dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2007Bekiek hele maand 
 
30 ňktober om 17:03
  CLASH

Fanmiddach bij de foarstelling ‘ CLASH en dęrnei wie’t stil ’ weest. Ut is ut nije onderwiisteaterprojekt fan Tryater. Ut is un foarstelling over jonges dy’t mekaar opnaaie, un meiske dat kiëze mut, over feilechheid en útdaging in ut leven. Mar ut gaat foaral over risikogedrach in’t ferkear su as ut dan su moai hyt. Met un slukje op achter ut stuur dus. De jonge akteurs, Teatske Heidstra, Hans Kroodsma en Eelco Venema. Speule ut stuk nyt, se sette de foarstelling gewoan del. Héél indrukwekkend! De foarstelling maakte deel út fan de stúdymiddach over ‘ Beďnvloeding ’. Ik hew wel us mindere onderwiisbijéénkomsten metmaakt!

Sęne út CLASH ( foto: http://www.tryater.nl/ )


De bining ferbroken

Op myn stelling dat ONS 1 deur de professjonalisearing in ut amateurfoetbal de bining met syn achterbaan ferloren het, hierbij ( met toestemming ) twee reaksy's fan ONS'ers.
De earste is fan Gerard van Leeuwen, de tweede fan Eeltsje Bil.

" Arré Henk,

Even een paar kanttekeningen bij je opmerking:
1. het is een landelijk verschijnsel dat er minder publiek komt bij hoofdklassewedstrijden. Ook vv Sneek bijvoorbeeld heeft daar last van.
2. op het tijdstip waarop wij spelen, speelden afgelopen zaterdag: 3e,4e,5e,6e,A2,dames 1, dames 2 en C1. Ik pleit al jaren voor spelen op de vrijdagavond (met kunstlicht natuurlijk) Zaterdag 16.30 uur is ook een optie indien Heerenveen niet thuis speelt.
3. het beleid van de tc is erop gericht opengevallen plaatsen direct op te vullen met spelers die direct hoofdklassewaardig worden geacht, Je weet mijn mening hierover.
4. ik pleit, eveneens al geruime tijd, voor een geintegreerde zondag en zaterdagcompetitie waardoor er meer derby's komen.

Kortom: ik ben het deels met je eens.

Gerard "


" Goeie Henk,

As 68 jarige ONSér hew ik mien mening wel over de professjionalisering van ONS en ut raakvlak met de achterbaan. Dat raakvlak is honderd keer minder dan froeger toen un ONSér út Sneek of directe omgeving kwam. Je had toen as kien anders niks dan sporte en dat deed je dan of fia de voetbalclub of een andere sportvereniging. Computers en sok soat dingen bestonden niet dus hadden je der ok gien last fan. At je saterdags niet foetballe konden dan waren je met een hele ploeg op de fémerk om der de striid an te bienen tussen jonges fan LSC, Black Boys, Sneek en Wit Zwart. At der dan un bal lek skoten wurde op ut prikkeldraad bij de gasfabriek dan lapten we met de hele pleog en wurde der een nye bal ophaalt.
Saamhorigheid tot en met. De ďdeologsche verschillen tussen de verschillende clubs bestonnen dan niet. Die sien ik fandaag de dag ok steeds minder. Protestantse en Katholieke foetbalclubs verlieze harren identiteit en de jonges fan de gewoane kost foetballe teugenwoardig ok bij verschillende clubs.
Wat de groatste ferandering is in ut amateurfoetbal is de professjionalisering zeg maar ut betaalde foetbal in de amateursector. Folgens mij de doadsteek foor un soad clubs. Zogenaamde foorútstrevende bestuurders wille, faak tot meerdere glorie fan hurself, ut eerste elftal op het hoogste nivo speule late derbij foorbijgaand an ut feit dat se de speulers dan fan búten hale mutte want, dan binne se in eens weer ouwerwets, wat fan feer komt us beter, nou fergeet dat maar.
Werom souden der in Sneek en naaste omgeving gien talentfolle speulers rond lope? Ut is de keunst om dat te sien en dat kinne je doën deur regelmatig jeugdwestriiden te bezoeken want der loopt heus wel talent rond. Der naast mutte je er foor sorge dat sun talent dan de kans krijt om him ferder te ontwikkelen en dat kin folgens mij alleen at der bining is met de achterbaan fan sun speuler, met andere woorden un jonge út Sneek of nabije omgeving nimt so wie so aanhang met naar de wedstriiden en dat hewwe jou niet met un speuler die weet ik wer weg haalt wurd.
Wellicht mutte de statuten fan de fereniging weer eens goëd lezen wurre wat de intentie is fan een foetbalclub. Werom bin ik lid fan de vrienden van ONS?, dat het alles met froeger te maken, die saamhorigheit fan toen sorgt der foor dat je ok op dizze leeftyd je nog steeds ONSér foele en dat het dus niks te maken met de tiid wer in wy leve dat kin fandaag de dag nog precies so maar dan mut er wel bining weze tussen club en achterbaan en die wurdt helaas steeds minder.

groeten
Eeltsje Bil
De Jouwer "

Ut groate públyk ontbrak mar burgemeester Brok en wethouwer Metz waren oulopen saterdach wel anwezech bij de wedstryd ONS 1 - DOSK 1 ( foto http://www.sjackjansmafotografie.nl/ )