dagboek > overzicht
Dagboek mei 2023Bekiek hele maand 
 
4 mei om 22:27
 
Drukbezochte 4-mei herdenking in Sneek

SNEEK- Onder grote belangstelling is vanavond de 4-mei herdenking gehouden op het Oud Kerkhof bij het oorlogsmonument. Ook werd stilgestaan bij de Canadese gedenksteen en het Joods namenmonument. Burgemeester Jannewietske de Vries, emeritus predikant Alex van Ligten en twee leerlingen van IKC Bonifatius, adoptieschool monumenten 2023, hielden toespraken.

Nadat om 18.00 uur Scoutinggroep Greate Pier de vlaggen halfstok hadden gehesen, begaven de burgemeester en genodigden zich even voor 20.00 uur naar het Oud Kerkhof. CMV Harmonie Sneek o.l.v. dirigent Arend Gerds, speelde koralen en om 20.00 uur werden er twee minuten stilte in acht genomen.

Daarna volgden er kransleggingen en het leggen van bloemen, door verschillende groeperingen en begaf de stoet zich naar de Canadese gedenksteen, waar ook een krans en bloemen werden gelegd. Ook werd hier het Canadees volkslied gespeeld en ingetogen meegezongen.

Kiezelsteentjes

Vervolgens vertrok de stoet zich naar de stadhuistuin, waar ds. Alex van Ligten een indrukwekkende toespraak hield bij het Joods namenmonument. Kinderburgemeester Noor Bosman legde samen met haar ‘raad’ een wit kiezelsteentje op het monument en leerlingen van de IKC Bonifatius volgden haar voorbeeld.

Om 20.45 werden de vlaggen door de Scoutinggroep gehesen en om 21.10 weer gestreken, waarmee een einde aan de 4-mei plechtigheid kwam.