dagboek > overzicht
Dagboek september 2023
 
28 september om 14:42
 
Cover story GrootSneek september 2023

Fandaach leit ut septembernummer fan GrootSneek op de kokosmat met o.a. ut interview dat ik met Nynke de Jong had. Wear prachtech opmaakt. Foar ut interview ferwies ik graach naar de digitale fersy fan GrootSneek!
 
27 september om 18:59
 
Friesland Post & Herman

Hoofdredakteur Herman Broers van de Friesland Post fiert fandaach op syn FB-pagina un moai feestje, hij het fan 10 nummers de hoofdredakteur weest. Fan harte en mar moai su deurgaan! Bin tròts om deel út te maken fan ut team wêr’t Herman ut over het. Fanou maart 2002 werk ik met an de glossy fan Fryslaan.

“Deze week verschijnt alweer de tiende editie van Friesland Post sinds ik er mocht aantreden als hoofdredacteur. Het maken van twaalf nummers per jaar, ook nog eens met de nodige bijlagen, vergt een goed ingewerkt team. Gelukkig is dat er. Je merkt dat je een instituut vertegenwoordigt, een cultuurdrager in een provincie waarin het al bijna een halve eeuw meedraait. Iedere maand opnieuw. Net zo lang als het warme stel op de cover van het oktobernummer, Frieslands beroemdste acteur duo en -echtpaar Jan Arendz en Marijke Geertsma. Vijftig jaar op de planken, samen. Ga er maar aan staan. Constanten hebben een hoge waarde in een maatschappij die zichzelf soms uit het oog verliest”, skriëft Herman. 
26 september om 17:14
 
Ruurd Stevens

Fanmiddach bij Ruurd Stevens in Bòlsert weest, un markante kroechbaas.

Moaie ferhalen hoard fan un échte Bòlserter dy't gyn omhaal fan woarden het.

Later mear over dit interview.
 
25 september om 08:33
 
Kollum Omrop Fryslân

Wie Zingt Mee?

‘k Hew de nútere gewoante om op ’e WC te singen, doën ik in’e does trouwens ok. Meastal binne dat psalmen en Johannes de Heer ferskes. Wêr’t dy anwênst wech komt? Joast mach ut wete, ik hew allienech mar un fermoeden.

In ’e 60-teger jaren fan ’e foarege eeuw, toen de ontkerkeleking al in folle gang was, mar bij oans thús nòch nyt, sat ik as jonkje sundachmiddachs op ’e kouwe kale houten banken in ’e Noarderkerk. Wat al dy Sneker swartròkken allemaal bij mekaar preekten, ik sú ut bij gòd nyt mear wete. Ut waaide over mij heen. Wat ik mij wel herinner is dat ik dan druk an ut repetearen was út su’n klein swart psalmboekje. Want de fòlgende dach, op maandachmòrrens moesten wij dan un opgeven Psalm opdreune.

Nyt singe, mar opsêge. Onbegrypleke woarden in un Tale Kanaäns. Ut aparte was dat ik dêr eigenlek helemaal gyn hekel an had. Ik fond dat wel mysterieus, un bitsje spannend dy sinnen in un folkomen mar dan ok folkomen freemde taal op te lepelen.

Alle kearen at ik dy psalmen op gedragen toan foar ut swarte skoalbׇòrd opsei gaf mij dat un lekker gefoël. Alwear un 10. Op ut lagere skoalrappòrt fan de Eben Haëzer, stond dan ok steefast dat sifer bovenan ut lijstje. Krekt su as trouwens ut sifer 6 foar myn gedrach.

‘Versje’, hoe kwamen se dêr nou tòch bij? Su’n Psalm was púre poësy! In ’e kroech en op straat songen je ‘fersjes’.

Ik bin disse week myn werkkamer, dy’t fol met boeken en bundels staat, an ut oprúmen. En dêr fond ik un boekpareltsje. Un klein blau bundeltsje met foarop de silhoueten fan un braaf jonkje en meiske en as titel ‘Wie Zingt Mee?’ ‘Uitgave Der Nederlansche Zondagsschool Vereeniging’. Nederlandse nòch met de letters SCH.

In ut boekje un fracht an foar mij bekende liedsjes, dy’t in hersensellen opslagen binne. Altyd gaan de klepkes fan dy sellen open at ik op’e WC sit òf mij inseep met ‘de wilde frisheid fan limoenen’.

Ik sing fleurech fan ‘Waarheen, pelgrims, waarheen gaat gij,/’t oog omhoog en hand aan hand?/Wij gaan op des Konings roepstem/naar ons huis in ’t Vaderland!/Over bergen en door dalen/gaan wij naar de blijde zalen/gaan wij naar de blijde zalen’
In Sneek hewwe wij helemaal gyn bergen en ok gyn dalen, hoochút de skiëtheuvel achter in ’e Noorderhoek. Bij de blijde zalen denk ik met weemoed teruch an ut ferdwenen ‘Restaurant Piso’, dêr’t de glazen met sigaren en sigaretten op’e tafel stonden.

Allemachtech wat un nostalgy. Ik sing nòch mar even fleurech deur!
 
