut knoopke fan de kolbert dicht deed! Su hoart dat nou at je in debat gaan!

Foto's: Jeroen van der Kallen
 
16 maart om 16:33
 
Jannewietske in un brandwearauto en Klaas in un kamper

Tidens ut Gesprek fan Sneek ,gistermiddach, stonnen de lijstrekkers fan de PvdA en de VVD naast Jacques Monasch om fragen over de Provinsjale ferkiëzings te beantwoarden. Twee lokale politisy en gyn Hollaanse kòpstukken. ‘ Omdat deze provincie tenminste nog wat voorstelt ’, aldus Monasch.

Ut wurdde gyn fuurwerk tussen Jannewietske de Vries ( PvdA ) en Klaas Kielstra. Dat de laaste peiling fan Maurice de Hond un somber beeld foar de PvdA geve, kon De Vries nyt echt over in sitte: “ De peiling klopt net foar wat hjir yn Fryslân gebeurd ”, su liet de gedeputearde wete. Ut was ut enege moment dat ik Jannewietske gistermiddach un bitsje Swart siën sach.

Over de PVV was de PvdA’ster ok dúdelek: “De PVV leit safier fan ús ôf fan wat wij wolle, dêr gean wy net mei yn it kolleezje!” Ut was de PvdA-bewindsfrou “ hiel goed befallen mei de FNP as kolleezjepartner ”.
Klaas Kielstra wú na de KH2018 “ niet met een financieel gat zitten blijven, de Culturele Hoofdstad, blijft een punt van zorg ”.

Wat het groatste ferskil fan kampanjefoeren was? Jannewietske komt in un brandwearauto bij de minsen en Klaas in un kamper!

Klaas Kielstra met syn partijgenoat en oud-VVD-raadslid good old Symen Wybenga út Sneek.

Foto's: Jeroen van der Kallen
 
16 maart om 16:02
 
Un Tweede Kamerlid en un skútsjeskipper: prachtech interview!

Tweede Kamerlid Jacques Monasch, presentatòr fan ut Gesprek van Sneek was gistermiddach in tòpfòrm tidens de laaste sessy foar dit seizoën fan de talksjo dy’t ut predikaat ‘ anders ’draagt.

Anders, omdat ut ok alle kearen wear anders is. Uteraard komt dat deur de gasten dy’t deur de redaksyleden Hans Jansen, Redmer Bax, Mije Gildemacher útnoadegd wurde. Gistermiddach mocht Monasch skútsjeskipper Douwe Visser interviewe. Ut wurdde un prachtech gesprek.

Moai om te siën en te horen hoe’t de Sneker Pan skipper fan de ene, ut Hollaans, in de andere it Frysk, manoeufrearde. Monasch brúkt standerd de earste rykstaal, terwyl Visser tweetalech is, op un manier dy’t heel natuurlek overkomt. Monasch stelde futdaleks de ‘ lullegste fraach ’ dy’t hij foaraf bedocht had as earste: ‘ Op wel skûtsje zou je nooit willen varen? ’

Douwe Visser toverde un glimlach op ut gesicht en docht 5 sekonden na om ferfòlgens as un folleard politikus te antwoarden: “ Ik zou in principe op elk skûtsje kunnen varen, maar niet met elke bemanning! ” Met dit antwoard sette de skipper de toan foar ut ferfòlch fan ut gesprek.

Dat der de laaste jaren kwa snelheid gyn groat ferskil mear is tussen de ferskillende skútsjes staat as un paal boven water. Ut het alles te maken met de fòrmule Amels wêrbij’t de onderlinge ferskillen in snelheid ferkleind wurdden. “ Je moatte wol in tovenaarslearling wêze om dan fan elk skútsje samar in kampioënsskip meitsje te kinnen. Yn prinsipe makket it net út op wat foar skútsje je sile, mar it is de ervaring dy’t de trochslach jout. En net te ferjitten hoe’t je mei it materiaal om gean.”

Dat de Sneker Pan de earste trening al wear achter de ruch het was Monasch ok al bekend: “ Draag je tijdens die trainingen ook dat hemdje zonder mouwen? ” Nee, dus!
Op de fraach fan Monasch om us un foarspelling foar ut kommende seizoën te doën antwoardde de súksesskipper opnieuw heel taktys: “ Tusken de 1 en de 14! At wij beneden de 7 sile dan hawwe wij it superslecht dien…” Om in foetbaljargon te bliëven: De Sneker Pan gaat wederom foar ut linkerrrijtsje.

Openhartech ferteld Douwe Visser dat hij ‘ûnfoarstelber naïef is, bij it ‘ kinderleke ’ om’t ôf soms’, at ut om spòrtiviteit gaat. ‘Grou moatst ús ferline jier op de lêste dei achter har hâlde en sylde ús hielendal fuort. Soks mei, mar it soe net yn my opkomme om ek sa te silen, it past net bij myn geastesgesteldheid!’


Dat de skûtsjesilerij absolút tòpspòrt is foar, gedurende en flak na de wedstriden maakte Visser gistermiddach ok helder. “ Nei it skûtsjesilen bin ik hielendal leech. It komt der ôfgryslik op oan. Ik bin dan hielendal leech, je fleane dy fjirtjin dagen fan plak nei plak troch Fryslân. Elke lokale notabele wol in aai oer de kop fan de skippers en dan is it ynienen wer ôfrûn. It postnatale skûtsje silers syndroom om ôf te kicken.”

