dagboek > overzicht
Dagboek april 2020
 
30 april om 21:50
 
Skriëve en públiseare

Der gebeurde fandaach wear un soad. Mar ut gekke is dat ik fandaach even gyn ferlet hew ok te delen. Nee, ik bin absolút nyt depry òf su. Gewoan de dingen even lêge late.

Mar at je un soad skriëve, dan is de kaans úteraard ok groat dat je ut skrevene later in druk teruchsiën. Su'n dach was ut fandaach.

Later wel mear. Miskyn mòrren wel!
 
29 april om 21:45
 
Het ziet er goed uit

Dat skreef Bert Wagendorp fandaach in syn kollum fooar de Volkskrant. Ut gaat over perspektyf in coronatiid. At je gyn perspektyf hewwe, dan wurdt un wel un heel armoëdech soadsje. Optimistys dus, nyt as morele plicht mar gewoan omdat ut in dizze omstandechheden ut bêste is. Gister was ik even helemaal klaar met dy corona ròtsoai, fanmòrren na ut harddraven deur ut Wilhelminapark foëlde ik my wear un stuk joppeger!

Op'e foto as HOOP-dichter!
 
28 april om 18:58
 
Bitsje rebels

Met ut klimmen fan de jaren wurde je un bitsje milder over fan alles en nòch wat. Sú sumar un stelling weze kanne. Mar sú je karakter in de loop fan de jaren ok ferandere kanne? Gyn flau benul. De oulopen weken bin ik o.a. bezech weest met ut (út)skriëven fan interviews foar un hedenkingsgeskrift Aldegea 75 jier frijheid.

Earleke minsen om met samen te werken. Ik mocht o.a. de pake fan Johannes Rypma interviewe. Inderdaad de Johannes fan The Voice. Johannes het ut nyt freemd, dat folkomen um self weze. Syn pake Johannes is dat nammenlek ok. Op un gegeven moment moest ik naar Blauhús om un brief fan pake Johannes út ut Teatskehûs op te halen. In ferbaan met de strenge coronamaatregels gyn kaans om bij Rypma op besoek te gaan.

We hadden oupraten dat de brief bij de ingang klaar lêge sú. Mar toen ik bij de deur was, ston ouwe Rypma der ok al met de envelop in de haan. Hij pykte moai achter un hoochst ferbaasde fersòrgende langs. Dy kon niks anders doën as roepe ‘wat sil dit Rypma?!’ Krekte foar de drempel remde Rypma, lei de envelop del en wú ok nòch wel even op’e foto. De ondeugenheid straalde Johannes nòch fan de kòp ou. Prachtkearel.

Ut boekje komt frijdach anstaande út. Dan fertel ik der mear over.
 
27 april om 20:23
 
Stille Koaningsdach

Selden su'n rustege Koaningsdach metmaakt as dy fan 2020, ut Coronajaar. Gyn aubade, gyn koffy met oranjekoek fan bakker de Haan bij Onder de Linden, gyn feest in de Marktstraat. Niks fan dat alles. Woaningsdach...flikker op met Woaningsdach. Ik was echt wel un bitsje onwennech fan Koaningsdach nòrmaal!

Prachtege stunt fan de Putkapel met hun liet 30.000 Snekers! Ut leverde un onfoarstelber soad besoekers op de foar de GrootSneek-site.

Over de GrootSneek, dy is blykber ok bekend bij de Telegraaf. Kollumnist Driessen, ADO-mantjes, haalde ut interview dat ik gister met Sandor van der Heide an, in syn kollum.

Op'e foto's twee Sneker horeka ondernimmers út de Marktstraat dy't der nòch wat fan probeare te maken: Wicher Wind en Eldad Lasker. 
26 april om 19:25
 
Stad in coronatiid

Ut was in myn optyk fandaach kostlek moai wear! Al besef ik mij dat ut wel ferrekte drooch an ut wurden is. Fanmiddach un broadsje kroket bij de Pôlle haald.

De prachtege lantearns op'e Koaningsbrugge op'e foto setten.

De fontein des anstoats dy't behoarlek snústerech om de gulp is en ok nòch us nyt syn rondjes draait, ok fastleid.

Ut prachtege Theatergebou fan Sneek kan ok wel un likje ferf brúke.

Friese firusmoankapkes ontdekt op ut Kleinsaan.

Un suppende yogalearares dy't mij nòch froleker maakte as ik al was.

Un strakblauwe lucht rond de koepel fan de Groate Kerk. Kòrtom de ogen wear goëd open had! 
25 april om 17:53
 
Sandor van der Heide

Fanmòrren un interview met Sandor van der Heide had over de ombegrypleke beslissing fan de KNVB om SC Cambuur nyt promoveare te laten. Ut stoom kwam 'Heide' nòch út de oren...

Assistent Cambuur trainer Sandor van der Heide is woedend op de KNVB

Sportclub Cambuur promoveert niet naar de eredivisie. De Leeuwarders spelen volgend seizoen weer in de eerste divisie. Dat is de uitkomst van een bijeenkomst van de KNVB en alle clubs in het betaalde voetbal. Gistermiddag genomen. Wij belden vanmorgen met Sneker Sandor van der Heide, assistent-trainer bij Cambuur, en vroegen hem om een reactie.

Waar en hoe hoorde jij het nieuws?

“We waren met de trainersstaf en de directie op de club”, toen we door de KNVB op de hoogte werden gesteld van de beslissing.

