dagboek > overzicht
Dagboek desember 2018Bekiek hele maand 
 
26 desember om 21:40
 
In Carré

“Ik kan niet precies zeggen wat het circus voor mij doet, behalve dat ik mensen hun leven met gratie zie riskeren ten behoeve van het amusement van hun medemens: ik denk dat dit al voldoende is”, aldus Maxim Gorky. Fanmiddach in Carré weest bij ut Wereld Kerst Circus en ut het mij geweldech goëd foldeen. Wat un hearleke ambiaans, allienech Carré self al in un adembenimmende moaie kerstankleding.

Kiek ik weet ok wel dat der niks boven de groate kerstboom in Oans Gebou ging op Tweede Kersdach, mar dit had fanmiddach ok wel wat hoar.

En dan al dy honderden minsen in de kerstpronk in ut Amsterdamse Carré, ik fon ut un feestje! De auto letterlek foar ut teater parkeare, fraach nyt hoe ut kan, mar profitear der fan, op een ňf andere manier bin en bliëf ik un sundachskyn!

Der sat seker un Frys Sneker tintsje an dizze 34ste útfoering fan ut Weareldkerstsirkus in Carré: Maycol Errani brocht met syn Friese pearden un hommaazje an Circus Strassburger. Ut is 83 jaar leden dat Karel Strassburger ut Friese peard foar ut earst in de piste brocht.

“Tijdens de Nederlandse toournee in 1936 kreeg Karel Strassburger bij een voorstelling in Sneek echter bezoek van de vooraanstaande grote Friese boer Nico van der Werf uit het Friese Heeg. Nico was nauw betrokken bij het Friese paardenstamboek. Hij probeerde Karel Strassburger en zijn broer Hans te interesseren voor het Friese paard. Hij zei dat het volgens hem een uitermate geschikt circuspaard zou kunnen zijn. De twee broers reageerden aanvankelijk heel afwijzend, terwijl Hans op zijn beurt wel onder de indruk was. Uiteindelijk werden Hans en Karel het toch eens om vier Friezen te kopen. Hans begon ze te dresseren en leidde het eerste paar Othello p[ voor de Hogeschool. Het optreden van dit paard werd meteen al een groot succes. De vier Friezen werden er al snel zes en later zelfs twaalf! Als introductie speelde het orkest het Friese volkslied en in het donker met lichtgevend tuig was het een indrukwekkend optreden. Het publiek reageerde enthousiast. Dat eerste optreden in Sneek werd een historisch hoogtepunt in de circusgeschiedenis want sindsdien is het Friese paard in de hele wereld niet meer weg te denken in het circus.”

En ik mut sęge ut was fanmiddach ok wear indrukwekkend om ut Fryske Hynder in al syn pracht en praal in de magise piste fan Carré te siën. En de rest fan ut programma? Ut overtrof al myn ferwachtingen, mar at was ok nyt su ferwonderlek, ik had der eigenlek helemaal gyn noch tan om der naar toe. Mar ik bin nou ferkocht!