dagboek > overzicht
Dagboek júny 2024Bekiek hele maand 
 
5 júny om 14:19
 
As Royalty ferslachgever





Was fanmňrren foar GrootSneek in Heech, ut Palingdňrp bij útstek, dęr’t de Koaning kwam foar un bliksembesoek.

Warm onthaal voor geďnteresseerde Koning Willem Alexander in Heeg

HEEG- Koning Willem Alexander heeft vanmorgen een bezoek aan Heeg gebracht om gesprekken aan te gaan met initiatiefnemers en partners Warm Heeg. Even na de klok van 11 uur werd de Koning ontvangen door Lucie Gelderblom van ‘Warm Heeg’.

Kinderen van de basisschool uit Heeg, die kort ervoor nog aan het surfen waren, vormden een erehaag voor de Koning. De kinderen vonden het maar wat een eer om de Koning op hun manier ( ‘box’ !) welkom te mogen heten. Een van de kinderen riep luid en duidelijk dat hij z’n hand na de box met de Koning nooit weer zou wassen. Een andere was ook eerlijk: “Ik hie leaver trochsurfen bleaun…” Willem Alexander gaf aan dat Heeg bekend terrein voor hem is, in zijn jonge jaren was hij regelmatig als zeiler op het Heegermeer te vinden met z’n vrienden.

Warm Heeg

Het project Warm Heeg is voortgekomen uit een dorpsvisie die in 2012 door inwoners uit het dorp zelf is geschreven en waarin de wensen voor een duurzame toekomst van Heeg zijn vastgelegd. In 2018 nam de lokale energiecoöperatie het initiatief om een collectieve en duurzame warmtevoorziening voor het dorp Heeg te realiseren. De voorziening moet haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen, met als warmtebron het oppervlaktewater van het Heegermeer.

Dat de tafelgesprekken in It Sylhűs plaatsvonden was geen toevalligheid, immers het clubhuis van de plaatselijke watersportvereniging wordt al door middel van aquathermie verwarmd.

Tafelgesprekken

Tijdens het eerste stond de vraag ‘Wat er allemaal komt kijken bij een groot en complex burgerinitiatief als Warm Heeg’. Aan tafel de 6 teamleden van Warm Heeg.

Het tweede gesprek, met aan tafel onder andere wethouder Henk R. de Boer van SWF, de projectleider aquathermie en collectieve warmte provincie Fryslân, adviseur woningcorporatie Elkien en projectleider ‘Eigen Warmte Balk’, draaide het om de vraag ‘leren van elkaar’. De Koning was zeer betrokken tijdens de gesprekken en luisterde duidelijk geďnteresseerd over de vorderingen van het project.

Campagnekantoor van Warm Heeg

Na de gesprekken bezocht de Koning nog kort het campagnekantoor van Warm Heeg dat gevestigd is in het centrum van het dorp. Hier sprak hij met een aantal inwoners over hun motivatie om wel of niet mee te doen aan het project. Op dit moment heeft 50 procent van de inwoners aangegeven mee te willen doen. Het bezoek aan Heeg past in het kader van eerdere bezoeken die de Koning heeft gebracht in het kader van de energietransitie.

Even na twaalf uur vertrok de Koning weer, uitgezwaaid door een klein groepje Heegemers in de Harinxmastrjitte.