Daar ging wel wat aan vooraf

“De laatste drie weken werd SC Cambuur continu door de KNVB ingelicht, hoe de zaken ervoor stonden. Er waren drie scenario’s: Eentje nietig verklaren van de competitie, iets wat de KNVB niet wilde. Tweede optie, twee promoveren en geen degradatie. Er zouden dan 20 ploegen in de eredivisie komen. Derde scenario, twee bovenste ploegen uit de eerste divisie promoveren en de twee onderste ploegen uit de eredivisie degraderen. Er is door de KNVB continu gezegd dat ze voor optie twee of drie zouden gaan. Toen kwam de mededeling van de UEFA dat de Europese tickets verdeeld moesten worden naar de sportieve prestaties.

Toen stonden wij nog steeds positief en sterk in het verhaal. Toen kreeg iedere club, donderdagavond 11 uur een mailtje met de mededeling dat alle clubs vrijdagmiddag in een call bijeen werden geroepen met de vraag voor welk scenario zou worden gekozen. Meer stond niet in die mail, geen regeltjes, niks. Toen dachten wij vrijdagmorgen ‘wat is dit foar núver yts’. Nu gaan de andere clubs over ons beslissen. Toen die stemming begon, was meteen duidelijk dat er negen clubs niet mee wilden werken aan die stemming. Zij hebben dan ook geen stem uitgebracht. Punt. Waaronder SC Heerenveen. Dat snap ik wel.

Laten we eerlijk zijn, natuurlijk wil ook SC Heerenveen de derby wel terug maar bedrijfsmatig snap ik Heerenveen ook. Cambuur is ook een concurrent in Friesland, met een nieuw stadion. Toen kregen wij om 16.00 uur de uitslag, 16 clubs voor promotie/degradatie, 9 clubs tegen en 9 clubs hebben geen stem uitgebracht. Toen is de KNVB anderhalf uur later teruggekomen in de vergadering, in die call met alle clubs, en die hebben gezegd ‘het is 16 om 9 en de meerderheid is niet groot genoeg’. We besluiten dat er geen promotie/degradatie is. Dat was het verhaal. Toen kwamen de vragen en zijn de KNVB-bestuurders weggelopen.”

Hoe kwam die mededeling bij jou aan?

“Ik snap het niet, ik voel mij ver-schrik-ke-lijk genaaid door een bond waar ik voor werk. Zo voel ik mij. Ik begrijp er geen ene reet van. KNVB-voorzitter Gudde die zegt, Ajax krijgt een champions league- ticket omdat ze bovenaan staan en er is al 77% van de competitie gespeeld. Gudde zegt een minuut erna, we kunnen geen promotie/degradatie regeling toepassen omdat er nog maar 77% van de competitie gespeeld is. Leg het mij alsjeblieft uit! Dit is gewoon corrupt.

Corrupt?

“Ja corrupt. Ik schrijf mij in voor de cursus betaald voetbal, ik kan je nu de uitslag al geven. Schrijf het maar gerust op, het interesseert mij niks. Ik ben eerlijk, ik ga niet zeggen ‘goh wat mag ik zeggen’. Daar heb ik een hekel aan. Maar dat geldt in dat corrupte voetbalwereldje. Ik ben gewoon flink genaaid. Dat is voor de club kut, dat is persoonlijk kut, dat is voor iedereen kut. Deze beslissing valt ook niet uit te leggen. Er is geen uitleg hoe de KNVB het heeft gedaan en tot deze beslissing gekomen zijn. Geen logische uitleg, laat ik het zo zeggen.

Waarom zeg je nu dat deze uitspraken gevolgen voor jou hebben?

“Omdat ik eerlijk zeg hoe ik erover denk. Als ik nu zeg, ‘ik snap de KNVB wel en hun standpunt begrijp ik ook’, dan kan ik je nu al vertellen dat word ik toegelaten op die cursus. Zo gaat het daar in Zeist gewoon.”
De emoties zoeken een uitweg…

“Dat is toch logisch! Wij werken een heel seizoen snoeihard, maar goed dat doet iedereen. Ons beleid bij de club is hartstikke gezond en goed. Wij spelen leuk voetbal en staan terecht bovenaan, elf punten voor. Geen club die ons nog zou inhalen, of we zouden een dip hebben gekregen en de Graafschap zou ons passeren, maar nummer drie zou er nooit meer bijkomen. Wij met een goed beleid worden verneukt, en een club met wanprestatie wordt beloond. Leg het mij uit.”

Waar zit voor jou het onrechtvaardige in de beslissing?
“De manier waarop. Je kunt toch geen stemming organiseren en van tevoren niet tegen de clubs zeggen dat de niet-stemmen naar de minste partij gaan wat voor de KNVB het beste uitkomt. Het is 100% oneerlijk!”

Begrijp je dat SC Heerenveen niet mee wilde stemmen?

“Dat snap ik volledig, het is volledig terecht dat je niet op de stoel van de bestuurder wilt zitten. Daar zul je mij ook nooit over horen. Wel over deze beslissing: 16 om 9! Dan zeggen dat de meerderheid niet duidelijk genoeg is. Want het is niet 80 om 20%. Rot as-je-blieft op!”
Heb je afgelopen nacht kunnen slapen?
“Ja, maar toen ik vanmorgen wakker werd, had ik nog steeds dat gevoel. Ik voel mij zwaar genaaid! Dit is zo oneerlijk.”

Wat zijn de gevolgen van de beslissing voor jou persoonlijk?

