dagboek > overzicht
Dagboek maart 2019Bekiek hele maand 
 
16 maart om 22:26
 
Heilege Antonius in Heiligerlee...

Dat Sneek, Rooms&Protestant&Openbaar en alles wat der ferder nňch mar te bedenken is, ut indertyd raar sitte laten het met de ferminking fan de naam fan oans sikenhús is wel dúdelek. Ik brúk nňch immer de andúding SINT Antonius Sikenhús.

Fandaach fiel ik hast fan myn stoët toen ik in de Wonen & Co bijlage fan de LC las dat in Heilegerlee (!!) ut orizjinele tegeltablo fan Sint Antonius (sikenhús) ergens in un hús inmetseld is. Nyt te loven gewoan!

"We waren in Friesland bij een antiquair, toen ik in een doos een paar tegeltjes zag liggen. Dat kon wel eens bijzonder zijn, dacht ik", vertelt Grean. "En ja, het was een afbeelding die in het oude Sint Antonius Ziekenhuis in Sneek had gehangen..."

Uteraard nim ik de frou út Heilegerlee niks kwalek, mar ut toenmalege bestuur ňf de ferantwoardeleken des te mear. Hoe in de goedechheid is dat tablo toen nyt feilech steld?

Wat un Sneker kultuurbarbaren! Moai dat ut bij de frou in Heilegerlee su'n goëd plakje kregen het: Ďk ben zelf verpleegkundige en we wonen hier aan de Kloosterlaan, er stond hier vlakbij vroeger een klooster. Dus een heilige uit een hospitaal past hier perfect."

Foto NDC: Margriet de Jager