dagboek > overzicht
Dagboek júly 2016
 
30 júly om 15:36
 
Fakaansy met de hoelahoepmeiskes...

Woënsdach wear blogge!
 
29 júly om 16:11
 
‘Lui Út Sneek’ met een nieuwe Sneekweek'HIT’

Het gezelligheidskoor ‘Lui Út Sneek’, beter bekend als het LUS-Koor, komt dit jaar met een onvervalste Sneekweek’HIT’.

Titel: ‘Fandaach is weer su’n dach’.
Zoals al doet vermoeden is de tekst van het nummer in’t ‘Sneekers’ en geschreven door Jos Kroon.

De LUS-leden worden in dit lied deze keer bijgestaan door Arie Kuipers en Fokko Dam, onder het LUS-motto van ‘Niet altied even Suuver, mar wel Gesellug!’

Op de B-kant staat een ode aan het al meer dan 100 jaar oude Sneker skűtsje ‘De Sneker Pan’, dat de laatste jaren onder aanvoering van schipper Douwe Visser vele kampioenschappen heeft binnengesleept.

Schipper DOUWE VISSER is ook op dit lied te horen, waarvan de Sneker tekst geschreven is door Theo Elsinga.

Dinsdagavond 2 augustus is de CD-presentatie in de Irish Pub.
Aanvang 20:00 uur!!
Het eerste exemplaar van de single wordt dan uitgereikt aan een zéér bekende Sneker.

Donderdagavond 4 augustus wordt het lied nogmaals gepresenteerd als een soort van pré-start van de Sneekweek.
+/- 21:15 uur op de Marktstraat.
Op beide avonden is iedereen welkom !
Voor zover de voorraad strekt zijn de singles te koop á € 2,50 per stuk, verkrijgbaar bij de leden van het LUS-Koor, in de Irish Pub of bij VIP-Records op het Grootzand.

Wat betreft de benaming Sneekweek’HIT’: ‘HIT’ wordt steevast met aanhalingstekens geschreven, omdat je nooit van te voren kan spreken van een HIT, maar het klinkt wel leuk.


 
29 júly om 11:29
 
De Witte Lakenvelder

De aflopen weken hew ik nyt stilsitten, dat mach dúdelek weze. Siën Groot Sneek nummer seuven en de Sneekweek Special. Hearlek om te interviewen. Een fan de minsen dy't un moai ferhaal hadden ( hewwe ) is Tjalco de Witte. Hierbij syn ferhaal su as dat ok te lezen is in/op de analoge en digitale bladsiden fan Groot Sneek.

De Witte Lakenvelder: IJssensatie voor de smaakpapillen en gezond voor de geest!

Zakenman Tjalco de Witte uit Sneek zit midden in de opstartfase, waarmee hij ruim twee jaar geleden mee begonnen is, van wat een uniek product moet gaan worden: ’De Witte Lakenvelder’, ijs, puur gemaakt van Lakenvelder melk. De Lakenvelder koe is het oudste raszuivere runderras, dreigde ooit uit te sterven maar de populatie groeit weer door een groep bewuste boeren en liefhebbers die zijn aangesloten bij de Vereniging Lakenvelder Runderen. Tjalco de Witte is een van de mensen van het eerste uur van de vereniging en hij komt nu met Lakenvelder ijs op de markt.

“We hebben voor een half miljoen in ijsbereiding machines geďnvesteerd op onze boerderij in Jutryp. We pakken het serieus aan en ik voorzie absoluut mogelijkheden voor dit product!”

Lakenvelders

“Ruim dertig jaar geleden werd ik geconfronteerd met een artikeltje waarin stond dat de Lakenvelder met uitsterven werd bedreigd. Er waren nog maar 300 Lakenvelders over, een kritieke fase derhalve en daar wilde ik graag verandering in aanbrengen. Zo is het begonnen en het zal ongetwijfeld met mijn afkomst te maken hebben, iedereen in de familie was boer, behalve mijn vader. Ik ben mij in Lakenvelders gaan verdiepen en zo kwam ik in contact met een boer in Groningen, die mij drie Lakenvelders verkocht. Ik heb de dieren onder laten brengen bij kalvermester Bertus Hoekman, met wie ik een maatschap heb.”

“De veestapel van Lakenvelders breidde zich gestaag uit en ik heb toen een boerderij in de buurt van Oosthem, ik geloof dat het daar Atzebuorren heet, gekocht. Een ligboxenstal speciaal voor de Lakenvelders. Om inteelt te verkomen hebben we sperma van Amerikaanse Lakenvelder gekocht, dat wil zeggen Lakenvelders die oorspronkelijk uit Nederland kwamen. We konden toen verversen en hebben de kudde fors uitgebreid en via ons verspreiden de Lakenvelders zich over heel Nederland, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, België en Ierland. De toestand van de Lakenvelders is nu niet meer kritiek, er zijn nu drie en een half duizend in totaal.”

“Toen is bij mij het idee ook ontstaan om er een bedrijf mee op te bouwen waar iemand van kan bestaan. Dat is aan de ene kant de melk- en vleesproductie. De vleesproductie verloopt goed, we houden alle manlijke dieren die we castreren en afmesten als ossen. Dat vlees is bijzonder lekker en wordt via de groothandel aan de horeca verkocht. De melk is een ander verhaal, dat is tegenwoordig geen woeste boel met een prijs van om en de bij de 25 eurocent per kilo, daar kan een boer eigenlijk niet van bestaan. Zo is het idee ontstaan om wat met die Lakenveldermelk te gaan doen,het is een bijzondere melk die afwijkt in vergelijking met de melk van een Holstein-Friesian koe die veel meer melk produceert. We hebben toen gekozen om van de Lakenveldermelk geen kaas of dagverse zuivel van te maken maar ijs onder de alles zeggende naam De Witte Lakenvelder.”

IJsbereiding

Sinds kort is De Witte daadwerkelijk gestart met de ijsbereiding en op 8 juli was het moment daar dat hij en zijn familieleden, buren en kennissen mochten proeven van De Witte Lakenvelder. De positieve reacties zijn werkelijk overdonderend, de mooiste was misschien wel van een buurman. “Hij had ook een liter van het roomijs van mij gekregen, begon er aan te proeven maar hield klaarblijkelijk niet

meer op. Buurvrouw was minder enthousiast over de Witte Lakenvelder, ze had er niets van gehad, buurman had dus een liter achter elkaar op gegeten!

