dagboek > overzicht
Dagboek mei 2018Bekiek hele maand 
 
1 mei om 12:31
 
Open Joodse Huizen op 4 mei in Sneek

Sneek- Vrijdag 4 mei staan ‘Huizen van Verzet’ voor u open en bent u van harte welkom. Op verschillende locaties in Sneek zullen de Joodse plaatsgenoten herdacht worden.
“Waarom ? Staan er heldendaden op hun naam ?Hebben zij op een of andere manier zich groots en geweldig ingezet ? Bedachten zij prachtige, positieve veranderingen in de Sneker samenleving ? Nee.....wij komen dan bij elkaar om het grote kwaad, dat hen overkomen is. Omdat zij ...onschuldig....schuldig werden verklaard; uit hun huizen werden gesleurd; vernederd en opgejaagd. Omdat zij ‘als vee’ op ‘transport’werden gesteld en zo hun einde tegemoet reden”, zegt Map Vermeulen een van de sprekers tijdens de Open Joodse Huizen manifestatie. Hieronder het verhaal dat Vermeulen voor deze gelegenheid schreef.

“Lientje Pino van de Veemarkt”......een schoolfoto.

Helemaal links staat ze...stevig...een strik in het donkere haar....”open”, vrolijk lachend, alsof ze “tig” binnenpretjes heeft..
Officieel heet ze Megchelien, naar haar grootmoeder, maar iedereen noemt haar Lientje. Veel leuker toch!
Lientje is een kleine levensgenietster. Na schooltijd speelt ze vaak op het plein. Op dinsdag is het daar altijd markt en staat het voor hun café vol met schapen. Ze houdt van schapen en wat geeft het een lekker gevoel, als je even door hun warme, zachte vacht kriebelt en kroelt.
Gymnastiek vindt ze ook leuk...met plezier gaat ze er elke week naar toe.
Toch... de allerfijnste dag is de vrijdag. Als ze dan thuiskomt geurt het hele huis naar kippensoep. Mmmm ! En als er drie sterren aan de hemel staan en de zon is ondergegaan, dan is het feest, “sjabat”. Vaak komen oom en tante Pino en Hans en Ernst en Margot. Gezellig is dat. Ima(mama) zet dan heerlijk eten op tafel en abba(papa) weet elke week wel weer een mooi verhaal te vertellen. Natuurlijk zingen ze ook samen, doen ze spelletjes en smullen ze van alle lekkers, wat op tafel staat.
Het leven is goed......tot......ja tot op een dag alles anders wordt. Alle schoolbesturen krijgen een brief, waarin staat, dat het verboden is, om nog langer Joodse kinderen les te geven. En als Lientje op een middag thuiskomt, ziet ze hoe haar moeder aan tafel zit, met allemaal gele sterren.
“Wat doet ima daar ? Naait u die sterren op onze kleren ? Waarom ? Moeten die ook op mijn jas en jurk ?”
Haar moeder knikt. “Maar dat wil ik helemaal niet...en ik doe het ook niet.....zo’n mal ding !” “Het moet...” zegt moeder...............”Lientje kom eens bij me.” Ze trekt Lientje op schoot.... ”Je weet dat abba en ik heel erg veel van jou houden,.... anders gezegd....jij bent ons allerliefste, stralende sterretje. Laat dat nou maar zien als je weer naar buiten gaat.” Ze geeft Lientje een dikke kus...en knuffel....”nooit vergeten hoor....wij houden van jou...altijd”. Lientje knikt en....hč.......nu lijkt het net.... alsof ima tranen in haar ogen heeft.....

Bij de struikelstenen op de Veemarkt, vertel ik aan een groepje uitbundige jongeren iets over familie Pino van het café. Ze luisteren aandachtig, maar als hun namen klinken ...wordt het echt doodstil....zien ze verbijsterd elkaar aan.....wat is hier gebeurd ?


Map Vermeulen

De locaties van de lezingen

Doopsgezinde Kerk- Singel 26-28: Else Valk vertelt over ds. Mesdag om 14.00 en 16.00 uur
Café Vellinga- Korte Veemarktstraat: Map Vermeulen vertelt om 13.00 en 15.00 uur
Suupmarkt 15: Sietse Wierda vertelt over de familie Lever,u bent hier welkom om 14.00 en 16.00 uur
Pr. Julianapark 17: Willem Tjerkstra vertelt over de familie Van Gelder en Rotschild, u bent hier welkom om 14.00 en om 16.00 uur.
Scheepvaartmuseum-Kleinzand 18:Henk van der Veer vertelt over Rozet IJzerman en leest gedichten voor over Joodse Snekers om 12.00 en 14.00 uur
Stadhuis-Marktstraat 15: Ilan Boot vertelt het verhaal van zijn vader Ids Boot om 14.00 en 16.00 uur