dagboek > overzicht
Dagboek maart 2018Bekiek hele maand 
 
6 maart om 18:25
 
Beetsterswaach

Fanmiddach hew ik in Beetsterswaach weest, hew dęr iemand interviewd. Wie? Dat doët der nou even nyt toe. Hew na ut fraachgesprek nňch un slach deur ut fan ouds foarname dorp weest. As un echte toerist hew ik ut bakkerspand op ’e foto setten. Ik hou fan Jugendstil! Fandęr. Thús even de de histoary fan de fraai Bakkerij opsocht:

De Bakkerij

Het pand van de bakkerij stamt uit het begin van de 18de eeuw en was toen blijkbaar al in gebruik als bakkerij. Antje Berends (geboren circa 1770 en overleden in 1832), dochter van Berend Klazes, meester molenaar op de Oostermolen te Beetsterzwaag, bezat de helft van deze bakkerij. Zij trouwt met Egbert Rienks uit Drachten, die de familienaam Kuipers aanneemt. Hun zonen worden molenaar en bakker. In 1823 kocht deze familie de andere helft van de bakkerij.

In 1891 neemt Kornelis van der Vegt de bakkerij over, waarna deze gedurende drie generaties in de familie blijft tot 1974. Kornelis laat de winkel twee keer verbouwen. Bij de laatste verbouwing (1908) wordt de voorgevel vernieuwd in Jugendstilvolgens een ontwerp van architect Luitje de Goed (1853 1926). De prachtige tegeltableaus zijn vervaardigd in het atelier van Jan van Hulst te Harlingen. Wegens inwateren werd het bovenste gedeelte van de voorgevel in de jaren 1960 bekleed met houten
planken waardoor de sierelementen volledig aan het zicht werden onttrokken.

Pas bij de restauratie in 2012 werd de voorgevel door de nieuwe eigenaar bakker Verloopteruggebracht in oude staat. Zijn Speciale lekkernijen zijn de Sweachster Turfkes en de Beetster Bollen. De Beetsterbollen zijn gemaakt volgens een oud recept dat als verloren werd beschouwd.

Via een nazaad van de bakker uit de 19e eeuw die in Canada woont, is het originele recept weer boven water gekomen.