dagboek > overzicht
Dagboek april 2018Bekiek hele maand 
 
12 april om 17:19
 
Groate Bauk...

Su noemden wij ut fersetmonument bij de Groate Kerk onearbiedech. As jonkje ging ik der al met oans fader heen as de Doadeherdenking was op 4 mei.

Fanmňrren foar GrootSneek der bij weest toen ut beeld ferfongen wurdde. Chris Wagenaar was der o.a.Hieronder ut bericht dat ik skreef en ok un antal foto's. Ik fyn de 'hast replika' moaier, un bitsje frouweleker, as ut oarsprňnkeleke beeld.


Drie dagen voor de bevrijdingsdatum van Sneek, op 15 april 1945 werd de stad bevrijd , is het Verzetsmounument van A. J. Valk van haar sokkel getild. Ondertussen ligt een bijna replica van ‘de vrouw’ al klaar om het uit 1950 vervaardigde beeld te vervangen. De operatie duurde anderhalf uur.

De vervanging was nodig omdat het zandstenen mounument in de loop van de jaren erg is aangetast. Het vervangende beeld is van graniet gemaakt. De hele operatie is in goed overleg gegaan met de familieleden van kunstenaar Valk, de Stichting ’40-’45 en de gemeente SWF. Het oude beeld wordt voorlopig opgelagen in een gemeentelijk depot.