24 september om 21:10
 
Noflek weekend had

Gisteravend lekker an ut fertellen weest in de eeuwenouwe Sint Vitus Kerk fan Tersoal. Ut is en bliëft bysònder dat ik regelmatech optrede mach in sukke ouwe Gòdsgebouwen, dy fan Tersoal komt út de 15de eeuw. Ik stond der gisteravend te fertellen op un grafserk fan un earwaarde út 1500 en nòch wat.

Inderdaad we staan altyd op’e skouders fan dy’t oans foargingen. Der waren su’n 45 minsen oukomen op dit miny-múzyk en ferhalefestival. Ut was de earste kear dat Wytse Hospes ut ferstival òrganisearde.

Workum

Fanmiddach onder prachtege wearsomstannechheden op’e E-bike naar Workum fytst, later nòch un lekkere Rosé bij ‘Jelle’ op ut terras in Drielst.

En ut foetbal dan? Breek mij de bek nyt open! Dat ik gisteravend nyt in ut Abe Lenstra Stadion sat, omdat ik fertelle mocht hoeft mij nyt te spiten. Ut is onferstelber dom dat folwassen minsen su tekear gingen teugen trener Kees van Wonderen. Fòlgens mij te dom om us un kear écht na te denken.

Fanmiddach was ut bij ajax ok al su’n dyptepunt. Un kleine minderheid, spintergoepen dy’t ut kear op kear ferknalle foar de groate mearderheid. Wat is der in gòdsnaam tòch an’e haan met Nederlaan? Wêr komt dy agressy tòch fut?
 
23 september om 12:29
 
De earste skaal is binnen en optrede in Tersoal

Niks su lekker as op un herfstavend met leeftydsgenoaten te foetballen. Ut bitsje oubollege Nederlaanse woard ‘levensvreugde’ kom dan nòch wel un bitsje in’e buurt om dat gefoël te omskriëven.

Omdat een fan’e 7-7 teams op ut laatste moment oubelde ( waardeloas en ik ken dêr mar min teugen) hoefden we mar twee kear un partitsje. We wonnen der één en we ferloaren der eentsje.

Mar dêrover hewwe we ut amper na ouloop. Dan is ut tiid foar Draaiend Rad, bier, borrelnúten en andere lekkere hapkes. TOP ’63 had ut mar wear dik foarmekaar. Hulde foar disse warme dòrpsklup.

En inderdaad de earste skaal is al wear binnen.

Tersoal

Fanavend wear un hele andere avend, at ik in Tersoal optrede mach. Fersen & proaze foar de Lege Geaënsters foarleze. Is ok múzyk. Lees hieronder ut persbericht mar dat de òrganisasy mailde:

Zaterdagavond Kleinschalig Verhalen- en Muziekfestival in Tersoal

TERSOAL- Op de 23e september zal voor de eerste keer een kleinschalig drielocatie festival plaatsvinden in Tersoal. De Vitusstichting is de eigenaar van de dorpskerk, de Vituskerk, in Tersoal. Ze organiseert verschillende activiteiten in het winterseizoen voor de dorpsbewoners en andere belangstellenden.

Een nieuwe loot aan die activiteiten is het kleinschalige festival op drie locaties. Het eigen gebouw, de Vituskerk, mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Verhalenverteller Henk van der Veer o.a. bekend van Omrop Fryslân, Groot Sneek en vele andere activiteiten zal daar optreden.

Als tweede locatie zal het dorpshuis “De Tuolle”fungeren waar het zangduo Faam het programma verzorgt. Ze spelen rockbalads, luisterliedjes of misschien ook wel een feestlied. Mooie in elkaar smeltende stemmen met een passende begeleiding op snaarinstrumenten. Ze spelen in akoestische zetting.


Als derde locatie gaat het gebouw van de voormalige lagere school fungeren. Hier verzorgen Hessel en Wytse het programma. Hessel leest voor en doet dat op zodanige wijze dat hij zelfs mee mocht doen aan de finale van de voorleeswedstrijd van de provinsje Fryslân. Wytse speelt en zingt liedjes met een verhaal. Optreden doet hij het liefst voor kleine groepen, direct contact met het publiek heeft hij het liefst, veelal in het Fries maar een andere taal kan ook zomaar voorbijkomen.


Zoals al vermeld is het een 3-locatiefestival en dat houdt in dat de bezoekers in drie groepen worden verdeeld die na een half uur naar de volgende locatie verhuizen. Het aantal bezoekers is beperkt en zal maximaal 40 per locatie zijn. Aan het slot misschien nog een gezamenlijk afsluitingsoptreden in De Tuolle waar we de beschikking hebben over meer ruimte.


Datum: 23 september a.s.
Start is in “Doarpshûs De Tuolle”, Koumelkerspaad 6 in Tersoal

Inloop: Vanaf 19.00- 19.20 uur
Start programma: 19.30 op locatie!
Info: 06-82531402
Reserveringen: vituskerktersoal@hotmail.com

 
22 september om 17:29
 
Pizza!

Fanmiddach (h)earlek interview had met bovenstaande pizzabakkers. Fanavend lekker foetballe: 7 teugen 7.

Gisteravend nieuws over vv SWZ op GrootSneek site brocht. Amper woarden foar hoe't notabene frijwilligers fan de foetbalklup in Tinga skynber behandeld wurde. Hieronder ut bewuste bericht.

