|
|
10 júny om 14:02 |
|
Ekspo bij Galery Bax
EXPOSITIE SCHILDERIJEN VAN SIKKO MULDER IN COMBINATIE MET MEUBELS VAN TINEKE HOEKSMA IN GALERIE PETER BAX TE SNEEK
De nieuwe expositie gaat zaterdag 18 juni van start met een inloopdag van 10.00 tot 17.00 uur. U wordt die dag welkom geheten met koffie, thee of een ander drankje en kunt op uw gemak de werken bekijken. De expositie die bestaat uit schilderijen van Sikko Mulder uit Assen in combinatie met meubels van Tineke Hoeksma uit Belaye (Frankrijk), duurt tot en met 23 juli 2011. Vrijdagmiddag 22 juli vanaf 16.00 uur zijn de kunstenaars in de galerie aanwezig om hun werk toe te lichten. Aansluitend is het die dag voor een klein gezelschap mogelijk in te schrijven voor een Meet & Greet, dineren met de kunstenaars. Kijk voor meer informatie op www.baxkunst.nl.
Sikko Mulder (1955 Sneek) volgde zijn opleiding aan Academie Minerva in Groningen. Als docent tekenen/schilderen is hij verbonden aan het Instituut voor kunstzinnige vorming 'De Meldij' te Drachten. In mijn werk gaat het om een combinatie van verschillende technieken. Een belangrijk onderdeel hiervan vormt het over elkaar aanbrengen van verschillende lagen half transparant architectenpapier. Dit papier is bij uitstek geschikt voor de uiteenlopende bewerkingen die het werk tijdens het ontstaansproces ondergaat. De basis is een grote aquarel op 3 á 4 laags zuurvrij karton. Wanneer de aquarel droog is, aquarelleer of plak ik verder met voorgestructureerd of beschilderd transparant architectenpapier. Dit papier schrikt van water en raakt daardoor geribbeld. Deze ribbel structuur biedt dan ongekende mogelijkheden om met verschillende vlakken nieuwe combinaties te maken. Nadat door drogen deze ribbelstructuur als vaste structuur is gefixeerd, kan hierover verder gewerkt worden. Dit kan door schuren het oppervlakte te veranderen en verder te schilderen. Dit geeft het gekleurde oppervlak een meer specifieke huid. Over deze structuur kan verder getekend worden. Dit geeft het gekleurde oppervlak een grafisch accent. Met potlood en krijt in een werkstuk doorwerken maakt als het ware een soort grijssluier mogelijk. Deze verfijnde 'tekenstructuur' geeft het werk dikwijls een milder voorkomen. Door het werken op meerlaagskarton is het mogelijk gedeeltes weg te snijden. Je brengt dan weer een volledig nieuw wit basisvlak in het werk aan. Wanneer het werk klaar is wordt het afgewerkt met een aantal lagen zijdeglans acryllak. Inspiratie; vanuit structuur en kleur werk ik naar een samengaan van deze elementen. Een zwak heimwee naar het landschap met al zijn onderwerpen blijft hierbij evident. Essentie blijft het willen slaan van een brug tussen emotionele directe betrokkenheid en een esthetische uitwerking anderzijds.
Tineke Hoeksma (1961 Oostzaan) woont en werkt in de Franse Lot. Het houtbewerken leerde zij al op jonge leeftijd van haar opa, het tekenen van haar vader. Volgens haar moeder werd Tineke met de hamer in de hand geboren. Al snel was zij een volleerde timmervrouw. Later zou zij de Academie Minerva volgen in de richting architectonische vormgeving. Tot 2004 had zij haar eigen bouwbedrijf in Nederland; De Bourvrouw. In oktober van dat jaar verhuisde zij met haar vrouw Marja definitief naar Frankrijk en begon daar haar bedrijf ‘Mobiwa’ wat staat voor mooi, bijzonder en waardevol. De meubels die Tineke maakt zijn uniek en geheel volgens haar eigen ontwerp. Zij decoreert ze met oude verftechnieken. Het mag duidelijk zijn dat zij het liefste met hout werkt, maar als het ontwerp er om vraagt maakt ze ook objecten van metaal. Haar werk vraagt om krachtige, felle kleuren. Maar Tineke kan ook een krachtig palet van grijzen waarderen. Ze wordt geďnspireerd door alle kunstenaars die zich bezig houden met krachtige verbeeldingen, of dit nu muziek is, de beeldende kunst of de schilderkunst. Ook de rustige omgeving van de Franse campagne is inspirerend, ze vindt het moeilijk te werken in stedelijke gebieden, met zijn overdaad aan impulsen en geluiden. De meubels die Tineke maakt zijn een combinatie van vrije vorm en techniek. De uitdaging is om vervolgens bij de technische uitvoering geen concessies te doen aan de vorm en van het ontwerp een mooi en functioneel meubel te maken. Haar meubels laten altijd een spanningsboog zien tussen techniek en vorm, zijn opvallend door hun niet-alledaagse manier van openen en sluiten en hun extravagante decoratie. Maar bovenal blijft ieder van Tineke’s kunstwerken altijd een gebruiksvoorwerp.
|
|