Wie de ijsproductie ruimte in Jutrijp aanschouwt ziet zijn ogen uit. ‘Het gehele productieproces op een locatie van melk tot ingepakt ijs tot waterzuivering’. Ultramoderne apparatuur van Lely die ook bekend is van de melkrobots, waarbij de installatie volledig op zonne-energie draait.

“Je hebt een aantal giganten die ijs produceren,onder in het segment kom je dan de ijsboerderijen tegen. Er tussenin zit ook nog wel iets maar met een boerderij zoals wij die hebben met 100 melkkoeien, om daar de melk gedeeltelijk om te zetten in ijs, met misschien in de toekomst meer is een apart verhaal. Wij hebben er voor gekozen ijs te produceren, in literverpakkingen die we gaan verkopen via de detailhandel en de groothandel om het zo in de markt te zetten. Het is een heel proces geweest om het zo ver te krijgen, maar nu is het dan zo ver.”

“Het is een kwaliteitsproduct, niet in de laatste plaats door de bijzondere specificatie van de melk die zich vooral richt op de verteerbaarheid. Uit Amerikaanse onderzoeken, die al uit 1980 dateren, blijkt dat de melk heel erg licht verteerbaar is met name bij zuigelingen en baby’s. Het romige ijs is heel licht, de Witte Lakenvelder zit na consumptie niet als een blok in je maag. Het ijs is gewoon anders dan wat je gewend bent bij ijs. We hebben het mensen die beroepsmatig nieuwe voedingsmiddelen proeven en keuren ons ijs laten testen. Zij waren zeer enthousiast en zeiden ‘het is voortreffelijk en dit is er nog niet’. Dit ijs is zeker voor de geest gezond, want je wordt er vrolijk en blij van.

De Witte Lakenvelder is op dit moment bij een verkooppunt in Sneek te koop en wel Kooistra in de Galigapromenade. “Bij de enige overgebleven groenteboer van Sneek die we bereid gevonden hebben dit verpakte ijs te verkopen. Van daar uit gaan we de verkoop verder rustig uitbouwen, ik wil in deze fase geen druk hebben van leveringsverplichtingen. We willen het allemaal piekfijn in orde hebben en in de toekomst al onze melk omzetten in de Witte Lakenvelder ijs een uniek product!”

 
28 júly om 13:03
 
Randgebeuren

Niks is der moaier ( nou, dat is wear swaar overdreven…) as op un hearleke someravend langs de lijn te staan bij de earste oefenwedstriden fan je eigen klup. Dinsdachavend was ut wear sufer op ut Súderspňrtpark, dęr’t ONS teugen landelek bekerkampioën Staphorst oefend.

Deur un doelpunt fan Curty Gonzales won ONS met 1-0, mar dat is fan folkomen ondergeskikt belang tidens dizze wedstriden. Alhoewel’t ut lekkerder is om te winnen as om te ferliezen!

Foaraf de nieuwe trener van Staphorts Jan Vlap al wear fol passy bezech siën, mar wat ik nňch feul aardeger fon was dat de beide jonges fan Vlap in de pauze even un baltsje naar mekaar an ut overtrappen waren.

De skeids had amper ut rustsinjaal klinke laten ňf Nederlaans XI-tal international Michel Vlap had al un bal te pakken en begon te pielen. Dat binne natuurlek de echten. Fňlgens mij slape sukke jonges met un foetbal!

Dan was der ok nňch un aardege moeke fan de tweede keeper fan vv Staphorst, dy’t pal achter ut doel fan har soan ston. Se fňlgde gespannen de tweede helt węr’t har soan un kaans kreech om siën te laten wat hij kan.

Hoe’t ut dit jaar met ONS in de derde divisy kommes al? Sal wel loslope denk ik. An trener Richard Karrebeld en syn assisten Chris de Wagt sal ut fast nyt lęge. Dy oogden ok al su gedreven. Moai om oud-foetballer Chris in syn nieuwe rol bezech te siën.

Datsoarte fan dingen, dat fyn ik nou moai! Ferder kon ik moai even oefene met myn nieuwe spiegelreflekskamera. Niks su moeilek om un knappe aksyfoto fan foetballers te maken. Suk sei, ut was dinsdagavend un oefenwedstryd!
 
27 júly om 19:48
 
Boomsma nieuw moederbedrijf van de Weduwe Joustra

“De dop van de champagne is eraf”, meldde Heleen Sonnenberg, directeur van de Weduwe Joustra uit Sneek, vanmiddag even na vier uur. Het Sneker bedrijf is overgenomen door distilleerderij Boomsma uit Leeuwarden, zodat het Sneker bedrijf weer in Friese handen komt, nadat de vorige eigenaar, de Dirk Zwager groep uit Schiedam, het loodje moest leggen.

” Boomsma het moederbedrijf is natuurlijk fantastisch, ‘dęr binne we intęns gelukkech met”, jubelde een zichtbaar opgeluchte Heleen. “ Dat het Boomsma geworden is kwam deels dat het bepaald is door de bank en de curatoren, maar het was ook echt een wens van mij persoonlijk. We hebben de afgelopen twee weken ontzettend veel gesprekken gehad met heel veel partijen. Landelijke partijen, strategen, collega’s, investeerders, banken , familie en op een gegeven moment krijg je in zo’n trechter een aantal partijen waarbij je een heel goed gevoel bij hebt. Daar was Boomsma absoluut een van. Uiteindelijk kom je aan het einde van de race en dan is het in handen van de bank en de curatoren. Zij bespreken dan welk bod het beste past bij de verkoop van het bedrijf. Wij hebben onderling met Boomsma nog een aantal keren contact gehad en dat klikte gewoon helemaal goed. Om 16.00 uur precies kregen wij dus het bericht dat alles geregeld is en mochten wij het nieuws naar buiten brengen.”

Hoe het nu verder gaat kon Heleen Sonnenberg om zes uur nog niet 'met zoveel invulling aangeven'. “Om vier uur heb ik Chantoine Boomsma kort aan de telefoon gehad. We gaan het eerst met beide families even vieren en vanavond later pakken we het verder op. Morgen om negen uur gaan we dan verder en kijken we hoe we het in de toekomst op een zo leuk mogelijke manier kunnen invullen. Het moet voor beide partijen mooi en interessant en financieel onderbouwd zijn. Boomsma heeft het mooiste bedrijf van Friesland gekocht en is nu in hun handen. Zij hebben daar ongetwijfeld bepaalde ideeën over en dat gaan we met elkaar invullen en dat zal even tijd kosten, maar daar heb ik alle vertrouwen in.”