Douwe Visser, dy’t met syn frou Hetty en dochter Dinie bij Vellinga anwezech was, fertelde ferder dat hij flak foar de wedstriden gjin gesemel an de kòp hewwe wil. ‘ Je moatte frij yn’e kop wêze! ’ Hetty befestegde dit en dochter Dinie sat instemmend te knikken. Elke skipper sit stieffol spanning at aansens de skútsjesilerij in Grou wear los gaat.

Foto's Jeroen van der Kallen
 
15 maart om 20:21
 
Gesprek fan Sneek

Fanmiddach wederom un moai Gesprek fan Sneek had! Mòrren myn impressy met foto's fan Jeroen van der Kallen. Nou earst myn eigen bijdrage an ut gesprek:

Gesprek fan Sneek 16

Haré!

Fandaach is ut op’e kòp ou 69 jaar en 51 weken leden dat Sneek befrijd wurde. Over un maand salle we dat hier in de Groate Kerk fiere met un daverend Befrijdingskonsert wêr’t mear as 200 múzikanten an metwerke salle. Foar dy 15de april komt der dan eindelek wear us un bundel fan mij út. Nyt un bundel met hilarise fersen, nyt de Henk van der Veer dy’t hier tidens ut Gesprek fan Sneek praatsjes foar de Vaak houd. Nee, ut is un bundel over Joadse Snekers.


De Dames


tegare woanden jum, Dames Pino, op ut Hoochend
iedereen wist dat jum de lekkerste eierkoeken fan de stad ferkochten
dy’t je gewoan elke sundachs hale konnen
want op saterdach fierden jum de sundachsabbat

Roosje dy’t har geestlek kwetsbere suster Lina fersòrgde
dòchters fan bakker Mozes Pino, dy liepen gyn gefaar
jum ferkochten ommers de lekkerste eierkoeken fan’e stad

tòt dy negende april fan ’43 - de bomen bij de Waterpoart
stonnen dik in’e knop - toen se met un platte karre kwamen
en jum Dames Pino deur Sneek seulden ,fia Liwwarden
naar Westerbork brochten

amper un week later, ut was in Sobibor,
fergasten se Roosje, notabene op har jaardach,
seuven dagen later wurdde Lina fermoard, ok in Sobibor

jum , Dames Pino, altyd tegare
ferkochten de lekkerste eierkoeken fan de stad
écht de alderlekkerste eierkoeken dat wist iedereenHoe staan we der krapan 70 jaar na de befrijding foar? Is frede utselde as gyn oarlòch mear? Hoe gaan wij met de frijheid om dy’t demokrasy hyt. Kiek jum gaan woënsdach wel te stemmen, dêr sit ik nyt over in. Mar hoe sit dat met al dy moekes dy’t naar de aternatieve kledingbank in de Gabbemastraat toe gaan. Súden sij hun druk make over wat JAJA—Jannewietske en MEARMINDER Jehannes ferkondege? Docht ut nyt! Ut Klootjesfòlk het skoan genoech fan dy kluchten dy’t op ut politieke plús opfoerd wurde. Dat bontsje fan Fred Teven is noait poater weest, dat bontsje was gewoan ergens anders. Klaar dúdelek.

Ut is tòch onfoarstelbaar dat un knappe ICT-kòp na un weekendsje pielen €50.000 foar betaald krijt at hij de afrekening tòch fynt? Populistys praat? Lauloëne, 50.000 euro bliëft 50.000 euro. Foetsy! Oans wethouwer Maarten Offinga was dúdeleker toen hij ut over dy ton mienskipsgeld foar ut Stoomtreinprojekt fan SWF had: Dat geld? Waar dat gebleven is? Dat is verdampt! Gisteravend laat kon ik op Face Book myn digitale fryndsjes en fryndintsjes der mar moeilek fan overtúge dat Titia & Rinskje, Johan en Klaas en Sander nyt te fergeten hun ut laplazurus lope om de provinsjale ferkiëzings onder andacht fan ut Sneker winkelpúblyk te bregen. ‘ Se gau’t dy lui koazen binne en op ut plús sitte, hoarst der noait wear wat fan! ’ En ik mar advocaat foar de dúvel speule dat de lokale politisy goëd hun bêst doën.

En dy geldfergriemerij fan de Groatsaanbrugjes wêr’t ik ut, in ut foarege Gesprek fan Sneek met jum over had hew. Jum sagen mij an òf ik in de sneeuw sketen had toen ik sei dat ik ut bespòtlek fon dat ik dy € 88.000 futsmiten geld fon. De anwezege politisy knikten mij wat meewarech toe, mar deden der ferder ut swijgen toe. Liëve bêste mênsen. Fòlgende week komt der nieuws over dy brugjes. En ik weet ut wel dat geliek hewwe en geliek krije twee ferskillende dingen binne. Mar let op: fòlgende week mear over dy onnutte brugjes. Over kleine en groate provinsjale skoanheidskommissy’s! De polityk weet ut nòch nyt eens!

Su langsamerhaan begint de Kulturele Hoofdstad dus op stoom te kommen. Galbakken fol met krityk overspoële oans fan út 058. Je hewwe je ut skompus werkt om dy KH2018 naar Fryslaan te krijen en wat krijt mefrou de gedeputearde as dank? Nou dêr hoef je gyn dichter foar te wezen om dat te bedenken: STANK!!

