dagboek > overzicht
Dagboek júny 2024Bekiek hele maand 
 
19 júny om 14:51
 
Prins Hendrikkade vanaf vandaag weer open voor autoverkeer





SNEEK-Het doorrijverbod op de Prins Hendrikkade wordt voor een periode van vier maanden uit de proef gehaald. De aanpassing is vanaf woensdag 19 juni van kracht. Dat is vanmorgen tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Eerder op de morgen waren medewerkers van de gemeente al bezig om de verkeersborden af te plakken


Een binnenstad waar een aantrekkelijke leefomgeving centraal staat. Daar werkt de gemeente Súdwest-Fryslân aan. De gesprekken met ondernemers, inwoners en de Vereniging Ondernemend Sneek (VOS) hebben het college van Súdwest-Fryslân genoeg aanleiding gegeven om de proef aan te passen.


Bezoekersaantal blijft op peil, onbegrip Prins Hendrikkade

De gemeente geeft aan deze aanpassing te doen op basis van de beschikbare data én de beleving van inwoners en ondernemers. Eén van de belangrijke vragen over de proef is wat deze proef doet met het aantal bezoekers in de binnenstad. De VOS concludeert in een brief aan de gemeente dat de ontwikkeling van het aantal bezoekers in de binnenstad de afgelopen maanden overeenkomt met het landelijk gemiddelde voor kleine steden.

Ook de verkeersstromen in de omliggende wijken Sperkhem en Noorderhoek zijn in beeld gebracht. Deze metingen laten vooralsnog acceptabele effecten zien.

“Dat is mooi. En ik ben ook blij met de positieve reacties vanuit inwoners. Tegelijkertijd hoor ik veel onbegrip over het doorrijverbod op de Prins Hendrikkade”, vertelt wethouder Michel Rietman. “Zoals eerder in het proces ook al aangegeven, weegt de beleving van inwoners en ondernemers voor ons zwaar mee in de ontwikkeling van deze proef. We willen niet alleen op basis van data sturen. Daarom menen wij dat het goed is om de Prins Hendrikkade voor een periode van vier maanden uit de proef te halen.”

De gemeente wil ervaren wat het effect hiervan is op de verkeersstromen in de verschillende wijken en bezoekersstromen in en rond de binnenstad. Het besluit wordt direct ingevoerd.

Gemeente en ondernemers werken aan een aantrekkelijke binnenstad

De proef autoluwe binnenstad, die op 2 januari van start ging, moet bijdragen aan een aantrekkelijke, veilige en leefbare binnenstad. Een binnenstad waar het fijn wonen, werken, verblijven en winkelen is. De proef moet uitwijzen of minder doorgaand verkeer daaraan bijdraagt.





Camera’s

Vanmorgen werd tijdens de persconferentie ook duidelijk dat er vanaf het begin dat de autoluwe proef is ingegaan geen bekeuringen zijn uitgeschreven op de Prins Hendrikkade. De camera’s hebben namelijk nooit aan gestaan…