dagboek > overzicht
Dagboek november 2010Bekiek hele maand 
 
7 november om 11:34
 
Boek ds. Alex van Ligten: Intussen is het ook weer droog geworden…


Op 25 november anstaande wurdt un bysonder boek fan de Sneker dominee Alex van Ligten presenteard in de Groate Kerk. Op ut fersoek fan Jan de Vlieger fan útgeverij Skandalonme om sestech preken te bundelen het Van Ligten posityf reageard. De sestech preken beslaan de hele bibel en dęrmet wil de útgave mear weze as un bloemlezing fan preken. De sestech preken pretendeare dęrom un inleiding te wezen op de bibelboeken. Alex van Ligten over ut boek en de presentasy:

“ Het is een dik boek geworden, mooi uitgegeven op ruim 600 bladzijden, voorzien van een paar kleine inleidingen en een hoofdstuk over de mensen die het meest invloed op mij hebben gehad, Theo Jaasma’s paastafereel uit de Martinikerk in kleur op de binnenzijde van de achterkant en op de andere binnenflap een tekst die nog wat luchtigs over het fenomeen preek zegt.Dat stukje laat ik volgen na de mededeling dat we het boek op 25 november in de Martinikerk gaan presenteren. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Huub Oosterhuis en tussen de muzikale bijdragen door zal Hennie Burggraaff ( NCRV ) een interview met mij houden.Daarna zijn er hapjes en is er wat te drinken, en is het boek te koop.”

Over de opfallende titel fan ut boek fertelt de Sneker dominee ut folgende: “Toen onze oud-predikant Sipke Oosterhoff ( Oosterhoff was predikant in Sneek, hvdv ) nog maar net begonnen was als dominee, in Hoogwoud (NH), was hij natuurlijk, net als iedereen die voor het eerst echt werk aflevert, zeer benieuwd naar de reacties. Wat zouden ze ervan vinden? De liturgie, de preek? Na een van zijn eerste diensten liep hij met de ouderling van dienst naar de kerkeraadskamer. Die wierp een blik door het raampje van de consistorie en zei: ‘Het is intussen ook weer droog geworden, dominee.’ De zin werd in kleine kring spreekwoordelijk. Bij de Oosterhoffen aan de Stationsstraat was het vaak het antwoord op de vraag: ‘ Hoe was je dienst vanmorgen? ’ En als ik niks hoor op mijn schriftuitleggingen, denk ik nog steeds: we hebben het in elk geval droog gehouden. Daarmee is de status van de preek aardig weergegeven. Voor de meeste kerkgangers is het een pauzenummer. Onvermijdelijk, maar je zit tenminste droog. En straks mag je weer naar buiten. ”

Ik sú de de datum 25 november dęrom mar even in de agenda noteare, want ut wurdt fast un bysondere feestleke bijeenkomst!