Nou frou De Vries bij dizze ferklaar ik plechtech dat ik nyt metgaan in al dat negatieve. Foarege kear toen jou hier waren hew ik je ok al un peptalk metgeven en ik doën dat wear. Ik fyn ut dus nòch hieltyd un fatastys idee dat Fryslaan Kulturele Hoofdstad 2018 wurdt! Wat un moogelekheden foar un gemeente dêr’t ses fan de 11 steden in lêge! Gaan dêrom an de slach bestuurders en politisy en laat dy Liwwarders mar lekskoaie, de kulturele fiktoary begint in Súdwest Fryslaan. Siën mar naar oans kulturele kertier, ut sú un fiasko, sterker nòch ut sú un drama wurde. Echter de kulturele woestijn bloeit as un roas! Forza, ut wurdt foarjaar. Kultuurwethouwer Mirjam Bakker, jou hewwe de inloopfase nou wel achter de ruch. Gaan tegare met kollega Gea Akkerman op de barikaden, kom met inisjatieven en ideeën. Jum sitte dêr in ut ouwe stadhús fan Sneek moai tegare op een wethouwerskamer, laat ut nyt ferwurde tòt un teekraanske. Nee, laat ut dêr un kultureel broëdplak wurde. Jum de frisse froleke famkes fan de Marktstraat jum kanne Jannewietske steune! Tsjakt niks fan wat foar politieke kleur jum binne. Ut gaat foar Fryslaan, ut gaat der om Sneek en dy andere parels fan Súdwest op’e kaart te setten.

Nou was myn opdracht om fanmiddach om samenfattend kommentaar te geven over de aflopen Gesprekken fan Sneek. Echter ik laat mij nyt sture. Frij man weze en fan achterom kieke krij je un stieve nekke, dat mutte je nyt tefeul doën.

Dat Douwe Visser hier fanmiddach anwezech is, dat doët oans as Snekers goëd. Dat hij bij un eardere edisy skitterde deur afwezechheid fergeef ik um graach. Hij is wel us faker un bitsje sleau, fertroude syn Hetty mij toe. Ik bin der om diskrete reden ferder mar nyt op in gaan…. We rekene ut kommende SKS-seizoën wear op dij Douwe en bliëf genieten, want dat is belangriker as allienech mar winne!

Debatters, jum binne de toekomst troast, dat hewwe jum opnieuw hore laten fanmiddach. Fol fertrouwen in de jeugd. Outletters gaan der foar, jum kanne ut! Der sit múzyk in dizze stad, Annagreet Es en Sjoerd Ha dank foar jum fantastise múzikale bijdrage.

Tòt beslút hew ik fanmiddach un boske à-politieke tulpen metnommen, dy’t ik graach overhandege wil an de groatste onbesoldegde ambassadeur fan dizze stad. De man dy’t ut hast letterlek an syn hartkleppen kregen het, fan ut trapsjouwen in de Waterpoart. Fan ut gedankel over straten, pleinen en deur stegen un pynleke knibbel overhield. Noait wurdt der un fergees beroep op hem deen at ut om promoasy fan de stad Sneek gaat. Un man dy’t symboal foar de Sneker mentaliteit staat: nyt lulle mar poetse, nyt inklauwe mar dele. Liëve bêste minsen, hij wacht op un APK-beurt in ut MCL. Nyt sumar wat, nyt un blauwe nagel dêr’t hij an holpen wurde sal. Mar hij mach um steund wete deur oans allemaal. Fan mij de tulpen, fan jum un daverend applaus ter ondersteun op wat kommen gaat: Mister Waterpoort, HARM ROZENBERG!!

Rest mij nou nòch iedereen un fijne somer toe te wênsen en wij sien mekaar DV, want ik bliëf myn Griffemearde roots nyt ferloochenen, in goeie gesondheid op de earste sundach na de derde dinsdach in september bij ut Fijfde seizoën fan ut Gesprek fan Sneek!
 
14 maart om 17:21
 
Hulde foar al dy polityk bewuste burgers

Ondanks de kouwe maartwyn, de bewolking dy't folop anwezech was, rúkte de stad fandaach naar ut naderende foarjaar. Kòrtom ut was gesellech druk in ut sentrum fan Sneek.
Op ut Skaapmerkplein folop aksy in ferbaan met de Provinsjale Stateferkiëzings fan woënsdach anstaande. Ik hew fanmiddach un kertierke staan te krinkjespuien. Lang nyt alles met kregen. Su hew ik de ludieke, mar dêrom nyt minder miende aksy fan de Christen Unie teugen de gasboarings bij Top & Twel mist.

Wel met ferskillende lokale politisy praten, dy't hun provinsjale frynden en fryndinnen hielpen met ut flyeren. Sfear was sondermear fryndskappelek te noemen. Is wel un bitsje kenmerkend foar dizze hoek fan Fryslaan. Fyn ut ok wel moai om te siën hoe beflogen al dizze partij-en raadsleden te werk gaan.

Je mutte ok wel beflogen weze, anders houwe je suks nyt fol om hieltyd mar wear dwars teugen de stroom op te roeien. Ik geef ut je mar te doën om met un VVD-jackje om te lopen en ferfòlgens alle ferwiten inkaseare te mutten fan losers as Opstelten & Teeven.

