dagboek > overzicht
Dagboek júly 2021Bekiek hele maand 
 
2 júly om 17:00
 
Kunstenaar met een missie


Fanmiddach prachtech boek over de keunstenaar Jentsje Popma kocht. Allienech om de skitterende foto-oubeeldingen ut kopen al weard. Blij dat ik wear sonder moankapke in de boekwinkel mach!

De Friese kunstenaar Jentsje Popma (1921) ontwikkelde zich in de loop van zijn leven tot een veelzijdig kunstenaar: beeldhouwer, glazenier, tekenaar, kunstschilder en docent aan de kunstacademie Minerva in Groningen.

Een groot oeuvre van beelden en ramen van zijn hand is nog steeds zichtbaar in de openbare ruimte. Hierin geeft hij op trefzekere wijze gestalte aan de historie van Friesland en de Bijbelse verhalen.

Zijn schilderijen tonen met name landschappen, dijken en de Wadden: vol kleur, monumentaal in vlakverdeling en met een bijzonder oog voor het lijnenspel in het landschap.
In deze uitgave schetst Erik Betten zijn levensloop, plaatst Susan van den Berg kunsthistorische opmerkingen bij zijn werk en gaat Jan Henk Hamoen in op de relatie tussen Popma en de Stifting Nijkleaster in Jorwert.

Samen met foto’s uit het familiearchief en vele illustraties van zijn werk toont dit boek het veelzijdige creatieve vakmanschap van Jentsje Popma.

ISBN: 9789056157401.Auteur: Erik Betten, Susan van den Berg en Jan Henk HamoenBindwijze: Gebonden Prijs: € 24,90 Pagina's: 128