“Financieel heel veel. Als je promotie maakt dan krijg je ook meer betaald, dat is in de voetballerij ook zo. En er hangt ook nog eens een bonus aan vast, dat is gewoon heel veel geld. Los daarvan en wat ik veel belangrijker vind is dat wij met een compleet nieuw team zo goed voetbal hebben laten zien en dat dát teniet wordt gedaan.
 
24 april om 20:01
 
Nyt su joppech allemaal

Dat ik mear as 30 jaar un seizoënkaart fan SC Heerenveen hew, is su langsamerhaan wel bekend en dat ik mij dus súppòrter fan dy klup noeme mach ok. Al sêch ik der futdaleks achteran dat we de laatste jaren nou nyt bepaald ferwend binne met lekker moai foetbal.

Mar goëd, elk jaar koop ik wear twee seizoënskaarten. Mar as SCH-súppòrter mach ik tòch wel útspreke dat ut rondút belachelek is dat der deur de KNVB-bestuurders fanmiddach besloaten is dat kutcambuur nyt promoveare te laten. Earst an de andere bvo’s frage wat sij wille at ut over promoveare en degradeare gaat en ferfòlgens niks met de útslach doën. Nou, skiët mij dan mar in de kerstboom!
En dan dy freesleke arrogante houding fan de KNVB-foarsitter wannear’t hij un sjoernalist te woard staat. Brrrr…

Nou nyt even relativeare dat der belangriker dingen as betaald foetbal binne, dat weet ik ok wel. Spòrtbeleving is emoasy!

Ut foëlt allemaal nyt su joppech, mar ik docht de oulopen uren even nyt an corona…

 
23 april om 19:57
 
Piketpaaltsjes

Moai stilleven fan de piketpaaltsjes bij oans in de buurt. Stilte foar de boustòrm, dy't ongetwifeld komme sal. Sit even lekker in un hele rustege perioade, op de site na gyn skriëverij.

Onsin fanself! Ik hew elke dach wel wat te skriëven, fandaach un fers skreven in opdracht fan...Dat hou ik nòch even stil. Ferders altyd maile en appe met ferskillende lui, der komt gyn pòstsegel mear an te pas.
 
22 april om 18:32
 
Nòch un interview in ut foarjaar fan 2020

KWS voorzitter Karst Doevendans: Heel onrealistisch dat de Sneekweek niet doorgaat

“Het is heel onrealistisch, je kunt je bijna niet voorstellen dat we dit jaar geen Sneekweek hebben”, zegt voorzitter Karst Doevendans van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek, organisator van het zeilfestijn. “Het is op dit moment enorm hectisch. Zo druk als het normaal voor een Sneekweek is, dat is het nu ook nadat bekend is gemaakt dat we moeten cancelen. Het is een hele grote teleurstelling.”

Nadat het bestuur van de KWS gisteravond al een bestuursvergadering had gehad, was er vanmorgen telefonisch overleg tussen de voorzitter en stakeholders uit de stad.

“Dat zijn de partijen die al druk bezig waren, om vanuit hun nieuwe rol de Sneekweek te organiseren of in ieder geval te onderzoeken. Het zijn Uit in Sneek met Johannes Klaversma, Sneek Promotion, Gerard Vellinga en Harrie de Wit van Vereniging Ondernemend Sneek. Dat wij nu officieel aan het begin van de woensdagmiddag naar buiten komen met een gezamenlijk bericht heeft zo zijn reden. We willen namelijk gezamenlijk optreden, juist nu. We kunnen ook niet anders.

We hebben toch ook nog even gekeken of we iets in september kunnen organiseren. Er staan voor de binnenstad nog wel een aantal culturele evenementen gepland en misschien zouden we daar een combinatie mee kunnen maken. Het is echter heel prematuur. Gister zei ik al dat onze sluitingswedstrijden in september wel eens de openingswedstrijden van het seizoen kunnen worden.
Nogmaals het zijn hele dunne lijntjes op dit moment. Met de zeilsport zitten we met een wedstrijdplanner en die zit redelijk vol met allerlei evenementen. Daar kun niet zomaar een evenement tussen ingooien. Maar we zouden het geweldig voor de stad vinden en dan met name voor de horeca, wanneer we iets zouden kunnen doen.”

Economische effect


Het economisch effect van de Sneekweek mogen we niet onderschatten. Voor heel wat Sneker bedrijven is het toch de slagroom op de taart. Dat doet de meeste pijn. Wij als KWS vinden het ook erg vervelend dat de Sneekweek niet doorgaat en het kost ook veel geld, maar we kunnen dat nog wel een beetje stoppen. Maar het is een heel ander verhaal als je het vergelijkt met de horeca en de bedrijven die geld verdienen aan de Sneekweek.

Heel verdrietig allemaal dat we dit jaar geen Sneekweek hebben en als er een alternatief zou komen dan noemen we het nog geen Sneekweek. Want de Sneekweek is een begrip en die naam gaan we niet verkwanselen.”

 
22 april om 18:28
 
Interview in ut foarjaar fan 2020...

Ondanks de coronacrisis blijft horecaondernemer Jeroen Broeders optimistisch

Horecaondernemer Jeroen Broeders uit Sneek, onder andere eigenaar van Club 1841, Neighbours en De Lachende Koe in de Waterpoortstad. Verder heeft de Broeders nog belangen in een zestal andere horecagelegenheden. Hoe kijkt hij tegen alle coronamaatregelen aan? Gaan er bedrijven van hem misschien failliet? We belden de jonge ondernemer en kregen een lesje in Omdenken!

