dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2008Bekiek hele maand 
 
23 augustus om 10:15
 
Frysk Festival





Ik bin un man fan ut halfolle glas, in jargon hyt suks un positivo. Mar at ik de hele betroubere bron love mach, dan is de kaartferkoop foar ut Frysk Festival, dat gisteravend in L. fan start ging, un groate flop. Allienech ‘ Gleone gloede ’, de Tryaterfoarstelling an de Potten is útferkocht. Foar de rest binne der nňch plenty kaarten te krijen. Ik bin ferrekte benijd hoe’t de berichtgeving bij Omrop Fryslân en de LC weze sal. Omrop Fryslân het dageleks un programma fanút Frysk Festival Café węrbij’t sjoernalisten fan de Omrop en de LC interviewe salle…

In Sneek is ut Frysk Festival letterlek te sien in woarden en sinnen. Ut ut Hollaanstalige persbericht lees ik o.a. dit:

“ Letters maken woorden, woorden vormen zinnen, zinnen vertellen een verhaal of voegen zich in een gedicht. Woorden zijn dienstbaar, ze moeten maar afwachten of ze worden uitgesproken. Wij gebruiken woorden achteloos, als wegwerpartikelen, want we hebben er immers genoeg van. Woorden komen als vanzelfsprekend voorbij als we met elkaar praten, als we naar iemand luisteren, als we de krant lezen of een brief schrijven.Hoog tijd dus voor een eerbetoon aan het woord. Friezen hebben de rijkdom dat ze uit twee talen kunnen putten. ABCid, gevormd door de twee kunstenaars Baukje Wytsma, schrijfster/dichteres en Carla van der Heijde, kiest bij dit project voor de Friese taal.Want het Friese woord wil méér dan welk woord ook, gesproken worden. De gekozen woorden, -te vinden langs de poëzie-route, die voert door de grachten van Leeuwarden en Sneek, stellen het op prijs als ze bij het bekijken hardop worden uitgesproken.In de binnenstad van Leeuwarden en Sneek van vr. 22 t/m zo. 31 augustus.”
Dat Friezen rykdom hewwe om út twee talen te kiezen is fanself apekoal. Ut stikt in Fryslaan fan de talen. Terecht dat Anske Smit un laans breekt foar de minderheidtalen hier in Fryslaan. In Sneek hadden op syn minst Sneker teksten hange mutte!! Gyn flau benul wie’t suks regelt.





Oans Gebou

Ut fiel te ferwachten dat der beswaarskriften teugen ut nije Teatergebou an de Westersingel komme súden. De berichtgeving in ut Sneeker Nieuwsblad fon ik oulopen week freeslek éénsidech. Hoar fan ut buurtplatfňrm prima! Mar wederhoar fan de gemeente? Ik hew ut nyt leze kannen op de foarpagina fan de Sneeker. Foute boël!! Ik nim ut futdaleks foar Hans van den Broek cs op ( en mij nou nyt anwriëve dat ik un stroopstriker bin, want je mutte wel saaklek bliëve ! ) deur te stellen dat ut un leugen is dat de gemeentebestuurders de plannen ‘als een dief in de nacht’ presenteare. Groate onsin! Sęch gewoan dat je hartstikkene teugen de komst fan ut Teater binne. Dan is ut dúdelek en hewwe je un saaklek ferskil. De rechter mut dan mar útmake hoe’t ut ferder komt. We salle dan wel twee jaar ferder weze.
En nou gaan ik naar Mokum. Wat ik dęr doën sal? Sien mňrren mar wear us op dit weblog!





Hoart dizze tekst ok thús in ut Frysk Festival woarden projekt??