Eks-wethouwer Leo Pieter Stoel, un heel bekwaam bestuurder, dy't deur toedoën fan landeleke VVD 'ers nou werkloas thússit. En dan staat dy Leo Pieter dêr tòch mar even te flyeren.

Of PvdA 'er Johan Feenstra, altyd entûsiast en betrokken, dy't ut gesprek an gaat over dingen dy't der fòlgens hem toe doën.

Jelle Sipke, soan fan Achtkarspelen FNP-burgemeester Gerben Gerbrandy, dy't lieke fleurech met CDA 'ster Rinske Poiesz-Zijlstra staat te praten as met SP'ers. De SP dy't wel heel kreatyf te werk gaat as ut om ferkiëzings gaat. De ferdeling fan ut provinsjale súkerbroad mut anders fine Carla van der Hoek en har partijgenoaten.

Blogger Henk Doevendans, ut eks-D66 statenlid, dat op dagen as dizze tòch ok wel kampanje foere wil foar syn klup. Self syn skoansuske Titia de Wilde wel ankrúpe wil, al is ut dan ok op fersoek fan de fotograaf.

Ut stemmekanon fan ut CDA, Sander de Rouwe, dy't fanmiddach al dy Snekers anhield en fleurech syn politieke evangely in ut Bòlserters, ut Frys òf it Hollaans ferkondegde.

Kòrtom de demokrasy leeft folop in Sneek. Dat ik kommende woënsdach te stemmen gaan, staat as un dukdalf boven water. Al was ut allienech mar om dy lui dy't ik fanmiddach su entûsiast bezech sach.

Kom mij nyt ansetten met lulkoek dat dy mênsen ut allemaal foar hun eigen ego doën. As dat su weze sú dan houwe je jeself foar de gek en dat is oalydom!
 
13 maart om 19:30
 
Boek over de Joden van Hasselt

Su nau en dan hew ik op de digitale sneldyk kontakt met skriëfster Geke Mateboer út Hasselt ( òf woant se in Genemúden ). Kòrtleden is der un boek over de Joadse inwoaners fan Hasselt ferskenen dat deur Geke skreven is. Ik hew ut boek gister binnen kregen. Sal der nou fanavend in alle rust in leze. Bij har útgeverij Ervaar Boeken staat dit over de públikasy te lezen:

“ Voor ons komt de bevrijding te laat” van auteur Geke Mateboer. Het is geen doorsnee geschiedenisboek. De kern wordt gevormd door een overzicht van het Joodse leven in Hasselt, de komst van de eerste Joodse inwoners en hun plaats in de maatschappij. Maar het boek zoomt vooral in op de acht personen die in het tweede oorlogsjaar uit hun omgeving werden gerukt om door de nazi’s in Sobibor en Auschwitz te worden vermoord. Bernard en Henriëtte Marcus, twee van hun drie zonen, hun schoondochter en driejarig kleinkind. De slagerszoon David Meijer Keijzer en het echtpaar Saar en Simon Keizer…. Wie waren ze, hoe woonden ze, welke plaats hadden ze in de Hasselter samenleving? Werden ze na hun deportatie gemist in Hasselt? Hoe ging de samenleving om met dit verlies?

Foto’s brieven, politierapporten en getuigenverslagen vormen een reconstructie, samen met gesprekken met nabestaanden. Schrijfster Geke Mateboer geeft daarnaast ook een kijkje in haar eigen belevingswereld tijdens de zoektocht naar wat zij noemt ‘de zwartste kant’ van de Tweede Wereldoorlog.

 
12 maart om 20:36
 
Hippe Knipkaart daverend súkses Sneker Koopavend!

De Hippe Knipkaart Koopavend fan un tiental ondernimmers út de binnenstad fan Sneek duurt nòch un halfuurke, mar nou is al dúdelek dat ut un groat súkses is.

Tientallen frouwen lope fanavend met kaart en lege papieren bag langs de ferskillende winkels om hun taske te fullen. Un goodie bag aksy mar dan anders ontsproaten út ut brein fan jonfe winkeliers dy't de koopavend in Sneek oppoetse. Laaiend entûsiaste reaksy's.

An ut end fan de avend un hapke & drankje in de Bakkersdochter, úteraard in de Skarnestraat dêr't ut idee útbroeden is. Tòp!!

 
11 maart om 19:35
 
Jan Vlap trainer van het jaar?

Vanavond wordt tijdens een trainersbijeenkomst ( op het terrein van vv SWZ Boso Sneek ) van de Vakbond Voor Oefenmeesters Nederland district noord, Jan Vlap voorgedragen als Trainer van het Jaar! De succesvolle trainer is momenteel hoofdtrainer bij Harkemase Boys. De HB zijn nog volop in de race voor het kampioenschap.

Eerder werd de Sneker Jan Vlap al kampioen met O.N.S. Boso Sneek en promoveerde hij vorig jaar nog met ASV Dronten.
Ook de andere districten ( 5 ) dragen een trainer/coach voor om in aanmerking te komen voor de eervolle titel die de naam van Rinus Michels draagt.

De Rinus Michels Award is een prijs die jaarlijks op initiatief van het vakblad De Voetbaltrainer worden uitgereikt. Het initiatief voor de prijs wordt door beide trainersbonden van Nederland, namelijk de CBV en de VVON, en de KNVB ondersteund.