Heel vervelend

“Het is heel vervelend en de maatregelen die gisteravond zijn afgekondigd daar hadden we meer van gehoopt. Het is allemaal kloten, het zit overal dicht. De bedrijven hebben het nu verschrikkelijk zwaar en dat moet niet te lang duren. Ik vind het wel vroeg dat de regering nu al die maatregelen al neemt, maar het is niet anders. Het wordt allemaal niet beter, je moet strak weer gewoon open kunnen. Zo’n Sneekweek liever wel, maar ja…”, is de eerste reactie van Jeroen Broeders.

Je komt gelaten over Jeroen…

“Ja, dat klopt misschien wel. We zitten er nu al ruim een maand in en het gaat een bak bedrijven en werkgelegenheid kosten. We moeten maar zien wat we overeind houden. Ik heb een scenario tot aan het eind van het jaar gemaakt. Er zullen wellicht een paar verdwijnen en ik hoop dat we de goede zaken overeind houden. Hoe langer deze crisis duurt hoe moeilijker het gaat worden. Simpel zat. Ik verwacht op dit moment dat van de acht zaken er definitief drie op slot gaan. Of er moet heel snel wat gaan veranderen, bijvoorbeeld door overheidssteun. Die nu te kort schiet want we moeten nog steeds en groot gedeelte van de huren en lonen door betalen ondanks andere berichten.”

Broeders put hoop uit berichten dat in Denemarken bijeenkomsten van 500 mensen alweer zijn toegestaan. Ook in Oostenrijk en Zweden gaan volgens de Sneker horecaman de kroegen weer open.

Geen bloedbad

“Als daar geen bloedbad door ontstaat zijn in Nederland de cafés ook weer open, dat weet ik bijna wel zeker. Tot nu toe wordt in Nederland de lijn van de virologen gevolgd. Maar als een viroloog morgen zegt dat hij zich toch heeft verrekend en dat het 10 jaar duurt voordat het gevaar geweken is, dan moeten we een andere koers varen. Volgens mij zijn we al heel dicht bij dat punt. Kijk naar het voetbalen, als we deze lockdown tot het einde van het jaar volhouden, is de helft van de clubs failliet. Als je tot het einde van dit jaar geen open kroegen hebt, geen volle vliegtuigen en geen vakantieoorden waar je terecht kunt dan heb je in 2021 wel een probleem. Je hoeft dan ook geen Sneekweek meer te organiseren, want er zijn geen kroegen en restaurants meer. Zover gaat het dus niet komen.”

De Lachende Koe

Jeroen Broeders ziet ondanks alle coronashit ook zeker perspectieven, helemaal voor De Lachende Koe op het Kleinzand.

“Als je vanaf afgelopen januari kijkt en je ziet vijf jaar vooruit dan denk ik dat deze periode voor De Lachende Koe wel eens gunstig kan uitpakken. De Lachende Koe heeft namelijk een gunstig prijsconcept.
Het heeft ook geen zin om negatief te worden.

Ondernemingen die tot voor de corona uitbraak top draaiden hebben de meeste lucht om te overleven. Trouwens nog een voordeel. De laatste maanden was het erg lastig om personeel te krijgen dat zal straks weer gemakkelijker worden. Het hebben van een baan wordt straks weer een gunst in plaats van een keuze…”


 
21 april om 20:40
 
Tòt de pompoënetiid!

Ut bliëft wachten tòt de pompoënetiid. Ut is su at ut is en ferder gyn nocht om te dachboekskriëven. Hew de hele dach wear berichten tikt.
 
20 april om 19:00
 
Ut ut argyf

Ok dat had ik al skreven: de dagen like hieltyd mear op mekaar! Mar su ondergaan ik ut wel. Ferder merk ik dat ik su stief wurd as un deur. En dat terwyl ik tòch echt twee kear in'e week an ut draven bin. Der mut blykber nòch mear gebeure op fysyk gebied! Allinech met skriëven komme je der nyt.

Ut myn argyf un oud fers, met fraaie foto fan Paul van Goor!

 
19 april om 18:22
 
Lang haar

At dizze intelligente lockdown nòch even deurgaat, dan denk ik dat de sirkel aardech rond is...
 
18 april om 18:20
 
App-interview met Wicher Wind had

Wicher Wind van Onder de Linden: We zitten met elkaar in hetzelfde schuitje


Sneek- Wicher Wind plaatste op de facebook-site van Restaurant Onder de Linden een hilarisch filmpje. Wicher in de rol van Koning Willem Alexander, die het volk toespreekt over de komende Koningsdag:https://www.facebook.com/restaurantonderdelinden/videos/


We appten met Wicher en stelden hem de volgende vragen.


Hoe heb jij de afgelopen 4 weken sinds de intelligente lockdown doorgebracht?

In de tweede week van de lockdown werd ik geveld door een pittige verkoudheid, dit is geen tijd om verkouden te zijn en heeft mijn vrouw Laura 3 weken de honneurs waargenomen, toen waren de rollen ineens omgedraaid! Ik was thuis bij de kinderen en Laura was druk op de Marktstraat. Al lijkt het alsof twee dagen maaltijden verzorgen om af te halen niet zoveel werk is, bleek het tegendeel waar. Het goed verpakken en portioneren is een behoorlijke klus.

Het is super om te zien dat de wil van het team enorm is, we voelen ons enorm gesteund. Wij werken met niet meer dan twee koks op één moment want de veiligheid staat voorop. Nu mag ik weer! Heerlijk om weer in de Marktstraat te zijn, het is heel fijn om veel bij de kinderen te zijn. Maar ik denk dat ouders kunnen beamen dat het geen makkelijk klusje is om dat grut de hele dag te entertainen (Isabella van 4 en Beerend van 1,5).

