dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2020Bekiek hele maand 
 
12 augustus om 20:21
 
Waterstad Sneek acht fonteinen rijker

Sat gisteravend even boven op ut nieuws. Anders nergens mear foar noadech, andere lokale nieuwsmedia houwe blykber somerslaap. Mar goëd, nieuwsjage. Opnieuw over de fonteinen en dan diskear nyt over de 11-Fountains. Dęr hew ik genoech over públiseard en om nou sunoadech myn ondubbelsinnech gelyk kear op kear te fieren is un bitsje onnoazel. Nee, diskear un feul positiever ferhaal.
Hierbij:

SNEEK- Het stadscentrum van Sneek is sinds gisteravond maar liefst acht fonteinen rijker! Er werden vier fonteinen in het water aan het Grootzand geplaatst, twee in de Wip, eentje in het water van de Suupmerk en nog eentje in de gracht aan het Kleinzand. Zodra de duisternis valt, kleuren de fonteinen ook nog eens feeëriek!

“Wij vinden dat het water in ons mooie binnenstad een beetje meer moet leven”, vertelde Herbert de Vries van de Werkgroep Binnenstad, van Vereniging Ondernemend Sneek.
“Vandaar dat we met het idee zijn gekomen om een achttal fonteinen te plaatsen. Het was de bedoeling geweest dat het een en ander al voor de Sneekweek zou zijn gerealiseerd, maar ook hier gooide de corona-shit roet in het water en zijn de leveringen wat vertraagd. Het is een eigen initiatief vanuit de Werkgroep.”

“Het zijn hele professionele fonteinen uit Italië. Ook wel logisch, want de Italianen heb het meeste verstand van fonteinen. Ik heb geen flauw benul wat de roemruchte fontein in het kolkje aan het Hoogend gekost heeft, maar deze fonteinen zijn vast een stuk goedkoper. Dit project is met een twintig duizend euro gemakkelijk bekeken. En dit mechanisme doet het dus wel goed!”

De vrijwilligers die de fonteinen onder ideale weersomstandigheden plaatsten waren naast Herbert de Vries, Egbert Abbink, Jan Pieter Silvius, Rick de Vries, Jan Gebrand Krol ( binnenstad manager Sneek, hvdv) en de firma Wierda voor de kraanwerkzaamheden.

Anekdoate over de grachtfonteinen

Het is overigens niet de eerste keer dat er in het water aan het Grootzand drijvende fonteinen liggen. In het verleden was dat ook al eens het geval. Een bewoner van de bekende winkelstraat aan de Sneker stadsgracht vertelde er nog een mooie anekdote over.

“De fonteinen maakten nňch al un bitsje lawaai. Dick Schrichte, die ok an de gracht woande, was fan plan om de fňlgende dach der op út te gaan. Toen hij de fňlgende mňrren de fontein klateren hoarde, sei hij teugen syn húsgenoaten: ‘Ut spoëlt, we kanne beter op będ bliëve.”

Schrichte was de hele fontein vergeten!