dagboek > overzicht
Dagboek maart 2018Bekiek hele maand 
 
7 maart om 18:33
 
Schilderijen Irma Kamp en keramiek Jikke van de Waal-Bijma bij Bax Kunst in Sneek

Sneek-Van 13 maart tot en met 7 april 2018 exposeren Irma Kamp en Jikke van de Waal-Bijma bij Bax Kunst. Het is de tweede expositie van de expositiecarrousel met 21 kunstenaars bij Galerie Bax Kunst. Alle exposanten komen in het kader van PROJECT11 exposeren.

Irma Kamp

Na haar studies, Lerarenopleiding te Leeuwarden en Hogeschool voor de Kunst in Utrecht heeft Irma zich in hoofdzaak toegelegd op het schilderen. Dit is haar eerste taal, het meest natuurlijke medium om zichzelf uit te drukken. De kunstenares had een van haar eerste exposities bij Bax Kunst. Na enkele jaren minder actief aan het schilderen te zijn geweest, onder meer door opgroeiende kinderen, is zij nu volledig terug op het toneel en dit jaar in Sneek tijdens PROJECT11 te bezichtigen.

In haar materialen en technieken is zij op zoek naar tegenstellingen. De dragers die Irma gebruikt zijn masonite, mdf, zink en staal. In haar techniek zoekt zij het contrast: transparantie of sterk verdunde druipers tegenover dikke lagen verf, verf tegenover de structuur van de drager en lichte, bijna onaangeraakte gebieden tegenover donkere, doorgewerkte partijen. De olieverf schilderijen van Irma blijven je bij door hun intimiteit, ongekunsteldheid en de krachtige manier waarop ze gemaakt zijn en dringen ook, als ze uit het oog verdwenen zijn, verder tot je door. De geëxposeerde werken zijn qua thema’s divers. Zo toont zij duiven, vissen, bloemen en mensen.

Jikke van de Waal-Bijma

Niets en niemand is volmaakt,
juist het onvolmaakte
geeft een volmaakt beeld van de mens.

Jikke van de Waal-Bijma boetseert met kleine stukjes klei, maar bouwt het werk ook op met platen van dit materiaal. Veel van haar beelden zijn als het ware in doeken gewikkeld. De huid van de objecten is bij haar werk erg belangrijk, daar breng ze veel variatie in aan. Door die “inpakmethode” kan ze bijvoorbeeld laten zien dat de mens groeit, in zichzelf gevangen zit, zich al of niet wil meedelen aan de wereld. De mens in al zijn hoedanigheden en emotionele uitdrukkingsvormen, dat is wat ze probeert te vangen.

Mensen uit andere culturen inspireren haar, zoals bijvoorbeeld de Toearegs. De wankele positie van het individu binnen een groep laat ze zien, maar ook de trots en de onafhankelijkheid. Menselijke figuren blijven haar boeien. De voortdurende fascinatie voor de menselijke gestalte en hun relatie onderling. Ze laat in haar werk zien hoe een mens in de wereld staat. In de meest denkbare verschijningsvormen.

De sporen van de tijd komen regelmatig terug in haar werk. De tijd die van invloed is op het denken en doen van de mens. De tijd die sporen achter laat, zowel letterlijk als figuurlijk. Ook mensen die onderweg zijn. Mensen die communiceren en daarbij tot de essentie van het menselijk bestaan worden teruggebracht.

Jikke van de Waal – Bijma exposeert haar keramische en bronzen mensbeelden regelmatig in Nederland, Duitsland, Denemarken en België.
Programma / waar te vinden
Alle exposities vinden plaats in de Galerie aan de Singel 82 in Sneek. Het volledige programma en meer informatie staan vermeld op de speciaal voor het project gecreëerde website www.project11.frl . De finissage van deze expositie is op 7 april 2018 om 16.00 uur. Dit is tevens de laatste expositiedag.

Geďnteresseerden in het project kunnen zich voor vragen of andere informatie ook te allen tijde melden bij Galerie Bax Kunst, Singel 82 in Sneek.