dagboek > overzicht
Dagboek mei 2010Bekiek hele maand 
 
3 mei om 20:34
 
4 mei: Fred Vaassen met theatervoorstelling Schreeuwen aan het graf





Aansluitend aan de gemeentelijke dodenherdenking wordt in Theater Sneek ( Noorderkerk ) de voorstelling 'Schreeuwen aan het graf' gespeeld door Fred Vaassen.

Toegangskaarten zijn gratis en verkrijgbaar bij de VVV/ANWB, Marktstraat 18 te Sneek.

In het aangrijpende ‘Schreeuwen aan het graf’ neemt meesterverteller Fred Vaassen het publiek mee op een emotionele reis naar Polen en maakt hij u deelgenoot van twee bewogen levens, getraumatiseerd door de oorlog.

Een man heeft zijn beste vriend begraven. Eenmaal weer thuis herinnert hij zich hoe de vriendschap is ontstaan. Tien jaar geleden hebben ze elkaar ontmoet in de trein naar Polen, ieder met zijn eigen reden om daar naar toe te gaan. De een omdat hij een NSB-vader had, de ander omdat hij de enige overlevende was van zijn familie, die omgekomen is in het kamp Auschwitz/Birkenau. Hun hele leven hebben zij alles weggestopt en nooit ergens over gesproken. De man wiens ouders, broers en zussen zijn omgekomen, begint opeens in de trein zijn verhaal te vertellen. De ander luistert, maar weet er geen raad mee. Hem is altijd verteld; ‘nooit ergens over praten’. De reis duurt lang en uiteindelijk moet hij bekennen dat ook hij Auschwitz gaat bezoeken.Hij vertelt alleen nooit waarom. Zij bezoeken een week lang het concentratiekamp Auschwitz/Birkenau. Daar ontstaat een band tussen beide mannen. En ieder jaar maken ze dezelfde reis, tien jaar lang. Terwijl hij dit allemaal na de begrafenis overdenkt, komt zijn jeugd weer helemaal terug…Zijn eenzaamheid, de vernederingen, zijn verering als kind voor zijn vader, de zoektocht in de dossiers om te weten te komen wat zijn vader heeft gedaan. Uiteindelijk breekt hij met zijn vader. Het publiek wordt meegenomen op een emotionele reis naar Polen en deelgenoot gemaakt van twee bewogen levens, getraumatiseerd door de oorlog.