dagboek > overzicht
Dagboek júny 2024Bekiek hele maand 
 
1 júny om 12:05
 
Joodse begraafplaats Sneek opgeknapt





SNEEK-Een groep vrijwilligers heeft donderdag 30 mei de Joodse begraafplaats in Sneek opgeknapt. Dat was hard nodig. De meeste teksten op de matsevot (grafstenen) waren door de tand des tijds niet meer te lezen. De stenen zijn schoongemaakt en de letters weer opgeschuurd. De stenen die van oorsprong zwartgeletterd waren, zijn met stempel, penseel en inkt weer gezwart. Overhangend groen is verwijderd en ook het toegangshek tot de begraafplaats is afgesopt. Het resultaat mag er zijn.

Het initiatief voor deze opknapbeurt kwam van de Stichting Monument Synagoge Sneek. Toen deze stichting medio 2023 een nieuw monument realiseerde bij de voormalige synagoge aan Wijde Burgstraat sprak het bestuur de ambitie uit om het monument een levend monument te laten zijn. In dat kader is er in mei dit jaar een schilderij van Rita Vjodorowa waarop de synagoge is afgebeeld permanent in bruikleen gegeven aan de bibliotheek. Er wordt in samenwerking met scholen lesmateriaal ontwikkeld en nu is dus ook de Joodse begraafplaats opgeknapt.

Het werk is verricht door een tiental vrijwilligers van de Stichting Boete en Verzoening. Zij werden beloond voor hun werk met een boomcertificaat van het Joods Nationaal Fonds. Dat betekent dat op naam van de vrijwilliger een boom wordt geplant in de Negev woestijn.

De toch al mooie, verstilde, door bomen omringde begraafplaats, waar het zonlicht regelmatig zorgt voor prachtige lichtspelingen, kan de komende jaren weer verzinken in rust. Want eeuwige grafrust is een wezenlijk onderdeel van het Joodse geloof.