dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2021Bekiek hele maand 
 
12 augustus om 18:35
 
Marica op ’e tee

Fanmňrren het Marica van der Meer út Workum bij mij op’e tee weest, teminsten Marica wú graach tee hewwe en ik dronk kňffy. Ut was myn earste ontmoeting met un hele bysňndere dame. Foarege week wurdde ik anskoaten deur un Sneekse dy’t Marica goëd ken.

Sij froech ňf Marica ok bij mij delkomme mocht om mij te interviewen. ‘Węrfoar’, was myn wederfraach. Marica is naast weareldfytser ok fotograaf, skriëfster en reisňrganisatňr. Siën onderan dit blog.

Marica het mij fanmňrren interviewd foar un reisgids dy’t se in opdracht fan Uitgeverij Elma skriëve mach. Nou’t de COVID-19 pandemy der foar sňrgt dat de reizerij un bitsje op syn kont leit, soekt Marica ut dichterbij hús en skriëfst se un reisgids foar fytsers over de Friese 11 steden.

Uteraard nyt un boekje fan 13 in un dosyn, mar helemaal op syn Marica’s. In de gids, dy’t fňlgend foarjaar ferskine sal, skriëft Marica ok over inwoaners fan de 11 steden. Foar Sneek bin ik dat dus wurden.
Ut wurdde un hele nofleke mňrren in de achtertún an de Julianastraat.

Nou’t ik Marica teugenkommen bin en globaal un bitsje weet wie’t sij is, sal ik har op myn beurt ok interviewe. Ieder mins het wat wat te fertellen. Dizze slagersdňchter út Workum seker!

Marica van der Meer is wereldfietser, fotograaf, schrijfster en reisorganisator

Marica van der Meer werkt als freelancefotograaf, schrijft reisgidsen voor uitgeverij Elmar en met haar eigen reisbureau Marmee Reizen organiseert en begeleidt zij avontuurlijke reizen voor 60-plussers. Een keer in de vijf jaar neemt ze een sabbatical om de wereld beter te leren kennen en stapt dan op haar fiets. Al vroeg in haar leven kreeg ze te maken met het fenomeen reizen. Als turnster van het Friese WIK-FTC-Heerenveen, ging ze naar toernooien in het buitenland. Dit opende haar ogen, in plaats van een baan in de turnwereld, werd ze reisleidster. Na vele omzwervingen over de wereld met groepen toeristen, werd het tijd om te settelen. Ze besloot van haar tweede hobby haar beroep te maken. Als fotograaf zou ze meer op een plek kunnen wonen, maar reizen zit in je bloed. “Het maakt niet zo veel uit waar mijn huis staat, want ik ben toch het liefste onderweg”, aldus Marica.

Marica fietste van Vuurland, het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika naar Alaska en schreef hierover het boek ‘Van Vuur naar IJs’. Om het Afrikaanse continent te ontdekken koos ze voor een auto met vierwielaandrijving. Samen met een vriend reed ze via West-Afrika van Nederland naar Kaapstad en via Oost-Afrika weer terug, hierover verscheen het boek ‘Rond Afrika’. Op deze reis miste ze het nauwe contact met de lokale bevolking, dat je op een fiets wel hebt. In 2013 pakte ze daarom opnieuw de fiets, met deze keer als eindbestemming Adelaide in Australië. In 15 maanden reed ze 28.000 kilometer en schreef daarover het boek ‘Weg van de wereld’ dat inmiddels een bestseller is. Deze immense fietstocht vol spannende avonturen en bijzondere belevenissen is het onderwerp van haar debuut optreden bij Mondiavisueel onder de gelijknamige titel ‘Weg van de wereld’.