|
 |
21 april om 22:08 |
|
Rosita Steenbeek in de RK kerk van Sneek

SNEEK- Vanmiddag vond er in de RK Sint Marinuskerk van Sneek een lezing plaats van de schrijfster Rosita Steenbeek. Haar lezing ging over het door haar geschreven boek ‘Rose-Een familie in oorlogstijd’, dat tien jaar geleden verscheen.
In haar nieuwe boek Rose vertelt Rosita Steenbeek het bewogen leven van haar grootmoeder Rose en de lotgevallen van haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Voorafgaand aan de lezing werd 1 minuut stilte in acht genomen in verband met het overlijden van de 88-jarige Paus Franciscus. Vanmorgen overleed de RK kerkvorst.
Kees Poiesz, voorzitter van de Stichting Sneek viert 80 jaar Vrijheid, benadrukte ook tijdens deze bijeenkomst dat het van groot belang is om te blijven heen gedenken over wat er tijdens de bange oorlogsjaren ’40-’45 in de wereld heeft plaatsgevonden: Opdat wij niet vergeten. Poiesz deelde verheugd mee dat er in 2 dagen tijd maar liefst 850 leerlingen van groep 7 en 8 van de Sneker basisscholen afkwamen op de lezing die Peter van der Meeren gaf over de razzia in 1944 op het LSC-terrein.
Ook Rosita Steenbeek gaf aan om waakzaam te blijven: Vrijheid is een kostbaar goed, waar we zuinig op moeten zijn! Er waren vanmiddag zo’n 200 aanwezigen tijdens de lezing, waarbij pastoor Peter van der Weide tussen de lezing door het orgel bespeelde.
Inhoud lezing
Rose is de dochter van een joodse moeder en een Duitse vader. In 1929 verliest zij haar hart aan Gerard, een Nederlandse dominee, en samen vestigen zij zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam In de jaren dertig waaiert Rose’s joodse familie uit over de wereld, op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind.
Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen. Haar man sluit zich aan bij het verzet en wordt opgepakt. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie in de oorlog aan verschillende kanten van het front terecht.
Rosita Steenbeek, bekend van haar vele romans en boeken over Rome, schrijft met Rose een boek over een grote liefde tussen twee mensen, maar ook over goed en kwaad, over vergeving en over hoe moeilijk het is om de wereld in te delen in zwart en wit.
Van de Duits/ joodse familie van schrijfster Rosita Steenbeek, die iedere zomer samen op het Waddeneiland Wangeroog vakantie vierden, vluchtten er 3 families naar Nederland uit angst voor de Nazi’s. Alleen de familie van Rosita Steenbeek overleefde de oorlog. Alle andere familieleden in Nederland werden via kamp Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz en Sobibor en werden daar vermoord.
|
|