Naar aanleiding van nominaties uit het land selecteren KNVB, CBV en VVON de genomineerden, op het nationale trainerscongres worden de uiteindelijke winnaars bekend gemaakt en de prijzen uitgereikt.

 
11 maart om 12:10
 
Lions Night 2015 in Theater Sneek


Sneek – Zaterdag 21 maart 2015 organiseert de Lionsclub Sneek voor de derde keer de Lions Night 2015 in Theater Sneek. Voor u treden op: het pop en jazz orkest DeBasic XL uit Sneek met als solisten de drie Frisse Friese Meiden en de musicalzangeres Antje Monteiro met haar dochter Romy, bekend van de Voice of Holland ( foto ). Na afloop is er in de foyer een afterparty met een optreden van de zangeres Naomi.

DeBasic XL treedt op in de metropool bezetting en garandeert een gevarieerd programma. De combinatie van een ritmesectie met blazers en strijkers biedt mogelijkheden voor vele muziekstijlen. De solisten Antje en Romy Monteiro zijn enthousiast en u kunt dan ook rekenen op een programma dat bestaat uit musical, big band swing, ballads maar ook bekende songs van Celine Dion, Whitney Houston, Adèle en anderen. Het 40 koppig orkest met 5 zangeressen belooft spektakel en Antje & Romy verheugen zich op het optreden met dit orkest onder de bezielende leiding van dirigent Theo Brouwer.

De Lionsclub Sneek besteedt de volledige opbrengst van deze avond aan een goed doel: een bijdrage in de kosten van aanschaf van laptops voor kinderen van 8 tot 12 jaar uit minder draagkrachtige gezinnen, die in het basisonderwijs steeds meer hiervan gebruik moeten maken. Dit is een specifiek project van de Stichting Leergeld. Voor dit doel is er een samenwerking tot stand gekomen tussen de Lionsclub Sneek en de Bridgesocieteit Sneek die in dit kader op zaterdag 14 maart de GoedeDoelenDrive organiseert.

De Lionsclub Sneek nodigt iedereen uit op 21 maart erbij te zijn. De kaarten voor deze avond à €25,00 kunt u bestellen op sneek@lions.nl of zijn verkrijgbaar bij de kassa van het theater. Uw komst naar de Lions Night betekent een rechtstreekse bijdrage aan het goede doel.

 
10 maart om 12:09
 
Sundach 15 maart bij Vellinga! 
9 maart om 17:32
 
Myn droom foar Fryslaan!

De twee J's fan Omrop Fryslân: Jorrit & Jitse!


An ut onderstaand programma hew ik fanmòrren metwerkt. Sal binnenkòrt wel útsonden wurde! Wat myn droom foar Fryslaan is? Hou de site mar in de gaten!


Wat is jo dream foar Fryslân is? Dy fraach leit Omrop Fryslân foar oan de ynwenners fan de provinsje yn de oanrin nei de Steateferkiezings en de Wetterskipsferkiezings. Fan 11 febrewaris ôf reizgje de ‘dreamefangers’ fan Omrop Fryslân yn harren ‘ dreamauto ’ troch Fryslân om safolle mooglik dreamen te fangen.

Sûnder dreamen is der gjin takomst. Dêrom wurde de winsken fan Friezen sammele en nei de ferkiezings oanbean oan de politisy. Ien fan de dreamen soe samar de takomst fan de provinsje mei bepale kinne. Mei it tema ‘Dreamen foar Fryslân’ wurde ûnbekende- en bekende Friezen oproppen om harren ideaalbylden fan Fryslân te dielen.


By de Wetterskipsferkiezings komme de dreamen ek werom. Underweis troch de provinsje wurde op snein 15 maart ek de (wetter)dreamen fan Friezen garre. Dy snein stiet Omrop Fryslân de hiele dei stil by de Wetterskipsferkiezings. De mobile studio ferhuzet nei de seedyk by it Woudagemaal op ‘e Lemmer foar de spesjale útstjoering: ‘In dei op it wetter’.

Omrop Fryslân wurket gear mei de Ljouwerter Krante ûnder de namme ‘Fryslân Kiest’. Sa wurdt der op 17 maart in listlûkersdebat organisearre. Yn in live-útstjoering út it provinsjehûs wei gean de partijen mei-inoar yn debat oer de wichtige tema’s by dizze ferkiezings. En alle wurkdagen fan 2 oant en mei 16 maart stiet in listlûker sintraal. Moarns mei in portret yn de krante, jûns op ‘e radio yn in petear fan in oere mei René Koster.

Op de ferkiezingsdei sels steane de ferkiezings de hiele dei sintraal by Omrop Fryslân. Mei de opkomstsifers, de stimming by de stimburo’s en jûns in ferkiezingsútstjoering mei de lêste útslaggen. Op 19 maart is der op ‘e radio wiidweidich omtinken foar de ferkiezingsútslaggen. Jûns sjocht Omrop Fryslân yn in ekstra útstjoering werom op de ferkiezings mei de winners en de ferliezers.

Alles oer de ferkiezings en de Dreamen foar Fryslân is te finen fia de spesjale side:www.omropfryslan.nl/ferkiezings. Fansels binne dêr nei de ferkiezings ek de útslaggen te besjen. 
9 maart om 09:53
 
Johnny & Jeroen in ut Bolwerk

Aflopen weekend was fotograaf Jeroen van der Kallen in ut Bolwerk tidens ut konsert fan de tributeband foar Johnny Cash. Jeroen maakt un prachtege fotorepòrtaazje. Deel ik graach op myn blog!