Bestuur vv SWZ stapt collectief op

SNEEK-Op de verenigingssite van de vv SWZ een opvallend bericht. Het bestuur van Sneek Wit Zwart heeft afgelopen maandag in een extra bestuursvergadering besloten om haar positie collectief vacant te stellen en de leden op woensdagavond 4 oktober aanstaande bijeen te roepen voor een ‘Bijzondere Vergadering’.

Op de site van SWZ staat o.a. het volgende te lezen: “In het kader van ‘Verbinding’ stond er aanvankelijk op vrijdag 6 oktober een inloopbijeenkomst gepland. Het plan was om rond dit thema verder in gesprek te gaan met de leden, om zo de beleidskaders verder te kunnen vormgeven, stimuleren en uitrollen in de praktijk.

Recente ontwikkelingen en excessen hebben er voor gezorgd dat dit thema een nog hogere urgentie heeft gekregen en dat de gevolgen hiervan direct raken aan de persoonlijke levenssfeer van de bestuurders.

Het verenigingsbestuur veroordeelt deze voorvallen en de gevolgen hiervan zeer en ziet onvoldoende draagvlak en betrokkenheid onder een deel van de leden om het door de Algemene Ledenvergadering vastgestelde beleid verder uit te voeren.

Hierop heeft het verenigingsbestuur afgelopen maandag in een extra bestuursvergadering besloten om haar positie collectief vacant te stellen en de leden in een Bijzondere Algemene Ledenvergadering hierover verder te informeren.”

De redactie van GrootSneek heeft vanavond verschillende bestuursleden gebeld om te reageren op het bericht, maar geen van allen nam de telefoon op.

In het bericht aan de leden staat overigens ook expliciet geschreven dat er ‘op dit moment niet meer informatie beschikbaar is voor de pers’.

 
21 september om 19:07
 
Drave in’e regen en proef autoluwe binnenstad útsteld

Fanmòrren in’e stromende regen 8 kilometer an ut draven weest met loopmaatje I.

Un paar jaar leden ferklaarde ik sukke malloaten nyt toerekeningsfatber. Niks su feranderlek as un mins. Ik hew genoaten met al dy suurstòf in’e lucht. Mòrrenavend wacht de earste avend seuven teugen seuven foetbal wear. Wil ik dat allemaal nòch un bitsje bijsloffe dan sal ik trenen bliëve mutte. Foarlopech doën ik dat nòch even, wat dat angaat kan ik dy disipline opbrenge. En su’k sei, it fyn ut ok nòch us hearlek om te doën. Su nou en dan even hearlek sprinte!

Ondertussen bin ik druk bezech met ut grondech oprúmen fan myn werkkamer, ut wurdde tiid na hast 18 jaar…Wel moai om resultaat te siën.

Ut bericht dat ik fanmòrren op de GrootSneek-site plaatse kon over ut útstel fan de ‘proef autoluwe binnenstad Sneek’, levert un rekòrd an reaksy’s op. Persoanlek begryp ik der gyn mallemoer fan wêrom’t je befoarbeld de Prins Hendrikkade ouslúte mutte foar autoferkear…

Hieronder ut bericht

Start proef autoluwe binnenstad Sneek uitgesteld

SNEEK- De proef ‘autoluwe binnenstad Sneek’ waarmee gemeente Súdwest-Fryslân de binnenstad veiliger en leefbaarder wil maken, gaat in 2024 van start. De proef zou in oktober beginnen, maar vanwege binnengekomen bezwaren op het verkeersbesluit stelt de gemeente de proef uit.

Bij de proef geldt op vier punten in de binnenstad zeven dagen per week tussen 12.00 en 18.00 uur een doorrijverbod. Met minder doorgaand verkeer hoopt de gemeente de binnenstad aantrekkelijker en veiliger te maken.

Starten met de proef terwijl de bezwaren nog niet behandeld zijn, vindt de gemeente niet passen. De gemeente heeft nu als voornemen om de proef in januari te starten.

 
20 september om 18:35
 
Op'e foarkant fan GrootHeerenveen

Interviewe, útskriëve, akkoard krije, eindredaksy, opmaak en gaan su mar deur. Om dan wear un papieren krant, in dit gefal GrootHeerenveen op de kokosmat te krijen.

Ut is en bliëft moai om te doën, eigenlek is ut myn passy. Of is dat nou wear un bitsje overdreven om dat te skriëven?

Ondertussen lêch ik wel un heel soad ferhalen en belevenissen fast. Nee, nyt foar de evechheid, dat is feulste lan en pas écht overdreven.

Mar metmekaar an un krant òf magazine te werken is bliksems moai werk!
 
19 september om 18:41
 
In hearlike súterege herstdach

Moaier is der nyt, een fan’e earste herstdagen en dan lekker skriëve. Dat hew ik dan fandaach ok deen, naast ut skrëven fan un nieuwe Omrop Fryslân kollum ok interview útskreven. Un interview dat ik met Nynke de Jong, públisiste, skriëfster, tv-persoanlekheid mar f’ral nòch altyd jonge sprankelende frou út’e Lege Geaën.

Ut wurdde un prachtech ferhaal, fyn ik teminsten.

