dagboek > overzicht
Dagboek desember 2020Bekiek hele maand 
 
21 desember om 19:37
 
Geheugen 2

Fandaach ut tweede deel fan ut corona-oversicht su at dat in de Volkskrant fan saterdach jl. stond. Su'n selde lijstje sú ik ok fan Fryslaan en Sneek make kanne. Fia dit digitale dachboek kan ik trouwens heel wat opfallende corona-saken teruchhale.

Dęrom beperk ik mij hier tňt ut landeleke oversicht. Op de foto de deur fan ut Stúfmeelkerkje, bij oans in de straat. Ut is ok allessęgend.


Tweede halfjaar Corona-oversicht fia Volkskrant:

3 Júly: De Nederlandse ziekenhuizen sluiten een miljardendeal met de zorgverzekeraars over de extra kosten en misgelopen inkomsten door de coronacrisis.
6 Júly: 239 wetenschappers, onder wie 6 Nederlanders, vragen in een open brief aandacht voor goede ventilatie, naast afstand houden en oppervlakten goed schoonmaken een wapen om virusverspreiding tegen te gaan.
13 Júly: Langzaam beginnen de besmettingscijfers weer te stijgen. Burgemeesters zeggen zich voor te bereiden op regionale of lokale lockdowns.
21 Júly: Nijmegen organiseert een Alternatieve Vierdaagse. Deelnemers lopen een zelfgkozen route. Een app houdt de gelopen kilometers bij.
27 Júly: De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb roept op het Offerfeest thuis te vieren en de drukte bij moskeeën te mijden. De vrees voor nieuwe besmettingshaarden is groot.
5 Augustus: Amsterdam en Rotterdam stellen het gebruik van mondkapjes op drukke plekken verplicht.
17 Augustus: Android- en Apple-gebruikers kunnen de app CoronaMelder downloaden. De eerste weken is het melden van positieve testuitslagen alleen in een paar testregio’s mogelijk.
22 Augustus: Minister Ferd Grapperhaus overtreedt op zijn eigen bruilloft de afstandsregels. Hij treedt niet af, maar gaat in de Tweede Kamer wel diep door het stof.
1 September: Minister Hugo de Jonge maakt bekend dat elke Veiligheidsregio een eigen coronastatus krijgt. Er zijn drie categorieën mogelijk: waakzaam, zorgelijk en ernstig.
8 September: Het Tour de France-peloton blijft coronavrij, maar Tourbaas Christian Prudhomme raakt wel besmet. Hij verlaat de wielerronde voor een week.
15 September: Prinsjesdag is sober: geen koninklijke rijtoer en geen balkonscčne. Omdat de Ridderzaal te klein is, wordt uitgeweken naar de Grote Kerk.
21 September: Vlogger en zangeres Famke Louise en andere BN ‘ers keren zich met de hashtag#ikdoenietmeermee tegen het coronabeleid van de overheid.
29 September: Wereldwijd doorbreekt het aantal gerigistreerde sterfgevallen door covid-19 de grens van een miljoen.
Oktober: Een maand voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt president Donald Trump met covid-19 in het ziekenhuis opgenomen.
14 Oktober: Nederland heefdt het oplaaien van het virus niet kunnen voorkomen en moet opnieuw in lockdown, zij het gedeeltelijk. Nieuw: alcoholverkoop is na 20.00 uur verboden.
21 Oktober: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima maken in een videoboodschap excuses voor de vakantiereis met hun gezin naar Griekenland, in een tijd dat reizen moet worden beperkt.
4 November: Twee weken lang verkleint het kabinet de maximale groepsgrootte op straat en binnen. Publiek toegankelijke locaties als musea en theaters gaan dicht.
9 November: De Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech presenteren als eerste een coronavaccin.
13 November: Om ziekenhuizen niet extra te belasten verbiedt het kabinet de verkoop en het afsteken van consumentenvuurwerk. Vuurwerkliefhebbers vinden dat hen een feestje wordt afgepakt.
20 November: Mexico passeert als vierde land de grens van 100 duizend coronadoden. De Verenigde Staten, Brazilië en India gingen het land voor.
27 November: Black Friday drijft burgemeesters tot wanhoop. Vanwege de drukte moeten in verschillende steden winkels eerder sluiten.
1 Desember: De maandenlange discussie over het nut van mondkapjes wordt beslecht: het dragen van een niet-medisch mondneusmasker wordt in alle voor publiek toegankelijke ruimten verplicht.
5 Desember: Sinterklaas is Digiklaas: kinderen kunnen beeldbellen met de Sint en vriendengroepen lezen elkaar gedichten voor via Zoom.
8 Desember: In het Verenigd Koninkrijk krijgt de eerste persoon ter wereld het Pfizer-vaccin toegediend. Rusland begint nog net iets eerder met inenten, met een vaccin dat nog in de laatste testfase zit.
14 Desember: Premier Rutte spreekt voor een tweede keer dit jaar vanuit het Torentje de bevolking toe. In de kern volstaan met een zin: ‘Nederland gaat op slot’. Tot ten minste dinsdag 19 januari.
17 Desember: Reisorganisaties schrappen alle vakantievluchten, om de lange rijen vakanriegangers op Schiphol tegen te gaan. Alle landen hebben oranje of rood reisadvies.
21 Desember: Het coronavaccin Pfizer wordt goedgekeurd.