dagboek > overzicht
Dagboek júly 2018Bekiek hele maand 
 
22 júly om 22:11
 
Hout-Vaert door Sneek

Sneek- Afgelopen dagen voer een bijzondere vloot van 80 historische (vracht) schepen door Fryslân. De schepen begeleidden een vlot met boomstammen van Dokkum via Leeuwarden en Grou naar houtzaagmolen ‘de Rat’ in IJlst, waar het hout zal worden verwerkt.

De tocht is een initiatief van de stichting Hout-Vaert en vraagt hiermee aandacht voor de maritieme geschiedenis van Fryslân en specifiek voor het Zweedse en Noorse hout. Met hout uit die landen werden voorheen de meeste Friese boerderijen gebouwd.

De bijzondere tocht brengt de reis van hout in beeld, van zaadje en boomstam tot product en betekenis. Het maakt daarmee de verbinding vanuit de rijke historie van de houtvaart naar de toekomstige mogelijkheden van hout, van kunst en houtmeubels tot (tiny) houses en bruggen. Hout is duurzaam materiaal voor de nieuwe, circulaire economie.
De tocht startte op donderdag 19 juli in Dokkum aan het Grootdiep richting Leeuwarden waar het vanuit de Prinsentuin verder ging naar Grou.

De Blazer TX33 ‘Poolster’ fungeerde als vlaggenschip. Dit gerestaureerde schip is dit jaar 100 jaar oud. Gister arriveerden de schepen in Grou aan de Suderkade.

Vandaag was Sneek doorvaart plaats via de Waterpoort in Sneek naar IJlst tot de Geeuw bij houtzaagmolen de Rat. Deze molen bestaat dit jaar 350 jaar.

Het varend erfgoedtheater Hout-Vaert 2018 maakt als iepen mienskipproject deel uit van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Foto’s Harm Rozenberg