Feijenoord/Feynoord-Celtic

Fanavend hopelek moaie earste CL wedstryd: Feyenoord-Celtic. Twee favorite ploegen fan mij, met un roemrike geskiedenis. De wedstryd Feijenoord (let op’e spelling!) teugen Celtic op 6 mei 1970 staat nòch altyd op myn netflues! Wat un avend was dat, toen Feijenoord foar ut earst as Nederlaanse klup de Europacup 1 won!
 
18 september om 08:40
 
Kollum Omrop Fryslân

Blauwe engel over mijn borst

‘Dokter? Dokter, krijg ik alsnog een infarct?’ jammer ik deur. De arts geeft antwoard. ‘Mijnheer Van der Veer, of u een infarct krijgt ja of nee, dat bepalen wij en niemand anders.’

‘Dokter, ik zie de deuren van de hel. Verdomme, dokter, doe wat, ik wil niet naar de hel!’ ‘Mijnheer Van der Veer, of u nu in de hemel of in de hel komt, ook dát bepalen wij …’

Ut is fandaach op’e kòp ou 10 jaar leden dat ik in ut sikenhús terecht kwam. “Su sitte je op’e fyts, su lêge je in ut Sint Antonius”, skreef ik later op myn digitale dachboek.

Nyt su núver dat ik op disse maandachmòrren even un desennium teruch in’e tiid gaan. Feul mear lui met un traumatise levensbedrigende ervaring salle dit herkenne: Stilstaan bij wat je overkomt op de dach wat der toen gebeurde. Bovendien is un bitsje dramatyk mij nyt freemd.

Ik hew rond disse datum altyd un apart gefoël in’e bealech. Ongetwifeld ferwerking met neiging naar un light fersy fan hypogoandry. Toon Hermans hat der ok last fan, om mar us iemand te noemen.

Ferwerking was foar mij letterlek hard werke, iedereen doët ut op syn òf har manier. Ik deed ut deur te skriëven, futdaleks in ut sikenhús al. Antekeningen make fan wat ik sach, foëlde en metmaakte. Helemaal nòch nyt met ut idee om der later un boek over te skriëven.

Dêrfoar was útgever Eddy van der Noord ferantwoardelek. Ok ientsje dy’t al ut noadege metmaakt had in syn leven. Eddy begon un útgeverij en wú allinech nòch mar moaie bysòndere boeken útgeve. Toen hij myn earste 20 bladsiden fan ut manuskript lezen had was hij klip & klaar: ‘As de bliksem trochskriuwe, ik wol it boek útjaan!’

En dat wurdde ‘Blauwe engel over mijn borst’, wêr ik an ut begin fan disse ‘Toan’ út sitearde.

In ut Hollaans, om de oustaan te bewaren. Ut boek kwam der en is útferkocht, sonder dat der un soad públisiteit om heen kwam. De moan- op moan reklame was foldoende. Ut bleek un bròn foar herkenning bij kardiopasjenten.

Nou tien jaar later bin ik nòch altyd an ut werk. ‘Ledigheid is des duivels oorkussen’.

Ondertussen rydt de Blauwe Engel fleurech deur, sonder spoarboekje. Ik genyt ut lieve leven met folle teugen en deel myn ferhalen graach met jum. Fijne week toewênst.


 
17 september om 22:43
 
Sonnebloemdach

Ut was fandaach un sonnebloemdach, met un E-biketòchtje over de Groëne Dyk. Mòrren is der wear un dach. Gaan ik fanút. Ik hew wel wear nocht an'e nieuwe werkweek!
 
16 september om 18:46
 
Shantykoren bedanken Rozenberg met vocaal ‘Harmen bedankt!!’

Even voor de klok van zes uur klonk uit de kelen van de 8 shantykoren een luid ‘Harmen bedankt’ over de Marktstraat. Daarmee kreeg het Shantyfestival van Sneek een emotioneel einde voor Harm(en) Rozenberg, grote organisator van het festival gedurende een 15-tal jaren. Het welverdiende eerbetoon deed 80-plusser Rozenberg, ook (mede) oprichter van Rolling Home, zichtbaar goed.

Van 13.00 uur tot en met 18.00 uur werd in het stadscentrum het Shantyfestival gehouden in Sneek. Diverse shantykoren brachten hun repertoire van zeemansliederen ten gehore op diverse locaties door het centrum van Sneek.

Mede door de perfecte weersomstandigheden werd het festival een groot succes. De volgende koren gaven acte de préséance: Stuyvesantsjongers; Rolling Home; Man over boord; Compagnie zangers; Breggesjongers; Brûskoppen; Huisduiner en de Feanwiven.

 
15 september om 21:55
 
Net fiksearre hûs – Gedichten fan Elske Kampen

Net fiksearre hûs is de zesde poëziebundel van Elske Kampen. Ze roept hierin een wereld op die ligt tussen de werkelijkheid van een eenvoudig Ru-schaaltje in Museum Princessehof en de onwerkelijke thuiskomst van iemand die niet bestond.

Dichten is voor Elske een vorm van ordenen en harmonie scheppen. De drang van de versvorm dwingt haar om tot de essentie te komen.

Auteur: Elske Kampen
ISBN : 9789493318090
Tal siden : 68
Taal: Frysk
Utjouwer : Afûk
Formaat : Softcover


 
14 september om 20:18
 
Un hot rod…

Tòt fanmòrren had ik der nòch noait fan hoard: Un hot rod! Ut is un oldtimer, meastal út de jaren ’30, dy’t omboud is tòt un showmodel. Benno de B. út Liwwarden is der eigenaar fan. Ut ferfoermiddel staat in un wel heel spesiale mancave. Mear derover in de Friesland Post.

