dagboek > overzicht
Dagboek júny 2011Bekiek hele maand 
 
7 júny om 19:43
 
Deurgeeflúkje ( 5 )Hans Dulfer bij Daaldersplaats


SNEEK - Muzikaal leider Harry Emmery nodigt saxofonist Hans Dulfer uit voor een concert op 19 juni a.s. in Jazzclub Daaldersplaats, Hotel Restaurant De Daaldersplaats aan de Stationsstraat in Sneek. Zonder overdrijving kunnen we zeggen dat Hans Dulfer de bekendste saxofonist van Nederland is. Hij is autodidect en sinds zijn zeventiende professioneel muzikant. Coleman Hawkins was zijn grote voorbeeld.
Dulfer was eind jaren vijftig actief in het combo van Clous van Mechelen. Later speelde hij in Heavy Soul Inc. (met o.a. gitarist John McLaughlin), Ritmo Natural, Theo Loevendie Cs., Reflud (Dulfer omgedraaid) en Future Groove Express, ook speelde hij met o.a. met Willem Breuker, Jan Akkerman en Herman Brood. Aan het eind van de jaren negentig had Dulfer veel succes in Japan. Voor zijn single ‘Hyperbeat’ kreeg hij een gouden plaat.

Hans Dulfer (vader van saxofoniste Candy Dulfer) was bestuurslid van het Bimhuis, ook was hij columnist van Muziekkrant Oor en van het NRC en de Jazz Nu. Zijn columns zijn gebundeld onder de titel Jazz in China (1980). In 1990 was hij directeur van Muziekcentrum Paradiso in Amsterdam. Vanaf 2001 tot 2007 had Dulfer een wekelijks jazzprogramma op BNR Nieuwsradio. Dulfer won in 1969 de Wessel Ilcken-prijs. In 1993 ontving hij de Bird Award en in 2002 werd hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Pianist Bas van Lier is afgestudeerd aan het conservatorium. Hij speelt op een Ramsey Lewis-achtige manier fabuleus piano. Hij heeft verscheidene muzikale projecten opgezet en speelt met uiteenlopende solisten als Def P. Drummer Gijs Dijkhuizen studeerde aan het Hilversums conservatorium en deed vervolgens een master class in New York. Hij speelt regelmatig in Nederlandse theaters maar maakte ook een tour door India.

Muzikaal leider en contrabassist Harry Emmery (ex Metropole Orkest) is al meer dan 35 jaar lang een begrip in de jazzmuziek. Hij heeft een eigen speeltechniek: het Thumbing, waarmee hij uniek is in de wereld. Hij heeft 90 albums gemaakt en gespeeld met o.a.: Johnny Griffin, Chet Baker en Freddy Hubbard. Harry gaf o.m. in 29 jaar meer dan 85 concerten op het North Sea Jazz festival. Hij is docent, arrangeur, componist en producer en speelt in 10 verschillende formaties. Harry Emmery nodigt maandelijks zijn gerenommeerde collega’s uit in de jazzclub. Het wordt een concert met veel spetterende muziek.

Hans Dulfer: 19 juni a.s. 15 uur, Hotel-restaurant De Daaldersplaats, Stationsstraat 66, Sneek. Entree 12,50 p.p. (voorverkoop: mede bij: VIP Records). Volgend concert: zaterdag 6 augustus om 20 uur tijdens de Sneek Week: Jerôme Hol Trio.