dagboek > overzicht
Dagboek mei 2018Bekiek hele maand 
 
30 mei om 18:32
 
Expositie fotografie van Jenny Boot in combinatie met keramiek van Paulien Ploeger

Sneek-Van 5 juni tot en met 30 juni 2018 exposeren Jenny Boot en Paulien Ploeger bij Galerie Bax Kunst. Bijzonder is dat de internationaal bekende Jenny Boot nooit eerder ‘solo’ in Sneek exposeerde, terwijl zij hier vandaan komt. Paulien exposeerde vele jaren geleden in Galerie Bax Kunst. De komende expositie maakt dan ook nieuwsgierig.

Jenny Boot

Jenny Boot (Sneek, 1969) studeerde in 2012 af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Na diverse opleidingen en banen, heeft Jenny pas op 36 jarige leeftijd besloten voor de kunst te gaan. Ze heeft sinds jonge leeftijd altijd geschilderd maar fotografie bleef altijd trekken. Na het afronden van de fotoacademie is alles in een sneltreinvaart gegaan en werkt ze nu fulltime als kunstenaar. Jenny exposeerde al op vele festivals en artfairs over de hele wereld, maakte op de academie al werk voor JFK magazine maar rolde toch meer de kunst wereld in. Jenny wordt vertegenwoordigd door Miva fine art gallery in Zweden en Studio d'arte Campaiola in Rome.

Over haar werk

“Mijn werk kenmerkt zich door een gladde buitenkant met rauwe inhoud. Je ziet prachtige modellen, veelal vrouwen die je lijken uit te nodigen. ‘Kom hier.’ Maar in de sfeer zit altijd iets onheilspellends. Het donker, de erotische zweem en de soms beklemmende poses geven je het gevoel dat de buitenkant wel eens misleidend kan zijn. Zelfs een paard kan ineens eng lijken of een kat lijkt ineens een menselijke blik te hebben.

“Bijna al mijn werk gaat over mijzelf. Ik heb de innerlijke noodzaak mijzelf en mijn diepe gevoelens in kunst tot expressie te brengen. Mijn modellen zijn een instrument, een object. Ik probeer tijdens het werken tot een eenwording te komen. Ik weet niet in hoeverre zij zich daarvan bewust zijn. Als het is gelukt dan is de foto ook gelukt.

Paulien Ploeger

Vanuit haar atelier kijkt Paulien Ploeger rechtstreeks de zeedijk op. En haar woonkamer biedt uitzicht op de langgestrekte velden van Het Bildt. Al sinds ‘81 is de Oudebildtdijk in Sint Jacobiparochie de stek van keramist Paulien Ploeger. In ruim dertig jaar kwam het zeewater twee keer gevaarlijk hoog, maar overstromen deed het nooit.

Echte kustbewoner

Bijna haar hele leven woont Ploeger al vlakbij zee. Ze is geboren en getogen in Den Haag, maar had als kind al de drang naar het weidse. Ze raakte enthousiast voor een verhuizing naar Friesland. Inmiddels is ze verknocht aan de rust en ruimte ‘op de klei’.

Achter het huis staat de ‘ovenschuur’ met daarin twee grote gasovens. “Na het schilderen van de klei, gaat het werk in de zoutoven hiernaast. Door op de juiste temperatuur de juiste hoeveelheid zout toe te voegen, ontstaat de gewenste glazuurlaag. Een kunst op zich.”
Vanuit de ovenschuur loopt Ploeger via de houtoven naar atelier nummer twee. Een grote ruimte met uitzicht op de zeedijk waar ze de leerharde klei van kleur voorziet. Eerst door met een soort latex uitsparingen aan te brengen, om daarna het oppervlak met engobe (kleislib) te beschilderen. “Kleuren ontstaan door de engobe te mengen met pigmenten, maar de kleur die je schildert is niet de uiteindelijke kleur. In de zoutoven veranderen de kleuren, daarmee moet je dus rekening houden.”

In het werk van Ploeger komen de aspecten van ‘leven’ en ‘aarde’ doorlopend naar voren. Het universum met haar verschillende dimensies worden uitgebeeld in keramiek. Door dit karakter heeft dit werk een sterke présence.
De kunstenares werkt zowel vanuit gedraaide vormen als met platen klei. Zij is internationaal bekend vanwege haar gebruik van zoutglazuur. Door onder meer een studie van de techniek van meer dan 35 jaar heeft zij hier een specialisatie in ontwikkeld. Vele publicaties over deze techniek vallen haar ten deel.

De finissage van deze expositie is op 30 juni 2018 om 16.00 uur. Dit is tevens de laatste expositiedag.