Als dat op 'de Boomsma manier' gaat gebeuren zou Jaap Sonnenberg, de vader van Heleen, daar geen moeite mee hebben. “Omdat die het beste bij ons past, maar zij zijn verstandig genoeg om te beseffen dat de Boomsma manier bij Boomsma past en die van de Weduwe bij ons.”

Volgens Heleen Sonnenberg breekt er nu een heel nieuw tijdperk aan met veel duidelijkheid en helderheid naar de buitenwereld waar zij zelf heel erg gelukkig mee is. “We hebben in 1981 de aandelen van ons bedrijf al verkocht en er is toen voor gekozen om als zelfstandig familiebedrijf door te gaan. En dat is goed geweest. De Weduwe Joustra is tot aan wij in deze hele situatie terecht zijn gekomen een zeer gezond en solvabel familiebedrijf geweest. We waren een van de pareltjes van de Dirkzwager groep en als dan nu zie wat daar allemaal gebeurd is de afgelopen periode tot aan dit einde, dan ben ik heel blij dat wij onze eigen broek mochten ophouden.”

Heleen Sonnenberg noemt de afgelopen weken een leerzame periode en ook hartverwarmend dat het Sneker familiebedrijf geweldig veel support heeft ontvangen. "Niet alleen vanuit de stad, uit Friesland maar uit heel Nederland. Het was ook een bizarre periode en zo teleurstellend dat zo’n groot concern eigenlijk als een kaartenhuis in elkaar gestort is met alle consequenties van dien. Niet alleen voor de merken en de bedrijven zelf maar ook voor al die honderden medewerkers. Dat gaat je wel aan het hart en dat dan ook zo dichtbij komt dat de gezonde takken daarin in mee zijn gegaan, waar wij eentje van waren is vreselijk. Als ik dan ’s nachts wakker werd vroeg ik mij af ‘is dit wel echt allemaal?’Het zijn echter de keiharde feiten en daar hebben we met heel goede hulp, heel rap op kunnen anticiperen . We stonden voor zover je het een wedstrijd kunt noemen, knetterhard gespeeld op de Weduwe Joustra manier en dan blijf je uiteindelijk met een aantal partijen over waar je een goed gevoel bij hebt. En nogmaals met de familie Boomsma hebben wij een uitstekend gevoel. Als je gaat zitten huilen dan komt het niet goed, het is ons gelukt om de emoties te blokken en als sterk bedrijf de strijd aan te gaan. De Weduwe is het waard, zij is een sterke vrouw!"

Op de familiefoto: Heleen Sonnenberg met haar ouders, Jaap & Jitske en een neefje en nichtje, kinderen van haar broer.

 
26 júly om 11:46
 
Simpelwech gelukkech op'e Stienklip!!

Opnieuw wňnderskoane mňrren had met un levenskunstenaar. Ik foël mij smoarryk dat ik met de Ronny's fan ut leven prate mach. Dat ik un deel fan hun levensferhaal opskriëve mach om te delen.

Binnenkňrt leze jum over dizze geweldege levensartyst! Allienech al dat je met sukke klompen ( eigenhandech beskilderd ) in ut leven staan is foar mij GOUDEN!

Myn dach kan al nyt mear stukken!tHENKs an dij Ronny!!

 
25 júly om 21:11
 
Leze!

Op fersoek fan un goeie bekende bin'k begonnen met ut lezen fan onderstaand boek. Fanwege de aktualiteit! 
24 júly om 17:10
 
Groot Sneek & Sneekweek Special

Dizze week op de kokosmat. Węns jum al fast feul leesplezier. Ut binne stuk foar stuk moaie pňrtretten! Minsen dy't wat te fertellen hewwe, moai dat ik as ferhalefanger fungeare mocht!

Eric van den Berg

Ane Silvius

Anouk van Omme

Paul van Goor & Richard Veldman

Dirrty Berry & Maaike

Yodi Vellinga

Ton Spaans & Tineke Eerelmans

Jan 'Burd' Loopik

Jan Paul Verdenius & Janet Gietema

Diny Boschma & Corrie Veenstra

Ben van der Knaap

Johannes Greidanus

Wiebe van Solkema

Tjalco de Witte
 
23 júly om 19:08
 
Halal in Sneek 
22 júly om 14:07
 
Ondertussen bij Theater Sneek 
21 júly om 12:21
 
Somers interview

Fanmňrren un somers interview had met un bysondere Sneker fan 92 jaar. Broas as pňrselein mar ferder su helder as't mar kan. Ut was achterin de tún ergens in de binnenstad fan Sneek. Ik had útsicht op twee fraaie glas in load rúten.

Ferders mar nyt su druk make op dizze moaie dach in júly!
 
20 júly om 18:32
 
Moaie pňrtretten!

Fanmňrren op besoek weest bij un Paradysfogel fan de bútenkategoary. Genoaten fan Tony syn ferhalen, dy't ik allemaal opnommen hew. Hew nou al nocht om hier un moai artikel fan te maken. Komt in de Friesland Post!

Vermaning

Tony kreech ok nňch besoek fan Louke Vermaning út Hylpen: 'Un Vermaning is ňf strater ňf izerkoopman!' Doe je de groeten even an myn family in Sneek?' Bij dizzen Lou!
 
19 júly om 17:39
 
Pokémon Gekte?

Gyn flau benul ňf ut gekte is, mar un bitsje middenstander maakt der gebrúk fan: Fraach nyt hoe ut kan, mar profitear der fan!

Ik was fanmiddach in Top & Twel bij Slagerij De Jager, nyt allienech hele aardege minsen mar ok nňch us 'heel flink' sú myn moeke wel seid hewwe. Later wel mear over dizze ondernimmers.

Ut Pokémonfirus is ondertussen ok in ut tweelingdňrp ankommen. GO!
 
18 júly om 11:46
 
SC Heerenveen seizoënkaart

De weareld staat in braan en ik post myn nieuwe seizoënkaart fan SC Heerenveen. Ik kan wear foarút tňt 2021. Júst dęrom miskyn wel...

 
17 júly om 11:24
 
Sundachmňrren achterhús: In ut laatst der dagen?

Dit kalenderjaar nňch nyt suf aak deen, achterhús koffydrinke en leze. Fanmňrren dus wel, koffy fan D.E. en ut Zomer Magazine, nummer 1, fan de Volkskrant. Un moai interview fan Sara Berkelon met rapper Fresko, un negen en 20 jarege dy’t un bitsje met um self in de knoop sit. Wel un moaie kwoot fan dizze knaap lezen:

“Ik noem bijna nooit iemand racist, maar racistisch gedrag benoem ik meteen. Het is iets menselijks, het komt voort uit een misplaatst superioriteitsgevoel, uit denken dat jouw werkelijkheid de enige werkelijkheid is. Het zit in ons allemaal. Als we dat niet erkennen, zijn we nergens.”

