dagboek > overzicht
Dagboek november 2010Bekiek hele maand 
 
13 november om 11:07
 
Nňch us Jaap de Vries

Oulopen week kreech ik fan ferskillende kanten mailtsjes over illústratňr Jaap de Vries. Ik skreef woënsdach al dat ik syn tekeningen prachtech fon. Faach ston mij wat bij dat Jaap in Sneek woande ňf woand had. Dat klopt, want ferskillende oud-buurtgenoaten mailden mij dus.: “ Weest wel dat Jaap op 1 jannewary fan dit jaar overleden is? ” Nee, dat wist ik dus nyt, soms ontkomme mij ok wel us dingen. In dit gefal nyt pynlek, want ik skrief posityf over Jaap syn werk. Ik gaan nňch un stapke ferder, in myn beleving is Jaap dus nyt doad, hij is overleden. En dat is foar mij gefoëlsmatech yts anders. In syn werk namelek blieft dizze illústratňr gewoan deurleven. Uteraard hew ik even googled en kwam ferskillende IM’s teugen. Dizze befoarbeld:

Jaap de Vries was zowel schrijver als tekenaar: een dubbeltalent dus! Tekeningen en tekst zijn in zijn boeken even belangrijk: de tekeningen vertellen voor een belangrijk deel het verhaal. Meestal maakte hij de illustraties in zwart-wit, met een heel fijn tekenpennetje en oostindische inkt. Voor de illustraties in Een kip voor Toos (in kleur!) kreeg hij in 2001 een Zilveren Penseel.


Geboren: 27 november 1961 te Kollum
Gestorven:01 januari 2010
Opleiding: Hogeschool voor de Kunsten in Kampen.
Werk: Maakte tekeningen in opdracht van uitgeverijen en tijdschriften.Op een gegeven moment begon hij ook met schrijven.
Thuis: Woonde tot zijn dood in 2010 in Emmeloord.
Eerste boek: De koning en de koningin (1995)
Bijzonderheden: Wil je weten hoe het huis waar Jaap de Vries ooit woonde eruit ziet? Bekijk dan het huisje van Halewijntje en haar broer in Halewijntje en de struikrovers. Alleen staat het niet op een duin (was het maar waar, zegt Jaap!), maar midden in Sneek, ingeklemd tussen hoge huizen.

Ooit gezegd:´Het liefst werk ik in zwart-wit, met een erg fijn pennetje en Oost-Indische inkt. Ik maak heel priegelige tekeningetjes, een soort borduurwerkjes, met heel veel fijne arcerinkjes, streepjes en stipjes: steeds voorzichtig doorarceren tot de tekening de juiste licht-donker-verhouding heeft. Dat is een bijzonder precies en tijdrovend werkje.´

Over het werk van Jaap de Vries

Jaap de Vries werkte een tijdje mee aan het voormalig kindertijdschrift Mik-Mak. Daarnaast illustreerde hij voor verschillende Friese uitgeverijen en leverde bijdragen aan verhalen- en gedichtenbundels, bijvoorbeeld Ik geef je niet voor een kaperschip en Holle Bolle Gijs. Ook op de Kinderpagina van NRC Handelsblad was zijn werk zo nu en dan terug te vinden.

In het begin was het moeilijk opdrachten te krijgen. Bij uitgeverijen zei men vaak dat het werk te ´eigen´ was. Toen is hij zelf maar gaan schrijven! In 1995 verscheen De koning en de koningin. Het is bekroond met een Vlag en Wimpel van de penseeljury. Over de eigenaardige koning en de net zo gekke koningin verschenen in het kindertijdschrift Mik-Mak eerder al twee beeldverhalen. Ook zijn tweede boek, Halewijntje en de struikrovers (1998) ontstond uit een stripverhaaltje, ditmaal uit Holle Bolle Gijs 2. Het is het verhaal over de liefde tussen twee mannen. Voor uitgeverij Zwijsen illustreert hij boeken voor beginnende lezers. In 1996 verschenen twee boeken van Henk Hokke met tekeningen van zijn hand: De schoenverkoper of de muzikant en Een spannend verhaal. Zijn tekeningen laten een eigen stijl zien: ze zijn zeer klein, met veel oog voor details en vanuit een opvallend perspectief gemaakt. De verhalen hebben vaak iets sprookjesachtig en gaan over koningen en koninginnen of over heksen.

Bibliografie selectie

Geschreven en getekend door Jaap de Vries:

2001 De koning die van buigen hield (Querido)
2002 Ridder Bob en de stippenbeker (Zwijsen)
2004 Taart! (Zwijsen)
2005 Tjokje Tjakema (Zwijsen)
2005 De kroon van koning Hiep Hiep (Zwijsen)
2007 De vliegfiets (Zwijsen)
2008 Een fles in zee! (Zwijsen)
Getekend door Jaap de Vries:
1997 Kleine Klaas en de grote vis. Tekst van Dolf Verroen (Zwijsen)
1997 De saaiste vader van de hele wereld. Tekst van Koos Meinderts (Zwijsen)
1999 Een hond zonder merk. Tekst van Henk van Kerkwijk (Zwijsen)
1999 Fryske Rymposter met Tiny Mulder

2001 Stijn Klein. Tekst van Annie van Gansewinkel (Zwijsen)

Bekroningen

1996 Vlag en Wimpel (penseeljury) voor De koning en de koningin
2001 Zilveren Penseel voor Een kip voor Toos


Ik had wel graach us kennis make willen met Jaap. Spitech genoech is dat nyt mear mooglek. Gelukkech kan ik nňch wel fan syn werk geniete en op dy manier um tňch nňch un bitsje kennen leare. Wat dat angaat was de komby met Tiny Mulder ok prima. Want Tiny Mulder sei ok altyd: “ Wa’t witte wol wa’t ik krekt bin, dy moat myn fersen mar leze,mar lęs se dan wol goed ! ”