dagboek > overzicht
Dagboek mei 2018Bekiek hele maand 
 
21 mei om 19:44
 
Bijzondere Fietselfstedentocht: Kâlde kroket bij Vergonet!

Sneek- Onder zomerse omstandigheden, met een straffe noordoosten wind is vandaag de 82ste editie van de Elfstedentocht op de fiets verreden. De rit van 235 kilometer waar dit jaar zo’n 15.000 fietsers aan mee deden ging ook weer langs de stempelpost van Dansschool Vergonet aan de Geeuwkade. Rudolf en Jolanda Vergonet waren met familie en personeel voor het 23ste jaar de voortreffelijke gastheer en gastvrouw.

Best bijzonder om dat Rudolf en Jolanda Vergonet op 14 juni afscheid nemen van hun dansschool, waar sinds jaar en dag de Sneker stempelpost is. Gelukkig begroet het echtpaar fleurig en blij als altijd al die duizenden fietsers, die in alle soorten en maten voorbij fietsten.

Wat een geweldige sfeer door toedoen fan de Heegemer Dekdweilers, die het publiek en de renners regelmatig ‘gek genoech’ krijgen om mee te swingen. De muzikale sfeermakers schromen niet om tussen de wachtende fietsers een polonaise in te zetten, zelf op de klinkers te gaan liggen en ondertussen iedereen muzikaal opzwepen. Het lukt allemaal wonderwel.

Bijzondere paradijsvogels ook in het peloton, bijvoorbeeld de dame uit Rinsumageest die de tocht al voor de 31ste keer meefietste. Zonder blikken of blozen viste ze uit haar rugzakje een goudbruine kroket die ze in alle rust begon op te peuzelen: “Sjuch dizze haw ik yn Boalsert kocht, dan bin ik der wis fan dat er yn Snits kâld is…!” En in drie happen was de snack verdwenen.

Ook veel ontroerende momenten vanmiddag op zo’n 80 kilometers voor de meet als de Dekdweilers het Beatles nummer Hey you inzetten. Een stoere deelneemster laat haar tranen de vrije loop, terwijl het peloton niets in de gaten heeft. In zo’n groep van 15.000 fietsers heeft iedereen zijn of haar eigen verhaal!

Ying Mellema, uitgever en eigenaar van Ying Media fietst deze editie van de Eflstedentocht op z’n gemak mee. Als oud-marathonschaatser kost het hem en een aantal vrienden ogenschijnlijk geen enkele moeite om de 230 kilometers te fietsen.

En dan is daar al heel vroeg Jacques Monasch die passeert. De oud-politicus, lid van de Sneker Deurtrappers, fietst voor het eerst in zijn leven de Tocht der Tochten mee, tot grote bewondering van zijn vrouw Janke! Knap Monasch!!
Tegen zessen passeert Lenie Bakker uit Hoorn stempelpost Sneek als laatste. Ze doet voor de elfde keer mee, maar het zal dit jaar een hele toer worden om de Elfstedentocht binnen de tijdlimiet uit te fietsen.

Na zes uur wordt het stil aan de Geeuwkade en genieten Jolanda en Rudolf Vergonet van een drankje op het nog steeds zonovergoten terras. Het mag dan zo zijn dat het dansechtpaar voor het laatste de duizenden fietsers voorbij heeft zien gaan. Het is te hopen dat de traditie van Stempelpost Sneek, met DJ Rudolf en de Heegemer Dekweilers niet verloren gaat. Een schone taak voor…?!

Post Scriptum:

Jajaja, daar waar ze weer!