dagboek > overzicht
Dagboek maart 2018Bekiek hele maand 
 
17 maart om 18:18
 
Handvol kleumende demonstranten tegen plaats Sneker fontein

Sneek- Letterlijk een handvol demonstranten tegen de plaats van de Sneker fontein stonden vanmorgen om 12.00 uur paraat om hun ongenoegen bekend te maken. In de snijdende de kou lieten ze door middel van een protestbord zien dat ze nu niet bepaald blij zijn dat de fontein in het kolkje op het Hoogend geplaatst gaat worden.

De plaats van ‘De hoorn des overvloeds’, 3.20 meter boven de waterlijn, leverde vorig jaar al een storm van protest op. Er werd een petitie tegen de locatie aan de toenmalige wethouder Mirjam Bakker overhandigd. Het unieke historische stadsgezicht met de Waterpoort zou geweld worden aangedaan door de komst van de fontein, aldus de opstellers van de petitie. Na een heroverweging, zonder de naaste bewoners in de besluitvorming te betrekken, werd door de plaatselijke fonteincommissie toch besloten vast te houden aan het Hoogend.

Ook in Bolsward is behoorlijk geageerd tegen de komst van de fontein aan het Broereplein. Maar liefst 1500 mensen zetten een fysieke handtekening om daar tegen te protesteren. De feestelijke opening van de Eleven Fountains plaats zal vinden in…Bolsward! “We zijn tijdens de besluitvorming in een fuik gezwommen, we konden niets anders dan tegen stemmen”, aldus verschillende raadsleden van de gemeente SWF, waar zes van de elf fonteinen geplaatst worden. Deze week werd ook bekend dat de IJsfontein in Dokkum niet eerder dan in het laatste kwartaal van dit jaar klaar zal zijn.

Ondertussen ronkt de propagandamachine van het project rustig door. Protest of geen protest de fonteinen, een miljoenenproject, die komen er!