De ophaal Paasbrunch was een van de activiteiten, hoe is dat gegaan?

“Om met een ludieke actie te komen hebben wij in samenwerking met vier andere ondernemers een prachtige Paasbrunch bedacht, ieder bedrijf deed waar hij goed in is. Heerlijk, wat een positieve energie! Binnen no time zaten we te overleggen wat het maximaal haalbare was omdat de bestellingen direct in groten getale binnen liepen. Laura deed de coördinatie en alles achter de schermen. Tot diep in de nacht bliepte de telefoon en zei ze ‘yes weer één’. Op een gegeven moment was er een stel wat voor hun kinderen op verschillende adressen een tas liet bezorgen om samen via Skype te brunchen. Prachtig!”

Nog meer activiteiten op stapel?!

“Nu staat Koningsdag op de stoep en komen we met een Corona quarantaine pakket. Waarbij we nog meer ondernemers betrekken en het beloofd weer een gigantisch succes te worden. Toen ik een gesprek had met De Putkapel stelden ze meteen voor om iets leuks in elkaar te draaien! Bakkerij de Haan, Weduwe Joustra, Sneeker Pypke, Valentijn, Zuivel hoeve en bakkerij Haaksma waren direct enthousiast en zo hoeft men de deur niet uit om er toch een feest van te maken. Wij hopen dat mensen via digitale wegen weer samen gaan komen.”

Wat als de Sneekweek wordt afgelast? Die kans is toch echt heel reëel…

“Laten we wel wezen, dit wordt een verloren jaar. De kans is groot/heel reëel dat deze niet doorgaat. Tenminste.... niet in de traditionele vorm! We gaan bezig om er op gepaste wijze een feest van te maken. Dit mogen we niet zomaar aan onze neus voorbij laten gaan. We hebben veel contact met de ondernemers onderling. De ondernemers die ik spreek zien de toekomst meestal positief, we zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje. We willen een stip aan de horizon, een moment om naar toe te werken. De anderhalve meter economie is onhaalbaar in onze branche, maar er zijn wel mogelijkheden waar we kritisch naar moeten kijken. Wij gaan vol energie door en hopen dat we snel weer wat mogen doen. Kiek es naar buiten... een zonnetje, T-shirt aan... en een lege stad. Het blijft onwerkelijk.
 
17 april om 18:26
 
Foarlopech gyn evenementen in ferbaan met corona

Ut fòlgende bericht sat der úteraard an te komen:

"Burgemeesters:In ieder geval tot 1 september verbod evenementen en voetbal

Volgens de NOS dringen burgemeesters erop aan om alle evenementen van komende zomer te annuleren. Ze hebben daarbij volgens bronnen van de NOS de datum van 1 september of zelfs 1 oktober in gedachten.

Met deze stellingname moet er duidelijkheid worden gegeven aan organisatoren, zodat zij de gelegenheid krijgen om bijvoorbeeld artiesten af te zeggen en aanspraak te maken op verzekeringen.

Ook voor voetbal

Met alle evenementen bedoelen de burgemeesters ook het voetbal. De KNVB zou zich daarmee moeten richten op het nieuwe seizoen, in plaats van de gedachte om het huidige seizoen nog af te maken. Ook zou de voetbalbond moeten nadenken over mogelijkheden voor coronaproof voetbal.

Vergunningsplichtige evenementen zijn vooralsnog verboden tot 1 juni. Burgemeesters spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de vervolgstappen van het kabinet."

Nyt allienech ut foetbal, mar ok de Sneekweek sal at ut fersoek fan dy burgemeesters inwillegd wurdt nyt deurgaan. En ok ut skútsjesilen kanne we dan wel fergete.

Doadsonde, mar foetbal, Sneekweek en skútsjesilen binne bijsaken, nou goëd belangrike bijsaken om myn part.

Mar je salle mar horeka-ondernimmer weze! Ut is écht horròr foar dizze minsen.
 
16 april om 20:50
 
Wear su'n coronadach

Alle dagen beginne hieltyd mear op mekaar te liken! Fanmiddach telefoanys interview met Dick Bellinga deen. De man wurdt 80 jaar, mar is nòch altyd aktyf as hockeykeeper bij de Sneeker Mixed Hockeyclub. Mòrren is ut seuven jaar leden dat Dick un hartstilstaan kreech. Hoe dat ferder ouliep is un moai ferhaal! Fòlgende week te lezen in GrootSneek!

En ut koalmeeske is mar wear druk in out ouwe nestkastje bij oans achterhús!
 
15 april om 18:01
 
Sneker Befrijdingsdach

Fandaach is ut Sneker Befrijdingsdach. Un hele bysonderen één. In ut earste plak úteraard omdat ut fandaach 75 jaar leden is dat de stad har frijheid teruchkreech na 5 jaren fan wrede onderdrukking.

Ok een memorabele Befrijdingsdach omdat alle festiviteiten in ferbaan met ut coronafirus oulast binne. Dat doët sear.

Fanou fanmòren negen uur kreech ik (= GrootSneek) al ferskillende telefoanstjes en appkes òf ik wel wist dat de flach nyt op de Groate Kerk ston.

Nou hew ik ut útsicht hast op de koepel fan de Groate Kerk dat ut was mij al gau dúdelek dat der gyn flach wapperde.

Nòch foardat ik met de oudeling kommunikasy belde, kreech ik al un amtenaar an de telefoan dy’t mij de reden over ut nyt-flaggen fertelde. De anderhalve meter RIVM maatregel dus! Onmogelek om met twee minsen dy oustaan te bewaren tidens ut útsteken fan de flach. Ik loof ut graach.