Ferder fandaach an ut kollum skriëven weest. En ja, ok even lekker fan’e najaarsson genoaten, achter in’e tún. Ut rúkt trouwens naar herst! 
13 september om 18:56
 
Interview met Kees van Wonderen útskrieve

Eargister un interview met Kees van Wonderen had, trener fan SC Heerenveen en earder laatbloeier in ut betaald foetbal. Earst bij NEC en NAC en toen bij Feyenoord. Ferhaal gaat over ‘De mens achter voetballer en trainer Kees van Wonderen’. Gaat dus nyt su sear over ut foetballen, mar mear over de mins Van Wonderen.

Ut wurdde un interview fan dik un uur, met un bysòndere kearel dy’t um helemaal sich self is en nyt su feul hewwe mut fan hooch as de pòtskiterij.

Ut interview hew ik skreven foar de Groot-uitgaven.
 
12 september om 20:11
 
In Memoriam: Red Feenstra

Op 31 augustus j.l. is Red Feenstra overleden. Een legendarische voetballer en volgens velen een van de allerbeste spelers die ONS ooit gekend heeft. Zijn sportieve hoogtepunten vonden plaats in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Hij is na een langdurige tijd van afnemende gezondheid thuis overleden op 78-jarige leeftijd.

Red speelde elf seizoenen in het 1e elftal en kwam tot 165 wedstrijden en 6 doelpunten. Zijn trainers waren Theo Ydema, Dirk van Dam, Anne Santema, Jack Haak en Gerrit Bil. Medespelers waren o.a. Jan Steenwijk, Joes van Delden, Klaas Berswerda, Piet van Meekeren, Sipke Plat, Johan Bootsma, Piet Dam, Gerrit Bil, Broer Smid, Theo de Haan, Piet Hilwerda, Klaas de Jong, Tjerk de Boer, Menno van den Berg, Eddy van der Wal, Jan Hofing, Foeke Zijlstra, Ruurd Heerschop, Hans Jellema, Ruurd Boot, Jan Rienstra, Dick van der Heide, Stoffel Boersma en Wieger Sinnema.

Hij woonde in Oostwold in de buurt van Groningen in een woonark samen met zijn vrouw Annelies. Tot zijn pensioen werkte hij bij de Gasunie in Groningen, in dat aparte gebouw aan de rand van de stad. De Vriendenclub heeft daar een keer een rondleiding van Red gehad op een zaterdag toen er niet zoveel mensen in het gebouw waren. Foeke Zijlstra: “Toen ik in de jaren ’70 in het ziekenhuis in Groningen lag, kwam hij me ’s middags vaak bezoeken (tijdens zijn pauze denk ik) en schaakten we een potje, hij was een heel sociaal aimabel mens. Ook heel sportief en talentvol, volgens velen een van de beste ONS-ers ooit. Maar of hij nou speelde in het 1e of 7e het maakte voor hem niets uit, hij was een echte liefhebber. In het veld was hij wel degelijk fanatiek, maar daarbuiten niet. Hij speelde meestal als middenvelder of verdediger. Hij kwam altijd met zijn zwarte “dokterstas” aanlopen met daarin zijn voetbalspullen.”

Zijn boezemvriend Minne Bergstra uit Grou bevestigt dat: “Hij speelde ook in vertegenwoordigende (jeugd)elftallen en in het Noordelijk Elftal wat toen nog bestond. Hij wilde inderdaad altijd winnen, ook bij gewone spelletjes zoals bij het biljarten. Ik kende Red vanaf de periode op het Bogerman College en we zijn altijd bevriend gebleven. De laatste wedstrijd van ONS die we gezamenlijk bezochten was een keer voor de beker bij Harkemase Boys. We hebben toen met heel wat bekenden oude herinneringen opgehaald. Ik heb ooit een jaar met hem samengespeeld bij ONS. Aan het eind van het seizoen degradeerden we na een beslissingswedstrijd in Zwaagwesteinde waar duizenden toeschouwers waren. Jan Steenwijk sloeg toch nog een bal met zijn hand uit de goal. We verloren toen met 2-1 van Blauw Wit ’34. Ik ben toen teruggegaan naar Heeg. Toen speelden we weer tegen elkaar. Het overlijden van Red heeft mij erg aangegrepen. De medische problemen begonnen dik tien jaar geleden met hartproblemen, en diabetes heeft hem afgetakeld. Hij miste ook al een stuk van zijn been. Hij heeft echt een enorme lijdensweg doorgemaakt.”

Red Feenstra maakte deel uit van het “Elftal van de Eeuw”, dat december 1999 werd gepubliceerd in het clubblad. Hij stond daarin centraal op het middenveld, geflankeerd door Robert Herder en Jan Vlap en in de rug gedekt door niemand minder dan Marten Ferwerda. De laatste periode verwaterden de contacten met ONS. Wel had Red altijd nog contact met een groep ONS-ers op leeftijd die zich jaarlijks onderdompelen in nostalgische verhalen en dit koppelen aan een gezellig samenzijn (zie foto).

ONS verliest een icoon uit vervlogen tijden. De club wenst zijn vrouw Annelies en andere familieleden en nabestaanden veel kracht om dit verlies te verwerken.

