dagboek > overzicht
Dagboek mei 2020Bekiek hele maand 
 
4 mei om 21:37
 
Fernieuwde site!

Fandaach ging de fernieuwde GrootSneek-site online! Dat is bęst even wennen. Mar de houding fan de learende mins, werkt op su'n dach ok wear perfekt. Der lukt nou an ut einde fan dizze dach al feul mear as ik oait bedenken kannen had! Echt un noflek gefoël.

Fanavend om 17.50 uur naar ut Oud Kerkhof weest om dęr de bysondere Dodenherdenking met te maken. Hieronder ut ferslach dat ik foar de krant skreef:


Dodenherdenking onder bijzondere omstandigheden

SNEEK-De officiële dodenherdenking van de gemeente Súdwest-Fryslân vond vanavond door de bijzondere (corona) omstandigheden al om 18.00 uur plaats zonder publiek.
Om 17.58 uur klonk bij het monument op het Oud Kerkhof in Sneek het Taptoe-signaal, waarna om klokslag 18.00 uur twee minuten stilte in acht worden genomen. Daarna werd door burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân samen met haar partner Henk Deinum een krans gelegd.

Ook voor de gevallen in Indië en de slachtoffers van de Sneker Bloednacht werden er bloem neergelegd.

Vervolgens werd er door de burgemeester ook een krans bij de plaquette voor de zes gevallen Canadese soldaten, in de muur van de Martinikerk aan de kant van de Grote Kerkstraat gelegd.

Ook bij het Joodse monument in de tuin van het gemeentehuis werd er tenslotte een krans gelegd en was er een moment van stilte.

De gebruikelijke toespraak van de burgemeester is opgenomen in de beslotenheid van het gemeentehuis, en is in de loop van vanavond te zien en te horen via de site van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl) en de gebruikelijke sociale mediakanalen.

Ook elders in Súdwest-Fryslân, op enkele tientallen plaatsen, worden vandaag de gevallenen in oorlogssituaties en bij vredesmissies herdacht. Ook deze sobere herdenkingen, georganiseerd door plaatselijke comités, zijn zonder publiek.

Eerder op de dag hebben bestuursleden van de commissie Sneek 75 Jaar Vrij bloemen op de graven van de Sneker oorlogsslachtoffers gelegd.