dagboek > overzicht
Dagboek november 2022Bekiek hele maand 
 
9 november om 19:55
 
Presentatie nieuw monument voormalige synagoge van Sneek

“Vanmorgen is met een indrukkende presentatie het startschot gegeven voor een nieuw monument bij de voormalige synagoge van Sneek. Beeldend kunstenaar Piet Cohen overhandigde burgemeester Jannewietske de Vries het ontwerp.

Daarvoor had Piet Cohen aan de hand van foto’s al een persoonlijke toelichting gegeven over het ontwerp en zijn connecties met Sneek.

Piet Cohen heeft een van Cortenstaal gemaakt monument met daarin zes gegoten glazen driehoeken. Het ontwerp verwijst naar de verdwenen Joodse gemeenschap van Sneek gevat in het symbool van de davidster. Het zal worden geplaatst op een muurtje. Zodat het ook duidelijk als monument te herkennen is.

Er is een Stichting Monument Synagoge Sneek opgericht. In de oprichtingsakte van de Stichting wordt het doel formeel verwoord: “De Stichting heeft als doel het realiseren van een nieuw monument ter herinnering aan de voormalige synagoge van Sneek en in die zin ook ter nagedachtenis aan de verdwenen Joodse gemeenschap van de stad Sneek en het verrichtten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.”

Dit doel impliceert niet alleen het realiseren van een monument, maar ook het betrekken van bijvoorbeeld scholen en andere relevante organisaties in dit project om Sneek zodoende te verrijken met een LEVEND monument.

Bovenstaand bericht hew ik fandaach skreven. Ut is altyd un bitsje moeilek om te skriëven over dergeleke onderwerpen węr’t je self bij betrokken binne. Ik mocht fanmňrren de bijeenkomst presenteare en hew dęrbij twee fersen út de bundel ‘De Dames Pino…en andere fersen over Joadse Snekers’ foarlezen. Ut waren de fersen ‘Kristallnacht’ en ‘Tňt herinnering’, węrbij’t ok fanmňrren de 25 namen fan de fermoarde Sneker Joaden opnoemd wurdden. Dat wij de presentasy fandaach hadde,, was gyn toefal. Ut is fandaach 84 jaar leden dat de Kristallnacht ( fan 9 op 10 november) was.

Ut is 2022 en opnieuw laait ut antisemitisme wear op. Bliëf waaksem! Dęrom bin ik tegare met Marcel Wallage en Matthijs Graafland in dit projekt stapt.