dagboek > overzicht
Dagboek mei 2018Bekiek hele maand 
 
26 mei om 12:07
 
LOST Toernooi: Grote voetbalreünie van Sneek

Sneek- “Ut poaten met brugjes en halfkes’ ontbreekt er nog maar aan, maar in wezen is het jaarlijkse LOS Toernooi niets anders dan een grote voetbalreünie van Sneek. Vele Sneker voetballegendes waren gisteravond weer actief op het Gemeentelijk Sportpark aan de Leeuwarderweg, waar LSC 1890 dit jaar voor de organisatie verantwoordelijk was. Een twintigtal teams, waaronder ook een aantal dames zeventallen liepen zich de longen uit het lijf om een goed resultaat neer te zetten.

Sneker voetbalglorie op z’n best tijdens het LOST evenement, waarbij de letters staan voor Leaugue Old Sneek Training. En old dat zijn de deelnemers, al willen velen dat juist op deze avond niet zijn. De 40+ en 50+ zeventallen zijn stuk voor stuk fanatiek als het er op aan komt, immers winnen voelt beter dan verliezen. En oude voetbalrekeningen willen nog wel eens vereffend worden tijdens dit toernooi. Gelukkig nooit onsportief, want het resultaat is nooit bepalend.

De uitslagen worden ook niet doorgegeven, maar de teams die winnen willen dat toch wel weer weten. Scheidrechters? Niet nodig tijdens het LOST toernooi, de spelers regelen het onderling wel!

Wat verreweg het belangrijkste is op deze avond zijn de verhalen, de nostaligische voetbalverhalen. Elk jaar worden de anekdotes mooier, aangedikt en ingekleurd door de tijd. LSC 1890 is niet alleen de oudste vereniging van de Waterpoortstad, maar ook de meest traditionele, waarbij de snackes en de ‘stukjes wurst en kees’ op zilveren schalen worden rondgedeeld. Gisteravond was het weer niet anders. Het is een en al romantiek rond het prachtige oude voetbalbolwerk aan de Leeuwarderweg.

Muziek, van Rein út Bňlsert (‘ik treed mear op in Sneek as in myn eigen stadsje’) verhoogde gister de feestvreugde op het Sporpark. Door de zomerse weersomstandigheden stonden en zaten de voetballers overigens buiten de grote tent en niemand kon ze ongelijk geven.

Een aantal voetballers, waaronder LSC-voorzitter Henk Douwsma, liepen ver na middernacht nog in hun voetbaloutfit rond. Geen tijd gehad om te douchen? Nee, geen minuut willen missen van al die mooie Sneker voetbalverhalen! Dit toernooi mag nooit verloren gaan en daarom hulde aan de organisatie!