dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2020Bekiek hele maand 
 
15 ňktober om 18:41
 
We wurde omgeven deur idioaten…

Sinds kňrt hewwe wij oans buske dat de kranten rondbrengt fan un kleine update foarsiën. Mut kanne ňf is ut tňch nyt su ferstandech?

At ik onderstaande bericht in Trouw lees, dan sakt mij de moëd in de skoënen. Hoe idioat wille we ut nňch hewwe?

ANP/Redactie 15 oktober 2020, 16:52

De NOS heeft van de satellietwagens waarmee op locatie wordt gewerkt de logo's afgehaald. Aanleiding zijn aanhoudende bedreigingen van medewerkers, meldt de NOS op de website.


Vrijwel dagelijks worden journalisten en technici die voor verslaggeving onderweg zijn, geconfronteerd met opgestoken middelvingers of scheldpartijen. Ook wordt er afval naar hen gegooid en worden de wagens op de weg afgesneden of geblokkeerd. Monteren en het leggen van radio- en televisieverbindingen met Hilversum wordt bij tijd en wijle onmogelijk gemaakt door op de auto te bonzen of er tegenaan te plassen, aldus de NOS.
"Zo diep zijn we gezonken en het verbijsterende is: het is allemaal in korte tijd snel anders geworden", zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff.

"De journalistiek ligt onder vuur van mensen en groeperingen, die alleen hun eigen wereld willen terugzien, elk ander perspectief onmogelijk proberen te maken en daarmee de persvrijheid aantasten."

Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ noemt het ook een "triest nieuw dieptepunt" in de trend dat acties tegen journalisten toenemen. Volgens hem wordt de NOS ook vaak gezien als partij, "terwijl ze hun best doen om onafhankelijk nieuws te brengen". De NOS reageert daar volgens hem wel goed op overigens, door niet die plekken uit de weg te gaan, "maar te blijven komen en soms inderdaad maatregelen nemen, zoals beveiligers mee te nemen en logo's te verwijderen."

Hij wijst ook naar de politiek. Zoals sommige partijen journalisten neerzetten, als 'staatsomroep die niet te vertrouwen is', dat voedt dit soort gedrag ten opzichte van journalisten, stelt Bruning.