dagboek > overzicht
Dagboek april 2018Bekiek hele maand 
 
1 april om 18:46
 
Paasfeest 2018 in Sneek gaat dwars door kerkmuren heen!

Sneek- Ronduit indrukwekkend is vanmorgen in alle vroegte het Sneker Paasfeest losgebroken op de terp van de stad. Honderden mensen kwamen rond de klok van zeven uur samen bij de Grote of Martinikerk om daar gezamenlijk het Paasfeest te vieren. Een bijzondere dienst, die dwars door de kerkmuren heen ging, omdat een groot aantal Sneker geloofgemeenschappen er aan deelnamen.

Paasvuur

De afgelopen nacht werd er in de Martinikerk gewaakt, waarbij sommigen de hele nacht gebleven zijn. Ieder uur werd er een Bijbelgedeelte gelezen en vervolgens iets met het verhaal gedaan. Rondom de kerk lag een groot hart van waxinelichtjes, in de kerk een groot kruis van gaas waar voorjaarsbloemen in gestoken werden. Bezoekers konden op grote houtsnippers iets schrijven en achterlaten. In alle vroegte werden deze beschreven hotsnippers in een vuurschaal gedaan, waar het Paasvuur het persoonlijk leed verbrandde.

Processie van het licht

Nadat gisteravond vanuit de RK parochie aan de Singel het licht was opgehaald en mee genomen door verschillende geloofsgemeenschappen naar een woning in de vier verschillende wijken van de stad, werd datzelfde licht in processie terug gebracht naar de Martinikerk.

Vanuit de Noorderhoek verzamelde zich bijvoorbeeld een groep van 25 processielopers onder leiding van Hilda Walstra die zich vervolgens in het duister richting Martinikerk begaven. Onder de groep Noorderhoekers bevonden zich een aantal Heilsoldaten: Together we ‘re one!

Letterlijk vroege vogels verzorgden een imponerend voorjaarsconcert. De geur van brandend Paasvuur was te ruiken. Langzaam werd het lichter. Vanaf de koepel van de Grote kerk werd het toepasselijke lied ‘Als alles duister is, ontsteek dan het lichtend vuur, dat nooit meer dooft, vuur dat nooit meer dooft’ door een groep koperblazers o.l.v. Guus Pieksma gespeeld. Voor de hoofdingang van de kerk stond een ruim honderd koppig koor de processielopers op te wachten. Het hele Oud Kerkhof stond zwart van het volk!

In de kerk werd de dienst geleid door ds. Jan Willem Nieboer die begon met het voorlezen van meer dan toepasselijke teksten van Acda en de Munnik:

Vandaag ben Ik gaan Lopen
Vandaag ben ik gaan lopen
Ik was het maanden al van plan
Maar pas toen iedereen gezegd had dat het niet kon ging ik lopen
Kijk me lopen toch, hier loop ik dan.

Vandaag ben ik gaan lopen
Ik heb de meningen geteld
En heb bedacht dat het niets uit maakt
Want als men niks vind word zelfs dat nog als een mening je verteld.

Vandaag ben ik gaan lopen
En waar ik loop is van nu af aan een weg.

Vandaag ben ik gaan lopen
Ik maak me klein bij elk geluid
Ik ben veel banger dan ik was, toen ik nog stil stond mag zo wezen, maar ik kom eindelijk, ik kom eindelijk voorruit.

Vandaag ben ik gaan lopen
En waar ik loop is van nu af aan een weg.

Kijk me lopen zeven sloten
Hoogste bergen andersom
Ik ben hoe dan ook gaan lopen
Ik zie wel waar ik kom
Diepe dalen mooie paden
Ik glim bij wat ik zachtjes haast onhoorbaar fluisterend zeg.

Waar ik gelopen heb
Is van nu af aan een weg.

Vandaag ben ik gaan lopen
Omdat dat is wat ik wou
Ik heb geen idee waarom men zei dat het niet kon, zeg liever 'ga maar dat is leuk, dat moet je doen'
Want kijk me lachen dan.

Hier loop ik nou....

In de harde kerkbanken, waar door de eeuwen heen duizenden Snekers hebben gezeten, werden de kaarsjes aan gestoken.
Het gelegenheidskoor onder leiding van Erwin de Ruijter zong een aantal liederen in verschillende talen, waaronder een gebed in het Snekers:

Breng hoop en welfaart foar súters
Węr’t ut dúster is, skynt dyn licht


Ut is te hopen dat dit koor niet voor het laatst heeft opgetreden, want het klonk vanmorgen echt als een klok! De dienst werd afgesloten door massale samenzang onder begeleiding van Folkert Binnema op het grote orgel: U zij de Glorie. Menig traantje werd weggepinkt.

Sneek op z’n Paasbest, iets met Mienskip?! Na in de Adventstijd ‘Heel, Sneek zingt Kerstliederen’ zou het mooi zijn dat met dit NachtLicht project een nieuwe traditie geboren is.