dagboek > overzicht
Dagboek júly 2018Bekiek hele maand 
 
28 júly om 18:28
 
Doet Boersma en Jitse Sikkema exposeren bij Bax Kunst in Sneek

Sneek-Van 31 juli t/m 25 augustus2018 is bij Bax Kunst de volgende expositie te zien uit de reeks van PROJECT11, met schilderijen van Doet Boersma en keramiek en brons van Jitse Sikkema. Doet Boersma (1958, Wjelsryp) is een Friese landschapsschilder met passie. In het thema landschap kan Doet haar kunstenaarschap kwijt: kleur, vorm, sfeer (van veelal het Friese landschap), dynamiek en abstracties. Dit resulteert in een bombardement van kleur, want zij is een colorist als geen ander, maar ze schuwt ook ingetogenheid niet. In haar nieuwste werk poogt Doet in haar schilderijen het “onzichtbare” zichtbaar te maken, zoals de grote metamorfoses in de natuur van seizoenen, kleuren, zaden, groei, wortels en vruchtbare aarde. Grotendeels abstract heeft zij de bewegingen van het aanstormend voorjaar en de pioniersbeplanting weergegeven. Het lokken van insecten door kleuren en geuren heeft Doet vastgelegd door de kamperfoelie, waarvan bijna iedereen zich de heerlijke avondgeur kan herinneren als een onmisbare schakel in de cyclus van de natuur. “In deze tentoonstelling komt ook een groot doek te hangen in dit thema. De felle bloemen lijken de bijen te lokken, “kom hier”.”

Het is een uitdaging om het bovenstaande fijnzinnig in elkaar passende systemen in kunst te vatten. Waarvan zij vermoed dat alleen kunst deze magnifieke grootsheid kan benaderen. Dit thema raakt niet uitgeput.

Doet Boersma doorliep de lerarenopleiding (tekenen en handvaardigheid) Ubbo Emmius in Leeuwarden en de Kunstacademie Minerva in Groningen. Zij werkt en exposeert inmiddels regelmatig als ‘artist in residence’ in het buitenland, zoals in Ierland, China, Portugal, Italië en de USA. Ze is naast schilder ook artistiek leider en directeur van Kunstacademie Friesland.

Jitse Sikkema

Mede exposant Jitse Sikkema is geboren op 7 Mei 1943 in Leeuwarden. Sikkema volgt een kunstopleiding o.a. aan de Akademie voor Beeldende Kunst Minerva in Groningen. Hij debuteert als kunstschilder, maar de nadruk komt al snel te liggen op ruimtelijk werk. Kenmerkend is de voorkeur voor het gebruik van klei. Veel beelden die bestemd zijn om in brons af te gieten ontstaan in dit materiaal. "Klei is een prachtig materiaal om vorm te geven aan een idee. Het heeft meer karakter dan boetseerwas" aldus Sikkema. Over zijn werkwijze zegt hij: "Om emotie en lichaamstaal zo puur mogelijk in een beeld te vangen, breng ik het lichaam soms terug tot een kalligrafische vorm, zonder mij te laten afleiden door de anatomie en de schoonheid".

Al vroeg in zijn carričre volgen er solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland en hij wordt uitgenodigd voor internationale tentoonstellingen en kunstbeurzen.