Kiek met su’n útspraak kom ik de búten-deur-dach wel wear deur!

De Kristelek Griffemearde broeders & susters hewwe anderhalfuur binnen de muren fan ut Stúfmeelkerkje sitten. Súden se dęr ok fan dy moaie teksten hoard hewwe? Fast wel, want se komme der frolek út in moaie somerjurkjes, kňrte broeken en stiefsittende pakken en mantelpakjes.

Ondertussen denk ik na over de aflopen week, ut was allemaal heel heftech en dramatys. Súden we in ut laatst der dagen weze? Myn moeke had ut der froeger ok al over en dat is mear as 50 jaar leden, dy echo dreunt blykber nňch altyd na!

Fijne sundach allemaal!
 
16 júly om 12:48
 
Hemel

 
15 júly om 19:42
 
Eigen Magazine Sterk & sVeer

Piety van der Veer – Sterk, ondernimmersbloëd, kreativiteit en durf stroomt har deur de aders en nyt su súnech ok! Fandaach geeft dňchterlief har eigen glossy Sterk Magazine út. Hoe stoer is dat?! En dan te bedenken dat har pakes & opa ut oait in hun tiid ok al deden.

Pake Snits ( Benedictus van der Veer ) as krúdenier met de slogan op un reklamefňlderke bij de opening fan de winkel in 1938 met de slogan: ‘Kwaliteit wint altijd!’ Pake Joure ( Fokke Minnesma), fan ut hotel en later sliterij, in de Jouster Krant met un advertęnsy dy’t altyd met un rymregel eindegde: “Oan alles komt in ein, mar wij sutelje net op snein!’

En opa Hendrik Petstra de skoënmaker út Hollandscheveld en syn kleinsoanen kwamen ok al met komplete reklamekranten.

Fandaach presenteart Piety dus har eigen omkear glossy magazine fan 28 pagina’s,met interviews, foto’s & stylingtips en gaan su mar deur. As jonge ondernimster in 2016 helemaal eigentyds in samenwerking met Joris & Mildred Pos fan Copy to Print in hun eigen Skarnestraat.

De opmaak fan ut earste Sterk Magazine is fan Machtelt Heeringa, dy’t staazje loopt bij Copy to Print. Inderdaad ut is een en al samenwerking! Alles tegare doën!

Ut is allemaal ferrekte moai en un moment om fan te genieten. Ferfňlgens ok al helemaal wear in de tradisy: “En mňrren mar wear an ut werk en doën ferder wel even gewoan!”

Hieronder de tekst dy’t op de FB-pagina fan Sterk &sVeer staat, dy’t bijna ontploft met positieve reaksy’s!

Een paar maanden zijn we er druk mee geweest....en in ons hoofd al bijna een jaar! Vandaag rolde dit geweldige product uit de printer bij @copytoprint. Super trots en met dansjes en al presenteren wij (team Katrein en Sterk & sVeer en team Copy to Print) ons eerste STERK magazine! Een prachtige uitgave waarin inspirerende vrouwen dit keer centraal staan!

Uiteraard snappen we dat jullie heeeeeel graag een exemplaar willen :) dit kan vanaf woensdag 20 juli!
Het magazine wordt in een pakket aangeboden samen met een krabbel/notitie blok, ansichtkaart en kralenhanger voor €9,95

Wil je zeker zijn van een pakket? Reserveren kan onder dit bericht! Een like betekent dat 't vanaf woensdag klaar ligt (je haalt 't pakket bij beide winkels).
Jihaaaa!

 
15 júly om 14:17
 
Oranje zonder Vlap verliest sneu met 1-2 van Engeland

In de absolute dying seconds heeft het Nederlands Elftal onder de 19 vanmiddag met 1 – 2 van Engeland verloren. Invaller Isaiah Brown, vorig jaar nog spelend voor Vitesse, was het goudhaantje voor de Engelsen. Oranje kwam in de tiende minuut op 1-0 door een doelpunt van Sam Lammers, zijn tweede tijdens dit EK. Het elftal onder leiding van coach Aron Winter kon maar een kwartier van de voorsprong geniet, want in de 36ste minuut scoorde Domiic Solanke voor Engeland de gelijkmaker.

Eerder won Engeland met dezelfde cijfers van Frankrijk. Nederland versloeg in de openingswedstrijd Kroatië met 3-1. Sneker Michel Vlap die deel uit maakt van de selectie kreeg vandaag geen speelminuten.

De wedstrijd begon met een indrukwekkende minuut stilte in verband met de aanslag in Nice. Maandag speelt Oranje nog tegen Frankrijk om alsnog de halve finales te bereiken. De eerste twee uit de poule gaan door naar de halve finales.

Foto's: Jan Vlap

 
15 júly om 13:37
 
Pokémon Go rage ook in Sneek

Nieuws is het al lang niet meer, maar wel opvallend. Overal in de stad kom je ze tegen ( vooral ) jongeren die druk bezig zijn met de rage Pokémon Go. Een spel op de smartphone waarmee spelers viruele beestjes op straat moeten vangen. De beestjes lijken echt op straat te zitten, tenminste bij gebruik van de app lijkt het alsof de wereld vol zit met Pokémon.

Bij Theater Sneek aan de Westersingel was het vanmorgen weer raak. Zou dit dan het échte begin zijn van augmented reality, een live, direct of indirect beeld van de werkelijkheid waarvan op digitale wijze elementen worden toegevoegd? Het zou zomaar kunnen.

De jeugd wilde anders best even met mij praten en op de foto was geen enkel probleem.
 
14 júly om 19:28
 
Bliëft foar mij un aparte dach...


Klaproas


broazelege, mar fúrege levensgloëd
eenmalege skoanheid op kwetsbere stengel
eventjes opflammend
Eén sucht fan’e wyn
as fúrege fleugels fan un flinder
fliëge roade blaadsjes overal heen
as ile belňftes mar fluchtech,
te fluchtech ferdwinende kleuren.

Wat bliëft is ut swart
op ut plak fan ut hart
de siel is flogen.
De stengel búgt teruch in’t gras
teruch naar de aarde
dy dústere bron fol met levensgeheimen
dy’t klaproazen teruchgeeft
gyn mins dy’t ut betwifelt.

As un bloem nyt foargoëd hoeft doad te gaan
węrom sú der un mins dan wel.


