dagboek > overzicht
Dagboek mei 2019Bekiek hele maand 
 
8 mei om 11:49
 
Oude oarlňchfoto’s

Gister blykber even te druk weest met andere dingen. In elk gefal gyn blogje. Fandaach gewoan wear ferder gaan met blogskriëve su as ik dat al jaren doën. Ik herhaal ut mar: ik geeft mij struktuur! Ferder ok met de bysňndere oarlňchfoto’s dy’t ik fan Tiemen Nooitgedagt kreech.
De earste reaksy’s binne der ok al wear. Su skreef Wim Stienstra ut fňlgende:

“Zag zojuist de oorlogsfoto's op Groot Sneek staan, interessant materiaal!
Als Sneker met een lange interesse in De Oorlog maar ook als conservator van het Kazemattenmuseum heb ik er met meer dan gemiddelde belangstelling naar gekeken! Soms zou je in de foto willen duiken voor de details.
Enkele foto's zijn blijkbaar van de meidagen van 1940 en van de Duitse opmars naar de Afsluitdijk wat dan weer een link geeft met het museum.
Ik zie zo een Duitse stafwagen, een pantserwagentje voor verkenning en een autobus. Die laatste lijkt raar maar zou een MAN E 3000 Wehrmacht "Omnibus" kunnen zijn en werd niet gebruikt voor gevechtsdoeleinden maar als "Tross und Nachschub LKW". Voor de bevoorrading dus.
Zal er nog wat verder induiken en indien mogelijk graag de originelen willen bekijken als dat kan.
Hartelijke groet,

Wim Stienstra”

Begrafenis Klaas Koelstra

Fandaach plaats ik opnieuw únike foto’s, namelek dy fan de begrafenis fan Klaas Koelstra. Hij was een fan de 4 oarlňchslachtoffers tidens de beruchte Sneker Bloëdnacht. Hans Nooitgedagt woande krekt as de family Koelstra an de Troelstrakade en maakte de foto’fanút syn hús.

Sientje Bakker, de dochter fan Bakker de Bakker dy’t ok fermoard wurdde in dyselde nacht ferteld mij al earder dat de begrafenis fan har fader ok su’n groate indruk maakt had deur o.a. de bloemesee op ut open koetske fan Hanenburg in de stoet.

Dat koetske siën we hier ok op de foto, bij de brugge over de Zwette. De Oasterkerk was der toen nňch nyt. Ut drama speulde sich ou in de nacht fan 13 op 14 júly 1944.