Everybody loves Cash. Jong en oud zingen de liedjes mee en zo wordt elk optreden één groot feest. De band speelt overal: cafés, festivals en kermissen, theaters, tuin- en dorpsfeesten, bruiloften en echtscheidingsparties.

Boys named Sue speelt de liedjes van Cash niet klakkeloos na. Johnny Cash is uniek, bijzonder en niet te imiteren. De energie, opwinding, rebellie en ontroering die Cash opriep, die kun je terugvinden bij een Boys named Sue optreden. Alsof je erbij was!

De band bestaat sinds 2001 en is daarmee de langstlopende tributeband voor Johnny Cash. Ze laat alle facetten van Johnny Cash horen: de country-Cash, de rockende Cash, de Gospel-Cash en de American Recordings-Cash.

 
8 maart om 09:30
 
Gewoon PERCOSSA!

Keer op keer lukt het Theater Sneek directeur Ben van der Knaap om verrassende artiesten en groepen naar de Sneker cultuurtempel te halen. Gisteravond getuige geweest van een formidabele show die zich nog het best omschrijven laat als gewoon Percossa!

Vooraf uiteraard even gekeken hoe het muzikale spektaal aangekondigd wordt. Zo dus:

“ Vanavond in Theater Sneek: Percossa. Vier mannen, acht vuisten op tafel en een spiksplinternieuw spektakel! Dat Percossa veel meer is dan ‘rebels of rhythm’ alleen weten we al lang. Dat ze zaal na zaal voor zich innemen met hun spectaculaire en hilarische theatrale vondsten weten we al lang. Dat ze dat nu in Frankrijk, Duitsland, Hongarije, China en Taiwan weten, weten we nu ook.

Maar wat weten we nog niet… Wie zijn de mannen van Percossa nou eigenlijk precies? Wie gaan er schuil achter die energieke bonken met die gespierde armen? Het zijn in ieder geval echte mannen, van vlees en bloed die al veel gezien hebben, op veel plekken zijn geweest en veel hebben meegemaakt.

Met regiegrootheid Jos Thie (Jochem Myjer, Armin van Buuren) gaan ze deze keer de diepte in. Ze zijn rauw, goudeerlijk en simpelweg lekker. Een ding is zeker: het is een knettergekke show vol bizarre acts en steengoede muziek. Kort en goed: Woordloos, Fysiek Theater. Korter en beter: Percossa!

Een paar quotes uit de recensie van de Volkskrant (vier sterren):
Hier staan vaders maar geen softies; de sfeer is rauw en fel. Een frisse mix van hogeschool-muziek en variété.
Met De Real Deal verdienen ze een plekje in de bovenste regionen van de eredivisie

Dit is vooral te danken aan de bemoeienissen van Karel (Mini) de Rooij. Regisseur Jos Thie is op die theatrale lijn verder gegaan, met een geweldig eindresultaat.”

En klopte het met wat beloofd werd? Meer dan dat! Ik heb werkelijk genoten van een zeer afwisselend optreden, waarbij niet alleen de muziek aansprekend was, maar ook het licht, de prachtige filmbeelden, het decor.

Het klopte allemaal. Jos Thie, gisteravond ook aanwezig, zag het met eigen ogen. Dat de voorstelling niet helemaal uitverkocht was gisteravond heeft misschien te maken dat Snekers dergelijke voorstellingen nog moeten leren ontdekken in hun eigen theater.

En niet te vergeten het programma aan de andere kant van het water. Daar trad in het Bolwerk Boys Named Sue op, de langstlopende tributeband voor Johnny Cash.

Kortom een rijk aanbod in het culturtele kwartier van onze stad.

 
7 maart om 17:21
 
Last Post

Un beeld út myn jongesjaren. Over de Kerkhofslaan marsjeart un militêre band. Un broer fan un klasgenoat dy’t soldaat was, is ferongelukt. Hij wurdt met militëre ear begraven. Over de Algemene Begraafplaats in Sneek klinke de salvo’s. Ut maakte diepe indruk op mij. Ut is herst.

Un halve eeuw later loop ik self in su’n imponearende begrafenisstasy. Foarop begeleid deur syn ADVENDO-frynden de kist met ut stoffelek omskot fan Coenraad Titus Dijkstra. Flak dêrachter syn kyndes, kleinkyndes en andere familyleden. Dêr wear achter in fol ornaat ADVENDO. Un wonderlek droeve mar an de andere kant ok bysondere optocht.

Wear lope we over de Kerkhofslaan. Siën ik ut Stienen Brugje, ut geboartehús fan Coen en myn eigen oudershús. De twee winkeltsjes fan Titus Dijkstra en Benedictus van der Veer.

An de kant fan de dyk staan de minsen dy’t respektfol Coen en syn naasten de laaste ear bewize. Flak foar mij út loopt un soan fan Bonny Hanenburg. Op syn skouders un klein meiske met prachtech moai haar. Ut geeft dizze dach gelukkech nòch wat fleurechs.

Wat sú der in ut meiskeshoofd om gaan? Wat goëd dat sij der bij is, as teken fan hoop steekt sij letterlek boven de minsen út. De toekomst troast. Op de Algemene Begraafplaats staan de jonges en meiden fan ADVENDO respektfol in gelid.

