dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2021Bekiek hele maand 
 
18 jannewary om 19:16
 
Arts?

Nňch even teruchkomme op myn blogje dat ik gistermiddach plaatste. Na ut fňlgen fan de live stream fan NH Nieuws over de demonstrasy op ut Museumplein, skreef ik over de opmerkeleke útspraken fan de dňkter dy’t interviewd wurdde. Ik had futdaleks in de gaten dat dit avens landelek nieuws wurde sú. Ut kwam dan ok út. Fandaach de follow-up bij NOS-nieuws. Hierbij!

Tientallen klachten over aperte leugens basisarts op Museumplein

De hoogste baas van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd reageert boos op de leugens die een homeopathisch arts gisteren op het Museumplein uitte tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen. "Ik vind het een slag in het gezicht van al die professionals die op dit moment dag en nacht bezig zijn met het bestrijden van de pandemie", zegt inspecteur-generaal Marina Eckenhausen.
Een arts moet zich houden aan de richtlijnen en regels van zijn beroepsgroep, zegt ze. "Daar kan hij de discussie voeren, maar hij mag niet bijdragen aan de verspreiding van leugens."

Er zijn zondag en maandag tientallen klachten bij de Inspectie ingediend over de leugenachtige uitspraken van de arts voor de camera van NH Nieuws, die ook in het NOS Journaal te zien waren. De inspectie stelt een onderzoek in naar de uitspraken van de man die basisarts is en in Maasbree praktijk houdt.

Geregistreerd als arts

Hij staat geregistreerd in het BIG-register waarin alle mensen staan die voorbehouden medische handelingen mogen verrichten. Iedereen met een BIG-registratie valt onder het toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en onder het medisch tuchtrecht.

De IGJ gaat in eerste instantie proberen een gesprek te voeren met de man. Volgens een woordvoerder van de IGJ gebeurt dat om te toetsen of hij nog steeds achter zijn uitspraken staat of dat hij die zondag misschien gedaan heeft in de emotie van het moment.

Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek kan de IGJ de man een waarschuwing geven dat hij zich in het vervolg van dit soort leugens dient te onthouden. "Als hij dan nog blijft doorgaan met het verspreiden van leugens en desinformatie", zegt Eckenhausen, "dan kan de Inspectie een klacht indienen bij het Medisch Tuchtcollege." Dan volgt een juridische procedure.

Nonsens

Tijdens de ontruiming zondag van het Museumplein werd de man geďnterviewd door NH Nieuws. Zich erop beroepend dat hij arts is ventileerde hij een hoeveelheid nonsens. Hij zei onder meer "ze zijn hier in dit land mensen aan het vermoorden met vaccins". De man is niet bang voor corona, maar wel "heel bang" voor het vaccin en de coronamaatregelen.

In reactie op een vraag hoe het zit met al die covid-19-patiënten op verpleegafdelingen en IC's in de ziekenhuizen zei hij: "Ach man, laat je niets wijsmaken, er ligt niemand op de IC. De artsen faken alles. Voor iedere patiënt krijgen ze 20.000 euro."

Het leidde zoals gezegd tot veel ophef. Bij de Inspectie kwamen gisteren al meer dan duizend socialemediaberichten binnen over de zaak. Een IC-verpleegkundige uit het

Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch reageerde met humor:

“Ik begrijp dat ik in mijn late dienst alleen maar acteurs aan het behandelen ben???? Corona bestaat niet? Topacteurs zijn het!!!”

Maar bij de Inspectie kwamen dus ook tientallen formele meldingen binnen van mensen die zich boos maken over zijn aantoonbare onwaarheden.

Voor de Inspectie was het in ieder geval meer dan genoeg om een onderzoek te starten. Eckenhausen: "We zien meer leugens en desinformatie voorbijkomen in deze tijd, maar als die komen van een arts of iemand die zegt dat hij arts is, dan nemen we dat heel zwaar op."

Rinke van den Brink
Redacteur gezondheidszorg NOS