dagboek > overzicht
Dagboek júly 2024Bekiek hele maand 
 
19 júly om 13:41
 
Aanbieding heruitgave boek ‘Jopie Huisman Schilder van het medeogen’





WORKUM- Gistermiddag vond in het Jopie Huisman Museum de aanbieding van een heruitgave van het boek ‘Jopie Huisman Schilder van het medeogen’ plaats. Voorzitter van het Jopie Huisman Museum, Lutz Jacobi, overhandigde het eerste exemplaar van het prachtig uitgevoerde boek aan Eelke Lok, die de herziene tekst schreef.





Eelke Lok schrijft voorin het boek in twee zinnen kort en krachtig: ‘Schrijvers verbinden hun naam aan een boek. Dat doe ik niet, want dit is het verhaal van Jopie.’ Uitgever Steven Sterk van Noordboek heeft van deze nieuwe uitgave inderdaad een prachtig boek gemaakt.

Info over het boek

Jopie Huisman werd beroemd omdat hij het vak van voddenboer combineerde met schilderen. Het (her)gebruiken van oude goederen werd voor hem belangrijk toen hij zijn eigen leven spiegelde in een versleten melkersbroek. Hij schilderde die broek met een gevoel van mededogen.

Het gaf hem de stimulans om de maatschappij in die weggegooide goederen te verbeelden, met een precisie en concentratie die verbluffend was. Daarmee maakte hij een belangrijke stap als schilder; eerder schilderde hij vooral het landschap rond zijn geboorteplaats Workum.

Dit boek bevat het verhaal over Jopie en toont alle belangrijke schilderijen uit de collectie van het Jopie Huisman Museum in Workum.

Te bestellen bij www.noordboek.nl; https://www.jopiehuismanmuseum.nl of in de boekhandel.