 
13 júly om 21:18
 
Súppňrt foar de levende Weduwe

Fan alle kanten, út ut hele laan wurdt Heleen Sonnenberg súppňrt in dizze moeileke tiid. Fandaach kwam C.S.V. Alpha 'dé christelijke studentenvereniging van Enschede' op besoek om har un riem onder ut hart te steken.

'Hartferwarmend al dy reaksy's', reageart Heleen. En reken der mar op dat dit nňch mar ut begin is Heleen. Sneek laat de Weduwe écht nyt stikke!

 
13 júly om 20:59
 
Bou AZC Noorderhoek

Fanavend even naar de Noorderhoek fytst om dęr met eigen ogen te siën hoe't de earste units foar ut AZC del setten wurde. Fanaf de Furmerusflat un prachtech oversicht fan ut terrein. Der komme in september su'n 600 fluchtelingen naar ut AZC. 
13 júly om 19:28
 
Weduwe Joustra leeft!!

Sneek – Na het nieuws van begin deze week dat de Sneker Beerenburg distilleerder de Weduwe Joustra, een van de oudste familiebedrijven van Nederland, dreigt te worden meegesleurd in het faillissement van moederbedrijf Dirkzwager, heeft het bedrijf talloze serieuze reacties gekregen van potentiële overnamekandidaten.
Directeur Heleen Sonnenberg vindt het op dit moment te vroeg om al namen te noemen maar vertelt dat de reacties uit het hele land afkomstig zijn; variërend van rechttoe rechtaan overname plannen tot creatieve ideeën om het bedrijf te herfinanciering of de oplossing te zoeken in crowdfunding.

Daarnaast kreeg ze vele duizenden reacties van Facebook-vrienden en sympathisanten die haar een hart onder de riem wilden steken. “Hartverwarmend” aldus Heleen, “het doet ons goed om te merken dat zoveel mensen ons een warm hart toe dragen.”

De komende dagen moet er duidelijkheid komen over de toekomst. In de praktijk houdt dat in dat het bedrijf met de curator en andere partijen om tafel gaat om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een doorstart.
 
12 júly om 19:45
 
Tussen de skriëfbedriëven deur fňlch ik Michel Vlap

Oranje onder -19 begint fandaach met 3-1 overwinning op Kroatië. Sneker Michel Vlap mach un half uur metdoën fan trener Aron Winter. Moai om de twitterferslagen fan Jan Vlap, de fader van Michel te leze.

Michel Vlap, midden, tidens trening Oranje -19

Jan is tegare met syn oudste soan naar Ulm in Dútslaan om het Nederlaans XI-tal onder de 19 te siën speulen. Moai dat je suks doën kanne as húshouding en dat dan ok nyt nalate!

Ondertussen bin ik druk an ut skriëven, myn lust & myn leven.
 
11 júly om 21:03
 
Jeneverstoker Dirkzwager meegesleurd in ondergang Mitra

Door: Hans Maarsen

Distilleerderij Dirkzwager, bekend van het merk Floryn, is ter ziele. Het Schiedamse familiebedrijf, groot geworden met jenever, likeur en brandewijn, is meegesleurd in de ondergang van dochterbedrijf Mitra.

De bij Dirkzwager aangestelde bewindvoerder, de Tilburgse advocaat Ruud Hermsen, heeft de rechtbank maandagmiddag gevraagd de surseance van de onderneming om te zetten in faillissement. Eind juni moest slijterij Mitra al het hoofd in de schoot leggen: de keten met 24 eigen verkooppunten werd bankroet verklaard, met uitzondering van de 145 franchisewinkels.

Weduwe Joustra

'De problemen bij Mitra hebben nu de gehele groep meegetrokken. Ook goed draaiende onderdelen van Dirkzwager zijn hiervan het slachtoffer', zegt Hermsen in een toelichting. De kans op een complete doorstart van de stokerijen en de groothandelsactiviteiten is nihil. Er is daarvoor geen belangstelling in de markt. Wel is Hermsen in gesprek met gegadigden voor enkele onderdelen van het in 1879 opgerichte Dirkzwager, waaronder Wed. S. Joustra en Zoon in Sneek, de bereider van het Friese kruidendrankje beerenburg.

Het aangevraagde faillissement betekent dat de 180 medewerkers van Dirkzwager binnenkort ontslag krijgen aangezegd. Daarmee valt het doek voor een distilleerderij en drankenhandel, die tien jaar geleden met 1800 werknemers tot de grootste bedrijven in zijn soort in Nederland behoorde.De diepere oorzaak van de acute problemen ligt bij Mitra, dat al langer te kampen had met een tegenvallende afzet. Dit als gevolg van hogere accijnzen op alcohol, groeiende concurrentie van internetverkopen en de opkomst van inpandige slijterijen in supermarkten. Sluiting van onrendabele verkooppunten en overdracht van eigen winkels aan franchisenemers hebben het tij niet kunnen keren. Mede vanwege hoge rentelasten leed Dirkzwager in 2014 een verlies van €2,9 mln op een omzet van €187 mln, blijkt uit de laatst gedeponeerde jaarrekening. Ook in 2013 zat het bedrijf in de rode cijfers. Toen bedroeg het verlies €6,7 mln. Cijfers over het afgelopen jaar zijn nog niet publiek gemaakt.

Bewindvoerder Hermsen wijst erop dat de directie van Dirkzwager al langer doende was om bedrijfsonderdelen te verkopen. 'Met het faillissement komt dit proces in een stroomversnelling.' Hij ziet overlevingskansen voor drie onderdelen van de groep. Naast de interesse voor Wed. S. Joustra zijn er kandidaat-kopers voor Distilleerderij Cooymans in Tilburg en Wijnhandel J. van Ouwerkerk in Arkel.

Werkgelegenheid

Uit oogpunt van werkgelegenheidsbehoud is vooral de reddingsactie van Cooymans van groot belang: deze met winst draaiende stokerij en distributeur biedt werk aan 90 man, de helft van het totale personeelsbestand.

Over de opbrengst van de te verkopen onderdelen durft Hermsen nog geen uitspraak te doen. Wel staat vast dat de miljoenenschuld van Dirkzwager daarmee niet kan worden voldaan.

Huisbank

Het grootste deel van de opbrengst van de liquidatie gaat naar de huisbank, die beschikt over pand- en hypotheekrechten, en waarmee in december 2014 nog een nieuwe kredietfaciliteit was overeengekomen. Tot de zogeheten preferente schuldeisers behoort uitkeringsinstantie UWV (die de loonbetaling overneemt), gevolgd door de belastingdienst en de douane. Daarna zijn de gewone, zogeheten concurrente crediteuren aan de beurt.

