dagboek > overzicht
Dagboek mei 2004Bekiek hele maand 
 
22 mei om 20:46
  De Sneker flach, wat foar kleuren dat dy het, weet ik wel. Geel en swart. Mar welke kleur, rekent fanou de stok komt, nau earst? Swart of geel? Geel of swart. Nuvere fraach miskien, mar ik piel der nau al de hele dach met om,ik wil ut gewoan wete en op dit moment kan gynéén mij helpe. Apart.
Gelukkech is der dan internet en de site fan de gemeente Sneek is gewoan top. Hier fyn ik ut antwoard op myn fraach:
Vlag Sneek

De Sneker vlag bestaat uit twee gelijke verticale banen in de kleuren zwart en geel. Het zwart hoort aan de broekzijde (de kant van de vlaggemast).

De kleuren zijn ontleend aan het wapen van Sneek, dat als belangrijkste kleuren goud (geel) en zwart heeft. Dit stemt overeen met een oud gebruik om in de vlag de karakteristieke kleuren en vormen van het wapen op te nemen.
De hoogte en de lengte van de vlag verhouden zich als 2 : 3.

Hoe oud de Sneker vlag is, is moeilijk na te gaan. Wel staat vast dat de Zeilvereniging Sneek in 1886 de Sneker kleuren geel en zwart voerde.

De vlag is officieel vastgesteld in een buitengewone raadsvergadering, gehouden op 13 september 1956. Dat was ter gelegenheid van de herdenking van het feit dat vijf eeuwen daarvoor de stadsrechten van Sneek officieel te boek waren gesteld.