De gemeente mut ut foarbeeld geve.
Un oplossing fan ut ‘probleem’, type pòldermodel, was ut delsetten fan twee flaggemasten op ut Oud Kerkhof met dêr de Sneker flach en de spesiale Befrijdingsflach in tòp.

Wêrom nyt fantefoar de ankondeging dat der nyt flagt wurde sal?

Was der nou werklek gyneen su snoad om rúm fan te foaren an te kondegen dat omwille fan ‘corona’ de flach nyt fanou de kerk wappere sú? Dat dêrom der twee flaggen bij ut monument wappere súden?

En dat ok fanou ut Stadhús de flaggen rúm baan kregen? Blykber nyt.

Later op ’e mòrren was ik nyt boas mear, wel swaar teleursteld in de lui dy’t absolút nyt kreatyf genoech binne om dergeleke saken goëd te regelen. Toen ik later op de dach bovenstaande foto sach fan de kraanslêging in Liwwarden wurde ik tòch wear boas.

Wat nou anderhalve meter!!

Foto: Omrop Fryslân
 
14 april om 19:34
 
Befrijdingsdach

Mòrren is ut 75 jaar leden dat Sneek befrijd wurdde. Un hele programma om dat te fieren en te herdenken was rond, toen de corona-krisis roët in ut eten goaide. Alle festiviteiten binne útsteld òf op syn Engels canceld.
Ferrekte spitech allemaal.

Tòch binne de spesiale Befrijdingsbanners fandaach in ut sentrum fan de stad ophongen. Moai!!

Ondertussen bin ik druk an ut útskriëven fan telefoanise interviews dy't ik foar un boekpúblikasy skreven hew. Dat boekje sal in de earste week fan mei hús an hús ferskine in Oudega.
 
13 april om 19:26
 
Gijsbert Japiksstraat 18 wear te koop

Apart dat ut mij na al dy jaren nòch altyd wat doët. Un lullech bericht dat ut pand Gijsbert Japiksstraat nummer 18 (wear) te koop staat. Ut is en bliëft fanself ut hús dêr’t ik opgroeide fan 1954 tòt en met 1977. In ut Van der Veer familyboek staat beskreven hoe’t ut hús der froeger útsach.

Nadat ut hús an Rob van der Werf fekocht is komt der un kapperssaak in ut pand. Dêrna is ut hús nòch twee kear fan eigenaar ferwisseld, dy’t ut behoarlek ferboud hewwe. De kontoeren fan ut hús binne foar un groat gedeelte gelyk bleven.
 
12 april om 19:37
 
Paasdagen 2020

Dizze Paasdagen bliëve je deur de útsondereleke corona-omstandechheden un heel leven bij. Teminsten su denk ik der nou over. Fanmòrren met B., dy't nòch altyd met syn J. in Vietnam opsloaten sit, an ut fideobellen weest. Foële sich dêr ferder senang, mar ut het noait de bedoëling weest fan de weareldreis dy't ses weken leden begon!

Fanmiddach un fikse kuier maakt deur ut sentrum fan de stad. Ik bliëf ut kleine nieuws foar GrootSneek soeken. En ik weet dat ut nieuws op straat leit!

"Buxustakje als symbool voor vriendschap

Sneek- Als je op straat loop, het kan in deze coronatijd gelukkig nog in Nederland, kom je overal fraaie stoeptekeningen en bemoedigende boodschappen tegen. Zo ook op de Singel in Sneek. Dat (kleinkinderen juist op een dag als vandaag hun grootouders/pakes & beppes missen moge duidelijk zijn. Op de hartenkreet lag ook een buxustakje. Op de zaterdag voor Palmpasen, dat was vorige week zondag, heeft pastoor Peter van der Weide van de Sint Antonius van Padua parochie, tijdens een besloten Palmpasen viering de palmtakken voor de parochianen gewijd.

Pastor Lucas Foekema gaf toen de volgende uitleg over het buxustakje, dat symbool staat voor de palmtak: “Het buxustakje staat symbool voor die vriendschap. Ik hoop van harte dat we die boodschap vasthouden, dat we het plantje een plaatsje geven in ons huis, in ons leven. Gewoon omdat vriendschap en liefde zo belangrijk zijn.

 
11 april om 17:45
 
Achter in de tún

Sit fanmiddach achterhús in de tún, 'k hew mij un folledege lockdown opleid. Ik loof in de wetenskap. Mar dat allemaal tersijde. Op'e skoar myn Canon, dy't ik naar un strakblauwe hemel richt.

Komt der inenen un fliechtúch foarbij. Dizze foto het wel wat!
 
10 april om 19:13
 
Plankferhalen??

De oulopen tiid ferskillende interviews skreven foar ut SKS Skûtsje Journaal 2020!

Hoop écht dat ut gyn plankferhalen wurde...

Adverteren in het SKS Skûtsje Journaal

Beste ondernemer en skûtsjesliefhebber,

Ook dit jaar zullen wij wederom ons uiterste best doen om van het skûtsjesilen een groot succes te maken. Om te zorgen dat iedereen optimaal geïnformeerd is omtrent de veertiendaagse wedstrijdreeks, de schippers, de skûtsjes, de reglementen etc. geven wij als SKS volgens een goede traditie het Skûtsje Journaal uit.