Dirkzwager heeft de afgelopen jaren gestreefd naar verbreding van het drankenassortiment, juist om minder afhankelijk te zijn van de traditionele distillaten zoals jenever. Zo was het bedrijf tien jaar geleden al actief in de wijnhandel en met export van wodka naar de VS. In die tijd werd ook het Duitse Drinks & Food Vertriebs overgenomen, een stokerij en drankenexporteur die toen in faillissement verkeerde. Daar is vorig jaar een stevige reorganisatie in gang gezet, blijkt uit het jaarverslag. De productie op de Duitse locatie is beëindigd en overgeheveld naar de vestiging van Dirkzwager in Tilburg. Twee merken, Fläminger Jagd en Asmussen Rum, zijn verkocht aan de eveneens Duitse onderneming Nordbrand Nordhausen.

Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager maker van Floryn en Legner jenever. Foto: Bert Janssen / Hollandse Hoogte


Bron: Financieel Dagblad sonnenberg.
 
11 júly om 20:05
 
Drama treft Weduwe Joustra


As un enňrme donderslach komt fanmiddach ut bericht binnen dat de Weduwe Joustra fan de family Sonnenberg in swaar wear ferkeard. Aflopen saterdachmňrren was ik nňch bij Heleen foar un spesjale fotoshoot. Der was ogenskynlek nňch niks an de haan. Ondertussen was ut al helemaal mis in Schiedam! Fandaach komt naar búten dat der groate problemen binne. Sukrekt ut fňlgende bericht op Groot Sneek plaatst.

Heleen heel feul sterkte en út al dy tientallen reaksy's merktst al datstou nyt alliennech staatst! Dou hest myn nummer!!

Weduwe Joustra gedupeerd door faillissement aandeelhouder Dirkzwager

Sneek – De alom bekende beerenburg distilleerderij Wed. S. Joustra & Zn. In Sneek is in zwaar weer terecht gekomen door de moeilijkheden waarin aandeelhouder M. Dirkzwager uit Schiedam is terechtgekomen. Dirkzwager wordt meegetrokken in het bankroet van de grote slijtersketen Mitra. Directeur Heleen Sonnenberg van De Weduwe heeft op haar Facebookpagina het volgende persbericht geschreven, waar inmiddels tientallen steunbetuigingen voor het oer-Sneker bedrijf binnenstromen.

“De Weduwe Joustra is buitengewoon onaangenaam getroffen dor de aanvraag van het faillissement van haar aandeelhouder distilleerderij M.Dirkzwager In Schiedam en al haar dochterondernemingen.

De Weduwe Joustra is een 100% zelfstandig opererende B.V. binnen de Dirkzwager Groep, een gezond bedrijf wat al 152 jaar geleid wordt door de familie. Ook sinds de verkoop van de aandelen in 1981 is de dagelijkse leiding altijd in handen geweest van de 5de en 6de generatie, zodat het prachtige familiebedrijf is behouden met een jaarlijks positief resultaat.

Wij waren op de hoogte van het feit dat er financiële zorgen waren bij de aandeelhouder, echter niet op dit niveau. Deze berichtgeving is keihard binnengekomen. De consequenties zijn enorm, het raakt ons diep, maar we zullen trachten de schade tot het minimum te beperken. Wij zijn ernstig teleurgesteld dat ons bedrijf op deze manier meegetrokken is maar tegelijk ook zeer strijdvaardig.

De Weduwe Joustra is een uniek bedrijf, een ambachtelijk product met een rijke historie. De trots en passie waarmee wij het merk Joustra in ere houden is niet veranderd en zal zeker behouden blijven, daar hebben wij het volste vertrouwen in.

Heleen Sonnenberg, 6de generatie
 
10 júly om 15:29
 
Ringride op sundach

'k Weet nyt, mar op een ňf andere manier past ut nyt: ringride op sundach. Of speult myn eigen achtergroan met, at ik su'n opmerking plaats? Fňlgens mij waren der ok minder (10) sjezen en pearden (11) as in foargaande jaren toen ut ringriden 'gewoan' deur de weeks houden wurdde.

Alle kearen at ik Friese pearden deur de Marktstraat draven siën, hew ik kipefel op'e arms, ok al lęge de temperaturen rond de 25 graden.

Wat un indrukwekkende en elegante dieren binne ut tňch! 
9 júly om 16:15
 
Ondertussen op ut Groatsaan...

Gyn flau benul hoe't ut met de Groatsaanmerk in de nabije toekomst komt. Hew un donkerblau fermoeden dat de merk dęr wel us syn langste tiid had het! En fňlgens mij bin ik nyt de enege dy't dat denkt.

Dat Sneek syn merk op dinsdachs en saterdachs houwe sal, dat loof ik wel. Mar nňch us, ut plak?

Ut Groatsaan kon wel us richting horekaboulevard gaan en ňf iedereen dęr nou op sit te wachten?!

Marten Stoofpear 65

Marten Ferwerda, beter bekend onder syn geuzenaam Marten Stoofpear fiert fandaach syn 65ste jaardach. Marten en syn Ellie houwe fňlgend jaar op met de ambulante groëntehandel. Soan Henk wurdt de opfňlger. Da's moai nieuws!

Theo & Hans

Twee Snekers met un passy foar bloemen en planten, Theo Ruis & Hans van Wieren. Tegare stonnen se fanmiddach op ut Groatsaan. Un únyk kykje fan twee sympathieke kooplui dy't we as Waterpoartstad koestere mutte! Ut plezier spatte der af!

 
8 júly om 19:31
 
De 81ste Sneekweek komt der an

Nňch un paar weekjes wachte op de 81ste Sneekweek. Fanmňrren lach de útnoadeging bij mij op de kokosmat foar de offisjele opening fan de Sneekweek dy't dit jaar op frijdach 5 augustus is.

Foar ut earst nyt in de Stadhústún mar in Theater Sneek an de Westersingel.

Hieronder ut programma: 
7 júly om 16:11
 
Rolstoel Challenge Mark Potma aangepast sporten

SNEEK – Mark Potma van Sportclub FenF uit Sneek onderneemt vrijdag 8 juli een Rolstoel Challenge voor Sportclub aangepast sporten FDS en SAZS.

Mark gaat in een normale handbewogen rolstoel de rondweg van Sneek 16,5km lang rijden. Daarbij gaat Rene vd Slot in zijn hanbike mee. Verder fietsen, lopen en rijden leden van FenF en FDS mee om Mark te ondersteunen. Iedereen kan Mark nog sponsoren via FenF.

