dagboek > overzicht
Dagboek april 2019Bekiek hele maand 
 
4 april om 09:25
 
Grote belangstelling lezing Louis Godschalk in FSM

Grote belangstelling gisteravond voor de lezing van Louis Godschalk en zijn biograaf Koos Boorsma in het Fries Scheepvaart Museum van Sneek. Daar vertelden Godschalk en Boorsma over het boek ‘Wie ben ik?- De zoektocht van Louis Godschalk’. Als Joods kind was hij ondergedoken in Scharnegoutum ( ‘Das Terroristendorf’) bij de familie Oosterkamp. Louis noemde zijn pleegmoeder Hennie Oosterkamp ‘een engel in en na de oorlog’. Er waren gisteravond dan ook veel (oud-) Scharnegoutumers aanwezig in het FSM.

Voor de pauze vertelden Godschalk en Boorsma over het ontstaan van het boek, na de koffie/thee met oranjekoek mochten de aanwezigen, waaronder een aantal schoolgenoten, vragen stellen. En herinneringen met Louis delen, over hoe zij Louis herinnerden.

Louis zelf zag uiteraard ook om: “Vanaf 1944 alleen op de wereld, vandaag een trotste Joodse vader en grootvader in Israël. Alles is niet zonder slag of stoot gegaan, dat mag duidelijk zijn. Hoewel niet bewust mee gemaakt draag ik de ervaring van de oorlog nog steeds met me mee, net als de vragen die zich later aan mij opdrongen. Wat heeft mijn verloren familie allemaal moeten mee maken? Waarom werd mijn Joodse achtergrond zolang door mijn pleegvader voor mij verborgen gehouden. Vragen waarop ik nooit antwoord heb gekregen of zal krijgen. Waar ik mij aan vasthoud is dat ik de schakel probeer te zijn tussen mijn vermoorde Joodse generatie van vaders kant Godschalk en moederskant Zwaaf. En de nieuwe generatie Godschalk om de Joodse traditie van mijn vermoorde familie door te geven.” […] “Na de oorlog telde de Nederlandse bevolking hun doden, de Joods Nederlandse bevolking telde hun overlevenden!”

Vele aanwezigen lieten na afloop van de indrukwekkende lezing het boek door Godschalk en Boorsma signeren. Kees Poiesz nodigde uit naam van de commissie Sneek 75 Vrij de heer Godschalk uit om in 2020 lezingen te verzorgen. Een knikje van Godschalk was voor Poiesz voldoende: “Dan hebben we dat hierbij afgesproken!” Zo eindigde deze avond met een lach en dronken de aanwezigen nog een glas op het welslagen van de bijeenkomst: “Op kosten van onze gasten”, deelde gastvrouw Dina Eringa, bestuurslid FSM, mee.