Bestuur ONS Sneek ( Gerard van Leeuwen jr.)

Met dank aan Minne Bergstra, Foeke Zijlstra en Henk van der Veer (foto’s) 
12 september om 20:04
 
Fleurege dach in Amsterdam

Ut was wear un fleurege dach in Amsterdam! Bliëft un feestje, alle kearen wear.
 
11 september om 08:27
 
Kollum Omrop Fryslân

Kattepisdagen

Disse week ferskynt un interview in de papieren GrootdeFryskeMarren dat ik kòrtleden met wearman Jan Jonkman had. Jan komt út un boerefamily en fòlgens eigen sêgen leefden dy met ut wear, krekt su at ouwe skippers dat deden.

Jan noemt um self ‘praktykman’ at ut over de kennis fan ut wear gaat. Tegare met Tjitske Wienbenga en Siebo Mollema fersòrgt Jan ut wearbericht foar Omrop Fryslân.

Ut trio is de opfòlger fan Piet Paulusma, dy’t jarenlang één fan’e gesichten fan’e Omroep was. Na ut overlijden fan Paulusma koas de Omroep foar un nieuwe fòrmule, nyt mear één man, mar 3 weareksperts.

Dat Jan um praktykman noemt, het alles te maken met syn boere oukomst. Hij woant syn hele leven lang al op un boerderij in Eachmaryp, dat Snekers Akmaryp noeme, mar dat leit an’e Snekers.

“Sjoch at wij hjir yn Eachmaryp Douwe Egberts rûkten dan koest de klok der op gelyk sette dat der reinwetter komme soe. Letter waard it sa dat ik befestige wurde troch de waarkaarten en omgekeard. Ik hie noch hielendal gjin ferstân fan lijntsjes op waarkaarten. Ik kaam fia de ballonfeesten yn kontakt mei metrologen en sa krige ik de finesses wat te pakken en dat waard troch de komst fan kompjoeters nochris mear. Ik slurpte al dy ynformaasje op trochdat ik it ‘leuk’ fûn.”

Dúdelek, Jan kreech ut wearfirus al feul earder met. Jan is un generasygenoat fan mij en wat ok helder is dat wij froeger dichter bij de natuur stonden as teugenwoardech. Ja, ik ok as stadsjonkje. Der wurdde bij oans thús ok over ut wear praten.

Un halve eeuw leden, herinner ik mij gelukkech nòch, saten we someravens regelmatech op un krukje òf stoël op ut stoepke foarhús. At we dan fan dy moaie someravenden hadden en genoaten kon oans fader de sfear soms met één opmerking over ut wear ferknalle.

‘Wat is ut hearlek wear nyt?’
‘Ja, ut is warm…mar we houwe ut nyt, ut putsje stinkt su en dan krije je altyd ander wear, let mar op myn woarden.’
Wat un partypoeper!

Jan Jonkman fertelde dat syn mem ok altyd fan dy fòlkswearkundege wiisheden in petto had. Se fertelde over Kattepisdagen. ‘Witsto wol wat de Kattepisdagen binne?’, froech Jan. ‘No, dat binne de trije dagen yn augustus, nei de Hûnsdagen, dan mizert it noch wat.’

Ik hou fan dy folkswearkundege wiesheden.

Mòrren krije we ander wear, Jan seit ut!


 
10 september om 20:00
 
De herst leit op'e loer

Lul mar moai ferder over dy Indian Summer, de natuer laat um tòch nyt foar de gek houwe. De herst is dichterbij astou denkst!

Achter in'e tún hangt ut bewies.
 
9 september om 21:19
 
Indian Summer Grachtekonsert 2023

Lokasy was anders, mar ut sfearke kon simpelwech nyt stukken met disse wearsomstannechheden. Hew wel genoaten!

Het is weer voorbij die mooie zomer, was ut laatste nummer dat der fanmidaach klonkt. Mar der liekt gyn end an disse somer te kommen!
 
8 september om 22:46
 
Sjabbat-maaltyd

Fanavend foar ut earst in myn leven un sjabbat-maaltyd metmaakt. Ik hoarde inderdaad hoe't de segenspreuk over de Galles ( sabbatsbroad) útsproken wurdde.

Dêrna fòlgde de maaltyd, met o.a. kipesoep, lekkere earpels út'e oven en soete groënten, wêronder wurtels. Ut was allemaal indrukwekkend en bysònder.

 
7 september om 16:34
 
Podiumbouw opmaat voor OBW Grachtenconcert

SNEEK- De opbouw van een groot podium op de Westersingel, vlakbij Theater Sneek, is vandaag voltooid. Zaterdag a.s. zal hier o.a. het OBW Grachtenconcert worden gegeven.

Het OBW Grachtenconcert is een vervolg op het Sneekweek Slotconcert wat in het kader van het 80e jubileum van de zeilweek als spetterende slot werd georganiseerd in de grachten van Sneek. Dit onderdeel liet een heel een ander geluid horen dan in de Sneekweek in de stad te horen was op de muziekpleinen, nl in de vorm van een (semi)klassiek openluchtconcert. Omdat het meteen een groot succes was en dit concert in Sneek en omgeving het enige semi klassieke openluchtconcert was, is besloten er een vervolg aan te geven.

