dagboek > overzicht
Dagboek desember 2022Bekiek hele maand 
 
17 desember om 20:30
 
Ut was koud mar wel met feul Kultuur!

Fanmiddach de stad in weest. Ik fond ut ferrekte koud ( dy kudtbloëdferdunners speule nou ok nyt echt posityf met om de warmte te houwen…) mar wurdde wel warm fan ut Earste Kerstkorenfestival. Uteraard 'stukjes' skriëve foar digitaal GrootSneek. Ik kan ut nyt late...

Kerstkorenfestival Sneek groot succes

SNEEK- Het Kerstkorenfestival Sneek, dat vanmiddag in het centrum plaatsvond, verdient navolging! Was het vorige week de eerste Kerstparade die geweldig aansloeg, vandaag beleefde het Kerstkorenfestival haar ouverture. Ondanks de winterkou, een hartverwarmend gebeuren.


Verschillende koren uit de gemeente Súdwest-Fryslân

Op 5 locaties in het centrum van Sneek, te weten de Wijde Burgstraat, Schaapmarktplein, Marktstraat, Oosterdijk en het Grootzand zongen de volgende kerstkoren afwisselend hun kersrepertoire: De Krystsjongers, Music Alive, Femme Pur Sang, Evergreens, Grietje Sprot, het Bogerman kerstkoor, Eljakim Bolsward, Kerstkoor de Kerststerren, The Christmas Voices en het Brechtakkoard uit IJsbrechtum.

‘Christmas sing-a-long’: Er klinkt weer muziek in de Martinikerk!

SNEEK- Het Kerstkorenfestival dat vanmiddag in het stadscentrum plaatsvond, eindigde in de Martinikerk met een ‘Christmas sing-a-long’. Onder begeleiding van het Stedelijk Muziekkorps, werd het een muzikale aftrap die naar meer smaakt. Dat muzikale happening in het bijna oudst gerestaureerde Sneker Godshuis was is hoopvol. Met deze ‘Christmas sing-a-long’ is duidelijk waar het in dit Hart van Sneek naar toe mag gaan: Een ontmoetingsruimte voor alle inwoners. En omstreken!

Clara Rullmann dirigeerde vol enthousiasme ‘haar’ koor MusicAlive, dat voor de gelegenheid ‘behangen’ was met groene kerstverlichting. Inderdaad lopende kersbomen. Vooraf aan de ‘community singing’ ( 9 van de 10 kerstliederen waren Engelstalig…), speelde ‘On the Move’, het jeugdorkest van het Stedelijk Muziekkorps. Prachtig talentvol korps!

Hindelooper Viswijvenkoor Grietje Sprot in de kerkbanken van gerestaureerde Martinikerk

SNEEK- In de kerkbanken van de Sneker Martinikerk hadden misschien nog wel wat meer koorleden mogen plaatsnemen tijdens het eerste Korenfestival, maar die van Grietje Spot, uit Hindeloopen, trokken in ieder geval alle aandacht met hun opvallende klederdrachten.

Door het bijwonen van een optreden van het Harlinger shantykoor ‘Windkracht Tien’, in gemeenschapscentrum ‘de Foeke’ op 15 oktober 1993 werden een aantal Hindelooper vrouwen zo enthousiast dat ze besloten ook zo'n koor op te richten, maar dan anders.

Over de naam van het koor hoefden de vrouwen niet lang na te denken: visleurster Grietje met de bijnaam Sprot had echt bestaan, over haar bestond een vertaald lied van Molly Malone's Cockles and Mussels, dit lied werd wat uitgebreid en aangepast en een optreden begint steevast met dit lied.

Bijzondere klederdracht

Het koor wilde niet alleen zingen, het koor moest iets bijzonders worden, o.a. in de kleding. Veel kledingstukken zijn oorspronkelijk en ook echt door vissersvrouwen gedragen, andere dingen zijn authentiek nagemaakt. Spakenburg, Marken, Volendam Paessens Moddergat, Arnemuiden, Scheveningen etc. van alle plaatsen zijn de klederdrachten bijzonder en ook de klompen zijn bijpassend. Het ene paar is rond, het andere paar puntig, wel of niet beschilderd.

Bron tekst: https://www.grietjesprot.nl/koor