De actie is ontstaan vanuit een samenwerking tussen beide verenigingen. FenF steunt FDS met een jaarlijkse Activiyrun. De start is 18.00 uur op de rode fietsbrug aan De Seine in Pasveer. Alle steun en gejuich langs de kant zijn welkom.

 
7 júly om 12:01
 
Zandsculpturen voor het laatst in Sneek?


Het populaire Zandsculpturen Festival Friesland, dat de afgelopen jaren bijna 50.000 bezoekers per editie naar Sneek trok, is wellicht voor de laatste keer terug in deze stad. Al ruim twee weken geleden is begonnen met voorbereidingen aan het festival terrein en vanaf vorige week zijn circa 20 (inter-) nationale kunstenaars de ruim 800.000 kilogram zand aan het omtoveren tot een grootse tentoonstelling van zandsculpturen binnen het thema ‘Een reis door de tijd’. Donderdag 7 en vrijdag 8 juli wordt er door de kunstenaars nog aan de zandsculpturen gewerkt, en vanaf zaterdag 9 juli is het festival dagelijks voor het publiek geopend tot en met 25 september.

Via dinosaurussen en neanderthalers in de oertijd, neemt de tentoonstelling bezoekers mee op ontdekkingsreis met Christoffel Columbus en langs figuren uit de Nederlandse geschiedenis, zoals Willem van Oranje de kunstenaar Rembrand. Natuurlijk komen ook figuren uit het heden aan bod, zoals bijvoorbeeld de scéne waarbij de bezoekers met een heuse Zand-Doutzen Kroes op de foto kunnen!

De top van de Nederlandse Zandsculptuurwereld is naar Friesland gekomen, om deel te nemen aan het Nederlands Kampioenschap Zandsculpturen. Het Kampioenschap maakt onderdeel uit van het Zandsculpturen Festival dat dit jaar voor de vierde keer in Sneek plaatsvindt. Waar vorig jaar een jury nog besliste over de winnaar van het kampioenschap, zullen nu de bezoekers van het festival zelf de jury zijn. Elke bezoeker kan een stem uitbrengen, en in augustus zal de nieuwe Nederlandse kampioen aan de hand van deze stemmen worden gekozen.

Naast het kampioenschap, waarbij de Nederlandse deelnemers strijden om de titel, zullen ook professionele zandsculptuurbouwers uit diverse andere landen zoals Oekraďne, Australië, Rusland, Engeland, Spanje en Tsjechië aan het festival deelnemen.

Bezoekers van jong tot oud zullen op interactieve wijze kunnen deelnemen aan het festival door bijvoorbeeld het bijwonen van live-demonstraties, het volgen van workshops, meedoen aan de ‘ontwerpwedstrijd’ of maak een foto waarbij de bezoeker onderdeel is van de zandsculptuur. Uiteraard kan men vervolgens heerlijk genieten van een hapje en een drankje op het zomerse terras met uitzicht op de sculpturen en de mega speel zandbak.

Ook opent dit jaar ’s werelds eerste Zand Hotel haar deuren wederom op het festivalterrein. Na veel (inter-) nationale aandacht van pers en publiek vorig jaar, staan er dit seizoen alweer veel boekingen van mensen die in een zandsculptuur willen overnachten. “Het is werkelijk een unieke ervaring om te slapen in een zandsculptuur” zegt de in Friesland geboren en getogen organisator Alec Messchaert, “Natuurlijk waan je je in een zandomgeving, maar beschik je over alle luxe met een heerlijk bed en een heuse regendouche”.

Zandsculpturen voor het laatst in Sneek?

Het voormalige Flexa parkeerterrein dat gebruikt wordt voor het festival, krijgt eind 2016 een andere bestemming, waardoor de organisatie volgend jaar wellicht moet uitwijken naar een andere Friese stad. De organisatie geeft aan hierover met diverse Friese gemeenten in gesprek te zijn, maar Sneek niet “zonder slag of stoot” te willen verlaten, vanwege de prettige en intensieve samenwerking met Sneker ondernemers. 
6 júly om 18:06
 
Rabobankmetwerkers falle op met hun oranje sneakers


Gympies sú ik sęge. Mis, ut binne sneakers! Reken ik ok goëd, mar se falle wel op de mantsjes fan de Rabobank dy’t hier elke dach in de middachpauze foarbij lope op hun oranje skoëntsjes.

Gisteravend kwam ik finansjeel adviseur perikulieren Sadjdjan Souri teugen op syn opfallende skoeisel. Hij wú wel even op’e kyk, ommers reklame foar de baas make is noait wech. Ok de oranje strňpdas springt aardech in ut ooch.

Oranje

Sú menear Rabo ok docht hewwe wannear’t ut Nederlaans XI-tal an ut EK metdoët binne wij der klaar foar? Gyn flau benul, mar dat dy jonges ( ik hew nňch gyn frouwen met de oranje out-fit siën ) letterlek en figuurlek foar ut groatkapitaal drave mach dúdelek wez.

Ik bin trouwens blij dat ik eigen baas bin. Alhoewel’t dy gympen bęst moai staan!
 
5 júly om 16:52
 
Even un froege ankondeging... 
4 júly om 18:09
 
Proast op ut leven: L'Chaim!!

Gyn ouwe koeienen út de sloat hale en fan achteromkieke krije je un stieve nek, mar tňch ut is fandaach op'e kňp af un jaar leden dat 'Blauwe engel over mijn borst', presenteard wurdde.

Nňch alle weken wurde der boeken ferkocht en dat is moai fine útgever Eddy van der Noord en ik. Ut kommersjele aspekt speult absolút gyn rol, de herkenning foar minsen dy't ok omleidings had hewwe en ut boek lezen hewwe is enňrm groat. Da's ferrewech ut moaiste.

Un jaar na dato bin ik folop an ut skriëven en ok nyt onbelangryk, ik genyt met folle teugen fan ut leven! Nou su!

 
3 júly om 19:06
 
Lekker Sneek:Hearlek Kulinęr Feest!

Onder werkelek ideale wearsomstandechheden mocht ik fanmiddach tegare met Peter Bax, mear as ferdiënstelek amateurkok, en smulpaap fan ut súverste water Tjallien Sikma 19 hearleke kulinęre hapkes proeve tidens Lekker Sneek, someredisy. Absolút gyn straf om te doën!

Der waren dit jaar twee noviteiten, de groate ferandering met de foargaande tien edisy's was dat dizze Lekker Sneek in de Marktstraat houden wurdde. Ferder ferhúsde ut smulfeestje fan de saterdach naar de sundach.