Het OBW grachtenconcert zal deel uitmaken van het UitFestival Súdwest Fryslân, de aftrap van het culturele seizoen in Sneek. Van een markt met kraampjes, ontwikkelde het evenement zich tot een veelzijdig festival door de hele binnenstad, met optredens, exposities en straattheater.
Sinds 2020 werd het programma van het uitfestival verspreid over verschillende locaties in geheel gemeente Súdwest Fryslân, waarbij elk dorp, stad geënthousiasmeerd wordt een afwisselend cultureel aanbod in hun eigen dorp/stad te organiseren. Het Uit Festival wordt nu afgesloten met het OBW Grachtenconcert, gratis toegankelijk voor jong en oud, uit geheel gemeente Súdwest Fryslân.

Toegang

Het concert is gratis toegankelijk langs de kades, maar extra leuk is het natuurlijk als je vanaf je eigen sloep kunt genieten van het concert en de openlucht kerkdienst. Je hoeft je niet aan te melden maar kunt gewoon met je sloep komen. Er wordt per sloep een bedrag bijdrage van 20 euro gevraagd als tegemoetkoming in de kosten voor het programma, die je ter plaatse kunt afrekenen.
Vooraan liggen op een Vip plaats
Wil je vooraan liggen om niets van het prachtige concert te missen? Meld je dan meteen aan voor een VIP plaats voor het podium. Kosten per sloep zijn € 100,- .
Graag zsm aanmelden via Grachtenconcert@gmail.com onder vermelding ‘VIP plaats OBW-Grachtenconcert’, naam en e-mail en u ontvangt een bevestiging. De kosten worden door u voorafgaand aan het concert op locatie contant of via pin voldaan.

Draaien Koninginnebrug

De Koninginnebrug over de Looxmagracht zal op zaterdag de hele middag draaien. Openingstijden brug: van 13.00 uur t/m 20.00 uur

Maximale doorvaarthoogte 1,40 meter (doorvaarthoogte vaste brug bij De Koperen Kees/Parkstraat).
*) op de aanwezige boten mag tijdens het concert geen gebruik maken van parasols of een uitgeklapte binimitop ivm zicht rest van het publiek.

OBW Sneek is hoofd subsidieverstrekker van het Grachtenconcert

Overige sponsors zijn: de gemeente SWF, Sneek Promotion, Vereniging Ondernemend Sneek/Ondernemersfonds SWF & de Lionsclub Sneek Waterstad.

De Lionsclub Sneek Waterstad geven ongeveer 100 senioren de mogelijkheid om het concert bij te wonen. Zoals ook andere jaren, worden deze oudere gasten voorzien van een lekker drankje & hapje en, waar nodig, geholpen door de professionele medewerkers van diverse zorginstellingen.

Zaterdag 9 september 2023
“OP HET WATER VOOR HET THEATER!”
Locatie bij Theater Sneek, Westersingel 28
17.00 - 19.00 uur OBW Grachtenconcert

 
6 september om 18:03
 
Druk bezech

Fandaach an ut interview útskrieven weest. Twee ferhalen foar de Friesland Post. Ut het niks met inspirasy te maken, gewoan sitten gaan en skriëve.

Ferder bin ik druk bezech met ut her inrichten fan myn werkkamer. Foar ut earst sinds jaren pak ik boeken in om dy eventueel te ferkopen. Der mut rúmte komme. Ik kan dat amper, boeken fut doën. Welke wel en welke nyt. Ut geeft trouwens wel un opgerúmd gefoël.

Búten is ut somers! Mar ja, dat is búten…
 
5 september om 14:39
 
Jaren later

Gistermiddach bij Henk Feenstra weest. Ut was wear goëd om bij dit posityf instelde mins te wezen.

Later mear in de Friesland Post: Over de mancave!

Tom Coehoorn maakte de foto.


 
4 september om 08:29
 
Kollum Omrop Fryslân

De P fan Pantersigaren & Big Brother

Appie ( nyt syn echte naam!) was un legendarise keeper, at hij keepte hast groate kaans dat de nul bewaard wurdde. Su nou en dan mocht ik metspeule in ut roemruchte ONS Seuven. Dêr saten allemaal mannen fan kwisekwaansy in dat XI-tal. Faak ok sakelui. Appie trouwens nyt, dat was un echte boufakker. Mar keepe as de bêste.

Nadat we wear us de nul achterin houden hadde froech Appie na ouloop even om andacht. Dat was op umself al heel wat in de dampende kleedkamer, dy’t um nyt allienech fulde met hite waterdamp mar ok sigarerook.

Mannen, fòlgende week kan ik nyt keepe en dy week dêrop ok nyt. Ik sal even út fanhús, begon Appie. Ik hew twee maanden leden un núver grapke had. Ik wú even om un bierke in’e stad, mar ut regende de wel su allemachtech dat ik hew de auto pakt en bin naar ut sentrum riden. Twee bierkes mut kanne. Mar ut liep helemaal út’e klauwen, ik kwam un paar maten fan froeger teugen.