Even na ut middachuur klinkt de Last Post, futdaleks fòlgt deur ut indrukwekkende Abide with me over de graven fan de Sneker doadenakker. Dêrna stilte. Allienech in de strúken en bomen, dy’t al foarsichtech groen toane, klinkt in lyster.

Ut wurdt wear foarjaar! Ut kleine meiske op ’e sterke skouders fan har fader, siët achterom en glimlacht teugen mij.

Foto's Jeroen van der Kallen
 
6 maart om 20:32
 
Ondertussen in Theater Sneek...

De Amsterdamse startte op 6-jarige leeftijd toen ze al op een podium stond, geïnspireerd door Whitney Houston. Een aantal jaar later was Julio Iglesias zo onder de indruk van haar talent dat hij haar uitnodigde om een duet te zingen in Ahoy. Op haar zestiende won Glennis vervolgens de Soundmixshow met een uitvoering van haar idool Whitney Houston. Weinig meisjes kunnen dat haar waarschijnlijk navertellen. Toch bleef haar doorbraak bij het grote publiek echter uit…

Die kwam in 2011, dankzij het programma ‘De Beste Zangers Van Nederland’. Haar vertolking van Volumia’s ‘Afscheid’ werd een nummer 1-hit, en vanaf dat moment scoorde Glennis gouden platen en hits als ‘Wil Je Niet Nog 1 Nacht’ met Edwin Evers.

Glennis stond afgelopen seizoen voor het eerst in het theater. De lovende kritieken, de enthousiaste reactie van het publiek en de volle zalen hebben ervoor gezorgd dat Glennis wederom een tour zal gaan doen. In de show neemt Glennis Grace je mee op een muzikale reis door haar leven. Samen met haar band zal ze de mooiste nummers ten gehore brengen die iets betekent hebben voor haar met de bijpassende bijzondere verhalen.
 
6 maart om 18:29
 
Ashley Constansia nieuwe aanwinst O.N.S. Boso Sneek

SNEEK- Ashley Constansia ( 22 ) heeft bij topklasser O.N.S. Boso Sneek getekend. Constansia is een rappe voorhoedespeler die momenteel voor Leeuwarder Zwaluwen uitkomt. De Leeuwarder club staat op de eerste plaats in de tweede klasse L.

Vorig seizoen speelde Constansia nog bij zondaghoofdklasser FVC uit Leeuwarden. Daar had hij geen basisplaats. Ashley Constansia technisch zeer begaafd, de nieuwe Bony van O.N.S.?!

UPDATE

Ashley Constansia speelde ook voor het Futsalteam van SC Cambuur.
 
5 maart om 15:29
  LSC 1890 moaie klup!

‘k Hoef der gyn doekjes om heen te winen, LSC 1890 het simpelwech un moaie histoarise útstraling. Ik kan mij der alles bij foarstelle dat wannear’t je lid fan dizze klup binne met ut burst foarút lope. Seker nou’t gister de festiviteiten rond ut 125 jarech bestaan begonnen binne. Gister was namelek de offisjele oprichtingsdatum fan de oudste foetbalklup fan Sneek. Histoarys besef is der bij de dizze klup rúmskoats anwezech.

Ut kan ok nyt anders at je tussen de twee gespiegelde kassageboutsjes deurlope ut terrein op. Wat un pronkjes fan ( Amsterdamse School ) arsjitekteur! Ut hele kompleks met prachtege autentike houten tribúne en ut fraaie restaurant ademen allure út. Gyn wonder dat de klup in lang ferflogen jaren altyd de kakklup fan Sneek noemd wurdde. Mar wel un fijne kakklup.

Hier op dit terrein begon ik oait myn ' imposante ' foetbalkarriëre bij de finen fan O.N.S. Ut was in de herst fan 1968. Ut O.N.S. 1 B XI-tal onder leiding fan Klaas de Haan was ut hoogste team wat ik ok bereikte. Mar dat tersijde. Teugenwoardech kom ik su nou en dan met de Sneekologen bij LSC 1890 ( dat jaartal laat un Sneker meastal fut, mar omdat ut nou un júbileumjaar is, skriëf ik ut keurech netsjes op.

Fandaach staat der un moai interview fan Peter van der Meeren met oer-LSC’ er Geert Bouma in de LC. En op Omrop Fryslân was der un hearlek interview met oud-LSC ‘er Wytze Couperus te belústeren. Wytze skopte ut tòt 1 interland en dy prestasy bliëft tòt de ferbeelding spreken. Froeger bij oans thús, mar dat was fer foar myn tiid, wurdde der over Wietze praten dat hij su ferrekte hard lope kon tidens de partijtsjes ‘ om de goudene ’ op ut plantsoëntsje. Wietze was namelek de soan fan bakker Couperus út de Gysbert Japiksstraat. Un buurjonge dus.

Gister het burgemeester Hayo Apotheker met ut anbiëden fan un júbileumflach ut 125-jarech júbileum offisjeel opend. Op de fernieuwde site fan de klup is ok de toespraak fan de teugenwoardege foarsitter Henk Douwsma te lezen.

Fia tweets fan Redmer Bax kreech ik deur dat gisteravend Wiebe Westra, Johan de Winter en Gerard Oosterloo tòt eareleden benoemd binne. Eelco Meijer wurdde lid fan ferdiënste.