Dit journaal wordt verspreid onder de donateurs en sponsors van de diverse eigenarencommissies en her en der in de provincie Fryslân en daarbuiten. Tijdens de zeilwedstrijden maken honderden belangstellenden gebruik van het Skûtsje Journaal, om standen bij te houden en of informatie te controleren.

Voor de duidelijkheid: het SKS Skûtsje Journaal is de enige officiële uitgave van de SKS. Het tijdschrift wordt gemaakt door Van der Let & Partners Identity te Heerenveen.

Als SKS zijn wij zeer content betreffende de samenwerking met Van der Let & Partners en de uitstraling van het magazine. Het mag er zijn. Veel mensen bewaren het SKS Skûtsje Journaal, zo is gebleken.

Bewezen is ook dat het SKS Journaal een hoge toegevoegde commerciële waarde heeft. En hier kom ik bij u! Adverteren in ons magazine is niet alleen daarom interessant, maar via uw advertentie draagt u ook een steentje bij aan het optimaal kunnen promoten van het SKS skûtsjesilen. Dit jaar wordt het gedrukt en verspreid in een oplage van liefst 12.500 exemplaren.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om te adverteren in het SKS Skûtsje Journaal? Neem dan contact op met Van der Let & Partners Identity: 0513-654445

Van harte aanbevolen!
 
9 april om 20:59
 
Nyt ferder as de achtertún

Fandaach wear un dach sonder persoanlek kontakt. Ut is nyt anders. Ik interview met de telefoan en dat gaat heel behoarlek. Bin op dit moment druk bezech met un antal ferhalen te skriëven over de Tweede Weareldoarlòch. Ok 75 jaar na dato bliëft ut soms 'as wie it juster', su as un jonkje fan toen 10 jaar fertelde. Hij is dus nou 85 jaar en un heel leven achter sich, gelukkech nòch goëd helder.

Búten is ut foarjaar en kreech ik un prachtege foto fan Ankie Rusticus. Hoopfol!
 
8 april om 21:05
 
Sterk&sVeer sinds 2009

Ut had fanavend su’n moaie avend weze kannen: De opening fan oans Piety har nieuwe winkel op ut Groatsaan 42! Mar ‘ut is su at ut is’, corona is ok hier de party pooper! Dêrom fanaven nyt de offisjele opening met 150 genoadegden, mar un digitale opening deur Piety self. Hélemaal allinech!

De livestream is nòch te siën op de facebookpagina fan Sterk&sVeer. Krekt su as altyd: klein mar freeslek dapper slaat se har ok hier deur heen. Uteraard met al dy minsen dy’t fan har houwe! En dat binne der un heel soad!

De winkel is mòrren open en dêrna op gepaste tiden, hou de site mar in de gaten. In elk gefal nyt mear as 15 besoekers in totaal, der sal un streng deurbeleid weze sulang’t corona nòch nyt ferslagen is.

Ondertussen houdt Piety har fast an har adagium: LIBJE MYN DREAM! Heel feul súkses Piety (en Senne Sterk!) en ut hele Sterk&sVeer team. Jum salle dizze stòrm overwinne! 
7 april om 20:40
 
MEESTERLIJK SNEEKERS VERBINDT NOG ALTIJD

Sneek-'Meesterlijk Sneekers', de geschilderde portretten van Imke Meester stonden als Mienskips project in Sneek tijdens Culturele Hoofdstad 2018 symbool voor verbinding. Verbinding tussen mensen die met elkaar de mienskip vormen.
Nu, in tijden waarin we onszelf opleggen om ons sociale leven zoveel mogelijk stil te leggen zodat het Coronavirus beheersbaar blijft, voelen we juist het belang van die verbondenheid. Anderhalf jaar na Culturele Hoofdstad 2018 wordt weer duidelijk hoezeer mienskip ertoe doet.

Omdat het plan voor een pop-up expositie met een deel van de portretten nu even van de baan is, besloot Imke Meester haar schilderijen online te zetten op de nog altijd populaire Facebookpagina Meesterlijk Sneekers. Om de paar dagen deelt ze een nieuw portret. De reacties op de eerste schilderijen waren hartverwarmend. Ze enthousiasmeerden Imke en haar team om ook de Meesterlijk Sneekers website aan te passen en opnieuw online te zetten. De expositie bracht mensen in 2018 tot elkaar. Online gebeurt nu hetzelfde.

Nu de schilderijen mensen misschien nog wel meer raken, bedacht het Meesterlijk Sneekers team een manier om zoveel mogelijk mensen een hart onder de riem te steken. Daarom stelt ze het boek Meesterlijk Sneekers beschikbaart tegen een wel heel aantrekkelijk prijsje. Het is verkrijgbaar via de website www.meesterlijksneekers.nl. Geniet van de prachtig gefotografeerde portretten en de achterliggende verhalen. U waant u zich gegarandeerd terug op de expositie en laat uw herinneringen weer tot leven komen. Imke en het projectteam zien uw verhalen met heel veel belangstelling tegemoet.
 
6 april om 20:50
 
Dit is dus corona..

Foar de Friesland Post skriëf ik un seary ferhalen met as tema 'De Tweede Wereldoorlog'. Ik hew mij inlezen over un stukje lokale geskiedenis fan Gersloot. Ut gaat over un oochgetúgeferslach fan toen jonkje fan 10 jaar, inmiddels 85, dy't metmaakt hoe't un boerderij in de braan stoken wurdt.

Nadat ik alles lezen had, bel ik de bejaarde man fanmiddach op en fraach um òf ut past dat ik hem mòrren telefoanys interviewe mach. "Dat is bêst Van der Veer, mar hjoed leaver net...ik haw fannemiddei myn frou krekt begroeven!"

