dagboek > overzicht
Dagboek november 2021Bekiek hele maand 
 
26 november om 21:18
 
Corona corona en nňch us corona

Ok fandaach behearst COVID-19 ut nieuws wear. Hieronder ut bericht dat we fandaach op oans Groot-sites plaatsten. Ut is su at ut is.


FRYSLAN - De komende drie weken is in principe alles om 17.00 uur gesloten, behalve essentiële winkels, zoals supermarkten, drogisten, apotheken, tankstations en medische contactberoepen.

Het mondkapje en de 1,5 meter afstand worden ook weer uitgebreid naar plaatsen waar nu al een coronatoegangsbewijs en zitplaats geldt, bijvoorbeeld in de horeca en bij bioscopen. Thuis is het advies om maximaal vier mensen te ontvangen en om zelf maximaal bij één ander huishouden op bezoek te gaan.

Het onderwijs blijft open. Maar er zullen wel maatregelen volgen, zoals het gebruiken van mondkapjes op de gang.

Dit zijn in grote lijnen de uitkomsten van de persconferentie die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vrijdagavond gaven.

Hieronder lees je alle maatregelen van de website Rijksoverheid.nl.

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Helaas blijkt het noodzakelijk om planbare zorg zoals heup- of liesbreukoperaties te stoppen, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan.
Bijvoorbeeld zware hartoperaties, kankerbehandelingen en niertransplantaties. We willen allemaal in het ziekenhuis, bij de huisarts en de polikliniek terecht kunnen als dat nodig is. Er wordt op korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten.

Deze maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur. Ze gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.

Maatregelen en dringende adviezen

Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.

Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur.
1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.

Essentiele winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.
Essentiele dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden.

Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.

1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn.

1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen worden toegelaten.

Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest.
Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen tot en met 12 jaar.

Bekijk het kort overzicht van maatregelen die gelden vanaf 28 november 2021.

Deze maatregelen komen bovenop de adviezen en regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals:
de basisregels;

het dringende advies om thuis niet meer dan 4 gasten per dag te ontvangen;

de mondkapjesplicht;

geen publiek bij sport;

een maximale groepsgrootte van 1250 mensen in grote zalen; en de inzet van het coronatoegangsbewijs en vaste zitplaats in de horeca en de cultuursector.

Onderwijs

Het onderwijs blijft open. Wel komen er extra afspraken om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Zoals looproutes in de scholen, mondkapjes in de gang voor leerlingen vanaf groep 6 en in het voortgezet onderwijs. En regelmatige zelftesten voor docenten en leerlingen vanaf groep 6 en in het hele voortgezet onderwijs. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snottebel moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.

Financiële steun

Het kabinet ziet dat de strengere maatregelen grote gevolgen hebben voor ondernemers en werkenden en breidt daarom het steunpakket fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Met deze uitbreiding is bijna € 2,2 miljard gemoeid.

Booster-offensief

Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een booster. De GGD, het RIVM en andere partijen starten hiertoe een booster-offensief. Zo gaan Defensie (met 750 medewerkers) en studenten (van mbo tot universiteit) helpen bij het vaccineren. Ook het vaccineren van niet-mobiele ouderen gaat sneller van start: vanaf volgende week, in plaats van januari 2022.