dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2011Bekiek hele maand 
 
27 jannewary om 20:15
 
Jan Bargboer: “ Doet wat je zegt, dan lieg je niet! ”

De overweldegende belangstelling fanmiddach tidens ut afskeid fan oud-wethouwer Jan Bargboer was tekenend hoe geliefd en waardeard hij was en is bij de Snekers en nyt-Snekers. In un stamfol Noarderkerkteater, dęr’t de ouskeidsresepsy plakfon, sprak burgemeester Hayo Apotheker moaie en warme woarden richting MENSENMENS Jan Bargboer.

In managementtaal: Jan Bargboer is un feedback gerichte persoanlekhyd! Ut klonk wat teugenstridech " een jonge CDA-bestuurder gaat na 6˝ jaar op zoek naar een andere baan, hij is in de kracht van zijn leven…” En Apotheker sloech hierbij de spiker op’e kop. Jan Bargboer is helemaal op de wech teruch en is druk met syn ‘ soektňcht ’ su’t hij ut self noemt. Nňch feul mear moaie woarden richting Bargboer en un lading kadoatsjes. Foarge week ferklaarde Bargboer foar de kamera fan GPTV nňch dat hij ut nyt noadech fon om met un straatnaambňrdsje de laan út stuurd te wurden. Fanmiddach kreech de eks-wethouwer un heus ‘Jan Bargboer Plein-bňrd ’ anboaden.

De sympatike Bargboer kreech un searenade anboaden fan Rolling Home, dy’t hem fanou de kraak dry lievelingsfersen toesong. Omdat ‘ ik no dochs tiid yn oerfloed haw, meld ik mij oan as nij lid ’ bedankte de oud-bestuurder de Rolling Homers. Ok de enege écht Sneker diva, Heabeltsje de Jong brocht tegare met Bertus & Molly en buurman Jan un sanghulde an de fertrekkende oud-wethouwer fan Sneek. Un antal kwotes út Bargboer syn dankwoard.


“ Boven mijn toespraak schrijf ik een wijsheid van mijn inmiddels overleden oma uit Rijssen: “Doe wat je zegt, dan lieg je niet”.

“ Ik wil ook op deze plaats het volledige bestuur van CDA SWF, Douwe Tamminga en Sybren Mulder, Sander de Rouwe, Hans Visser en Maarten Offinga bedanken voor alles wat ze in die moeilijke periode voor ons gezin hebben betekend. In een filmscript kan je niet bedenken dat je 1e man 5˝ week voor de verkiezingen uitvalt. Gelukkig hebben we de foto’s nog! ”“ Terug naar het wethouderschap. Wat een baan. Geen hondenbaan. Wel een drukke baan als je overal bij wilt zijn, een enerverende baan als je als bestuurder dichtbij de 3 B’s wilt staan. Bewoners, Bedrijven en Belangenorganisaties. Want daarvoor doen we het in bestuurlijk Nederland. De afstand tussen politiek en burger heb ik niet ervaren in Sneek.”

“ In de 2e periode ben ik letterlijk en figuurlijk gaan groeien. In mijn rol, uit mijn pakken. In mijn portefeuilles water en duurzaamheid kregen we, samen met de gemeenteraad, de smaak te pakken. Sneek maakte het verschil. Zelfs in Leeuwarden worden ze soms jaloers op onze innovatieve waterprojecten. Projecten waarmee wij aan willen tonen dat er een betere wereld mogelijk is. Niet omdat duurzaamheid mode is, nee omdat het een opdracht is. Voor mij een Bijbelse opdracht, vanuit Rentmeesterschap. Maar gelukkig hadden we een raad die ook zonder die opdracht vanuit eigen overtuiging meegingen met het college.”

“ Dan iets over ambtenaren. Ambtenaren zijn bijzondere wezens. Opgeleid om bestuurders en de andere 3 B’s te behoeden voor allerlei onheil. Daarvoor heb je veel beleid nodig, maar ook verordeningen, handhaving etc etc. Soms denk ik wel eens dat we de wereld te moeilijk hebben gemaakt. Toch heb ik de afgelopen jaren veel bijzondere mensen ontmoet in het ambtenarenapparaat. Ik ga geen namen en rugnummers noemen. Ik heb altijd geprobeerd om mijn geheel eigen wijze te laten merken hoe ik dacht over hun plannen en ideeën. Zonder iemand te kort te willen doen zitten er een aantal bijzondere talenten in de gemeente waar ik tot voor kort bestuurlijk verantwoordelijk voor was. Ambtenaren die midden in de samenleving en in de wereld staan die met een verfrissend nieuwe aanpak werkten en zaken deden.”

“ Ik roep het nieuwe college en de gemeenteraad op zorgvuldig om te gaan met onze mannen en vrouwen van Openbare Werken. Een gemeente die dicht bij zijn burgers wil staan moet naar mijn mening zijn eigen dienst hebben. Natuurlijk moet die dienst financieel en qua prestaties het goed doen. Maar uitbesteden is kwijtraken van souplesse en snelheid. Ik heb een zwak voor deze groep medewerkers, mannen en een enkele vrouw die trots op hun vak zijn. Gelukkig heb ik aan de basis gestaan van het CDA verkiezingsprogramma Dichtbij en toekomstgericht, ik heb er wel vertrouwen in.”

“ Ik denk dat ik er goed aan doe om iedereen te bedanken die ons in de afgelopen maanden heeft ondersteund. Ondersteund door de bevolking, bedrijven en belangenorganisaties. De bloemist had op een gegeven moment een filiaal in ons huis. Bijna 400 kaarten, 280 mailberichten, 490 sms-jes, 120 tweets. En Tante Zus, lieve skat je bent een bijzonder mens, schreef tientallen gedichtjes en stuurde cadeautjes. Het meest afwijkende cadeau was een zak erwtensoep van Restaurant Onder de Linden, heerlijk Anne en Lenie. ”

“ Naast mijn vrouw en kinderen, mijn familie en vrienden waren er veel mensen die onvoorwaardelijk achter me bleven staan. Door dik en dun. Ook iemand die ik al jaren kende maar niet heb gekend. Hij leerde mij relativeren, hij leerde mij dat niet iedereen je vriend kan zijn, hij leerde mij genieten van kleine dingen. Hij weet dat ik het over hem heb. Daar laten we het bij.”