Mòrren het hij wel wear enerzy om mij te woard te staan.
 
6 april om 20:33
 
BuurtBiep

Un straat achter oans, un prima inisjatyf:De BuurtBiep fan de Emmastraat.

Of ik der ok boeken in deponear. Oei, dat is un pynlike fraach foar un bibliofyl...
 
5 april om 19:18
  Wurdt útsteld...


Amsterdam fandaach 
4 april om 19:13
 
Bericht fan oans dòchter...

We deden er een strikje omheen afgelopen dagen! Met heel heel veel liefde, bedenken, dromen, ideeën, brainstormen, op ons plaat gaan, genieten, heel hard balen maar boven alles heel trots...kozen we het allermooiste strikje!

Ons weekend begint...maandag, dinsdag en woensdag tot 19.42 zal het even stil zijn...Dan gaan we live en nemen we jullie mee in ons officiële opening. Die was bedoeld voor 180 mensen met een gouden enveloppe...

Donderdag zijn jullie welkom vanaf 9.42...we houden ons aan de regels en er is een deur beleid!

Dank voor jullie geduld...medeleven en bovenal jullie vertrouwen in al 5 jaar Sterk en sVeer! Tot woensdagavond live 19.42....?
 
4 april om 17:43
 
Frisse neus

Fanmiddach even un frisse neus haald, op'e fyts en ut fototoestel met. Onderwech genoech klein nieuws foar op'e site fan GrootSneek. Ut begint al in de straat dêr't un buurfrou har handel foar hús set.

Even later siën ik Minze Havinga, in un kano bij de Spoarbrugge. Ok dêr maak ik un foto fan. At ik dy op'e site fan GS plaats, binne der un antal minsen dy't fine dat suks nyt kan. GS sú dermet ut thúsbliëven nyt promoate, sterkernòch minsen ansette om ok 'sumar' ut water op te gaan. Op de site fan GS gaan ik nyt op dizze krityk in. Dat doën ik selden òf noait, faak wurdt ut un eindeloaze diskussy. Op myn eigen webstek maak ik der dus wel un opmerking over: At je je an de regels houwe, siën ik ut gefaar der nyt fan in. Mar at un ander der anders over denkt: Prima!

Sinds ut útbreken fan de corona-pandemie kom ik self trouwens amper mear búten de deur en hew praktys gyn kontakt met andere minsen. Dêr kies ik self foar, omdat ik mij wel degelek besef dat ik bij de risikogroep hoar.

Twee kear in'e week gaan ik allienech te draven en ik siën dan altyd un soad onderwech. In de oulopen tiid begonnen de mearkoeten met nestelen en oulopen week sach ik foar ut earst dat der eiers in ut driëvende nest lagen. De swarte waterfogel sit nou te broëden. Moai man!

Bij de Algemene Begraafplaats is un prachtech stukje Sneker histoary, dat nou heel aktueel is:

'De begraafplaats is in 1827 als zodanig ingericht op bevel van Koning Willem I. Na verscheidene uitbraken van besmettelijke ziekten als cholera mochten overledenen niet langer binnen de stadsmuren worden begraven. Het terrein van het voormalig Johannieterklooster (gesloopt tijdens de Beeldenstorm) werd als locatie gekozen.

De begraafplaats is in Engelse landschapsstijl aangelegd naar ontwerp van Lucas Roodbaard. Bijzonder en zeker uniek aan de begraafplaats is het feit dat overledenen indertijd per praam naar hun laatste rustplaats werden gebracht, dit om het gevaar voor besmetting (tijdens de cholera-epidemie) te verkleinen. De aanlegplaats (foto) is nog altijd aanwezig en is tijdens de renovatie van de begraafplaats in 2004 opgeknapt.'

Bovenstaande lees ik op Wikipedia. Tweehonderd jaar leden was ut dus ok al angst en ferderf deur un firus. Ik bin benieuwd hoe't we der over un week foar staan, om ut over twee weken nòch mar nyt te hewwen. De lontsjes konnen wel us hieltyd kòrter wurde...
 
3 april om 21:10
 
De dingen fan de dach

Hele dach wear druk met berichtgeving weest foar GrootSneek. Ondertussen het H.A.K. ut videobellen ok útfonnen. Werklek ut gaat nergens over mar wel freeslek lache at je 'nietsvermoedende mensen' belle.

Gisteravend kontakt met un (skûtsje) skipper had, dy't met syn skip in Finlaan leit. Ut wurde un moai nostalgys gesprek en ut artikel n.a.f. dat 'petear' komt in ut SKS Skûtsje Journaal.

Fanmòrren úteraard wear te draven weest, moedersiël allienech in ut Wilhelminapark. Gelukkech waren de fogels der wel!

Maria

En over Maria, later mear! Der staan groate dingen te gebeuren!!

Weet der komme andere tiden: BETERE!
 
2 april om 09:11
 
Sinister

Dat woard sinister, skoat mij gisteravend in't sin toen ik dy groate witte tent foar de ingang fan oans Sint Antonius sikenhús staat sach. Onheilspellend, naargeestech en helemaal nyt frolek.

Lêge der al minsen in dizze barak? Hoe gaat ut op de oudelingen en op de I.C.? Kloppe de getallen wel over ut antal pasjenten en overledene dy't naar búten komme?

Ut was in elk gefal akelech stil foar de hoofdingang fan oans sikenhús. Onheilspellend, ok sumar un woard dat opburrelen kwam.

Fandaach skynt de son gelukkech wear!