LSC ‘ers fan harte met dit júbileum!.

Foto's fan de LSC 1890 site lutten...

UPDATE:

Ok JAN DE VRIES, oud-foarsitter, wurdde gisteravend benoemd tòt earelid! Wêrfan acte!

UPDATE 2:

Fanmòrren fon ik in myn digitale pòstbakje twee foto's dy't ik hierbij graach plaats. Op de bovenste foto hijst burgemeester Hayo Apothker, tegare met Aeble ( ' Appy ')Bakker de júbileumflach. Links opperspreekmeester Niels Engelmoer.

Op de andere foto staan burgemeester Hayo Apotheker, foarsitter Henk Douwsma en oud-LSC 'er Wietze Couperus.
 
5 maart om 11:50
 
Ooch foar lokale geskiedenis: King Size Stadslogement!

Gyn flau benul òf Sietze ‘ Boso ’ van der Krieke ok griffemearde roots het. Ut sú sumar kanne! Sietze het in elk gefal wel wat met ut food fan de griffemearde junks: ut KING pepermuntsje! Ut prachtech opfallende pand op de hoek fan de Gedempte Pol en Prins Hedrikkade is deur toedoën fan de Sneker sakeman behoarlek oppimt.

Hier op dit histoarise plak wurden in 1902 de allerearste KING pepermuntsjes fabriseart deur Tonnema & Co. De naam Stadslogement King Size staat in prachtege letters op de gevel fan ut pand.

At toeristen de fraach stelle wêr’t de naam fut komt, begint ut ferhaal over de rike histoary fan de pepermuntfabryk.

En hoe’t ut der nou fan binnen út siët? Hieronder un foto fan ut interieur, foar mear foto's en ferdere info google mar even naar de site: www.stadslogementkingsize.nl 
4 maart om 19:33
 
I.M. foar Coenraad Titus Dijkstra ( 1938 – 2015 )


Oans groate buurjonges


oans jongesweareld speulde um af
in un straat met un plantsoëntsje
twee jassen waren de doelpalen
at wij op moaie someravenden foetbalden
in de hoogste berkebomen klommen

iedereen wist fan wie’t je der een waren
en wêr’t je avens wear naar toe moesten
alles su hearlek oversichtelek
op elke hoek fan de straat de eigen winkels


hieltyd faker nou ut gemis fan de namen
earst was ut Sippe fan de groënteboer dy’t
su dramatys om ut leven kwam
toen hoarde ik ut ferlies fan Ate na un slopende sykte
later fòlgenden Lyckle en Sietze, beiden ok nyt oud wurden

Jacky fan de bakker, dy’t mij su hearlek opruie kon
over myn klupke Feijenoord, hij is nyt mear onder oans


gister kwam dan ut bericht dat Coen de trommelaar
ikoan fan ADVENDO deur de Fearman ophaald was
myn groate buurjonge dy’t ik weiger te herinneren
as de kwetsbare ouwe man met in ut gesicht
de lege holle ogen ferdwaald in de tiid

foar mij bliëfst één fan de groate buurjonges
dy’t deur oans fader en moeke nozems noemd wurdde
dàt allienech al klonk ferrekte stoer om over dy
groate ADVENDO-kolbak op dyn kòp nòch mar te swijgen

su marsjeardestou met dyn maten ut hoekje fan de Wassenberghstraat en de good-old Gysbert Japiksstraat út


toen was de lucht nòch blau fan dagen
 
3 maart om 09:13
 
Anne Wind eervol onderscheiden door Koninklijke Horeca Nederland afdeling Sudwest Fryslan

SNEEK- Op maandag 2 maart is, tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van afdeling Sudwest Fryslan in Van der Valk Sneek, Anne Wind benoemd tot Lid van Verdienste van de afdeling Sudwest Fryslan Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De onderscheiding is hem uitgereikt vanwege zijn jarenlange inzet voor de ondernemers, verbonden in de branche ogranisatie Koninlijke Horeca Nederland. De bijbehorende oorkonde werd hem overhandigd door Jan van Omme.

Wind, horecaondernemer in hart en nieren, is ruim 24 jaar bestuurlijk actief bij de KHN, waarvan 8 jaar voorzitter van afdeling Sudwest Fryslan. Anne Wind heeft veel betekend voor de horecaondernemers verbonden in KHN afdeling Sudwest Fryslan. Bij diverse gelegenheden trad hij op als belangenbehartiger in relatie tot de pers, in onderhandeling met overheden en in diverse maatschappelijke verbanden.

Anne Wind is, samen met zijn vrouw en zoon, eigenaar van Restaurant Onder de Linden te Sneek.

 
2 maart om 20:09
 
Jeroen & de Eekmiegers
 
2 maart om 17:33
 
Lang leve de Friese literatuur!

Wear un bysonder opbouwend artikel over de Friese literatuur. Bovenstaand stukje staat fandaach in ut Friesch Dagblad. Moai om de nieuwe jaargang fan ut literêr tydskrift Ensfh 2015 su te beginnen. Hier kanne al dy Friese skriëvers wel wat met.

Ut woard fan de dach is fandaach: EEKMIEGE!
 
1 maart om 16:03
 
Kan der niks anders fan make...

Fandaach dus offisjeel de slúting fan de VVV-Sneek. Der is al heel wat over oupraten in de laaste weken. Ik folstaan met de digitale fastlêging fan de toko!