dagboek > overzicht
Dagboek maart 2018Bekiek hele maand 
 
10 maart om 10:22
 
Wear sublieme kollum KaBé

Dat was wear lekker wakker wurden op dizze saterdachmňrren met opnieuw un pareltsje fan un kollem fan KaBé. Hij feegt in dizze komme folledech de floer an met Jack van Gelder syn onnoazele kijk op taal/dialekt. Hierbij:

"Misschien ligt het aan mij, maar ik heb moeite met Jack van Gelder als sportpresentator. Want een man die zonder schaamte volwassen kerels interviewt die zich als badeend van een zeephelling laten glijden, kan ik niet serieus nemen als ondervrager van de bondscoach. Dieptepunt was dat gesprek met Guus Hiddink na die nederlaag bij IJsland. Toen meende Jack opeens streng uit de hoek te moeten komen. Je zag het Guus denken: ‘Wat lul jij nou man, gisteren stond je in de haven van Medemblik nog een motorisch gestoorde boerenzoon uit een badkuip te trekken.’ Maar Guus bleef beleefd, waar ik allang was weggelopen.

Afgelopen zondag vond Jack het nodig Ajax-coach Erik ten Hag de maat te nemen. Het was bij Ziggo Rondo, dus waarschijnlijk heeft geen hond het gezien, maar ik toevallig wel. Jack zei: ‘het gaat mij niet om zijn dialect en hoe die het zegt, maar...’ Gelukkig sprong Youri Mulder er direct bovenop: „Als het niet om zijn dialect gaat, waarom noem je dat dan want dan gaat het jou er dus eigenlijk wel om.” En toen kwam de ware Jack uit de mouw: „De man heeft niet de uitstraling om bij een topclub te werken die in Amsterdam zit.” Het dedain dat ervan uitging was stuitend. Van de tobbedanskoning mag je kennelijk als trainer alleen in 020 werken wanneer je praat als een lege portemonneeverkoper op de Albert Cuyp en als Mokumse patjepeeër op het Leidseplein tien baco’s achterover slaat. Geen provinciaaltjes graag bij mijn Amsterdamse topclub! Ten Hag die van FC Utrecht weer een subtopper maakte, werd weggezet als een lulletje lampenkatoen die in wereldstad Amsterdam niets te zoeken heeft.

Helaas is Jack niet de enige die zo denkt. Het is in het Westen vrij bon ton om alles met accent en uit de provincie weg te zetten als oenig en ongeschikt voor de Randstad. Alleen het feit dat er in Hilversum meteen een vertaler aan de slag gaat als er een Drent, Twent of Limburger aan het woord komt op tv, zegt genoeg. Onlangs nog bij die overigens prachtige Fox-docu over Wiel Coerver. De keurig Nederlands met Limburgs accent pratende Joep Haan werd door Fox ondertiteld alsof we naar een zeer zeldzame exoot van een net ontdekte Papoea-stam uit Nieuw-Guinea aan het luisteren waren. Terwijl ik zeker weet dat de plat Utrechts pratende John van Loen in zijn Fox-docu veel meer schreeuwde om ondertiteling. Maar alles wat Haags, Utrechts en Amsterdams lult komt in Hilversum zonder problemen langs de vertaalpolitie.

Van Gelder probeerde zich er nog uit te redden door te roepen dat „Ten Hag ook in Rotterdam niet op zijn plaats zou zijn”. Daarbij volledig voorbijgaand aan het feit dat Limburger (met accent) Coerver als coach Feyenoord in 1974 een landstitel en UEFA-Cup schonk. Wiel was prima op zijn plaats in Rotterdam. Veel meer dan de Amsterdammer Van Gelder, wiens wereld vooral uit de grachtengordel en AFC bestaat. Dat is veel provincialer dan een licht Twents accent."

Op de foto: tegare met Kabé