Toen ik de kroech útstuiterde docht ik nòch, ‘nyt in’e auto stappe Appie’. Mar su’k sei ut spoëlde gewoan jonge honnen. Tòch achter ut stuur. Ik had amper 20 meter riden toen ik docht, dit is nyt ferstandech. Parkearplak opsoeke en de auto staan late. Siën ik dêr un groate P staan, ik docht dy is foar mij. En wat der toen gebeurde weet ik nyt mear. Ik wurdde deur twee plisy’s de auto útsleurd. Wat was nou ut gefal. Dy P was nyt de P fan un parkearplak, mar de P fan Panter Sigaren. Stond ik bij Bloemhof in’e etalazy! Hele rút an gruzelementen. En nou mach ik 14 dagen naar Feenhúzen. En terecht, want je mutte nyt met drank op autoride!

Ik fertelde bovenstaande anekdoate, al òf nyt un bitsje andikt deur de tiid, an myn maten. Dy moesten der wel om lache, sterkte ferhalen binne altyd moai en kenne gyn kwaad.

Mar nou komt ut. Toen ik thús kwam sach ik even op myn mobyltsje. En loof ut òf loof ut nyt. De earste foto dy’t ik op Face Book siën is un prachtech fergeeld nostalgys kykje fan Bloemhof syn Sigarewinkel in hartsje Sneek.

Ik loof der niks fan dat ik stikem oulústerd wurd, mar apart fond ik ut wel. Trouwens ik hew gyn geheimen, ik deel graach. Moaie ferhalen helemaal.

Asjeblyft!
 
3 september om 23:07
 

Optrede in Tersoal!

Op de 23e september zal voor de eerste keer een kleinschalig drielocatie festival plaatsvinden in Tersoal. De Vitusstichting is de eigenaar van de dorpskerk, de Vituskerk, in Tersoal. Ze organiseert verschillende activiteiten in het winterseizoen voor de dorpsbewoners en andere belangstellenden.

Een nieuwe loot aan die activiteiten is het kleineschalige festival op drie locaties. Het eigen gebouw, de Vituskerk, mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Verhalenverteller Henk van der Veer o.a. bekend van Omrop Fryslân, Groot Sneek en vele andere activiteiten zal daar optreden.

Als tweede locatie zal het dorpshuis “De Tuolle”fungeren waar het zangduo Faam het programma verzorgt. Ze spelen rockbalads, luisterliedjes of misschien ook wel een feestlied. Mooie inelkaar smeltende stemmen met een passende begeleiding op snaarinstrumenten. Ze spelen in akoestische zetting.

Als derde locatie gaat het gebouw van de voormalige lagere school fungeren. Hier verzorgen Hessel en Wytse het programma. Hessel leest voor en doet dat op zodanige wijze dat hij zelfs mee mocht doen aan de finale van de voorleeswedstrijd van de provinsje Fryslân. Wytse speelt en zingt liedjes met een verhaal. Optreden doet hij het liefst voor kleine groepen, direct contact met het publiek heeft hij het liefst, veelal in het Fries maar een andere taal kan ook zomaar voorbijkomen.

Zoals reeds vermeld is het een 3-locatiefestival en dat houdt in dat de bezoekers in drie groepen worden verdeeld die na een half uur naar de volgende locatie verhuizen. Het aantal bezoekers is beperkt en zal maximaal 40 per locatie zijn. Aan het slot misschien nog een gezamenlijk afsluitingsoptreden in De Tuolle waar we de beschikking hebben over meer ruimte.

Datum: 23 september a.s.
Start is in “Doarpshûs De Tuolle”, Koumelkerspaad 6 in Tersoal

Inloop: Vanaf 19.00- 19.20 uur
Start programma: 19.30 op locatie!
Info: 06-82531402
Reserveringen: vituskerktersoal@hotmail.com


 
2 september om 20:17
 
Moaie middach: Silveren júbileum VHS

De letters VHS staan foar Vereniging Historisch Sneek. Fandaach wurdde in ‘e Groate Kerk fan Sneek ut 25-jarech júbileum fierd. Tegare met Wim Daniëls( ‘bekend van radio en tv’) mocht ik fanmiddach in’e Groate Kerk fan Sneek un (poëtise) bijdrage geve. Altyd moai om te doën, seker foar ut públyk dat fanmiddach anwezech was: Thúswedstryd.

Daniëls kan ut moai opsêge, al mut ik wel kwyt dat syn middenstuk fan’e toespraak ( over o.a. Abraham Kuyper) te langdraderech en te gesocht fond. Ok syn opfattings over ut ferdwinen fan dialekt en de taal ferskil ik met Daniëls fan mening. Daniëls gaf an om noait in ut dialekt te skriëven, omdat ut tòch nyt lezen wurdt. Ik geef minsen altyd de kaans om ut Snekers in elk gefal leare te ferstaan deur ut gewoan te praten. Dat is wat anders as frage ‘verstaat iedereen Snekers of Fries’.

Ferder prima toespraak fan Brabo Daniëls! Múzikale bijdrages fan Hylke Postma en Hotze van Bekkem pasten goëd bij ut programma. VHS-Foarsitter Ko Smorenburg presentearde de bijeenkomst op útstekende manier

Henk Stalman en Joop Boom kregen un earste eksemplaar fan ut júbileumnummer fan De Waag anboaden. Der waren su’n 300 minsen anwezech in ’e kerk. 
1 september om 18:18
 
Gouden dagen

Ut waren wear GOUDEN dagen. Op un plezierege manier ferdwale in'e tiid!