As sjurylid gaan ik nyt over dizze keuze, al wurdde ik der wel hieltyd op ansproken. Un mearderheid is tňch foar de saterdach en ut Oud Kerkhof su wurdde mij dúdelek maakt. Ut plak dęr't de earste tien edisy's plak fon blykt de foarkeur te hewwen bij ut públyk, ok gaven feul minsen an dat de saterdach un betere dach is om un dergelek evenement te ňrganisearen. `Jum mutte us un enkęte houwe onder suwel deelnimmers as públyk`, gaf un Sneker mij as suggesty met.

Over de útstekende kwaliteit fan Lekker Sneek waren wij ut as sjuryleden helemaal met mekaar eens, dy was sondermear goëd te noemen. Wel opfallend dat de ene deelnimmer feul mear andacht an de ankleding besteed as de andere. As sjury lette wij o.a. op útstraling. kreativiteir en smaak. Hoe yts smaakt rekenen we dan wear dubbel!

We waren únanym in oans keuze foar wie´t dit jaar de Lekker Sneek bokaal in ontfangst nimme mocht. Krekt as 3 jaar leden ging de Koperen Kees er met de bokaal fandeur. Un hearlek moes fan makreel deed Peter, Tjallien, Peter en ik watertanden. Wat hearlek!!

Tussen de nummers twee en dry, Klein Java en Pata Negra, sat mar un half puntsje ferskil. De Gado Gado fan Klein Java was mear as foatreffelek en ut spinaziekroketje fan Pata Nagra was ok tňp!

Fotograaf Jan Douwe Gorter was fanmiddach, úteraard sú´k hast sęge, wear anwezech en maakte de foto´s.
 
2 júly om 19:36
 


 
2 júly om 18:35
 
O.N.S. speult op 27 augustus teugen Harkemase Boys

Fandaach is ut foetbalprogramma foar de Derde Divisie bekend maakt. Hew de datum in myn agenda futdaleks mar even ankrast: 27 augustus speult O.N.S. Boso Sneek de absolúte kraker teugen Harkemase Boys thús op ut Súderspňrtpark.

De lotting foar de tweede ronde fan de KNVB –beker speult ONS thús teugen de winnaar fan ut duel FC Lisse- asv De Dijk ( út Amsterdam-Noord). Datum foar dizze wedstryd is 24 augustus om 20.00 uur.

Hieronder ut kompetisyprogramma fan ONS:

EERSTE PERIODE

13 augustus: ONS Boso Sneek - ASWH (Ambacht)
20 augustus: Quick Boys - ONS Boso Sneek
27 augustus: ONS Boso Sneek – Harkemase Boys
3 september: Rijnsburgse Boys - ONS Boso Sneek
10 september: ONS Boso Sneek – ODIN’59 (Heemskerk)
17 september: VVOG - ONS Boso Sneek
24 september: ONS Boso Sneek - Capelle
1 oktober: FC Rijnvogels – ONS Boso Sneek
8 oktober ONS Boso Sneek - Scheveningen
15 oktober: Jong FC Almere City – ONS Boso Sneek
29 oktober: ONS Boso Sneek - Huizen
5 november: IJsselmeervogels – ONS Boso Sneek

TWEEDE PERIODE

12 november: DVS’33 Ermelo - ONS Boso Sneek
19 november: ONS Boso Sneek - SteDoCo
26 november: ONS Boso Sneek – FC Lisse
3 december: Jong FC Groningen - ONS Boso Sneek
10 december: ONS Boso Sneek – Jong FC Volendam
17 december: ASWH - ONS Boso Sneek
14 januari: ONS Boso Sneek – Quick Boys
21 januari: Harkemase Boys - ONS Boso Sneek
28 januari: ONS Boso Sneek - VVOG
4 februari: ODIN’59 - ONS Boso Sneek
11 februari: ONS Boso Sneek - Jong FC Almere City

DERDE PERIODE

18 februari: Scheveningen - ONS Boso Sneek
4 maart: SteDoCo - ONS Boso Sneek
11 maart: ONS Boso Sneek – Rijnsburgse Boys
18 maart: Capelle - ONS Boso Sneek
25 maart: ONS Boso Sneek - FC Rijnvogels (Katwijk)
1 april: Huizen - ONS Boso Sneek
8 april: ONS Boso Sneek - IJsselmeervogels
22 april: ONS Boso Sneek – DVS’33 Ermelo
29 april: FC Lisse - ONS Boso Sneek
6 mei: ONS Boso Sneek – Jong FC Groningen
13 mei: Jong FC Volendam - ONS Boso Sneek


 
1 júly om 19:17
 
Herinneringsbordje Hylper Sjoel geplaatst

Om te voorkomen dat een stukje Hindelooper-Joodse geschiedenis in de vergetelheid raakt werd vrijdag middag een herinneringsbordje feestelijk onthuld. Dit bordje, aan het hek van het perceel aan de Buren dient als markering van de plaats van de voormalige "Hylper Sjoel".

Het verankert en brengt een stukje geschiedenis onder de aandacht van de inwoners van Hylpen en de vele nationale en internationale bezoekers en toeristen die dit prachtige Friese arcadische Hanzestadje jaarlijks bezoeken.

Hindeloopen kende in 18 eeuw één van de vroegste Israëlitische gemeenten (Kehila) in Friesland. Rond het jaar 1771 werd aan de Buren in Hindeloopen een synagoge gebouwd. In 1862 werd deze synagoge weer gesloopt. De grond waar de synagoge stond is altijd onbebouwd gebleven.

Door met name oudere Hylpers wordt dit stukje grond nog vaak ‘It Joadenheem’ (Huis van der Joden) genoemd. De heer Hayo Apotheker, Burgemeester van de Gemeente Sůd-West Fryslan (Beuje fan Hylpen) en de heer Broer Sikkes eigenaar van het perceel, onthulden vanmiddag de plaquette.

Deze buitengewoon stijlvolle gebeurtenis had een bijzonder uniek karakter. Het was spiritueel, herdenkend, feestelijk en gelardeerd met humor en vond plaats onder toeziend oog van Opper Rabbijn Binyomin Jacobs, Rabbijn Ing. I. Vorst en Arjen Lont, Consul van de Staat Israël.

De Opper Rabbijn memoreerde eveneens over een "unieke feestelijke gebeurtenis", waarvan de aanleiding nu eens geen directe relatie heeft met de holocaust. "Ik kan dan ook zeggen, dat de Joden zich hier in Hindeloopen erg thuis gevoeld hebben, aldus de Opperrabbijn.