dagboek > overzicht
Dagboek desember 2020Bekiek hele maand 
 
20 desember om 20:22
 
Geheugen

Dit dachboek is foar mij nyt allienech belangryk om elke dach alles wear even in un bepaald perspektyf te siën, de literatuer en de spňrt te fňlgen.

Ut is ok un geheugen. Hoe langer as ik myn digitale dachboek bijhou, hoe moaie ik ut fyn om su nou en dan even teruch te siën. Nee, dęr wurd ik nyt mankelyk fan, ik siën de realiteit dy’t ik opskreven hew.

Nňch altyd probear ik su feul mogelek persoanlek te wezen en dat is in myn optyk wat anders as ut delen fan privéberichte. Al geef ik futdaleks toe dat ik soms wel op un koardje balansear.

Fandaach set ik ut coronajaar met hulp fan de Volkskrant even op un rijtsje. Dat doën ik foar later, al weet ik self noait hoe laat ut is. At ik mij self oufraach welk coronamoment ik ut earst foar ogen haal, dan is dat burgemeester Jannewietske de Vries dy’t op ut poadium in de Súderkerk un elleboogje gaf an de provinsiale foarsitter fan de Internationale Vrouwendag bijeenkomst.

Jannewietske lacht útbiundech, gyn flau benul fan de ernst fan de situasy. Ik trouwens ok nyt. Ik trad even later ok gewoan op. Dy foto dus. Ut is dan 11 maart 2020.
Nou ‘alles’ (natuerlek nyt!) op un rijtsje:

1 Jannewary: Nederland steekt een recordbedrag aan vuurwerk af. 2020 belooft een goed jaar te worden: de economie staat er prima voor en er wacht een zinderende sportzomer.
7 Jannewary: De president van China, XI Jinping, waarschuwt binnen zijn Communistische Partij voor de gevaren van een nieuw virus.
12 Jannewary: De Chinese oogarts Li Wenliang die al eind december informatie deelde over een onbekende ziekte, lijkend op sars, wordt zelf opgenomen. Nog geen vier weken later overlijdt hij.
20 Jannewary: Medische autoriteiten in China bevestigen dat het nieuwe coronavirus overdraagbaar is van mens op mens. Het virus heeft zich dan al naar andere landen verspreid.
28 Jannewary: In Nederland is nog niets aan de hand. Wel krijgt het RIVM steeds meer vragen over het ‘Chinese virus’, zoals het in de volksmond wordt genoemd.
11 Febrewary: Tijdens een persconferentie geeft de directeur-generaal Ghebreyesus van de WHO een naam aan de door het coronavirus veroorzaakte ziekte: ‘Covid-19. Ik zal het spellen: C-O-V-I-D streepje 1-9.’
15 Febrewary: In het Bichat-ziekenhuis in Parijs overlijdt een 80-jarige Chinese toerist aan het coronavirus. Hij is het eerste coronasterfgeval in Europa.
21 Febrewary: In Zuid-Korea wordt vanwege het coronavirus de noodtoestand afgekondigd.
23 Febrewary: Niet vanwege de dreiging van covis-19, maar vanwege rukwinden en regen blazen meerdere Nederlandse dorpen en steden hun traditionele carnavalsoptocht af.
27 Febrewary: President Trump zegt niet bang te zijn dat het nieuwe virus in de Verenigde Staten om zich heen zal grijpen.
27 Febrewary: Tijdens een live-uitzending op televisie krijgt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg een briefje in handen geduwd: het virus heeft Nederland bereikt. De eerste patiënt is een inwoner uit Loon op Zand.
1 Maart: Italië verliest zijn greep op het coronavirus. Op tv-beelden is te zien hoe sommige steden noch hun zieken, noch hun doden kwijt kunnen.
9 Maart: Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, doet het kabinet het handen schudden in de ban.
11 Maart: De WHO verklaart de uitbraak van het coronavirus officieel tot pandemie.
12 Maart: Het kabinet trekt aan de noodrem. Het sociale leven wordt aan banden gelegd en thuiswerken wordt de norm.
15 Maart: ’s Middags maakt het kabinet bekend dat ’s avonds de horeca dicht moet. Voor coffeeshops ontstaan lange rijen.
19 Maart: In verpleeghuizen voltrekt zich een ramp. Ongeveer 120 duizend bewoners mogen geen bezoek meer ontvangen. Maar het virus is al binnen.
7 April: De druk op het zorgpersoneel is in de eerste weken na de uitbraak torenhoog. Op het hoogtepunt, of beter: dieptepunt, zijn 1320 ic-bedden bezet.
9 April: BOA’s letten erop dat iedereen zich aan de 1.5 metersamenleving houdt. Wie de regels overtreedt, krijgt een boete van bijna 400 euro en een strafblad.
18 April: Bioscopen en theaters zien al hun voorstellingen van de agenda verdwijnen. Musea en galeries mogen geen bezoek ontvangen, zangers mogen niet meer optreden. Ook het nachtleven ligt al weken stil.
30 April: Het CBS rapporteert de grootste consumentenkrimp ooit. In april zijn de uitgaven ruim 17 procent lager dan een jaar eerder in april 2019.
8 Mei: De eerste coronagolf blijkt in Europa vooral regionaal toegeslagen te hebben: In Italië is vooral Lombardije getroffen, in België, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en Zweden de hoofdsteden.
11 Mei: De eerste versoepelingen zijn mogelijk. Basisscholen mogen open, beoefenaars van contactberoepen kunnen weer aan de slag en buiten sporten is weer toegestaan.
18 Mei: Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog gaan de centrale eindexamens niet door. Middelbare scholieren slagen op basis van hun schoolexamencijfers.
21 Mei: Het mooie weer op Hemelvaartsdag lokt zonaanbidders en dagjemensen naar buiten. In parken en op stranden wordt het te druk.
1 Júny: Vanaf ‘1 juno’(aldus minister Ferd Grapperhaus van Justie en Veiligheid) mogen scholen, cafés, restaurants, theaters, bioscopen, concertzalen en musea weer open.
11 Júny: In Spanje wordt de hoogste voetbalcompetitie hervat. Engeland en Italië volgen in de dagen erna. De Nederlandse eredivisie is al afgelast.
15 Júny: Vakantieland Frankrijk opent zijn grenzen weer voor Nederlanders.
21 Júny: De politie maakt een einde aan een anti-lockdowndemonstratie op het Malieveld van actiegroep Viruswaanzin later Viruswaarheid.
28 Júny: Het aantal coronadoden wereldwijd passeert de gens van een half miljoen. Op dezelfde dag overschrijdt het totale aantal besmettingen de 10 miljoen.

Mňrren ut tweede halfjaar op un rijtsje.